Press "Enter" to skip to content

Buitenspelen zoals vroeger: ken jij deze 10 spelletjes nog?

Waar we in onze eigen jeugd vooral op straat hingen, zitten kinderen tegenwoordig (te) vaak achter hun tablet. Ze zouden eigenlijk weer wat vaker naar buiten moeten; spelen zoals vroeger! Meteen goed om aan hun gezonde portie dagelijkse beweging te komen. Maar wat deden we ook alweer? En wat waren de spelregels? In deze blog gaan we terug in de tijd met 10 spelletjes van vroeger!

Buitenspelen: hoe ging dat vroeger?

Regelmatig verschijnen berichten over kinderen die niet meer naar buiten gaan. Volgens journalisten de oorzaak van onze steeds dikker wordende jeugd. Buitenspelen zoals vroeger kennen ze soms niet eens meer – hoogstens uit de digitale omgeving. Zouden ze geen idee meer hebben hoe het moet? Wij hadden echt niet veel nodig. Ja, tuurlijk verveelde je je soms. Maar juist daardoor ging je met de buurt op zoek naar oplossingen en bedacht soms zelf gewoon een nieuw spelletje.

Buitenspelen was ons leven, zeker in de lange zomervakantie. Je ging op avontuur, kon uren kletsen of wandelen met de pop en je gebruikte je fantasie veel meer. Kortom, wat ons betreft zouden kinderen van nu weer veel meer mogen buitenspelen zoals wij dat vroeger deden. En daar kunnen deze tien spelletjes mooi bij helpen!

De leukste spelletjes van vroeger als je ging buitenspelen

Annemaria Koekoek

De tikker roept Annemaria Koekoek, terwijl de spelers zijn kant op bewegen. Zodra de tikker is uitgesproken, moet iedereen stokstijf blijven staan. Maar pas op! Halverwege kan hij ineens achter je aan komen. Zorg dat je sneller over de eindstreep bent dan de tikker je kan pakken, anders ben jij aan de beurt.

Badmintonnen

Met stoepkrijt kun je een badmintonveld maken, daarna een competitie met de buurt opstarten (of in elk geval met je broertje of zusje). Varianten: voetbal, volleybal of de combinatie voetvolley. Superleuk, gezond (want je beweegt lekker) en de dag vliegt voorbij. Voor jongere kinderen kan je tegenwoordig ook kleinere badmintonsets halen – aanrader!

Elastieken

Tegenwoordig weer helemaal hot (al heet het nu Skippy Dance en kan je het combineren met muziek). Je kunt zelf verschillende rijmpjes zingen en de bijbehorende opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘tip tap top, erin eruit erop’ of ‘Elastiekentwisten vind ik leuk, erin eruit erop erover…’ (wie hem kan aanvullen, mag het zeggen!). Als je alles goed hebt gedaan, kan het elastiek hoger, de benen wijder etc. om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Maar je kan dus ook YouTube tutorials volgen. Ziet er in elk geval vrolijk uit!

Knikkeren

Je ziet ze nauwelijks nog en ook knikkerpotjes lijken wel van de aardbodem verdwenen, maar vroeger konden we er geen genoeg van krijgen. Zodra de schoolbel rinkelde, stonden we met zijn allen op het plein om elkaar de mooiste knikkers af te troggelen. Er was een heuse rangorde, achteraf natuurlijk redelijk zelfbedacht, en eentellers waren het minst waard. Spetters en (olie)bonken daarentegen deden het goed. En, waar op andere gebieden the motion in the ocean telt, ging voor knikkers wel degelijk op: size matters! Hoe groter, hoe meer waard. Spreek alleen duidelijk af of je spelletje voor de lol is of echt menens, voor je daar ruzie over kunt krijgen…

spelletjes buitenspelen van vroeger

Landje veroveren

Je verdeelt de groep in een tikker en spelers. De laatsten rennen weg, terwijl de tikker tot tien telt. Bij tien mag niemand nog bewegen, alleen in de richting van de tikker. Die roept dingen als: ‘Zet tien reuzenstappen mijn kant op’ of ‘maak drie muizensprongetjes’. Net zolang tot hij de spelers kan tikken. Zodra hij iemand tikt, mag hij een cirkel om diens voeten zetten en daar een eilandje maken. Vanaf dat eiland kan hij verder tikken, net zolang tot de hele groep af is. De spelers kunnen hem verslaan door eerder op het startpunt aan te komen, dan de tikker hen kan aftikken.

Spelen met buitenspeelgoed

De lolo-bal, diabolo, jojo, voetbal, jongleerballen, kegelen, tennisballen… Noem het maar op en je kan ermee spelen. Daarbij heb je niet altijd een tegenspeler nodig. Wij deden bijvoorbeeld ook weleens ‘De zevensprong’ tegen de muur aan met een tennisbal. Of ik oefende in de tuin met jongleren. En wat dacht je van de periode dat jojo’s helemaal hot waren?

Spoorzoekertje

Soms de neppe variant, waarbij je alleen aanbelde voor een snoepje, maar veel vaker versierde je de hele buurt met pijlen. De regels van spoorzoekertje? Een groep vertrok met stoepkrijt en zette een route uit, de anderen volgden na honderd seconden. Onderweg moest je opdrachten uitvoeren en/of uitzoeken welke kant je precies op moest. Gegarandeerd uren speelplezier! Alternatief: zelf een speurtocht bedenken!

Springtouwen

Je ziet het bijna nooit meer, maar wat was het leuk! En je had allerlei liedjes om te variëren, zoals ‘In spin, de bocht gaat in’ en ‘Tingelingeling de schoolbel gaat’. Je kon het individueel doen en allerlei trucjes oefenen, maar ook met een lang touw en een groep.

Steltlopen

Met houten stelten proberen zo ver mogelijk te lopen, wedstrijdje toen tegen je vriendinnen of trucjes proberen te doen (van binnen naar buiten stappen zonder te vallen).

buitenspelen zoals vroeger

Verstoppertje of balletje trap

Het eerste spel is vrij bekend. Tijdens het zoeken roept de zoeker ‘buut… [naam]’ om iemand uit te schakelen. Je kunt jezelf vrij pleiten door hard ‘buut vrij’ te roepen bij het startpunt of (indien afgesproken) zelfs voor de hele pot, waarna de zoeker opnieuw aan de slag kan. Balletje trap gaat ongeveer op dezelfde manier. De bal wordt weggetrapt, waarna de zoeker hem moet halen. Achteruit loopt hij terug naar het startpunt en legt de bal neer. De spelers kunnen hem nog langer laten zoeken door de bal opnieuw weg te trappen.

Leuk weetje: buut betekent ‘doel’ of ‘mikpunt’.

Hoewel buitenspelen zoals we dat vroeger deden minder voorkomt, blijft het natuurlijk nog steeds goed om je kinderen lekker naar buiten te laten gaan. Het heeft veel voordelen voor hun gezondheid en is nog leuk ook! Welke spelletjes van vroeger herken jij nog? En wat was jouw favoriet?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids