Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.
Ingezonden vraag: tot wanneer is borstvoeding wenselijk?
Binnenkort wordt ons eerste kindje geboren. We kijken er enorm naar uit en ik wil zeker borstvoeding proberen te geven. Maar wat ik me afvroeg: tot wanneer is het geven van borstvoeding eigenlijk wenselijk en sociaal geaccepteerd?
Borstvoeding is wenselijk tot minimaal twee jaar
Wat is wenselijk voor je baby?
De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) schrijft minimaal twee jaar borstvoeding voor. Dat is een behoorlijke periode. Je geeft daarmee gedurende de hele baby- en dreumesfase de borst aan je kindje als hoofdbron van voeding. Langer mag altijd, maar dat is afhankelijk van de behoeften van je kind en wat je zelf prettig vindt.
Twee jaar borstvoeding heeft belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Behalve afweerstoffen (die toenemen naarmate je langer voedt), bevat moedermelk ook bestanddelen die helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en diverse organen. Die zitten niet in kunstvoeding – om het zo maar even te noemen. Daarbij geeft borstvoeding je baby/dreumes troost. Door zo dicht bij zijn of haar moeder te zijn, voelen ze zich geborgen en veilig. Andersom kan het je als moeder een heel fijn en waardevol gevoel geven en een bijzondere wederzijdse band opleveren.
Wat is wenselijk voor jou als moeder?
Wat wenselijk is voor jou als moeder, kan verschillen van de twee jaar die hierboven staat.
- Sommige moeders willen graag langer voeden, terwijl hun baby er voortijdig klaar mee is.
- Een ander vindt het geven van borstvoeding fysiek en/of mentaal zwaar, waardoor ze ermee stopt.
- Niet iedereen is opgewassen tegen de mening van de buitenwereld.
- Je leven vergt veel energie van je, waardoor het geven van borstvoeding een te grote belasting is of wordt.
Hierin is het belangrijk je eigen gevoel te volgen. Naar mijn persoonlijke mening is het belangrijk om te zoeken naar een zekere balans tussen jouw behoeften en die van je kindje. Jezelf compleet opzij zetten, omdat je denkt dat dat is wat ‘een goede moeder’ nu eenmaal doet, is echt onnodig. Je kunt immers niet ongelimiteerd blijven geven. Soms kost het te veel energie en dan is het prima om te kijken naar alternatieven. Bedenk bovendien dat als jij ongelukkig bent, omdat je borstvoeding geeft, je kindje dat ook voelt. Wil je wel graag voeden en vindt je kleintje dat heerlijk, dan is dat net zo goed prima.
Hoe haalbaar is het om twee jaar lang borstvoeding te geven?
Een belangrijk punt: hoe haalbaar is het in de Westerse wereld om borstvoeding te geven? Dat hangt van diverse factoren af: hoeveel energie kost het je? Moet je werken en dus kolven, dan kunnen reacties van collega’s en je werkgever een positieve of negatieve invloed hebben op het geven van borstvoeding. Daarnaast is het ook de vraag of het kolven daadwerkelijk lukt.
Anders dan in niet-Westerse landen, waar de alternatieven vaak schaars, duur en soms onveilig zijn, hebben we hier wél toegang tot kunstmatige babymelk. Door de omstandigheden waarin je zit, kan je hier dus ook makkelijker overstappen van borstvoeding op de fles. Het is aan jou, de wensen van je baby en de situatie waarin je zit, samen met de stimulerende mogelijkheden (een begripvolle partner, omgeving en werkgever) of je inderdaad minimaal twee jaar borstvoeding vol maakt.
Hoe lang is het geven van borstvoeding sociaal wenselijk?
Dit onderdeel van de vraag levert helaas een ander antwoord op dan de WHO voorschrijft.
Borstvoeding geven is sowieso voer voor een pittige discussie. Aan de ene kant heb je de fanatieke borstvoedingsmoeders die fel tegen flesvoeding zijn, aan de andere kant flesvoeders die borstvoedingvies en raar vinden. Hier tussenin natuurlijk een gematigd midden, dat wordt overschreeuwd door de rest.
Het slaat natuurlijk nergens op, als je het mij vraagt. Borstvoeding is een natuurlijk verschijnsel. In de dierenwereld vinden we het ook normaal, maar als een mensenbaby aan de borst ligt hoeven we het allemaal niet te zien. Ja, met zes maanden zijn de complimenten niet van de lucht. Dan vinden mensen het knap dat je het nog steeds volhoudt. Maar na de eerste verjaardag (en soms vroeger) komen de eerste vragen: of je niet eens zou stoppen? Of je ziet dat mensen het vreemd vinden, vies of raar, aan de opgetrokken wenkbrauwen en mondhoeken als je het hebt over lang voeden.
De reacties van anderen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf steeds onprettiger gaat voelen over je keus om borstvoeding te geven. Misschien ga je het verbergen, geef je een ontwijkend of ontkennend antwoord of stop je er zelfs mee. Iedere moeder zal voor zich moeten bepalen of ze tegen die reacties opgewassen is – en dat kan per kind en situatie verschillen. Omarm dat je geeft wat je kan geven – welke keus je hierin ook maakt. Houdt tegelijkertijd in gedachten dat de reactie van zo’n ander wellicht voortkomt uit onwetendheid of zelfs teleurstelling over haar eigen mislukte borstvoedingsavontuur. Defensief gedrag is immers de makkelijkste manier om je eigen pijn te omzeilen.
Hoe lang moet je dus borstvoeding geven?
Mijn advies? Kijk naar wat je zelf kan en wil. Probeer de buitenwereld hierbij zoveel mogelijk los te laten: het is immers jullie kindje en je kan het nooit goed doen voor iedereen. Moet je ook niet willen. Kies je direct voor flesvoeding vanaf de geboorte? Voed je een halfjaar? Of stap je pas na twee jaar over? Dat is echt aan jullie. Jij weet als moeder het best waar jouw kleintje en jijzelf behoefte aan hebben en welke mogelijkheden je hebt in je leven, steek je energie het liefst in het zoeken naar evenwicht tussen die twee factoren. De rest is bijzaak. Net zo goed als dat ik je enorm gun dat je de fanatieke pro-borstvoedingmeningen kunt loslaten wanneer je kiest voor de fles. Je doet wat je denkt dat het beste is voor je kind, welke keus je ook maakt.
Gaf jij borstvoeding? Hoe lang? En heb je daar weleens opmerkingen of vooroordelen over gekregen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©SeventyFour – Shutterstock