Buitenspelen zoals vroeger: ken jij deze 10 spelletjes nog?

Waar we in onze eigen jeugd vooral op straat hingen, zitten kinderen tegenwoordig (te) vaak achter hun tablet. Ze zouden eigenlijk weer wat vaker naar buiten moeten; spelen zoals vroeger! Zo komen ze aan hun dagelijkse portie bewegen én het is natuurlijk hartstikke gezond, een win-win situatie dus. Maar wat speelden we in onze jeugd ook alweer? En hoe waren de spelregels? In dit artikel nemen we je mee terug in de tijd met tien leuke buitenspeelspelletjes van vroeger?

Buitenspelen: hoe ging dat vroeger?

Het voelt een beetje gek om ‘vroeger’ te schrijven, want de komst van de tablet en smartphone is eigenlijk nog helemaal niet zolang geleden. Toch is het leven in korte tijd rap veranderd. Buitenspelen lijkt minder vanzelfsprekend, doordat beeldschermen hiervoor in de plaats kwamen. Tel daar de toegenomen tijd bij de BSO en meerdere sportclubs bij op, en kinderen lijken nog nauwelijks tijd te hebben om lekker naar buiten te gaan.

Naar buiten met de hele buurt, zoals wij deden? Dat zie je eigenlijk niet vaak meer. Ondanks dat we ons weleens verveelden, wisten we in onze jeugd toch meestal wel een leuk spelletje te verzinnen. Ongemerkt waren we hele dagen buiten aan het rennen en spelen. Of we bedachten gewoon zelf een nieuw spel. Het waren de eindeloze dagen, zelfverzonnen avonturen, uren kletsen of wandelen met de pop, en we gebruikten onze fantasie rijkelijk.

Het zou mooi zijn als we een beetje van dat buitenspelen van vroeger mogen meegeven aan onze kinderen. Bijvoorbeeld met één van deze leuke spelletjes!

De leukste spelletjes van vroeger als je ging buitenspelen

Annemaria Koekoek

De regels?

De tikker roept Annemaria Koekoek, terwijl de spelers zijn kant op bewegen. Zodra de tikker is uitgesproken, moet iedereen stokstijf blijven staan. Maar pas op! Halverwege kan hij ineens achter je aan komen. Zorg dat je sneller over de eindstreep bent dan de tikker je kan pakken, anders ben jij aan de beurt.

Badmintonnen

Met stoepkrijt kun je een badmintonveld maken, daarna een competitie met de buurt opstarten (of in elk geval met je broertje of zusje). Varianten: voetbal, volleybal of de combinatie voetvolley. Superleuk, gezond (want je beweegt lekker) en de dag vliegt voorbij. Voor jongere kinderen kan je tegenwoordig ook kleinere badmintonsets halen – aanrader!

Elastieken

Tegenwoordig weer helemaal hot (al heet het nu Skippy Dance en kan je het combineren met muziek). Je kunt zelf verschillende rijmpjes zingen en de bijbehorende opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘tip tap top, erin eruit erop’ of ‘Elastiekentwisten vind ik leuk, erin eruit erop erover…’ (wie hem kan aanvullen, mag het zeggen!). Als je alles goed hebt gedaan, kan het elastiek hoger, de benen wijder etc. om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Maar je kan dus ook YouTube tutorials volgen. Ziet er in elk geval vrolijk uit!

Knikkeren

Je ziet ze nauwelijks nog en ook knikkerpotjes lijken wel van de aardbodem verdwenen, maar vroeger konden we er geen genoeg van krijgen. Zodra de schoolbel rinkelde, stonden we met zijn allen op het plein om elkaar de mooiste knikkers af te troggelen. Er was een heuse rangorde, achteraf natuurlijk redelijk zelfbedacht: eentellers waren het minst waard. Spetters en (olie)bonken daarentegen deden het goed. En, waar op andere gebieden the motion in the ocean schijnt te tellen, ging voor knikkers wel degelijk op: size matters! Hoe groter, hoe meer waard. Spreek alleen duidelijk af of je spelletje voor de lol is of echt menens, voor je daar ruzie over kunt krijgen…

spelletjes buitenspelen van vroeger

Landje veroveren

De regels?

Je verdeelt de groep in een tikker en spelers. De laatsten rennen weg, terwijl de tikker tot tien telt. Bij tien mag niemand nog bewegen, alleen in de richting van de tikker. Die roept dingen als: ‘Zet tien reuzenstappen mijn kant op’ of ‘maak drie muizensprongetjes’. Net zolang tot hij de spelers kan tikken. Zodra hij iemand tikt, mag hij een cirkel om diens voeten zetten en daar een eilandje maken. Vanaf dat eiland kan hij verder tikken, net zolang tot de hele groep af is. De spelers kunnen hem verslaan door eerder op het startpunt aan te komen, dan de tikker hen kan aftikken.

Spelen met buitenspeelgoed

De lolo-bal, diabolo, jojo, voetbal, jongleerballen, kegelen, tennisballen… Noem het maar op en je kan ermee spelen. Daarbij heb je niet altijd een tegenspeler nodig. Wij deden bijvoorbeeld ook weleens ‘De zevensprong’ tegen de muur aan met een tennisbal. Of ik oefende in de tuin met jongleren – al dan niet met mandarijntjes. En wat dacht je van de periode dat lichtgevende jojo’s weer helemaal hot waren?

Spoorzoekertje

Soms de neppe variant, waarbij je alleen aanbelde voor een snoepje, maar veel vaker versierde je de hele buurt met pijlen. De regels van spoorzoekertje? Een groep vertrok met stoepkrijt en zette een route uit, de anderen volgden na honderd seconden. Onderweg moest je opdrachten uitvoeren en/of uitzoeken welke kant je precies op moest. Gegarandeerd uren speelplezier! Alternatief: zelf een speurtocht bedenken!

Springtouwen

Je ziet het bijna nooit meer, maar wat was het leuk! En je had allerlei liedjes om te variëren, zoals ‘In spin, de bocht gaat in’ en ‘Tingelingeling de schoolbel gaat’. Je kon het individueel doen en allerlei trucjes oefenen, maar ook met een lang touw en een groep.

Steltlopen

Met houten stelten proberen zo ver mogelijk te lopen, wedstrijdje toen tegen je vriendinnen of trucjes proberen te doen (van binnen naar buiten stappen zonder te vallen).

buitenspelen zoals vroeger

Verstoppertje of balletje trap

Het eerste spel is vrij bekend. Tijdens het zoeken roept de zoeker ‘buut… [naam]’ om iemand uit te schakelen. Je kunt jezelf vrij pleiten door hard ‘buut vrij’ te roepen bij het startpunt of (indien afgesproken) zelfs voor de hele pot, waarna de zoeker opnieuw aan de slag kan. Balletje trap gaat ongeveer op dezelfde manier. De bal wordt weggetrapt, waarna de zoeker hem moet halen. Achteruit loopt hij terug naar het startpunt en legt de bal neer. De spelers kunnen hem nog langer laten zoeken door de bal opnieuw weg te trappen.

Leuk weetje: buut betekent ‘doel’ of ‘mikpunt’.

Hoewel buitenspelen zoals we dat vroeger deden minder voorkomt, blijft het natuurlijk nog steeds goed om je kinderen lekker naar buiten te laten gaan. Het heeft veel voordelen voor hun gezondheid en is nog leuk ook! Welke spelletjes van vroeger herken jij nog? En wat was jouw favoriet?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Rido – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven