Deze info mag niet ontbreken op je geboortekaartjes

Na de geboorte van je kinderen stuur je traditioneel een geboortekaartje in Nederland. Hierop staat in elk geval de naam van jullie pasgeboren spruit, maar wat nog meer? Met de onderstaande checklist zorg je ervoor dat je zeker niets vergeet!

Welk geboortekaartje kies je?

De keus van een geboortekaartje is ontzettend persoonlijk. Wat de een mooi vindt, past helemaal niet bij de ander. Begin daarom op tijd met jullie keuze zodat je geen stress ervaart. Het kiezen van een mooi kaartje is uiteindelijk vooral heel leuk om te doen. Hiermee laat je de wereld immers weten dat jullie kleintje geboren is, hoe hij of zij heet en nog veel meer.

Er zijn verschillende kaartjes die je kan sturen na de geboorte:

  • Geboortekaartjes met foto
  • Kant-en-klare geboortekaartjes
  • Zelf ontworpen geboortekaartjes

Bij Kaartje2go kan je met alle drie aan de slag. Voor een foto zal je moeten wachten tot na de geboorte, de andere twee kun je alvast klaarzetten zodat je na de bevalling alleen nog de aanvullende gegevens hoeft in te vullen en op bestellen kan drukken.

Handige tips voor de keuze van jullie geboortekaartje

  • Het kan superleuk zijn als je een kaartje kiest dat past bij de naam. Bijvoorbeeld eentje met een maan op de voorkant als je dochter Luna heet of een beer voor Beer.
  • De trends voor 2020 zijn regenbogen, de ruimte (sterren, maan), aardetinten (wat je ook terugziet in bijvoorbeeld de kinderkleding trends voor komend seizoen), jungle en dieren. Stijlvol, maar ook klassiek en mooi om later op terug te kijken.
  • Neem lekker je tijd en bestel vooraf een proefdruk. Zo kan je zien of de kaart die op het scherm perfect lijkt dat in het echt ook is en of je misschien nog iets mist.

Checklist geboortekaartjes – deze info mag niet ontbreken

De voornaam van jullie baby

Stuur je het kaartje voor je de buitenwereld op de hoogte brengt van de geboorte? Als er iets is waar iedereen dan natuurlijk heel nieuwsgierig naar is, dan is het vaak wel de voornaam (of de voornamen). Deze mag dan ook niet ontbreken op het geboortekaartje. Vaak staat de naam aan de voorkant van het kaartje en de eventuele tweede/derde naam binnenin.

Algemene gegevens over je kindje

De geboortedatum staat vaak voorop. Aan de binnenzijde van de kaart schrijf je bovendien:

  • Hoe lang de baby was bij zijn of haar geboorte
  • Het geboortegewicht
  • Geboorteplaats

Een geboortetekst

Waar de een sneller zal kiezen voor een grappige tekst, heeft een ander liever iets persoonlijks of misschien zelfs een deel van een mooie songtekst. Zonder de druk te willen verhogen: zo’n geboortekaartje is ook een aandenken aan deze periode. Misschien vond je de tekst ‘Een baby met een hoofd zo groot, het is een wonder dat mama nog loopt'(*) nu erg grappig, maar hoe denkt je kind daar over twintig jaar over? Denk je dat die er net zo hard om kan lachen? Zo niet, dan is het soms beter om nog even door te zoeken.

(*) Tekst is echt afkomstig van een geboortekaartje

Uitnodiging om te komen kijken

Of je graag kraambezoek over de vloer krijgt in deze coronatijd? Dat is compleet persoonlijk. De een zal zich er meer mee bezighouden dan de ander. Als je wel graag visite krijgt na de geboorte, dan kan je dat aangeven door middel van een korte tekst. Bijvoorbeeld: ‘Wil je teentjes komen tellen, dan graag wel eerst even bellen’ of ‘Moeder en baby rusten van 13.00 tot 15.00 uur’ met het nummer van je partner erbij. Ook hier kan je het zo grappig of algemeen maken als je zelf wil. Belangrijk is wel dat je jezelf in elk geval de rust gunt in je kraamtijd en de afspraken laat afhandelen en plannen door iemand anders. Vermeld ook altijd de bezoek- en rusttijden!

Geen uitnodiging vanwege Corona?

Je kunt ervoor kiezen om geen uitnodiging in je kaart te schrijven, zodat de ontvanger minder snel zal vragen wanneer hij of zij kan langskomen. Een alternatief is om dit expliciet, op een vriendelijke manier, te vermelden:

  • Vanwege corona hebben we helaas moeten besluiten om voorlopig geen kraambezoek te doen. We hopen jullie desondanks snel te kunnen spreken of zien.
  • Komen jullie langs voor een raambezoek? Laat het ons even weten, dan zetten we beschuit met muisjes voor je klaar.

Je kan eventueel kiezen om een extra uitnodiging in de envelop te steken bij naasten die je wel graag op visite zou krijgen. Of licht hen vooraf persoonlijk in met een telefoontje of app-bericht.

Contact- en adresgegevens

Vaak vinden mensen het leuk om je na de geboorte te feliciteren met een kaartje. Om die reden is het fijn als jullie adresgegevens in de kaart vermeld staan, zodat ze die niet apart hoeven op te zoeken. Daarnaast zet je doorgaans ook op je kaartje:

  • De namen van beide ouders
  • Namen van jullie andere kinderen
  • Telefoonnummer(s)

Waar vind je de leukste geboortekaartjes?

Zelf kozen we eigenlijk, op de oudste na (omdat we ze toen lieten ontwerpen door mijn zusje en drukken bij een professionele drukkerij), elke keer voor Kaartje2go. De reden daarvoor is simpel. Ze bieden kwaliteit tegen een schappelijke prijs, talloze opties (zoals een mooie geboortezegel op de envelop of een speciale papiersoort), nemen je de verzending desgewenst uit handen en hebben echt hele mooie ontwerpen. En geloof me, tijdens de zwangerschap van Rose heb ik zo’n beetje elke aanbieder bekeken. Dit was de enige die hier door de hormonale keuring kwam.

Dit keer zetten we het geboortekaartje al vooraf klaar. Geen persoonlijke foto op de voorkant of iets aan de binnenkant – gewoon een ontwerp dat zij aanboden. Ik schreef de tekst voor binnenin en sloeg hem op, zodat het enige dat ik nog hoef te doen was geboortedatum, gewicht en lengte aan te passen na de bevalling. Ook de adressen voerde ik vast in, zodat ik die alleen maar hoef aan te klikken. Het voordeel daarvan is dat je snel klaar bent en na de bevalling nauwelijks omkijken hebt naar dit soort zaken. Aanrader dus voor een relaxte kraamweek!

Hoe zag jullie geboortekaartje eruit? Duurde het lang voor je hét kaartje had gevonden? Liet je hem ontwerpen of hadden jullie een newborn shoot? Welke tekst vonden jullie mooi? We zijn benieuwd naar jullie favorieten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven