Checklist voor de kinderkamer: dit mag niet ontbreken

Van babykamer tot peuterkamer tot kinderkamer tot heuse puberkamer: elke fase vraagt weer om een andere kamer. Waar het in het begin lief en schattig mag zijn, mag het in de loop der jaren elke keer weer anders. Een prinsessenkamer of stoere ridderkamer, een Nijntje kamer of misschien toch een jungle thema. Bij het inrichten van de kinderkamer zijn genoeg dingen om over na te denken. Wij helpen je een handje in dit artikel, waarin we je uitleggen wat echt niet mag ontbreken in de kamer van jouw kids!

De standaard meubels

Een bed, een (kleding)kast, commode voor als ze nog klein zijn.. Het zijn de standaard meubels die in een kinderkamer thuis horen. Dit hangt echt volledig af van jouw stijl en natuurlijk ook van wat je voor ogen hebt. Wil je zoontje een brandweermannen bed? En wil je dochter een Skye bed (je weet wel, van Paw Patrol)? Het internet biedt voldoende keuze! 

Een vloerkleed, zodat ze warm (en ook net iets veiliger) kunnen spelen in hun kamer

Of ze nu zelf gaan spelen of er vriendjes en vriendinnetjes blijven spelen na een schooldag: het is het allerfijnst om op een warme ondergrond te spelen. Fijn voor de koude voetjes, maar ook voor de vloer. Want al dat speelgoed dat op je vloer valt laat toch echt zijn sporen achter in de vorm van deuken, butsen en andere schade. 

Daarnaast voelt het toch altijd wat veiliger. Een vloerkleed is nooit glad, dus uitglijgevaar is er niet bij. En mochten ze onverhoopt toch een keer vallen? Dan vallen ze niet op een harde vloer, maar op een zacht vloerkleed. Na de schrik van het vallen zal de pijn beduidend minder zijn. 

Goede raamdecoratie, zodat ze op elk moment van de dag kunnen slapen

Slaapt jouw peuter nog overdag? Dan weet je dat goede raamdecoratie op maat essentieel is. Je wil de kamer zo goed mogelijk verduisteren, zodat er zo min mogelijk natuurlijk licht binnen komt. Natuurlijk licht heeft namelijk veel invloed op de slaap van je kindje. Hoe meer natuurlijk licht, hoe slechter hij of zij in slaap valt. Mits je kindje niet al erg moe is van het spelen, natuurlijk. 

Je hebt veel keuze in verduisterende raamdecoratie. Denk aan verduisterende rolgordijnen. Goedkoop en praktisch, maar houdt er wel rekening mee dat je hier lichtkieren zal blijven hebben. Dat komt omdat er, bij de montage, ruimte over moet blijven voor de montagesteunen. Wil je liever geen lichtkieren? Dan kun je kijken naar overgordijnen op maat van A House of Happiness. Deze zijn verduisterend en blokkeren dus het licht en zijn daarnaast ook nog duurzaam. Win-win! 

Details: Stopcontactbeveiliging

In sommige huizen zijn de stopcontacten lager op de muur geplaatst. En zoals je wel weet: kinderen gaan graag op onderzoek uit. Kinderbeveiliging voor je stopcontacten is echt essentieel daarom. En gelukkig ook niet duur. Dus: bestellen! 

Mooie verlichting

Per leeftijdsgroep heb je behoefte aan andere soorten verlichting. Van een zachte warmwitte wandlamp in de babykamer, handig als je nog nachtvoedingen geeft, tot feller licht voor je oudere kind of zelfs een toffe ledstrip om de spiegel voor je Tiktokkende tiener. Meer weten? Hier lees je alles over goede verlichting in de kinderkamer.

Genoeg opbergruimte

Open je een gemiddelde kinderkamer? Dan lijkt het alsof er een bom is ontploft. Speelgoed everywhere. Het is fijn als je dan voldoende opbergruimte hebt. Je hebt bedden met opbergruimte onder het bed, door middel van schuiflades. Maar ook onder de lattenbodem, waarbij je het bed omhoog tilt. 

En naast een kledingkastje zijn manden, dozen en andere vormen van opbergruimte ook geen overbodige luxe. Leer je kindje ook op te ruimen, zodat hij of zij na het spelen leert dat het na het spelen ook belangrijk is om de kamer netjes achter te laten. Scheelt jou als moeder wat extra werk. 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Foto door Tatiana Syrikova via Pexels

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven