Wat koop je voor een baby als je het geslacht niet weet?

Anno 2020 kan je eigenlijk al in een heel vroeg stadium zien of je een jongen of meisje krijgt. Toch wil niet iedereen het weten. Soms is de verrassing nu eenmaal leuker. Maar wat kan je halen als je bijvoorbeeld een cadeautje wil geven aan de aanstaande ouders en je het geslacht nog niet weet? In dit artikel zetten we de leukste opties op een rijtje.

Het geslacht niet willen weten? Waarom zou je?

Tijdens de 20 weken echo (of eerder) kan je te horen krijgen of je in verwachting bent van een jongetje of meisje. De redenen daarvoor zijn vaak praktisch of pure nieuwsgierigheid. Maar waarom zou je het eigenlijk nog niet willen weten?

 • Je bent langere tijd bezig geweest om zwanger te kunnen raken. Welk geslacht jullie baby heeft? Dat is eigenlijk irrelevant, je bent vooral heel blij dat hij er eindelijk aankomt!
 • Het maakt jullie allemaal niks uit: je vindt het, juist in deze tijd, fijn om toch nog een kleine verrassing te hebben straks. Waarom zou je alles al vooraf willen weten?
 • De baby liet het niet zien tijdens de echo en daarna voelde je niet per se te behoefte om er alsnog achter te komen.

Wat koop je voor een baby als je het geslacht nog niet weet?

Zowel als ouders als vrienden/familie kan het lastig te zijn om iets te kopen wanneer je het geslacht nog niet weet. Gelukkig zijn onderstaande items altijd goed!

Genderneutrale kleding

Je hoeft niet per se een roze of blauw shirt te kopen. Gelukkig spelen veel merken tegenwoordig in op genderneutraliteit en kan je bij verschillende webshops neutrale babykleding kopen (vaak te vinden onder termen als ‘babykleding unisex‘ of ‘genderneutrale babykleding’). Denk aan witte of donkere kleding, maar ook meer uitgesproken kleuren als roestbruin – wat trouwens helemaal van nu is – of mintgroen. Je kan alle kanten op!

Speelgoed

Gelukkig doet het geslacht van de baby er niet zo toe als je speelgoed wil kopen. Denk aan Sophie de Giraf die leuk is voor zowel jongens als meisjes. En een mooie houten regenboog van Grimm, zachte knuffel van Happy Horse of mobile voor boven de box van Nijntje kan ook altijd. Daarbij zijn dit altijd leuke cadeautjes om te krijgen voor ouders.

Praktische cadeaus

Wil je je nog niet echt uitspreken met een kleur of ben je sowieso meer van het nuttige? Dan doen praktische cadeaus het natuurlijk ook altijd goed. Wat je kan kopen?

 • Verzorgingsproducten (wel handig om even na te vragen of de ouders voorkeur hebben voor duurzame producten of liever gaan voor een merk als Zwitsal)
 • Luiers en billendoekjes
 • Badcapes, hydrofiel luiers en -washandjes, spuugdoekjes en lakens
 • Eerste Hulp bij Borstvoeding pakket voor de moeder met alles dat ze mogelijk nodig heeft (van Calendulazalf tot zoogcompressen en een mooie drinkbeker)

Als je wat meer wil uitpakken dan kan je ook voorstellen om samen met anderen een draagzak, draagdoek of ander groter cadeau te kopen. Een witte kinderstoel kan immers ook altijd: zeker als je het geslacht nog niet weet. Bovendien staat die in bijna ieder interieur.

Een mooi boek

Je kan altijd een voorleesboek kopen voor de baby, maar wat dacht je van een boek dat ook tof is voor de aanstaande ouders? Een kraambezoekboek is bijvoorbeeld hartstikke leuk om te krijgen. Je hebt dan echt een document in handen dat je herinnert aan de kraamtijd. Of een boek waarin je van alles kunt opschrijven over het eerste jaar van jullie kleintje.

Geld

Misschien niet altijd even leuk om te geven, maar voor de aanstaande ouders wel fijn om te krijgen. Vind je een envelop niks? Dan kan je misschien een van de volgende manieren kiezen:

 • Spaarpot voor in de babykamer met bijdrage
 • Waardebon van een cadeau- of kledingwinkel
 • DIY tegoedbon voor een middagje samen shoppen voor de baby (op jouw kosten)
 • Restaurantbon, zodat de aanstaande ouders straks een keer samen op pad kunnen na de geboorte (en als je het helemaal goed wil doen, inclusief jouw oppasservice)
 • Waardebon van een parfumerie, zodat de moeder met geen mogelijkheid alsnog iets voor de baby koopt en echt alleen iets fijns koopt voor zichzelf

Op die manier geef je misschien wel iets van geld, maar hebben ze er in praktische zin ook iets aan. Zeker zo’n etentje na de bevalling mét oppasservice is goud waard!

Wil je dus een cadeau kopen voor aanstaande ouders die het geslacht van de baby nog niet kennen? Met bovenstaande 5 leuke opties kan je alle kanten op. Wilde jij weten of je een jongen of meisje kreeg? Of liet je het geslacht nog een verrassing tot de geboorte? En hoe reageerde je omgeving daarop? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Lithiumphoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven