7 mooie cadeaus voor een Eerste Heilige Communie

Doet je (peet)zoon, (peet)dochter, neefje of nichtje zijn of haar Eerste Heilige Communie? Het is gebruikelijk om dan een mooi, passend cadeau te geven. We zochten de zeven mooiste voor je uit.

Wat voor cadeaus passen bij een Eerste Heilige Communie?

Sieraden

Een bedelarmband is symbolisch gezien een heel mooi cadeau voor de Communie: hier kun je bedels aan hangen die te maken hebben met bijzondere momenten en mensen in je leven. De Eerste Communie is er daar natuurlijk eentje van. Met deze armband geef je een sieraad voor herinneringen. Heeft het kind al een bedelarmband? Dan kan je een nieuwe bedel cadeau doen. Andere mooie cadeaus zijn een ketting (met kruisje) of oorbellen.

Een onderdeel van de Communie outfit

Als je dichtbij de communicant staat, kan je ervoor kiezen een deel van de outfit te betalen. Dit is bijvoorbeeld een goed cadeau als je de Peter of Meter bent.

Boekje over de Eerste Heilige Communie of een ander religieus leesboek

Iets dat sowieso altijd past bij de Eerste Communie is een religieus verhaal of een boekje vol gebeden. Deze sluiten vaak mooi aan op de leeftijd en belevingswereld van je kind en bieden hen houvast.

Geld

Uiteraard is geld altijd goed. Dit cadeau is ook geschikt als je zelf niet gelovig bent (of een andere religie aanhangt): zo blijf je bij jezelf en kunnen de ouders of het kind zelf iets moois uitkiezen.

Mooie rozenkrans

Mits je naar een Eerste Communie van de Katholieke Kerk gaat, is een rozenkrans ook een mooi cadeau om te geven. Dit gebruiken gelovigen om hun gebed uit te voeren: o.a. het Onzevader, Weesgegroetjes en meditatie over de Geheimen van de Dag. Lees hier meer over het gebed met de rozenkrans.

cadeau eerste heilige communie rozenkrans
Bestel bij Bol.com

Je kunt online verschillende soorten kopen, zoals de krans hierboven, van sandelhout. Daarnaast zijn er speciale doosjes voor de Eerste Communie, waarin je niet alleen een rozenkrans vindt, maar ook een klein boekje met gebeden.

Tegel met een gebed erop

Tegeltjes met wijsheden zie je eigenlijk niet zo vaak meer, maar het is wel een geschikt communiecadeau. Vaak vind je in christelijke winkels mooie spreuken of korte gebeden op een tegel. Persoonlijk vind ik dit ook goed passen bij een Eerste Communie, omdat het kan benadrukken waar het geloof voor jullie over gaat. Denk aan de volgende Bijbelteksten:

  • Zo hebben wij de liefde leren kennen die God voor ons heeft, en wij geloven in haar. God is liefde: wie in liefde de woont, woont in God en God is met hen (Johannes 4:16)
  • Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer (Jesaja 60:1)
  • Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals en schrijf ze in je hart (Spreuken 3:3)
  • God ziet jou in tijden van vreugde, maar ook van verdriet. Bij hem ben je veilig, hij die jou ziet (Opwekking 770)
  • Geloof maakt dingen niet makkelijk, maar wel mogelijk (Lukas 1:37)

Je kunt dit soort tegels kant-en-klaar kopen, maar ook zelf online maken.

Kinderbijbel

Tot slot is een Kinderbijbel ook altijd goed. In het boek dat je vindt via de link staan een aantal verhalen uit zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament. Het is mooi geïllustreerd en daarom ‘vriendelijker’ om (samen) uit te lezen. Ook staan er na elk hoofdstuk vragen over wat je net gelezen hebt om meer vat te krijgen op de Bijbelse teksten.

Overige cadeaus voor de Eerste Heilige Communie

Je kunt hiernaast ook kiezen om ‘gewone’ cadeaus te geven: iets dat dus helemaal niks met religie te maken heeft. In dat geval kan je kiezen voor een cadeau dat je normaal zou geven voor een verjaardag of andere feestdag.

Wat houdt de Eerste Heilige Communie in?

Je wordt onderdeel van de kerkgemeenschap

Afgelopen donderdag mocht ons jongste nichtje haar Eerste Heilige Communie doen: na het dopen de tweede stap in het kennismaken met het katholieke geloof. Zo word je als kind steeds meer onderdeel van de kerk. Een mooie symbolische gebeurtenis als je gelooft, omdat je kind hiermee zelf ook aangeeft onderdeel te willen worden van Jezus en de kerkgemeenschap. De Eerste Communie vindt doorgaans plaats als kinderen 6-7 jaar oud zijn.

Bijbellessen en een hostie

Even een korte samenvatting voor wie niet bekend is met het katholieke geloof. Vanuit de parochie wordt de voorbereiding verzorgd in de vorm van activiteiten en het behandelen van verschillende thema’s rondom het geloof. Hierbij leert je kind bijvoorbeeld over bidden en dopen. Tijdens de Eerste Communie krijgen ze voor het eerst een hostie (ter nagedachtenis aan het brood dat Jezus deelde tijdens zijn Laatste Avondmaal).

Wat zou jij geven voor de Eerste Heilige Communie? Liever een religieus cadeau of juist niet? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaande dan hoor ik het ook graag!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, AS photo studio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven