11 clichés over de bevalling (die allemaal waar zijn)

Er is er nog nooit één blijven zitten! Een waarheid als een koe natuurlijk. Zo zijn er nog wel meer clichés over de bevalling. Ik verzamelde er 11 voor je. Ben benieuwd welke jij kan afstrepen!

Je bevalling het mooiste moment van je leven?

De bevalling is een gebeurtenis die je nooit meer zal vergeten.

Of het de allermooiste is? Toevallig hadden Ro en ik het er laatst over en we concludeerden dat het voor beiden vooral de meest overweldigende gebeurtenissen waren in ons leven. Voor hem bovendien behoorlijk machteloos en voor mij pijnlijk. Het cliché dat je bevalling dus het mooiste in je leven is? Nee die gaat voor ons niet helemaal op. Ik vond de mijlpalen uit het eerste jaar en de alles omvattende en onvoorwaardelijke liefde bijvoorbeeld veel leuker 🙂 Toch zijn er clichés die wél waar zijn, zoals de elf hieronder.

11 clichés over de bevalling

Als je denkt dat het allemaal wel meevalt is het nog niet begonnen

Geldt niet voor elke vrouw, maar over het algemeen kan je zonder ruggenprik of andere vorm van pijnstilling niet meer kwiek doorwandelen als je meerdere centimeters ontsluiting hebt. Bevallen is nu eenmaal pijnlijk.

Geen bevalling is hetzelfde

Daar kan ik inmiddels over meepraten. Alle drie de keren verliepen compleet anders. Daardoor wist ik bij mijn laatste bevalling pas echt hoe een natuurlijke bevalling verloopt zonder poespas. Zo had ik ze alle drie wel op de wereld willen zetten!

Er is er nog nooit één blijven zitten

Tja…

Bevallen doet pijn

Ook een cliché over de bevalling waar je weinig mee kunt, maar wat natuurlijk wel helemaal waar is. Al kan je hier tegenwoordig wel iets tegen doen in de vorm van pijnstilling.

Je bent puurder dan ooit

Waar je op andere momenten controle kunt hebben over je lijf, over hoe je kijkt of reageert, geldt dat tijdens je bevalling totaal niet. Je bent op dat moment zo kwetsbaar en puur. Je maakt geluiden waarvan je niet wist dat je ze in je had, schreeuwt mensen die je nog nooit eerder gezien hebt dingen toe en sommige vrouwen legen tijdens de bevalling meteen hun darmen. Als dat niet kwetsbaar is!

Zodra je persweeën krijgt, herken je ze meteen

Persoonlijk was ik best onzeker tijdens de allereerste keer. Want wat als ik nu niet zou herkennen wat ik moest doen? Of als ik niet wist wanneer ik de verpleging moest roepen? Maar als het eenmaal zover is, hoef je nergens aan te twijfelen. Persweeën herken je meteen!

Op een gegeven moment interesseert het je geen bal meer of er een compleet hoempapa-orkest voorbij komt: de baby moet eruit!

Echt, vooraf leek het me verschrikkelijk als meerdere mensen je naakte lijf zouden zien. Of wanneer je leerlingen aan je bed hebt staan die jouw bevalling als praktijkervaring kunnen gebruiken. Maar op een gegeven moment had er letterlijk een orkest voorbij kunnen komen, het interesseerde me geen zak meer wie er in de kamer was. Die baby moest eruit!

Tijdens je bevalling voel je wat oerkracht is

Ik weet trouwens niet of dit cliché voor iedere vrouw opgaat. Maar zeker tijdens mijn laatste bevalling voelde ik de oerkracht door mijn lijf stromen. Het neemt je lijf als het ware over. Vooral wanneer de weeën elkaar in razend tempo opvolgen. Ik vond het de eerste twee keer wat lastiger, maar de derde keer gaf ik me daar volledig aan over en dat bevorderde het hele proces volgens mij. En nog steeds vind ik het prachtig dat een vrouwenlichaam tot zoiets moois in staat is. Hoe pijnlijk ook.

Kort na je bevalling wil je nooit meer

Het idee dat je die pijn nog eens moet doorstaan? Nee, nooit meer! Gelukkig slijt dat gevoel voor de meeste vrouwen uiteindelijk ook weer.

Je vergeet hoeveel pijn het doet

Hoewel niet meteen. Ik weet dat ik nadat ik voor de eerste keer bevallen was een vrouw voorbij zag strompelen. En in een flits voelde ik alles weer terugkomen. Tijdens sporadische momenten kan ik het gevoel ook nog enigszins terughalen, maar het wordt steeds minder. Dat is maar goed ook! Dit geldt trouwens ook voor de spierpijn na afloop. Hoe goed of slecht je conditie was voor de bevalling maakt niet zo uit; je krijgt pijn in spieren waarvan je het bestaan nog niet wist. En hoewel de herinnering daaraan blijft, kan ik me gelukkig niet meer helemaal voor de geest halen hoe dat voelde.

Dat het allemaal weer goed komt

Met je lijf, je hormonen, gevoelsleven, nachtrust, man en je gezin… Er zullen na de bevalling vast momenten zijn dat je denkt dat dit nooit meer goedkomt en waarvan je je afvraagt waarom niemand het je vooraf verteld heeft, maar echt! Gelukkig is de mens flexibel. En voor je het weet, ben je (hopelijk) zo dolgelukkig met jullie kleintje dat je nooit meer anders wil. Je leven ligt tijdelijk overhoop, maar het trekt echt vanzelf wel weer bij.

Welke clichés over de bevalling gaan voor jou ook op?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven