Terug naar school! Checklist voor groep 1 en 2

Het is zover: je kleuter mag voor het eerst (of voor de tweede keer) naar de basisschool. Een goede voorbereiding is het halve werk! In dit artikel vind je handige tips en checklists om te zien of je overal aan hebt gedacht! Zijn jullie er ook klaar voor?

Hoera, we gaan weer terug naar school

De vakantie loopt bijna op zijn eind en het is tijd om ons (weer) klaar te gaan maken voor de basisschool. Of je kleuter nu voor de eerste of tweede keer mag, het blijft toch vaak een beetje spannend. Het helpt om je kind alvast voor te bereiden op groep 1 of 2 en door alles op tijd klaar te hebben liggen. Dan hoef je je op de eerste schooldag alleen nog maar druk te maken om het op tijd afleveren van je kind 😉

Checklist groep 1 en 2: voorbereiding op de kleuterklassen

Keer op tijd terug naar het normale ritme

Het helpt als je de week voordat school begint alvast start met het normale ritme. Dat betekent dus langzaam weer wennen aan het op tijd naar bed gaan en in de ochtend ook op tijd klaar zijn voor de dag. Voor jezelf kan het trouwens ook heel handig zijn, omdat je dan niet die eerste dag met vol ochtendhumeur aan de bak hoeft. Het voordeel hiervan is bovendien dat je kleuter die eerste schoolweek niet te veel veranderingen ineens ervaart.

Bespreek op verschillende momenten wat je kind kan verwachten van school

Misschien zijn ze al een keertje gaan wennen. Maar zo niet, dan is het goed om samen te bespreken wat ze kunnen verwachten. Vraag gerust ook of ze zelf vragen hebben. Soms kan iets kleins in hun eigen hoofd uitgroeien tot een ramp van wereldformaat. Hoe eerder je dat weet, des te beter je daarop kan inspelen.

Tip!

Op sommige basisscholen mogen kleuters hun favoriete knuffel nog een tijdje meenemen. Dat kan helpen hen te wennen. Ze hebben iets vertrouwds van thuis bij zich en kunnen zo langzaam leren loslaten. Andere scholen zijn daar iets rigoureuzer in: dan mag de knuffel bijvoorbeeld alleen de eerste dag mee of helemaal niet. Informeer vooraf hoe jullie basisschool hierin staat, zodat je je kind (indien nodig) kan voorbereiden. Je kunt dan oefenen om uitstapjes te maken zonder hun favoriete knuffeltje.

Haal alles op tijd in huis voor het nieuwe schooljaar

Wat je nodig hebt?

Als je kind in de zomer jarig is, kan dit natuurlijk leuk zijn om te vragen voor zijn verjaardag. Anders is het een mooie reden om samen inkopen te doen.

Lees samen een boekje over naar school gaan

Door alvast een paar keer voor te lezen over andere kleuters die (voor het eerst) naar school gaan, krijgt je kind wat meer grip op de nieuwe situatie. Ze leren wat er op school gebeurt, hoe leuk het is en dat je nieuwe vriendjes kan maken. Op die manier zijn ze beter voorbereid en vinden ze het vaak minder spannend. Ook kan je meteen gerichte vragen stellen en zij andersom net zo goed.

Hoi naar school
Bestel bij Bol.com
Kolletje gaat naar school
Bestel bij Bol.com
Het kleurenmonster gaat naar school
Bestel bij Bol.com
Naar school met fiep
Bestel bij Bol.com

Checklist (terug) naar groep 1/2: de avond voor school begint

Leg de schoolspullen klaar die morgen mee moeten

Als je kind vorig jaar al op school zat, zal je aan aantal spullen weer mee terug moeten nemen. Denk aan:

 • Rapport
 • Luizenzak

Daarnaast helpt het als je bekers vast vult en in de koelkast zet, en hun fruit- en broodtrommel klaarzet op het aanrecht. Dan hoef je morgen nergens naar te zoeken.

Doe er alles aan om de eerste schooldag zo soepel mogelijk te laten lopen

Waar je aan kan denken?

 1. Leg kleding (en haaraccessoires) voor morgenochtend vast klaar
 2. Zet de tassen op het aanrecht, naast de fruit- en broodtrommels
 3. Voorzie alles van naamstickers
 4. Dek de tafel vast voor morgenochtend
 5. Laat de kinderen in de avond douchen, zodat ze zich morgenochtend alleen hoeven op te frissen

Stressvrije eerste schooldag: (terug) naar de kleuters!

Als je goed bent voorbereid, hoef je de dag erop weinig meer te doen. Je staat op tijd op, kleedt de kinderen aan, zorgt dat hun haar netjes zit en regelt het ontbijt. Daarna tandenpoetsen, jassen en schoenen aan, tas op de rug en je kan relaxed naar school vertrekken.

Verder belangrijk om te weten over de eerste schooldag bij de kleuters

Spanning

Sommige kinderen huppelen de klas in of ze nooit anders deden. Andere kinderen hebben echt tijd nodig om te wennen op school. De belangrijkste tips bij een moeizaam afscheid en een huilend (al dan niet hysterisch krijsend) kind:

 • Vertel vooraf wat er gaat gebeuren: we gaan zo naar school, we hangen je spullen op, mama geeft een kus en vertrekt
 • Doe ook wat je zegt en blijf niet te lang hangen
 • Draag je kind over aan de juf bij de deur, geef nog een dikke knuffel (vergeet niet dat ze veel vaker met dit bijltje heeft gehakt)
 • Slik je tranen weg (als je zelf ook verdrietig wordt) en vertel zo vrolijk en resoluut mogelijk dat je je kind vanmiddag weer ophaalt
 • Draai je om, loop weg en bedwing iedere vezel in je lijf die schreeuwt dat je je kind weer moet ophalen

Hoewel het zeker niet zo voelt wanneer je vertrekt, zijn kinderen vaak binnen een paar minuten weer helemaal gekalmeerd. Het is eigenlijk vergelijkbaar met het lostrekken van een pleister. Als je het snel doet, is de pijn minder hevig. En vergeet niet: het komt vanzelf goed. Al blijft het even doorbijten, zowel voor je kind als voor jou.

Na een eerste schooldag hebben kleuters ‘niks’ gedaan

Op zo’n eerste schooldag komen er allerlei indrukken op hem af. Nieuwe regels, een nieuw ritme, kinderen die ze nog niet goed kennen… Het heeft tijd nodig om dat te verwerken. Dit is ook meteen de reden waarom kinderen na een lange dag moeite hebben om te vertellen hoe het was op school. Verder dan ‘leuk’ komen ze vaak niet.

Als je dit weet, kan je er beter mee omgaan is mijn ervaring. Laat ze lekker even op de bank relaxen, doe rustige spelletjes en onderneem geen gekke dingen. Ze moeten vaak echt even wennen aan het ritme. Schrik ook niet van enorme driftbuien. Ze moeten hun gevoel ergens kwijt en dat gaat vaak gepaard met een heleboel emoties. Over een tijdje heb je je kind weer terug!

Laat je je kind meteen spelen?

Als je een vrolijke, spontane kleuter hebt, kan je zomaar op de eerste schooldag meteen de vraag krijgen of hij mag afspreken met iemand. Wil je dat?

Je kent zelf je kind het best. De een is extravert en vindt niks leuker dan spelen met andere kinderen, de ander is eigenlijk afgeserveerd en kan beter rustig opstarten. Je kan het aankijken, maar ook bewust kiezen om een bepaalde periode geen speelafspraakjes te maken. Of dat nu de eerste week of weken is, of zelfs tot aan de herfstvakantie. Als alternatief kunnen ze spelen met kinderen uit de buurt of broertjes/zusjes.

Als het nodig is, mogen kleuters nog een dagje thuisblijven

In groep 1 althans. En dat is heel fijn! Het ene kind zal vanaf het begin volle dagen naar school gaan en boos worden wanneer je voorstelt eens thuis te blijven. Een ander valt bij de lunch al bijna in slaap. Kijk dus vooral per kind hoe het gaat en pas daar het schoolritme op aan. Natuurlijk is het belangrijk dat ze op een gegeven moment volle dagen maken, maar als het nog niet lukt is de mogelijkheid er in elk geval wel om ze eens een middagje te laten bijkomen. Wel altijd even naar school bellen! En als je kind er echt veel behoefte aan heeft, overleggen met de juf hoe jullie het aanpakken.

Kijken jullie ook uit naar de eerste schooldag? En hoe bereiden jullie je kleuters erop voor?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, A3pfamily – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Terug naar school! Checklist voor groep 1 en 2”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven