Boterham na het eten: ja of nee? | Ingezonden vraag

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag: is die boterham na het avondeten erg?

Ik werk in de zorg en maak door de hoge werkdruk erg lange dagen, kom daardoor in de file terecht richting huis en kom vervolgens in de avondspits thuis terecht: zoon halen bij de oppas, snel wat koken en naar bed. Sinds een tijdje eet hij echter niet meer zo makkelijk zoals hiervoor. Soms weigert hij en dan geef ik hem toch maar een boterham. Door zijn smalle bouw ben ik bang dat hij anders te kort komt. Maar is dat een goede oplossing?

Geen trek meer in avondeten

Dreumestijd: veranderingen, dus ook op het gebied van eten

Je baby vond zijn hapjes misschien heerlijk en proefde alles wat hij voorgeschoteld kreeg. En dan wordt hij een dreumes. Van de één op de andere dag kan alles veranderen en dat kan je als ouder soms best onzeker maken. Dreumesen kunnen namelijk nogal wispelturig reageren op hun eten en best lastige eters zijn. De ene dag likken ze nog net hun bord niet af, de week erop kook je precies hetzelfde en halen ze hun neus ervoor op. Problemen rondom het avondeten komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Dat hoort erbij, is een (soms tikje frustrerende) fase en waait vanzelf weer over. Bij de één sneller dan de ander. Het kan over het algemeen weinig kwaad als je kind even een periode minder eet.

Zoek je inspiratie om te koken? Kijk dan ook eens in dit verzamelartikel met recepten voor moeilijke eters en tips hoe je de groenten kunt verstoppen.

Waarom gaan kinderen minder eten?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen op een bepaald moment minder gaan eten:

  • Ze eten overdag voldoende en hebben ’s avonds geen trek meer
  • Hij heeft geen trek meer, omdat je te laat eet
  • Ze ontdekken dat ze een eigen mening hebben en kijken wat er gebeurt als ze weigeren – iets wat kan samenhangen met de 15-maandensprong

Wanneer moet je je zorgen maken als je kind minder eet?

Is je kind vrolijk, levendig, valt hij niet af? Dan is de kans groot dat hij voldoende binnen krijgt. Het advies is om alles gewoon op zijn beloop te laten; de eetlust keert vanzelf weer terug. Je dreumes is namelijk prima in staat om aan te voelen wanneer zijn buikje vol zit en stopt dan met eten, dus meer geven is dan echt niet nodig.

Ervaar je echter dat jullie dreumes wat lusteloos en hangerig wordt, terwijl hij geen griep heeft? Of begint hij gewicht te verliezen en maak je je zorgen? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Liever een keer te veel dan te weinig.

Kan een boterham na het avondeten kwaad?

Om terug te komen op de vraag of het erg is je kind een boterham te geven na het avondeten: het is niet aan te raden. Ook het Voedingscentrum onderschrijft dit advies: blijf consequent en geef niet toe aan de nukken van je dreumes (of peuter/kleuter). Zo blijven de regels duidelijk voor je kind en leert hij dat er geen discussie- of speelruimte is aan tafel. Bovendien heeft hij misschien gewoon geen trek meer en is het voor hem prima zo.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je toch een boterham geeft?

  • Kook in het weekend vooruit (meal preppen) zodat je in elk geval altijd verse voeding in je vriezer en/of koelkast hebt staan
  • Zorg tussendoor voor lekkere, gezonde hapjes: tomaatjes, komkommer, mini paprika en fruit bijvoorbeeld, zo weet je dat hij in elk geval zijn vitaminen en mineralen binnenkrijgt

Hoe doen jullie dit thuis? Krijgt je kind ook weleens een boterham als hij zijn avondeten niet goed eet? Of wil je daar echt niet aan beginnen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©JPC PROD – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Boterham na het eten: ja of nee? | Ingezonden vraag”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven