Checklist kraampakket: wat moet erin zitten?

Met de bevalling in aantocht wil je goed voorbereid zijn. Een van de zaken die je als zwangere nodig hebt, is een kraampakket. Hierin zitten alle materialen die noodzakelijk zijn bij een (onverwachte) thuisbevalling. Meestal vergoed de zorgverzekering dit pakket, maar als dat niet zo is, zijn er gelukkig nog andere opties. Lees hieronder wat je in elk geval in je kraampakket moet hebben zitten (inclusief handige checklist) en wat je kan doen als de verzekeraar dit niet vergoed.

Kraampakket checklist: dit moet je hebben voor de bevalling

Wat houdt een kraampakket in?

Met het in huis halen van je kraampakket, krijg je spullen die belangrijk zijn voor het verloop van een thuisbevalling en de zorg na afloop. De artikelen zijn puur functioneel en medisch, gericht op de verzorging van jou en je baby. De verloskundige en kraamverzorgster weten precies welke artikelen ze waarvoor kunnen gebruiken; jullie hoeven hier in principe voor nu niets mee – behalve het pakket op een duidelijke en logische plek neerzetten (en dit eventueel benoemen in je geboorteplan zodat je verloskundige en de kraamzorgorganisatie ook weten waar het staat).

Checklist kraampakket

 • 1 matrasbeschermer of kraammatras
 • 10 onderleggers
 • 2 pakken kraamverband
 • 2 netbroekjes
 • 1 pak verband/watten
 • Hechtpleister
 • Medische handschoenen
 • 2 steriele gaasjes
 • 1 flesje alcohol (70%)
 • 1 flesje desinfecterende handgel
 • 1 navelklem (of cordring)

Verder zitten de volgende vier producten soms ook in het kraampakket. Is dit niet het geval? Dan zal je dit nog even apart in huis moeten halen:

 • Digitale thermometer (geen oorthermometer) voor de moeder
 • Digitale thermometer met flexibele tip (geen oorthermometer) voor de baby
 • Maandverband (liefst ademend, zonder plastic plaklaagje)
 • Zoogkompressen

Let op! Je kraampakket moet uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis zijn. Het is daarom handig om dit tegelijkertijd met het inpakken van je vluchtkoffer te regelen.

Waarom is een kraampakket ook nodig als je in het ziekenhuis wil bevallen?

Ziekenhuisbevalling en je kraampakket

Als je poliklinisch (op eigen verzoek) of op medische indicatie in het ziekenhuis zal bevallen, krijg je de meeste zaken uit het kraampakket (netbroekjes, verbanden) daar. Toch is het belangrijk om het kraampakket alsnog in huis te halen. Waarom?

 • Je vliezen kunnen thuis breken, ongeacht je uitgerekende datum en of je de bevalling op een bepaalde datum hebt gepland. Het is dan prettig als je het matras kan beschermen met je matrasbeschermer. Vind je die niet fijn liggen? Dan zijn er gelukkig ook alternatieven voor de plastic matrasbeschermer.
 • Sommige vrouwen die eigenlijk naar het ziekenhuis wilden, bevallen onverwachts thuis – bijvoorbeeld omdat het te snel gaat. Dan is het extra belangrijk dat de verloskundige alle spullen in huis heeft om je goed te kunnen begeleiden en verzorgen.
 • Na de bevalling, zeker wanneer je vlot naar huis mag, komen de onderleggers nog steeds goed van pas. Tijdens het slapen of als je verzit, tijdens het voeden, kan je per ongeluk vloeien op je bed. Zo’n onderlegger is dan fijn als extra bescherming.
 • De eerste netbroekjes zal je in het ziekenhuis krijgen. Toch is het thuis ook prettig om te hebben: ze zitten net wat fijner dan ondergoed, al zou je dat bij de eerste aanblik misschien niet verwachten.
 • Het flesje alcohol is handig voor na de bevalling: tijdens de eerste weken meet je regelmatig de temperatuur van je baby. Na afloop kan je de thermometer met de alcohol (en watten) gemakkelijk schoonmaken.

Wat als je spullen overhoudt uit je kraampakket?

Je kan de overgebleven spulletjes weggeven aan bekenden die geen aanvullende verzekering hebben (of informeren of je verloskundige een gezin kent dat de spullen uit je kraampakket goed kan gebruiken). Ook kan je navragen bij de lokale voedselbank of zij hier misschien iets mee kunnen en tot slot is er Stichting Baby Hope die de spullen gebruikt om moeders in Oost-Europa, Afrika en Zuid-Amerika te helpen. Het doel is om de hygiëne te verbeteren en babysterfte in deze gebieden tegen te gaan.

Als je kraampakket niet wordt vergoed door de verzekeraar

Niet in de basisverzekering

De vergoeding voor het kraampakket zit niet standaard in de basisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende module of aparte zorgverzekering afsluiten. Als dit het geval is, kan je online een kraampakket aanvragen zodra je weet dat je zwanger bent; je krijgt het pakket automatisch thuisgestuurd als je 5 maanden zwanger bent. Vaak zit hier ook nog een extraatje in, zoals een knuffel of een kraambezoekboek.

Is dit niet het geval? Dan zal je zelf een pakket moeten bestellen of kopen dat voldoet aan bovengenoemde eisen. Je haalt dit bij de apotheek, drogist of online.

Verschillende soorten kraampakketten

Als je kiest voor het bestellen van je kraampakket dan kan je kiezen voor verschillende soorten:

 • Een groene, duurzame variant (waarvan alle artikelen recyclebaar en afbreekbaar zijn)
 • Het medische pakket
Heltiq Kraampakket
Bestel bij Bol.com
(let op: bevat geen gaasbroekjes en desinfecterende gel)
natalis kraampakket
Bestel bij Bol.com
Dit is het uitgebreide pakket van Natalis met enkele extra’s
heka kraampakket
Bestel bij Bol.com
(Bevat extra onderleggers en gaasbroekjes)

De kosten bedragen ongeveer € 25,00-35,00 – afhankelijk van het type pakket dat je aanschaft en hoe uitgebreid dit is. Ga je voor een natuurlijke variant, dan liggen de kosten inmiddels aanzienlijk hoger: van € 49,95 (zoals deze van Pure Start) of € 75,00 (Dalalou).

Budgettips voor je kraampakket

Ongeacht of je wil gaan voor wasbaar of wegwerpartikelen, je kan je kraampakket ook zelf samenstellen. Dit is vaak goedkoper dan een kant-en-klaar pakket, alleen al omdat je slechts de dingen haalt die je nodig hebt. Een paar slimme tips:

 • Schaf een wasbare molton aan in plaats van een plastic matrasbeschermer. Niet alleen ligt dit lekkerder, ook kan hij na afloop gewassen en wel door naar je kind. Ideaal tijdens de zindelijkheidstraining.
 • Vraag rond in je omgeving of andere moeders nog onderleggers, verbanden of navelklemmen en andere zaken over hebben uit hun kraampakket.
 • Koop wasbare verbanden. Die kosten in verhouding nu misschien meer, maar per saldo bespaar je uiteindelijk weer op maandverband tijdens de zwaardere dagen van je menstruatie omdat je ze kan hergebruiken.

Een kraampakket is belangrijk om in huis te halen voor de geboorte – ook als je wens is om poliklinisch te bevallen. In bovenstaand artikel vind je een checklist voor het pakket zelf en handige tips over wat je kan doen als de verzekeraar het niet vergoed of als je spullen over hebt. Kreeg jij het kraampakket vooraf of heb je er eentje gekocht? Als je een goede ervaring hebt met een bepaald pakket, lezen we dat natuurlijk ook graag!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Ground Picture – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven