Mits de omgeving veilig is, kunnen kinderen vaak vanaf de kleuterleeftijd wel zonder toezicht gaan buitenspelen. Maar tot waar laat je ze gaan? In dit artikel lees je welke grenzen je kunt hanteren aan het gebied waarbinnen je kind buiten speelt en gaan we kort in op horloges met een tracker.
Buitenspelen niet zonder risico’s
Onze dochters spelen ruim een jaar zonder ouderlijk toezicht buiten. In eerste instantie mochten ze alleen in het speeltuintje komen en de straten die vanaf ons huis daarheen leidden, inmiddels is dat gebied iets verder uitgebreid. Toch is het spelen niet zonder risico’s. Verderop is een (ondiepe) sloot, waar een vriendinnetje al eens kopje onder ging. We wonen in de buurt van een redelijk drukke straat waar met enige regelmaat iemand overheen scheurt. En ze willen nog weleens de boom in klimmen.
Toch is ontdekken en je eigen grenzen opzoeken tijdens het buitenspelen nuttig. Hoe lastig het soms is voor ouders om met lede ogen toe te kijken hoe geen enkele broek, schoen of legging langer meegaat dan één seizoen, of hoe ze onder de schrammen en bulten thuiskomen – kinderen leren ontzettend veel van buitenspelen. Door bijvoorbeeld elke dag eindeloos trucjes te oefenen op het klimrek bijvoorbeeld: je wordt vanzelf beter. Of door toch weer die boom in te klimmen en te merken dat je steeds hoger kan. Ook op sociaal gebied is buiten één grote leerschool. Maar waar ligt de grens aan het nuttige aspect en begint het echte gevaar?
Hoe stel je grenzen aan het buitenspelen?
De belangrijkste regel? Begin liever te klein dan te groot. Jonge kinderen kunnen het speelgebied niet altijd overzien en bovendien kan je makkelijker vergroten dan terugschakelen.
Verschillende soorten grenzen
- Natuurlijke grenzen (je mag tot de sloot, het speeltuintje en de weg)
- Sociale grenzen (bij klasgenootje D. ligt de grens)
In eerste instantie is het verstandig om te kiezen voor een gebied dat te overzien valt. Zo mogen ze hier van het ene klasgenootje tot het andere. Op die manier hebben we altijd iemand die ongeveer weet waar ze uithangen. Bovendien houd je het totale gebied redelijk overzichtelijk. Ze kunnen best op pad en buiten ons zicht bewegen, maar nooit gek ver weg zijn.
Afspraken maken
Behalve het afspreken van bepaalde grenzen binnen het speelgebied kan je met iets oudere kleuters (6+) ook prima duidelijke afspraken maken over bijvoorbeeld de tijd dat ze thuis moeten zijn. Met een horloge kunnen ze meteen oefenen met klok kijken. Ook is het handig om te bespreken dat wanneer ze bij iemand in de tuin of naar binnen gaan, ze dat even laten weten. Anders blijf je zoeken 😉
Verder zullen bepaalde dingen ook in de praktijk naar boven komen. Zo is bij ons een belangrijke regel dat we vertrouwen in ze hebben – tenzij ze het tegendeel bewijzen. Dan worden we een stuk strenger. We zien dat het in ons geval werkt: juist door hen het gevoel te geven dat we vertrouwen op hun kunnen, maakt dat ze er (meestal) verantwoordelijker mee omgaan. Uiteindelijk heb je in groep 3-4 geen trek meer in een moeder die altijd maar meegaat als je naar buiten wil.
Is een horloge met GPS tracker slim?
Je ziet ook dat ouders regelmatig een horloge kopen met GPS tracker. Hiermee kan je altijd zien waar je kind uithangt en eventueel ook bellen. Of het aan te raden is? Zoals je in het filmpje hieronder kunt zien, is het mogelijk de horloges te hacken en foto’s of video-opnamen te maken van je kind. Daarbij blijft het een morele vraag in hoeverre je inbreuk mag en kan maken op hun privacy. Is het bovendien echt een oplossing tegen alle vormen van kwaad? Of is het juist ook wel fijn voor je kind als hij een beetje mag aanklooien en op die manier zelfstandiger wordt? Tegelijkertijd kan het ook meer rust geven, zeker als je zoon of dochter nogal graag op pad gaat. Het is maar net de afweging die je maakt.
Met bovenstaande tips kan je hopelijk meer uit de voeten en voor jezelf vaststellen waar jullie grenzen precies liggen. Zou jij kiezen voor een horloge met GPS tracker om je kind te kunnen traceren of laat je ze hierin liever vrij?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Monkey Business Images – Shutterstock