Press "Enter" to skip to content

Buitenspelen met je dreumes: de 10 leukste spelletjes

Buitenspelen met je dreumes is intensiever dan bij oudere kinderen, maar minstens zo waardevol. Bovendien is het voor jezelf ook goed om er even tussenuit te zijn – zeker omdat de dagen met een dreumes best intensief kunnen zijn. Lees snel verder voor de 10 leukste spelletjes om buiten te doen.

Buitenspelen met een dreumes: soms lastig, niet onmogelijk

Als je wil gaan buitenspelen met je dreumes is dat een ander verhaal dan op latere leeftijd. Kinderen van één zijn nog niet zo zelfstandig en hebben (veel) meer begeleiding nodig. Het voordeel is aan de andere kant dat je lang niet altijd ver hoeft te gaan. De meeste buitenspeelspelletjes kunnen namelijk ook prima in de achtertuin.

Buitenspelen met je dreumes heeft eigenlijk maar een paar vereisten:

 • De omgeving moet veilig zijn
 • De spelletjes moeten niet te lang duren (de meeste dreumesen hebben een korte aandachtspanne)
 • Het hoeft niet moeilijk te zijn: hun motoriek is nog volop in ontwikkeling

10 leuke manieren van buitenspelen met je dreumes

Balspelletjes

Vaders zijn vaak al bezig met voetballen op het moment dat zoonlief de allereerste stapjes heeft gezet. En dan ook echt overal: in huis, op straat, in de tuin, op een veldje, in het park… Moeders doen dit iets minder snel, maar het is minstens zo leuk. Ideeën?

 • Overrollen
 • De bal gooien
 • Stuiteren
 • Overgeven
 • Achter de bal aanrennen
 • Voetballen

Koop een speeltoestel

Heb je meteen een leuk verjaardagscadeau en het is de investering meer dan waard. Je kan een mooi klimtoestel of glijbaan kopen, een speelhuisje of trampoline. En hoewel de laatste twee misschien nog wat lastiger zijn, kunnen ze er prima in zitten. Vind je het duur? Dan kan je op Marktplaats vaak ook heel mooie tweedehands exemplaren vinden.

Hoepelen

Wist je dat de oude Egyptenaren al hoepelden? Zolang heeft de mens dus al enorm veel speelplezier met een simpele ring. Wat je dreumes met en hoepel kan?

 • Erin en eruit springen
 • Door de hoepel heen kruipen
 • Liedjes zingen en de hoepel daarbij gebruiken
 • Over zich heen laten zakken

Spelen met een springtouw

Bind het ene uiteinde van je springtouw vast aan een paal of tafelpoot en pak de andere kant zelf vast. Je kunt het touw hoger en lager spannen, zodat ze er overheen moeten stappen of onderdoor moeten. Of heen en weer bewegen als een slang, waarbij zij er moeten proberen te springen zonder het touw te raken. En wat dacht je van samen ‘golfjes’ maken?

Merel: ‘Nadat ik bij de ouder- en kindgym zag hoeveel plezier mijn jongste had met iets simpels als een springtouw, besloot ik er zelf ook eentje aan te schaffen. Eerlijk? Ik heb er nog steeds geen spijt van. Als ze ouder is kan ze er mee springtouwen en voor nu levert het ook echt al veel lol op.’

Stoepkrijten met je dreume

Heerlijk om te doen. Je dreumes kan lekker krassen met stoepkrijt en zo oefenen met tekenen.

Kegelen of blik gooien

Je hebt niet heel veel nodig: een paar kegels en een bal of een stapel lege conservenblikken en pittenzakjes. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn: je dreumes kan gewoon spelenderwijs oefenen met coördinatie en rollen of gooien. Het buitenspelen met elkaar is vaak al leuk genoeg.

Spelen in de tent

Zeker wanneer het buiten wel goed weer is, kan je samen in de tent kruipen. Neem zachte dekens mee, een voorleesboekje of speelgoed en wat kussens. Lekker tegen elkaar aan luistert je dreumes naar het verhaal of speelt een beetje. Misschien geen uren speelplezier, maar wel gezellig!

Saskia: ‘De zandbak is hier ook een groot feest. Vorig jaar hebben we hem weggehaald omdat hij oud was maar er komt zeker wel weer een nieuwe.’

Zandtaartjes bakken

Het buitenspeelgoed dat nooit verveelt, is de zandbak. Je hebt niet veel nodig: een zandbak, speelzand, emmer, schepje en wat vormpjes en je kan aan de slag. Misschien wel goed om aan te denken: klop je dreumes na het spelen goed af en/of zorg voor schone kleding voor je weer naar binnen gaat.

Emmer of teil met plastic bekertjes

Voor dreumesen hoeft buitenspelen echt niet zo spectaculair te zijn. Het leukste is vooral spelen met simpele materialen, zoals water en wat bekertjes. Ideaal voor de warme lentedagen en zomer! Ze kunnen het overscheppen, laten kletteren, ’thee zetten’ en lekker nat worden. Kost weinig moeite, maar levert veel plezier op.

Verder leuk om buiten te doen met je dreumes?

 • Op de loopfiets
 • Stukje wandelen (eendjes voeren, naar de brievenbus, glasbak of de speeltuin verderop)
 • Samen ‘picknicken
 • Bellenblazen
 • Iets lekkers ophangen voor de vogels
 • Fietsen (extra leuk in de lente, als overal jonge dieren worden geboren)

Gaan jullie graag buitenspelen met je dreumes? En welk spel is bij jou favoriet?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids