Ingezonden vraag | Hoe lang is borstvoeding wenselijk?

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag: tot wanneer is borstvoeding wenselijk?

Binnenkort wordt ons eerste kindje geboren. We kijken er enorm naar uit en ik wil zeker borstvoeding proberen te geven. Maar wat ik me afvroeg: tot wanneer is het geven van borstvoeding eigenlijk wenselijk en sociaal geaccepteerd?

Borstvoeding is wenselijk tot twee jaar

Borstvoeding geven, levert sowieso discussie op

De discussie rondom borstvoeding is behoorlijk verhit. Aan de ene kant van het spectrum staan moeders die borstvoeding zien als de enige juiste voeding. Maak je andere keuzes? Dan krijg je dat op niet mis te verstane wijze te horen. Hier lijnrecht tegenover staan de flesvoeders van het eerste uur die borstvoeding maar raar en vies vinden.

Daar tussenin zitten natuurlijk alle gematigde moeders die kiezen voor borst- of flesvoeding, maar die worden overschreeuwd. Helaas. Want borstvoeding zou eigenlijk niet zo’n bijzonder onderwerp moeten zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel, we kunnen het geven, maar er zijn alternatieven die ook prima zijn voor je kindje. Gelukkig! Om dus goed antwoord op bovenstaande vraag te geven, gaan we iets dieper kijken.

Wat is wenselijk voor je baby?

De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) schrijft twee jaar borstvoeding voor. Dat is een behoorlijke periode. Je geeft daarmee gedurende de hele baby- en dreumesfase de borst aan je kindje als hoofdbron van voeding. Langer mag, maar is afhankelijk van de behoeften van je kind en wat je zelf prettig vindt.

Twee jaar borstvoeding heeft belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Behalve afweerstoffen (die toenemen naarmate je langer voedt), bevat moedermelk ook bestanddelen die helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en diverse organen. Die zitten niet in kunstvoeding – om het zo maar even te noemen. Daarbij geeft borstvoeding je baby/dreumes troost. Door zo dicht bij zijn of haar moeder te zijn, voelen ze zich geborgen en veilig. Andersom kan het je als moeder een heel fijn en waardevol gevoel geven en een bijzondere wederzijdse band opleveren.

Wat is wenselijk voor jou als moeder?

Wat wenselijk is voor jou kan zomaar anders zijn dan die voorgeschreven twee jaar. Misschien wil jij wel langer voeden dan je baby prettig vindt. Of merk je na een halfjaar dat je eigenlijk je lijf wel weer terug zou willen. Ons motto is happy mom, happy baby. Je hoeft jezelf niet compleet en jarenlang opzij te zetten, ‘omdat een goede moeder dat doet’. Natuurlijk betekent dit motto ook niet dat je moet handelen vanuit egoïsme. Maar als je merkt dat je iets niet meer kan opbrengen, dan is het tijd om naar alternatieven te kijken. Als jij ongelukkig bent, voelt je kindje dat ook.  

Wat is haalbaar?

Daar valt nu nog weinig over te zeggen. Misschien vind je het voeden zelf helemaal niks of doet het te veel pijn. Ook kan het zomaar zijn dat je na een tijdje weer aan het werk moet. Misschien stop je vanwege het moeten kolven, onbegrip bij collega’s of gewoon omdat je leven te druk wordt in verhouding tot wat je wil en kan geven.

Wat de reden ook is: of je die twee jaar haalt, is dus afhankelijk van heel veel factoren. Waar in de niet-Westerse wereld vaak wel langere tijd borstvoeding wordt gegeven (ook omdat de alternatieven daar schaars zijn en duur), is het hier simpelweg niet altijd te verenigen met je leven. En dat is oké. We hebben hier immers andere voeding voorhanden en wat niet gaat, gaat niet. Hoe idealistisch je ook had willen zijn. Dit betekent niet dat je het zou moeten laten voor wat het is, maar vooral dat je echt mag accepteren hoe het loopt: of dit nu is wat je je vooraf had voorgenomen of niet.

Sociaal geaccepteerd? Iets minder lang

Hoewel je idealiter minimaal twee jaar borstvoeding zou moeten geven, is dit als gezegd niet altijd haalbaar. Ook de sociale acceptatie speelt hierbij een rol. Waar je bij zes maanden nog complimenten krijgt wanneer je het voeden volhoudt, is dat na de eerste verjaardag wel anders. Voorzichtig vragen buitenstaanders of je er niet eens mee zou stoppen, ze vinden het vreemd, raar of vies en langzamerhand zal je misschien merken dat je je er niet meer prettig bij voelt. Niet eens vanwege je eigen voorkeuren, maar door de reacties van anderen.

Ieder bepaalt voor zich of ze daar tegen opgewassen is. Ook hierin is geen goed of fout: wanneer jij je ongelukkig begint te voelen (door welke reden dan ook), kan dat een gegronde reden zijn om te stoppen met voeden. Ongeacht wat je streven vooraf is. Voel je daar niet teleurgesteld door als de opmerkingen van buitenaf een reden blijken om ermee op te houden. Aan de andere kant kan het je ook juist sterken in je voornemens om in elk geval de twee jaar te halen. Wat voor jullie werkt, is het belangrijkst.  

Maar de uiteindelijke conclusie van dit verhaal? Er zijn maar twee mensen op deze wereld die mogen beslissen wat het beste en wat wenselijk is, en dat zijn jullie twee.

Gaf jij borstvoeding? Hoe lang? En heb je daar weleens opmerkingen of vooroordelen over gekregen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, SeventyFour – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven