Checklist: ben jij alweer klaar voor de eerste schooldag?

De afgelopen weken vlogen voorbij, ineens is het alweer tijd om je klaar te maken voor het komende schooljaar. Daarom besloten we een checklist te maken waarin alles staat waarop je kan letten, zodat je in elk geval met een vliegende start aan het komende jaar begint.

Checklist nieuwe schooljaar: heb je dit al geregeld en gedaan?

Schooltas, beker, broodtrommel

Zo vlak voor school weer begint is het handig om alles te controleren:

  • Is de schooltas aan vervanging toe of kan hij nog een jaartje mee?
  • Zijn beker(s), fruitbakje en broodtrommel nog goed?
  • Heb je alles voorzien van voornaam?

Gymspullen

Vanaf een bepaalde groep (vaak halverwege groep 3) krijgen kinderen schoolgym op de basisschool. Heb je een sportbroek(je), shirt en stevige gympen? Past alles nog? En ook hier: is alles voorzien van naam? Wanneer dat nodig is, heb je nu in elk geval nog de tijd om e.e.a. aan te schaffen of vervangen.

Wat van school is, moet weer terug

Bij de kleuters krijgen ouders soms speelgoed mee om in de vakantie schoon te maken. Ook rapporten zijn vaak geschikt voor meerdere jaren en mogen mee terug. En tot slot zijn er zaken als luizenzakken die in de vakantie gewassen moeten worden en de eerste schooldag weer mee teruggaan. Door alles bij elkaar op te hangen aan de kapstok (of de luizenzak vast in de schooltas te stoppen), weet je in elk geval zeker dat je straks niks vergeet.

Studie- en vakantiedagen in je agenda

Zoek uit of alle studie-, bijzondere- en vakantiedagen voor komend jaar al bekend zijn en sla ze meteen op in je telefonische agenda. Zo voorkom je in elk geval dat je op een bepaald moment voor een dichte schoolpoort staat of zaken als het kerstdiner op school en juffendag vergeet.

Kleding voor de eerste dag

De ene ouder hecht hier meer waarde aan dan de ander, maar het is de overweging waard: wil je een nieuwe outfit kopen voor de eerste schooldag? Zo ja, dan heb je nog een paar dagen de tijd om iets aan te schaffen. En anders dan is het in elk geval aan te raden om de kleding alvast klaar te leggen om het ochtendritueel te bespoedigen. Zelf moet je per slot van rekening ook terugkomen in het normale ritme en zo’n eerste schooldag wil je zo min mogelijk tegenvallers hebben. Eventueel laat je ze meebepalen wat wordt aangetrokken, zodat je oeverloze discussies (en huilbuien) op dag 1 enigszins in de kiem kan smoren.

Terug naar het normale ritme

En dan deze. Terug naar het normale ritme. Nu hoef je heus niet elke dag al om half zeven op te gaan staan terwijl je misschien nog even wil genieten van de laatste vakantiedagen, maar al start je maar met het ontbijt op de normale tijd en voer je langzaam de gebruikelijke slaaptijd weer in. Alleen die twee dingen kunnen straks al een wereld van verschil maken. We weten immers allemaal hoe vermoeiend die eerste dag kan zijn straks, dan kunnen ze maar beter een beetje energie hebben!

Ben jij al bezig met voorbereiden op de eerste schooldag na de vakantie? Wat doe jij het liefst om te zorgen dat straks alles op rolletjes loopt? En heb je misschien nog aanvullingen? Laat het weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven