Press "Enter" to skip to content

Checklist kraampakket: wat moet erin zitten?

Met de bevalling in aantocht moet je goed voorbereid zijn. Als je zwanger bent, heb je daarom een kraampakket nodig. Hierin zitten namelijk alle materialen die noodzakelijk zijn bij een (onverwachte) thuisbevalling. Meestal vergoed de zorgverzekering dit pakket, maar als dat niet zo is, zijn er gelukkig nog andere opties. Lees hieronder wat je in elk geval in je kraampakket moet hebben zitten (inclusief handige checklist) en wat je kan doen als de verzekeraar dit niet vergoed.

Kraampakket checklist: dit moet je hebben voor de bevalling

Wat houdt een kraampakket in?

Met het in huis halen van je kraampakket, krijg je spullen die belangrijk zijn voor het verloop van een thuisbevalling en de zorg na afloop. De artikelen zijn puur functioneel en medisch, gericht op de verzorging van jou en je baby. De verloskundige en kraamverzorgster weten precies welke artikelen ze waarvoor kunnen gebruiken; jullie hoeven hier in principe niets mee – behalve het pakket op een duidelijke en logische plek neerzetten.

Checklist kraampakket

 • 1 matrasbeschermer of kraammatras
 • 10 onderleggers
 • 2 pakken kraamverband
 • 2 netbroekjes
 • 1 pak verband/watten
 • 2 steriele gaasjes
 • 1 flesje alcohol (70%)
 • 1 flesje desinfecterende handgel
 • 1 navelklem

Verder moet je in huis halen:

 • Digitale thermometer (geen oorthermometer) voor de moeder
 • Digitale thermometer met flexibele tip (geen oorthermometer) voor de baby
 • Maandverband (liefst ademend, zonder plastic plaklaagje)
 • Zoogkompressen

Soms zitten bovenstaande artikelen ook in het kraampakket, maar niet altijd.

Let op! Je kraampakket moet uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Waarom is een kraampakket ook nodig als je in het ziekenhuis wil bevallen?

Ziekenhuisbevalling en je kraampakket

Hoewel je de meeste spullen uit het kraampakket niet nodig zal hebben voor de bevalling (die krijg je in het ziekenhuis) – zeker als deze gepland staat – is het toch belangrijk om in huis te hebben. Waarom?

 • Je vliezen kunnen thuis breken, ongeacht je uitgerekende datum en of je de bevalling op een bepaalde datum plant. Het is dan prettig als je het matras kan beschermen met je matrasbeschermer.
 • Sommige vrouwen die eigenlijk naar het ziekenhuis wilden, bevallen onverwachts thuis – bijvoorbeeld omdat het te snel gaat. Dan is het extra belangrijk dat de verloskundige alle spullen in huis heeft om je goed te kunnen begeleiden en verzorgen.
 • Ook na de bevalling, zeker wanneer je vlot naar huis mag, komen de onderleggers goed van pas. Tijdens het slapen of als je verzit, tijdens het voeden, kan je per ongeluk vloeien op je bed. Zo’n onderlegger is dan fijn als extra bescherming.
 • De eerste netbroekjes zal je in het ziekenhuis krijgen. Toch is het thuis ook prettig om te hebben: ze zitten net wat fijner dan ondergoed, al zou je dat bij de eerste aanblik misschien niet verwachten.
 • Het flesje alcohol is handig voor na de bevalling: tijdens de eerste weken meet je regelmatig de temperatuur van je baby. Na afloop kan je de thermometer met de alcohol (en watten) gemakkelijk schoonmaken.

Zet je kraampakket neer op een duidelijke plek, zodat de verloskundige op het moment suprême niet hoeft te zoeken.

Wat als je spullen overhoudt uit je kraampakket?

Je kan de overgebleven spulletjes weggeven aan een goed doel of zwangere vrouwen uit je regio die geen aanvullende verzekering hebben. Ook kan je navragen bij de lokale voedselbank of zij hier misschien iets mee kunnen.

Als je kraampakket niet wordt vergoed door de verzekeraar

Niet in de basisverzekering

De vergoeding voor het kraampakket zit niet standaard in de basisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende module of aparte zorgverzekering afsluiten. Als dit het geval is, kan je online een kraampakket aanvragen als je weet dat je zwanger bent; je krijgt dit automatisch thuisgestuurd als je 5 maanden zwanger bent. Vaak zit hier ook nog een extraatje in, zoals een knuffel of een kraambezoekboek.

Is dit niet het geval? Dan zal je zelf een pakket moeten bestellen of kopen dat voldoet aan bovengenoemde eisen. Je haalt dit bij de apotheek, drogist of online.

Verschillende soorten kraampakketten

Als je kiest voor het bestellen van je kraampakket dan kan je kiezen voor verschillende soorten:

 • Een groene, duurzame variant (waarvan alle artikelen recyclebaar en afbreekbaar zijn)
 • Het medische pakket
Heltiq Kraampakket
Bestel bij Bol.com
(let op: bevat geen gaasbroekjes en desinfecterende gel)
natalis kraampakket
Bestel bij Bol.com
Dit is het uitgebreide pakket van Natalis met enkele extra’s
heka kraampakket
Bestel bij Bol.com
(Bevat extra onderleggers en gaasbroekjes )

De kosten bedragen ongeveer € 25,00-35,00 – afhankelijk van het type pakket dat je aanschaft en hoe uitgebreid dit is. Ga je voor een natuurlijke variant, dan liggen de kosten iets hoger: van € 36,95 (zoals deze van Pure Start), € 59,95 (Dalalou) of zelfs € 105,00 als je gaat voor een wasbaar pakket.

Een kraampakket is belangrijk om in huis te halen voor de geboorte – ook als je wens is om poliklinisch te bevallen. In bovenstaand artikel vind je een checklist voor het pakket zelf en handige tips over wat je kan doen als de verzekeraar het niet vergoed of als je spullen over hebt. Kreeg jij het kraampakket vooraf of heb je er eentje gekocht? Als je een goede ervaring hebt met een bepaald pakket, lezen we dat natuurlijk ook graag!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids