Geschikte cadeaus na een stilgeboorte: dit kan je geven

Wanneer iemand in je omgeving een stilgeboorte meemaakt, breekt je hart. Je wil graag iets doen, maar je kan zo weinig: het enige dat je écht zou willen geven, is immers onmogelijk. Toch zijn er zeker gepaste cadeaus die je kunt geven als iemands baby overlijdt voor de geboorte. Onderstaande opties zijn symbolisch en een hart onder de riem voor de ontvanger.

Welke cadeaus kan je geven na een stilgeboorte?

Een foto herinnering

Iets dat zeker zal binnenkomen en echt dierbaar is, is een foto van het geboortekaartje. Je kan hier bijvoorbeeld een canvas foto van laten afdrukken. Dit is wellicht ook iets minder prominent dan een foto van het gezichtje van de baby, waardoor ze hem makkelijker in de woonkamer kunnen ophangen. Althans, dit herken ik van mijzelf: ik vind het fijn een herinnering aan Nova in de huiskamer te hebben, maar wil de visite liever niet een opvallende foto onder ogen duwen. Zoiets kan shockeren en verdrietig maken, terwijl ook een ander recht heeft om het verdriet op zijn eigen manier te verwerken.

Iets anders dat heel mooi kan zijn is een symbolische afbeelding. Denk dan meer aan paardenbloempluisjes die wegvliegen in de wind, een vlinder of zwaan of witte rozen. Juist vanwege de natuurlijke onderwerpen past hier een foto op hout mooi bij.

Kaarsjes met een boodschap of droogbloemen

Kaarsjes branden is iets dat helpt om concreet vorm te geven aan verlies. Je stuurt in gedachten licht naar het overleden kindje toe of hoopt dat hij of zij nu op een fijne plek is – als je gelooft in leven na de dood. Verder kun je een boeketje droogbloemen sturen die de ouders kunnen neerzetten. Anders dan een bos (hoewel ook heel fijn om te krijgen) hebben ze hier lang plezier van.

Ster cadeau (of sterrenhemel tijdens geboortemoment)

Iets dat symbolisch heel passend is na een stilgeboorte, is iets met sterren. Zowel het cadeau doen van een ster – iets dat tegenwoordig kan – als een afdruk van de sterrenhemel zoals hij eruit zag tijdens het geboortemoment van het kindje, zijn ontzettend mooi om te krijgen. Je kan dit laatste ook laten afdrukken op linnen voor een bijzonder effect.

Een aandenken aan de baby

Je kunt bijvoorbeeld een knuffelbeer laten maken met het exacte geboortegewicht van het kindje. De naam van de baby in klei, met een persoonlijke boodschap en de geboortedatum erbij. Of wat dacht je van een gehaakt knuffeltje met vlindervleugels en specifieke kenmerken van het overleden kindje?

De bekende pan soep

Misschien voelt het ongemakkelijk om ongevraagd langs te gaan in één van de moeilijkste perioden uit hun leven, maar toch wordt de bekende pan soep vaak heel erg gewaardeerd. Koken staat namelijk niet op je prioriteitenlijstje en je moet toch eten, ondanks de diepe rouw waardoor je gaat op dat moment. Voor de zekerheid is het wel slim om altijd even te vragen of het goed is als je langskomt (met eten). Wanneer de familie rust nodig heeft of al hulp krijgt van iemand anders, hoor je dat vanzelf. En anders is het heel fijn dat je een avondje voor ze kookt.

Geen keukenprins(es), maar wil je toch graag iets te eten geven? Koop dan een waardebon van Thuisbezorgd.nl of geef een boodschappenbox, zodat de familie in elk geval weer wat ontzorgd is.

Heb jij weleens een stilgeboorte meegemaakt in je omgeving? Vond je het ook lastig een cadeau te verzinnen of heb je nog een aanvulling die hierboven niet genoemd staat? Laat het ons weten in een reactie.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Brian A Jackson, paardenbloem – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven