Handige checklist voor beginnende wandelaars

Wanneer je net start met wandelen of vooral recreatief loopt, is het handig om goed voorbereid op pad te gaan. Meer dan de doorgewinterde wandelaars helpt het dan om nog even een checklist af te lopen voor vertrek. Om die reden hebben we deze handige checklist gemaakt voor beginnende wandelaars.

Checklist: dit heb je nodig als je gaat wandelen

Goede wandelkleding

Het valt en staat met je basis. Voor een beginnerswandeling, waarbij je nog niet berg op en berg af gaat, kan je volstaan met comfortabele sneakers. Per slot van rekening begin je net en wil je toch eerst kijken of het iets voor je is. De klassieke sportschoenen van Gabor zitten weliswaar heerlijk, maar kan je ook later nog eens dragen onder een rokje of lekkere jeans op een terras – mocht het toch niet helemaal je nieuwe hobby blijken.

Wil je toch iets meer uitdaging en heb je er veel plezier in om te gaan wandelen? Kies dan voor een verantwoord merk als Xsensible Stretchwalker: ze zijn perfect voor wandelaars, hebben een fijne pasvorm. Bovendien zijn ze waterdicht, en dat is tijdens herfst- en winterwandelingen vaak geen overbodige luxe. Verder is een regenjas soms handig, net als een vestje voor dagen waarop het weer nogal wisselt. Vergeet ook je zonnebril niet!

Rugtas

Om onderstaande punten in mee te nemen (op het goede gezelschap na natuurlijk). Kies voor een tas die ergonomisch verantwoord is en waarvan de banden niet al na een halve kilometer in je schouders beginnen te snijden. Ook waterdichtheid is een punt om op te letten wanneer je een nieuwe tas aanschaft, net als de mogelijkheid om de inhoud enigszins te verdelen.

Goed gezelschap

Het kan heerlijk zijn om eens per week te gaan wandelen met een vriendin. Bijkomend voordeel is dat je dan rustig kan bijkletsen, goed bezig bent voor je gezondheid én altijd een stok achter de deur hebt. Op de dagen dat je eigenlijk weinig motivatie kunt opbrengen, zal zij je oppeppen en toch meenemen. Heb je juist wat meer behoefte aan rust en wil je tijdens zo’n wandeling je hoofd lekker leegmaken? Dan kan een stiltewandeling een echte aanrader zijn.

Opgeladen smartphone en powerbank

Hopelijk gebeurt het je niet, maar je kan tijdens een wandeling altijd verdwalen. Vaak kun je Google Maps wel gebruiken om de juiste weg terug te vinden, maar dan moet je natuurlijk wel een opgeladen smartphone hebben (en anders wel een powerbank).

Flesje drinken

In de winter is het lekker om een thermosfles thee mee te nemen (of koffie), in de zomer mag een flesje niet ontbreken aan je wandeltocht. Zeker wanneer het erg warm of juist koud is, heb je extra vocht nodig en iets om je een beetje op temperatuur te houden. Ga je een paar uur lopen? Dan is iets te eten trouwens ook slim om mee te nemen. Dat kan variëren van een appeltje voor de dorst tot een paar gesmeerde boterhammen.

EHBO

Wat mag zeker niet ontbreken?

  • Pleisters en blarenpleisters
  • (Druk)verband en kompressen
  • Jodium
  • Pincet
  • Tekentang
  • Paracetamol

Zonnebrandcrème

Of je nu gaat lopen op een winterse, zonnige dag of in de zomer – het is belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Kies het liefst voor een hoge factor (30 of 50) en blijf regelmatig bijsmeren. Je kunt daarbij uitgaan van deze informatie.

Handdoek

Een handdoek is multifunctioneel. Aan de ene kant is het heel handig wanneer je op een warme dag loopt en je iets wil hebben om je te kunnen afdrogen, wanneer je vieze voeten krijgt of gewoon om even ergens te kunnen gaan zitten en picknicken. Dus zeker bij langere wandelingen een musthave.

Fotocamera

Wanneer je gaat lopen, kom je vaak de prachtigste plekken tegen. Uiteraard kan je die vastleggen met je smartphone, maar een goede fotocamera maakt de kleuren vaak net iets helderder en toch de mooiste foto’s. En ver hoef je niet te gaan! Ook in je eigen regio vind je vaak verborgen plekken die echt heel mooi zijn. Kijk maar eens op de websites van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer!

Gaan jullie graag wandelen? Wat is je favoriete route en wat ontbreekt er niet in jouw tas?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven