Ken je dat? Dat je zit te kletsen met een vrouw die net bevallen is en je zegt: ‘Geniet er maar lekker van, voor je het weet zijn ze groot’? De clichés over het ouderschap rollen al snel je mond uit en je kan er niks aan doen. Deze 9 zijn stuk voor stuk zó waar!
Praten over het ouderschap is praten in clichés
Als je met andere moeders praat, rollen de clichés (al dan niet ongewild) al snel over je lippen. Aan de andere kant komen ze natuurlijk niet uit de lucht vallen. In allemaal zit een (grote) kern van waarheid. Zoals in deze negen!
9 clichés over het ouderschap (die allemaal waar zijn)
Vreemde ogen dwingen
De zin waarbij je lachend (en/of dankbaar) naar de eigenaar van deze ‘vreemde ogen’ kijkt. Dankzij hem of haar loopt je kind in elk geval tijdelijk weer in het gelid. Het is namelijk echt zo dat een onbekende veel meer voor elkaar krijgt dan jij ooit zal doen, ondanks alle pedagogische raadgevingen die je kreeg en opvoedkundige boeken in je kast. Je bent hun vader of moeder. En dat is voor je kinderen genoeg reden om lekker te doen alsof ze je niet horen.
Geniet ervan, voor je het weet zijn ze groot
Vaak zeg je dit soort dingen tegen iemand die net bevallen is. Het moment dus dat je jezelf nog nauwelijks kan voorstellen dat dat frummeltje op je buik ooit een uit de kluiten gewassen puber zal zijn die onderuitgezakt op de bank moppert over het avondeten. Kortom, net wanneer je niks aan die informatie hebt. En waarbij je de waarde van die uitspraak pas begrijpt als het zover is.
Kleine kinderen, kleine problemen…
Zo voelt het helemaal niet. Een verkeerd gesneden druif kan namelijk van levensbelang zijn op jonge leeftijd. En vallen in een brandnetelbosje een kleine ramp. Maar tegelijkertijd verandert je perceptie gaandeweg over die kleine zorgen. Want op een gegeven moment zal je merken dat verleidingen als drugs, foute vrienden, loverboys, sexting en alcohol minstens zoveel zorgen opleveren.
Neem lekker je rust!
Makkelijk gezegd van buitenaf natuurlijk. De kraamvrouw in kwestie weet misschien best hoe belangrijk rust is na de bevalling. Maar dat betekent niet dat je altijd de mogelijkheid hebt (of het karakter) om onderuit te zakken. Dutjes doen wanneer de baby slaapt? Hulp vragen? Tja… Het mag misschien een waarheid als een koe zijn, de praktijk is vaak toch anders. Tot je achteraf bedenkt dat je meer rust had moeten nemen en een andere vrouw dit toewenst in haar kraamperiode…
Hoe het gaat? Druk. En moe.
Iemand informeert hoe het met je gaat en dit is het antwoord. Je gesprekspartner krijgt geen antwoord, alleen een klacht waar hij of zij meestal weinig aan kan doen. Het lucht ook niets op. En toch zijn de meeste moeders dit.
Je krijgt er zoveel voor terug
Als je het dan over clichés over het ouderschap hebt, is dit toch wel de meest gebruikte. Je beseft het alleen niet altijd. Zeker niet wanneer je peuterpuber krijsend op de grond stort, dreumeslief heeft ontdekt dat haar handjes ook kunnen slaan (of erger nog: haar tandjes kunnen bijten – bij voorkeur in je hamstring) of je een woordenwisseling hebt met je tienerdochter die maar niet uit bed wil komen.
Maar het is echt zo. Je beseft pas wat liefde is als je een plakkerige kus op je voorhoofd krijgt en het je (bijna) niks uitmaakt dat je gezicht nu vol snot zit. Of wanneer je peuter je na een dag werken de dikste knuffel ooit geeft en zegt: ‘Mama, ik ben zo blij dat je er weer bent!’ En helemaal als je oudste onverwachts nog even lekker tegen je aan komt liggen.
Het is een fase
Dooddoener, maar het kan net de energie geven om nog even door te zetten. Voor je het weet zit je in een nieuwe fase! (Meestal eentje waarmee je je opnieuw geen raad weet, maar goed…)
Maak je borst maar nat voor de puberteit
Glimlachend kijkt die oudere dame in de supermarkt je kant op wanneer je zoontje zich van zijn minste kant laat zien. Ze knipoogt en waarschuwt je voor puberteit. Het enige dat bij jou achterblijft is een vaag gevoel van paniek. Dit is al rampzalig, wordt het nog erger? Maar goed, zoals met alles groei je erin mee. Dus ook dit cliché komt wel goed.
Wen er maar aan…
Niet echt de woorden die je wil horen als de wallen op je knieën hangen en je hallucineert door slaaptekort. Toch roepen mensen deze zin maar al te vaak wanneer je klaagt over ernstig slaaptekort. Eigenlijk wil je het liefst horen dat het allemaal snel over gaat en dat je voor je het weet weer nachtenlang door snurkt. Dat je zelfs terug gaat verlangen naar de momenten dat je door de babykamer schuifelde met een klein slapend meisje tegen je aan.
Maar dat zegt niemand je. Logisch trouwens, want niemand wil slapeloze nachten. Ook niet met terugwerkende kracht. Jammer is het wel!
Welke clichés over het ouderschap kan jij afstrepen? Of heb je misschien nog toevoegingen? Laat het ons weten in de reacties!
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Christin Lola – Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven