Na de geboorte van je baby kan je ervoor kiezen om te gaan co-sleepen. Maar wat is het precies? Waarin verschilt co-sleeping van het zogeheten rooming in? Tot wanneer ga je hiermee door? En welke voordelen en nadelen kleven eraan de keuze om samen met je kindje te slapen? Ontdek nu of het ook bij jullie past.
Wat is co-sleepen?
Co-sleepen is in onze cultuur iets minder gebruikelijk, al zie je het wel steeds meer gebeuren. Het is een vorm van slapen waarbij je kinderen naast je liggen – al vanaf de geboorte. Het is praktisch wanneer je borstvoeding geeft bijvoorbeeld. Je kindje voelt zich geborgen en jij hoeft niet een paar keer per nacht uit bed.
Je kan hier bewust voor kiezen, omdat deze manier van slapen bij jullie manier van opvoeden past. Maar soms gebeurt het redelijk spontaan – omdat je per ongeluk een keer in slaap valt tijdens het voeden – en ‘groeit’ het. Co-sleepen kan namelijk een heel geborgen gevoel geven, zowel aan de ouders als jullie baby. Terug naar de natuur dus.
Belangrijk: let erop dat je kiest voor een veilige vorm van co-sleepen
Op welke manieren kan je co-sleepen? En wat is het verschil met rooming in?
Er zijn verschillende vormen van co-sleepen
- Vanaf de geboorte: je kiest dan vaak voor een apart bedje (co-sleeper) waarmee je de baby als het ware aan je eigen bed schuift. Dit is veiliger dan tussen jullie in.
- Vanaf een latere leeftijd, als je merkt dat jullie kindje moeite heeft met slapen op de kamer. Soms omdat je die geborgenheid wil bieden, anders wel omdat je op een gegeven moment te moe bent om je dreumes elke keer terug te brengen naar zijn kamer.
En dan is er nog rooming in. Hierbij slaapt jullie baby ook op jullie slaapkamer, maar in een eigen ledikant. Voor een voeding zal je uit bed moeten om je kindje te kunnen pakken; aan de andere kant went hij meteen aan zijn eigen bed.
Welke vorm bij jullie past, is compleet persoonlijk.
Waarom zou je kiezen voor co-sleepen?
Het is gemakkelijk voor de nachtvoedingen
Pasgeboren baby’s slapen over het algemeen nog niet door en nemen daar soms ruim de tijd voor. Het is heel normaal, maar dat maakt het niet per se makkelijker als kersverse ouders. Zeker wanneer je nog meer kinderen hebt en niet altijd tijd en ruimte kan vinden om bij te slapen overdag tijdens een middagdutje. Om je slaaptekort zoveel mogelijk te beperken, kan co-sleepen een prettige oplossing zijn. Zeker wanneer jullie baby in de co-sleeper ligt en je dus maar enkele handelingen hoeft te verrichten, waarna je allebei weer verder slaapt.
Veiligheid en geborgenheid
Veel kinderen vinden het prettig om je aanwezigheid te voelen. Ze slapen zelf vaak ook beter wanneer ze in je buurt zijn. Al hoeft dit zeker niet zo te zijn. Sommige kinderen slapen juist onrustig bij hun ouders op de kamer en hebben meer behoefte aan hun eigen ruimte. Je merkt dit snel genoeg en kan hier als ouders op inspelen.
Co-sleepen is natuurlijk
Bij elkaar slapen reikt terug tot aan de oertijd, toen we nog in groepen sliepen om ons te kunnen beschermen tegen wilde dieren en andere vijanden. Ook in niet-Westerse samenlevingen zie je vaak dat mensen meer in sociaal verband leven en dus samen slapen. Dat gaat verder dan de babytijd: ook oudere kinderen liggen vaak in de buurt van hun ouders.
In onze cultuur is het samen slapen er langzaam uit gegaan toen we huizen gingen bouwen met aparte slaapkamers. Om die reden weten we niet anders dan dat we dit ook aan onze pasgeboren baby meegeven. En hoewel daar verder niets mis mee is, kan het van nature voor jullie misschien fijner voelen om toch te kiezen voor een vorm van co-sleepen. Of het nu gebruikelijk is in je omgeving of niet. uiteindelijk draait opvoeden toch ook om kiezen wat voor jullie fijn voelt.
Wat zijn de voordelen van co-sleeping?
Je krijgt iets meer nachtrust
Hoe minder vaak je uit bed hoeft om te kunnen voeden en/of wandelen om je huilende baby tot rust te krijgen, hoe lekkerder je slaapt. Daarnaast helpt het kleine kinderen wanneer ze in de nachtelijke uurtjes niet te veel prikkels krijgen. Een win-win situatie dus. Zij slapen beter door en jij ook.
Je man kan iets makkelijker bijspringen bij rooming in
Als jullie baby niet naast jou slaapt maar in een ledikantje in de slaapkamer, is het voor je man soms ook prettig om bij te kunnen springen. Hij zou hem kunnen pakken en bij jou neerleggen voor de voeding. Ook wanneer je kiest voor flesvoeding is dit een optie. Zo kan je makkelijker om beurten zorgen in plaats van continu alleen.
Samen slapen voelt heel fijn en liefdevol
Je voelt je allebei geborgen: je kindje omdat hij zijn ouders’ aanwezigheid voelt, maar voor jou ook om zo dichtbij je kleintje te zijn. Op latere leeftijd kan je dit nog steeds ervaren, mits ze niet overdwars het halve bed in beslag nemen. Die kleine armpjes om je heen, dat warme lijfje… Ze zoeken bewust jouw veiligheid op en dat is toch het mooiste compliment dat je kan krijgen?
Kinderen slapen sneller verder
Wanneer je klaar bent met de voeding hoef je geen wandeling te maken. Met een goede co-sleeper naast je eigen bed leg je je kindje er zo weer in. Dat gaat een stuk soepeler en de kans dat ze wakker worden is kleiner.
Co-sleeping reguleert de ademhaling en hartslag van je kindje
Wist je dat het samen slapen helpt om de hartslag en ademhaling te reguleren? Moeder Natuur heeft jullie lichamen perfect op elkaar afgestemd, waardoor je je eigenlijk onbewust op de ander aanpast. Hoe mooi is dat?
De nadelen van co-sleeping
Co-sleepen is niet altijd veilig
Zolang je je aan de richtlijnen houdt, kan samen slapen prima. Maar wanneer je bijvoorbeeld alcohol gedronken hebt of medicatie gebruikt die je minder alert maakt, is het beter om te kiezen voor een bedje op afstand.
Je seksleven wordt er niet altijd spannender op
Nu kan het zijn dat je daar sowieso de eerste maanden (of zelfs het eerste jaar) helemaal niet aan toe bent. Maar als je wel graag weer seks wil met je man is een baby op kleine afstand niet bepaald bevorderlijk voor je libido. Zeker niet als hij de plek van je man inneemt in het ouderlijk bed. Aan de andere kant kan het een reden zijn om juist de spanning op te zoeken met elkaar en wakkert het jullie creativiteit aan – buiten de slaapkamer.
Sommige ouders worden zelf heel onrustig van co-sleepen
Als je continu wakker schrikt van ieder klein geluidje dan kunnen de voordelen compleet worden overschaduwd door dit nadeel. Uiteindelijk schiet het ook niet op als je er doodop van raakt.
Het houdt niet op, niet vanzelf…
Althans, dat zal per kind wisselen. Maar als je kind eraan went om bij jullie op de kamer te liggen, zal hij niet direct terug willen naar een kamer in zijn eentje. Op een gegeven moment zal je toch moeten starten met een bepaalde vorm van slaaptraining. In elk geval wel als je jullie slaapkamer weer terug wil voor jezelf.
Taboe op co-sleeping
Niet iedereen zal begrijpen waarom je kiest voor een vorm van samen slapen. Omdat het minder gebruikelijk is, ligt er soms toch nog een taboe op co-sleeping. Hoe ga je daarmee om?
- Geef uitleg over jullie keus. Benoem de voordelen die voor jullie belangrijk zijn en verwijs de ander naar een website met meer uitleg.
- Als je ongevraagd advies krijgt over hoe je het zou moeten aanpakken, mag je best zeggen dat je het waardeert, maar dat jullie je hier prettig bij voelen. En laat het daarbij. Een ander heeft er verder weinig van te vinden.
- Vertel alleen aan mensen die dichtbij staan dat jullie co-sleepen. Per slot van rekening heeft niemand er verder wat mee te maken.
Als je een pasgeboren baby hebt, kan co-sleeping een heel fijne oplossing zijn tegen de (toch al) slapeloze nachten. Door samen op één kamer te liggen voelt je kleintje zich geborgen en veilig en zelf slaap je vaak ook gemakkelijker weer verder. Toch hoeft het niet bij je te passen. Daarom zijn we benieuwd: is dit een keus die bij jullie manier van opvoeden past? Of leg je je kindje toch liever op zijn eigen kamer te slapen?
Wees de eerste om reactie te geven