Canarische Eilanden | Waarom je naar Fuerteventura wil

Fuerteventura is één van de Canarische Eilanden. Het eiland is vooral bekend bij surfliefhebbers vanwege zijn woeste golven aan de noordkust. Minder toeristisch dan Lanzarote, Tenerife en Gran Canaria, maar absoluut de moeite waard. Ook als je niet tien dagen op een surfplank wil staan, zoals je hieronder kan lezen.

Fuerteventura in feitjes

Wist je dat Fuerteventura na Tenerife het grootste eiland is van de archipel naast de Westelijke Sahara? Door zijn oostelijke ligging en ontbossing in de vorige eeuw is het vooral rotsachtig en droog, maar nog altijd een mooie vakantiebestemming. En dat heeft zeker te maken met het klimaat: met gemiddeld 10,5 mm neerslag per maand en een temperatuur van ruim 23 graden Celsius zit je hier goed als zonliefhebber.

Verder is het eiland hier en daar vrij bergachtig. Als je van de ene naar de andere kant wil rijden, zal je dan ook soms het gevoel hebben dat je in De Gevaarlijkste Wegen terecht bent gekomen: hoge toppen, ongeduldige locals en plekken waar de vangrail je niet bepaald geruststelt. Kortom, voor een autoritje zal je wel over iets meer stalen zenuwen moeten beschikken dan in de Hollandse polder. Desondanks is het echt een aanrader om het eiland te gaan verkennen met de auto, omdat je op prachtige verborgen plekken terechtkomt.

Waarom je Fuerteventura zeker moet bezoeken?

De witte stranden

Met name in het noorden (Corralejo) vind je hagelwitte stranden met een helderblauwe zee zoals je ze kent van het Caribisch gebied. Hier vind je dan ook direct het ultieme vakantiegevoel. Datzelfde ervaar je wanneer je over de boulevard loopt. Naast de hoofdstraat ligt een stukje zandstrand, weliswaar opgespoten, dat voor prachtige doorkijkjes zorgt. Het is de moeite waard om hier even te gaan zitten en gewoon in alle rust over de zee uit te kijken.

De stranden zelf zijn een perfecte plek om uit te waaien. Wanneer je door het duingebied heen bent, kom je op een wit zandstrand waar vrijwel altijd een bries(je) staat. Heerlijk om een stukje te gaan wandelen.

Let trouwens op dat een gedeelte van de stranden bestemd is voor nudisten. Schrik dus niet als je onverwachts oog in oog staat met een naakte man wiens geslachtsdeel enthousiast op en neer wipt in de golven #truestory

Vulkanisch landschap

Donker zand met hier en daar een cactus – met name aan de westkant van het eiland, bij Betancuria, liggen ongerepte stukken natuur die je echt het gevoel geven even in een heel andere wereld te zijn. DIt is echt een indrukwekkende omgeving en zeker een plek om te bezoeken tijdens je vakantie op Fuerteventura.

Heerlijk fietsen

Nederlanders staan bekend om hun fietsen en toch denk je er misschien niet aan wanneer je op vakantie bent. Zonde, want Fuerteventura kent verschillende fietsroutes. Je kan een Engelstalige gids huren en een mountainbike of e-bike waarmee je verborgen parels van het eiland te zien krijgt. De gids zal je er van alles over vertellen. Let wel op: een groot deel van de routes gaat over onverharde routes, een gezinstochtje zal het dus niet worden.

Tip! Online vind je verschillende fietsroutes over het eiland voor de liefhebber. Deze vallen in de categorieën ‘gemiddeld’ en ‘zwaar”. Hiervoor heb je een goede conditie nodig.

Je kan het hele jaar door naar Fuerteventura

Het hele jaar door is het weer hier mild en doorgaans droog, zeker van februari tot en met oktober. Daardoor is dit eiland de perfecte vakantiebestemming, ook buiten het hoogseizoen. Komend voorjaar is het er dus bijna gegarandeerd heerlijk, je hebt er genoeg te doen en kan genieten van de zon.

Relatief goedkoop

Behalve je ticketprijs is het eiland zelf relatief goedkoop. Zeker als je het vergelijkt met populaire Spaanse badplaatsen. Als je een appartement huurt, kan je zelf je eten koken, maar ook uit eten gaan is prima te betalen. Ook zijn de boodschappen in de supermarkt niet overdreven duur en betaal je je niet scheel aan het huren van strandbedjes of andere zaken. Dat komt gedeeltelijk doordat het minder toeristisch is dan veel andere eilanden, maar daardoor des te leuker om zelf te gaan ontdekken.

Tips om te bezoeken en doen op Fuerteventura

  • Surfstranden, zoals Flag Beach en het zuidelijk gelegen Sotavento de Jandía – ook als je zelf geen surfer bent, kan je hier genieten van de capriolen die de doorgewinterde watersporters hier uithalen. Deze plekken behoren namelijk tot de beste surfspots ter wereld.
  • Popcornstrand in Corralejo: een strand waar aangespoelde stukjes koraal inmiddels verweerd zijn en echt lijken op popcorn (Google maar eens!)
  • Dieren spotten. Zo zwemmen er verschillende dolfijnen- en enkele walvissoorten rond het eiland, maar ook schildpadden en zeldzame vissen. Je kan een uniek vogeltje tegenkomen dat alleen hier voorkomt (de roodborsttapuit) en eekhoorns, hoewel die laatste inmiddels een plaag vormen op het eiland.
  • Historische plekken, zoals authentieke kerkjes, windmolens, de Montaña Sagrada de Tindaya (heilige berg) en het archeologische museum in Betancuria, waar je alles leert over de eerste bewoners van dit bijzondere eiland.
  • Andere eilanden! Waar je misschien niet direct aan denkt, maar wat natuurlijk zeker de moeite waard is, is een veertocht naar één van de andere eilanden. Zo bezoek je Lanzarote al in een halfuur. Als je er dan toch bent…

Onze vakantie naar dit Canarische Eiland

Inmiddels ben ik al twee keer naar Fuerteventura geweest, in 2001 (Caleta de Fuste) en 2011 (Corralejo, in het noorden). Wat mij betreft mag er in de toekomst zeker nog een derde keer aan worden toegevoegd, want wat is het hier heerlijk. De brandende zon ervaar je niet als zodanig vanwege de verkoelende wind die hier eigenlijk bijna altijd waait. Dat maakt de temperatuur aangenaam. Verder is er genoeg te doen. En hoewel het binnenland nogal dor, droog en een tikje onherbergzaam oogt, heeft ook dat verrassend genoeg zijn charme.

Fuerteventura heeft daardoor namelijk een heel eigen karakter en is iets minder massaal dan sommige andere eilanden. Dat vind ik zelf wel prettig. We brachten hier twee keer 10-14 dagen door en die tijd kan je echt prima vullen met uitstapjes naar verschillende plekken, van noord tot zuid en west tot oost, aangevuld met dagen op het strand en in het zwembad. In 2011 gingen we bijvoorbeeld naar Oasis Wildlife: een dierentuin die je in het zuidoosten van het eiland vindt met onder meer Afrikaanse olifanten, zeeleeuwen en bijzondere vogels. Nou ja, en een sprinkhaan ter grootte van een mus. Tikje traumatisch met mijn insectenfobie, maar gelukkig vloog hij alleen rond moet ik maar denken 😉 (ja echt, zijn sprong leek meer op een soort vliegen)

Waarom ik nog een keer terug wil? Het lijkt me fantastisch om dan de Heilige Berg te zien en de kerk in Betancuria te bezoeken, maar vooral om de kinderen en Ro mee te nemen naar het eiland dat inmiddels twintig jaar geleden onverwachts mijn hart heeft gestolen.

Ik ben benieuwd of jij dit Canarische Eiland al kende. Heeft Fuerteventura jouw hart ook gestolen? Wil je het nog een keer bezoeken? Of heb je misschien niet zoveel met zonvakanties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven