Mijn collega stinkt! Wat kan je dan doen?

Het is het grootste ongemak van werken op kantoor: een stinkende collega. Zeker wanneer iedereen er last van heeft, maar tegelijkertijd niemand iets wil of durft te zeggen. Wat dan? In dit artikel vind je oplossingen, voorbeeldzinnen of alternatieven om iemand duidelijk te maken dat hij niet lekker ruikt.

Stinkende collega’s

Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen die onfris ruikt. Of misschien zelfs iemand die, minder eufemistisch gezegd, behoorlijk stinkt. Aan je lichaamsgeur kan je niet altijd iets aan doen. Sommige mensen schijnen een allergie te hebben voor deodorant, een ander zweet overmatig, is niet hygiënisch, eet bepaalde kruiden/specerijen/veel knoflook of hebben gewoon verschrikkelijke stinkschoenen – allemaal geuren die hun weg richting jouw neus weet te vinden inden. Voor beide partijen vervelend natuurlijk, zeker als je je bewust bent van de geur die je verspreidt.

Ongemak

Een stinkende collega levert vaak veel ongemak op. Want wie zegt het? Wanneer? Hoe? Het voelt soms een beetje als strootjes trekken: wie bezit de meeste tact? (Of: op wie kan je deze nare taak het best afschuiven?) Bovendien kan je ook op een bepaald punt komen waarbij je de collega in kwestie inmiddels al jaren kent en het niet meer durft te zeggen. Of waarbij je je misselijkmakend schuldig voelt, omdat je het al met alle andere collega’s hebt besproken, behalve met de persoon om wie het draait. Kortom, het kan een hele vervelende situatie opleveren. Maar gelukkig heb ik een aantal handige tips voor je!

Wanneer moet je iets zeggen van de geur van je collega?

  • Het is het type penetrante zweetlucht dat verder gaat dan het effect van een zomerse dag.
  • Mensen hebben er echt last van. Dus niet alleen als je naast deze persoon staat, maar vooral ook op afstand. Sommige mensen ruik je al als ze in een straal van vijf meter staan.
  • Je vermoedt dat het geen medische oorzaak heeft, maar kan worden opgelost met wat extra deodorant of een dagelijkse douchebeurt.

Waarom is het belangrijk eerlijk te zijn tegen je stinkende collega?

Zelf zou je het ook graag willen weten, toch?

Maar: mocht dat niet zo zijn, zeg het dan zelf ook niet.

Je kunt niet denken voor een ander

Je zou natuurlijk kunnen denken dat iemand het zelf toch ook wel moet ruiken. Of dat hij of zij het misschien verkeerd gaat opvatten. Ik denk zelf dat het allemaal smoesjes zijn om jezelf ervan te overtuigen dat jij in elk geval niet degene hoeft te zijn die de stinkende collega hoeft aan te spreken. (Althans, zo werkt het bij mij)

Maar draai het eens om. Er bestaat een kans dat hij of zij juist heel veel waardering heeft voor je eerlijkheid. Want ook als er een medische oorzaak is aan te wijzen (overmatig zweten, diabetes of wat dan ook), kan er in elk geval over gepraat worden. Misschien vindt de ander het een vervelend probleem maar dacht hij ook dat niemand het rook. En om er dan zelf over te beginnen…

Je kunt ook vriendelijk brengen dat iemand onfris ruikt

Misschien denk je dat tact niet je tweede naam is (en dan zal dat ongetwijfeld ook wel zo zijn), maar echt, er zijn ook aardigere manieren om aan te geven dat je de ander vindt stinken. Vraag bijvoorbeeld open of hij of zij bewust is van de sterke lichaamsgeur. Of geef (iets laffer) aan dat je een zweetgeur ruikt, of hij/zij het ook ruikt.

De stinkende collega is wellicht immuun voor zijn eigen lucht

Dit kan natuurlijk ook nog. Sommige mensen hebben een bepaalde penetrante lijfgeur. Of hun hele huis ruikt op een bepaalde manier. Dat heb je zelf niet altijd (meer) door. Zeker niet zolang niemand hem of haar erop aanspreekt.

Het is laf de verantwoordelijkheid bij iemand anders neer te leggen

Nu moet ik heel eerlijk zeggen: zelf ben ik ook laf wat dit betreft. Een naaste vriendin zou ik het inmiddels wel zeggen, maar iemand die verder weg staat? Of iemand waarmee ik helemaal niets heb? Tegelijkertijd ben ik op een leeftijd dat ik dit soort dingen gevoelsmatig niet meer kan/zou moeten neerleggen bij een ander (zoals een leidinggevende bijvoorbeeld).

Als jij het niet doet, dan doet niemand het

Dit vind ik zelf eigenlijk wel een heel belangrijk punt. Zeker als je weet dat bijna ieder er achter zijn of haar rug over klaagt. Als iedereen maar zijn mond blijft houden, gebeurt er niets en wordt het vooral een nare situatie.

Het is een behoorlijk permanente geur

Niet omdat ik een glazen bol heb, maar je zou niet op deze pagina komen als je collega sporadisch wat minder lekker ruikt. Toch? Het is dus gewoon een probleem en het zou fijn zijn als je het kunt oplossen.

Je kunt je collega beschermen tegen het geroddel van anderen

Zeker als iemand verder heel aardig is. Wanneer je met zijn allen roddelt over een penetrante geur, doe je geen recht aan zijn of haar persoonlijkheid.

Het is de enige manier om jullie probleem op te lossen

En mocht iemand helemaal niks kunnen doen aan zijn zure zweetlucht? Dan is dat rot. Maar in het gros van de gevallen gaat het om gebrekkige hygiëne, muffe kleding of een combinatie van beide. Waarom zou je daar niets van zeggen als je wel de hele dag in die geur moet zitten?

Hoe zeg je tegen iemand dat hij niet lekker ruikt (of stinkt)?

Informeer naar iemands leven

Voor je van wal steekt, kan het al helpen om te weten hoe iemands leven eruit ziet. Heeft hij een dozijn sproeiende katers rondlopen? Werkt de wasmachine al weken niet zo goed? Heeft iemand suikerziekte? Of weinig tijd voor zichzelf omdat hij voor zijn zieke moeder zorgt? Allemaal zaken die kunnen bijdragen aan je begrip. Daarnaast bouw je iets meer een vertrouwensband op met de ander. Uiteindelijk is het altijd prettiger om zoiets van iemand te horen die dichterbij staat dan de roddeltante van kantoor.

Zo zeg je vriendelijk tegen iemand dat hij niet fris ruikt

De grote hamvraag natuurlijk. Stiekem weten we van binnen allemaal wel dat we onze mond moeten open trekken, maar hoe? Dat is het lastige punt aan het hele verhaal. Want als je collega iemand was tegen wie je alles kon zeggen, dan had je het waarschijnlijk allang gezegd. Er zijn wel een paar manieren waarop je kunt aangeven dat iemand niet lekker ruikt.

  • Ik vind het vervelend om te zeggen, maar je ruikt niet zo fris. Wil je mijn deodorant lenen?
  • Het ruikt hier nogal naar zweet, ruik jij het ook?
  • Lieve X., misschien weet je het zelf ook, maar je ruikt sterk. Herken je dat?
  • Of gewoon direct: je ruikt naar zweet, zou je deo op willen doen?

Wat je ook doet, praat nooit namens ‘de andere collega’s en ik…’ en neem iemand even apart. Als je niet alleen in zachte woorden vertelt dat iemand stinkt, maar ook nog eens dat het halve kantoor over hem roddelt, bestaat de kans dat iemand de werkvloer niet meer op durft.

Is klagen over lichaamsgeur overdreven?

Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden op de vraag wat je moet doen als iemand stinkt, kwam ik terecht op het Viva forum. Een aantal dames die reageerden, vonden dat je niet zo moet zeuren als iemand stinkt. ‘Dan vermijd je die persoon maar’ of ‘Ik heb ook weleens last van een parfum’.

Een collega die stinkt gaat echter verder dan dat je iemands geurtje niet zo lekker vindt. Het kan op het misselijkmakende af zijn en kan de ander zelf ook problemen opleveren. Stel dat je collega namens het bedrijf presentaties moet geven aan een belangrijke partij. Welk visitekaartje geef je dan mee? Daarom is het dus niet overdreven om er iets van te zeggen. Per slot van rekening leven we niet meer in de vijftiende eeuw, toen iedereen naar poep en zweet rook en dat allemaal oké was.

Alternatieven voor als je echt niets durft te zeggen

Soms zijn er mensen die erg stinken, maar waarvan je weet of denkt te zien dat ze echt heel erg onzeker zijn. Dan wil je eigenlijk dat het gezegd wordt, maar je wil jezelf er niet aan branden. Of je hebt verder weinig met hem of haar, maar wil ook niet in de lucht zitten. Dan zijn er nog een paar alternatieven. Bedenk alleen wel goed of je ze wel zou moeten gebruiken…

Gooi een balletje op: wat zou jij doen als…?

Perfect voor de vrijdagmiddag, als je allemaal eigenlijk al in de weekendmodus zit. Dat is het moment om balletjes op te gooien als: wat vind jij nou van gillende kinderen in een duur restaurant? Zou jij durven bungeejumpen? Hoe zou jij reageren als je collega sterk naar knoflook ruikt?

Als hij of zij op die laatste reageert, weet je meteen wat die persoon zelf prettig vindt in dit soort situaties. Misschien zegt hij zelfs wel: ‘Ik heb bijvoorbeeld ook last van hitte; dan werkt mijn deodorant niet meer. Ik zou het zelf prettig vinden als iemand me erop aanspreekt.’ Dan weet je genoeg.

Laat het over aan je leidinggevende

Dat kan je doen bij de collega die nog een beetje conservatief is en dit soort boodschappen liever niet hoort van een gelijke. Of als hij of zij verder van je af staat. In dat geval kan je beter naar je leidinggevende toestappen (eventueel met een paar mensen) en aangeven dat de lucht van X niet te doen is. Mocht X een medisch probleem hebben, dan kan hij er weinig aan doen. Maar in ieder ander geval zou je als leidinggevende van je werknemers prima kunnen vragen om in elk geval fris op het werk te verschijnen.

Stuur een persoonlijk berichtje of een e-mail

Het lijkt laf (oké, dat is het ook), maar tegelijkertijd kan het ook nuttig zijn om iemand op schrift te vertellen dat je liever niet in zijn of haar buurt komt vanwege de geur. Je weet zelf het beste of je collega beter functioneert bij een persoonlijk gesprek of een afstandelijker mailtje.

Stuur een anonieme e-mail

Je hebt services die aanbieden je collega te informeren over zijn penetrante zweetlucht. ‘Van iemand die het goed met je meent’. Is de makkelijkste manier, omdat het compleet anoniem is, maar tegelijkertijd kan het bij de ander vragen oproepen. Wie vindt dat ik stink? Is het één persoon? Waarom zegt hij het niet gewoon in mijn gezicht? Zaken waar je goed bij moet stilstaan voor je een berichtje stuurt op deze manier dus.

Maar wat nu als je al jaren samenwerkt en je die stinkende collega al evenlang niks hebt gezegd?

Als je echt al jaren hebt gezwegen, wat dan? Kan je na jaren nog wel iets van andermans lucht zeggen? Besef dan goed wat het met anderen doet als je nu pas open kaart speelt. Je had het natuurlijk eigenlijk meteen moeten zeggen. Wanneer je het nu nog doet, dan kan het hard aankomen. Want waarom heb je al die tijd gelogen? En wat heb je nog meer verzwegen.

Al is er één alternatief: doen alsof je het de laatste tijd pas opmerkt. Een zwangerschap (en eventuele ochtendmisselijkheid) komt dan goed van pas. ‘Misschien is het mijn zwangere neus hoor, maar de laatste tijd vind ik je een beetje sterk ruiken. Kan dat kloppen?’ En dan maar hopen dat de ander erkent dat er iets is. Of dat hij of zij overstapt op een andere deodorant of er op een andere manier actie voor onderneemt…

Wat zou jij doen als je collega stinkt? Durf jij zoiets te zeggen tegen iemand die verder van je af staat? En hoe pak jij het dan aan? Laat het ons weten!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

5 gedachten over “Mijn collega stinkt! Wat kan je dan doen?

  1. Een lastige vraag! Je wilt zo’n collega ook niet bezeren natuurlijk, maar zelf steeds in de stank zitten is ook niets. Ik zou het denk ik heel voorzichtig toch maar aankaarten. Ook vanuit de gedachte dat ik zoiets zelf ook graag zou horen.

  2. Ik werk momenteel alleen onder mijn werkgever dus geen collega’s…jammer genoeg wel vaak eenzaam maar van bovenstaande heb ik dan gelukkig geen last 😁

  3. hmm ja ik ben dan daarin misschien grof gebekt maar zeg er wel wat van 😉 ik zou dan rustig vragen of ze deo op is. ja het is niet leuk maar het is voor de andere persoon ook niet leuk. ik heb er geen last van gelukkig, van collega’s met een luchtje maar als het wel zo zijn zou ik het wel prettig vinden als dat opgelost zou worden. desnoods koop ik een bus voor die persoon

  4. Wow wat een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Ik denk dat de ander het echt wel wil weten als hij of zij stinkt. Even discreet apart nemen en subtiel aangeven dat je zijn of haar geur ruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven