Carnaval 2023? Dat vier je natuurlijk in Oeteldonk!

Voor het eerst in een paar jaar tijd kunnen we weer echt carnavallen. En waar doe je dat beter dan in Oeteldonk, het carnavalsmekka van Nederland? Omdat het carnavalsfeest in Den Bosch anders is dan in andere steden, hieronder vast een voorproefje: waar houd je rekening mee? Welke kleding trek je traditioneel aan? Lees snel verder en kom alvast helemaal in de sfeer!

Wat draag je in Oeteldonk

Als je dit jaar met carnaval naar Den Bosch gaat, mag echte Oeteldonk kleding natuurlijk niet ontbreken. Voor mannen betekent dit een kiel met emblemen of een kledingstuk/accessoire in de Oeteldonkse kleuren (rood, wit en geel). Vrouwen dragen een mooi uniformjasje met een shirt of col in de traditionele kleuren. Of natuurlijk een boerenkiel – net wat je zelf wil. De kleuren zijn afkomstig van de Brabantse vlag (rood en wit) en de kerk (geel en wit).

Wat je absoluut niet draagt in Oeteldonk? Eigenlijk vooral wat veel mensen ‘van boven de rivieren’ associëren met carnaval: piratenkostuums, sexy zusterjurkjes, een bananenpak of een complete douchecabine. Juist in Den Bosch, waar het carnaval een rijke traditie en geschiedenis kent, kan je daar echt niet mee aankomen. Bovendien, de kleuren zijn duidelijk en de kledingvoorschriften ook – maak het jezelf makkelijk en carnaval in stijl, zoals het hoort, gezellig mee met de echte Bosschenaren.

Emblemen

Wil je echt meedoen met de Oeteldonkers? Dan voeg je jaarlijks een nieuw embleem toe aan je kiel. Bijvoorbeeld met het jaartal waarop je hier carnaval hebt gevierd. Zo wordt het echt een kledingstuk vol herinneringen.

Waarom carnaval vieren in Oeteldonk?

Oeteldonk, zoals Den Bosch heet tijdens carnaval, is dé carnavalshoofdstad van Nederland. Anders dan bijvoorbeeld in veel andere Brabantse en Limburgse steden het geval is, maken de Oeteldonkers geen onderscheid tussen rangen en standen. En dat is best bijzonder! Er is hier dus geen raad van Elf en dus geen traditionele Prins Carnaval(*). Carnaval in Oeteldonk is daarom een unieke belevenis die je gewoon een keer móet meemaken.

(*)In Oeteldonk heerst Prins Amadeiro (XXVI, momenteel): een vaste prins die ieder jaar deze rol vervult tot hij aftreedt. Dit is anders dan in andere plaatsen, waar jaarlijks een nieuwe prins(es) Carnaval wordt gekozen.

De Oeteldonkse kikker

Misschien is het je wel opgevallen dat naast de traditionele kleuren rood, wit en geel, ook de Oeteldonkse kikker vaak voorkomt op de kleding. Bijvoorbeeld aan een erekoord of als embleem op de kiel. Veel mensen denken dat deze synoniem is voor ‘oetel’, maar dat blijkt toch niet het geval. De kikker staat symbool voor ‘moeras’ en is mogelijk een spottende verwijzing naar Bisschop Godschalk uit Den Dungen, die in zijn tijd carnaval wilde verbieden in Den Bosch (bron).

Carnaval vieren met kinderen? Handige tips

Wil je graag je kinderen kennis laten maken met deze bijzondere carnavalstraditie? Dan is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:

  • Neem je ze mee naar Oeteldonk? Zoek dan vooraf online naar leuke cafés waar ze speciale middagen voor kinderen organiseren. Hier kunnen ze iets lekkers eten, geschminkt worden en spelletjes doen.
  • Haal voor je kinderen ook een eigen boerenkiel zodat ze helemaal kunnen opgaan in het feest.
  • Het onthaal van Prins Amadeiro op carnavalszondag (om 11.11 uur) is een aanrader.
  • Doe je kinderen, met oog op de drukte, een armbandje om met hierop je telefoonnummer. In geval van nood kunnen ze dan altijd een volwassene aanschieten en om hulp vragen.
  • Oefen vast op het Oeteldonkse volkslied, zodat ze dit uit volle borst kunnen meezingen tijdens het onthaal van de prins.
  • En: lees je in, van carnaval tot Pinksteren, zodat je ook weet wát je viert.

Ga jij dit jaar ook naar Oeteldonk om te carnavallen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Sara Armas – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven