Borstvoeding: verkoudheid, griep en medicijnen

Wanneer je borstvoeding geeft en verkouden wordt of griep hebt, ben je vast extra voorzichtig: wat kan je nu wel en niet gebruiken aan medicatie? Maar wist je dat je het beste medicijn eigenlijk al bij je draagt? In dit artikel geven we handige tips over wat je kan doen bij verkoudheid en griep en welke geneesmiddelen je veilig kan gebruiken.

Borstvoeding en verkoudheid of griep

Wanneer je borstvoeding geeft, wil je zaken als griep, verkoudheid en keelpijn het liefst voorkomen. Alleen al vanwege het feit dat voeding geven best wat energie kost zonder dat je je ziek voelt. Om te zorgen dat je minder last hebt van de symptomen, zou je bepaalde medicatie kunnen gebruiken. Hierover vind je verderop meer.

Wist je trouwens dat het omgekeerde voor je kindje geldt? Als je kleintje ziek is, dan is borstvoeding namelijk het beste medicijn dat hij of zij kan krijgen.

Wat borstvoeding doet voor je zieke kindje?

  • Moedermelk geeft de juiste antistoffen aan je kindje. Je lijf past zich aan het virus aan.
  • Door de borstvoeding krijgt je baby minder last van complicaties, omdat het virus veel sneller kan worden bestreden.
  • Het geven van borstvoeding beschermt tegen (her)besmetting.
  • Je kan ook een beetje moedermelk in de neus ‘spuiten’ (eventueel met behulp van een pipetje): dit werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar lost ook slijm op.
  • Merk je dat je kindje niet zoveel binnenhoudt? Probeer dan korter te voeden. Het belangrijkste is immers dat ze nu voldoende vocht binnenhouden (2-3 natte luiers per dag).
  • Dat laatste geldt ook voor vermoeide kindjes: een fikse verkoudheid of griep kan ze behoorlijk uitputten en dan hebben ze niet altijd energie om lang te drinken. Leg ze dan gewoon wat vaker aan.

Andere tips bij borstvoeding als je kindje griep heeft of verkoudheid is?

Wanneer je kleintje niet lekker is en last heeft van verkoudheid of griep, zijn er een aantal zaken waarop je kunt letten. Met onderstaande tips ondersteun je de borstvoeding.

  • Probeer de neus zo vrij mogelijk te krijgen voor het voeden. Wanneer je kindje goed kan ademhalen, verliest hij minder energie daaraan en kan zich volledig focussen op het binnenkrijgen van voldoende voeding.
  • Hou altijd goed in de gaten of je kindje geen koorts krijgt en hoe hij eruit ziet. Bij sufheid en/of hoge koorts kan je sowieso altijd de huisarts raadplegen. Zeker wanneer je gevoel niet goed zit, ondanks dat je je vinger er niet op kan leggen. Liever te vaak dan te weinig.
  • Als je kindje vaker wil drinken, kan dat best. Misschien heeft hij/zij juist behoefte aan samen zijn, aandacht en liefde, veel knuffelen en borstvoeding. Geef daar lekker aan toe en geniet samen.

Kan borstvoeding griep of verkoudheid voorkomen?

Nee dat niet. Kinderen komen, zeker bij het kinderdagverblijf, sport of op een peuterspeelzaal, regelmatig in aanraking met andere kinderen. En ook een bezoekje aan de ballenbak kan je na afloop behoorlijk ziek maken. Dus voorkomen kan je het niet. Maar borstvoeding helpt wel sneller genezen. Met name de ontstekingsremmende werking en de antistoffen geven je kindje net dat extra zetje dat ze in geval van griep of verkoudheid goed kunnen gebruiken.

Welke medicatie kan je veilig gebruiken tijdens het borstvoeding?

Sowieso is het raadzaam vooraf te overleggen met je apotheker, arts en evt. lacatatiekundige. Zij weten wat je wel en niet mag gebruiken. Bovendien verandert de wetenschap nog weleens van mening over wat juist is en wat niet; zij hebben toegang tot de meest actuele kennis.

Het belangrijkste onderscheid dat je hierbij kunt maken, is dat sommige medicijnen terechtkomen in je borstvoeding en andere niet. Wil je weten over hoe dit precies werkt in je lichaam? Klik dan hier.  

Welke afweging moet je maken voor je medicatie gebruikt?

Het is altijd raadzaam om na te gaan hoe erg de klachten zijn en of je verwacht dat het uit zichzelf op korte termijn weer oplost. Bij een beetje hoofdpijn hoef je bijvoorbeeld niet direct aan de pijnstillers en menstruatiepijn betekent ook niet meteen dat je iets hoeft te slikken. Probeer het dan liever eerst op te lossen met rust een kruik o.i.d. als dat mogelijk is. Daarnaast herhaal ik nog maar eens: consulteer een deskundige. Al is het maar om te weten welke invloed medicijnen hebben op je borstvoeding(sproductie) en voor je kindje.

Een volledige lijst met medicatie vind je hier. Je kunt daar gemakkelijk aflezen of een medicijn wel of niet wordt afgeraden. Let op: hierin staan de werkzame stoffen vermeld, niet de merknaam!

Medicatie bij borstvoeding: verkorte lijst met merknamen, de werkzame stof en toepassing

Clotrimazol (Canesten, schimmelinfectie)

In principe veilig: er zijn weinig bijwerkingen gevonden. Eventueel alternatief: Fluconazol en Miconazol.

Codeïne (Bisolvon, hoest en pijnstiller)

Afgeraden. Je baby zou hier slaperig van worden en kan zelfs apneu veroorzaken bij premature of verzwakte baby’s.

Deet (insectenbeten)

Er zijn geen onderzoeken naar het effect van Deet op de borstvoeding verricht. Hij valt daarom in de categorie ‘redelijk veilig’, maar het gebruik op grotere oppervlakten wordt afgeraden net als producten met een concentratie Deet van 25% en hoger.

Diclofenac (Voltaren, pijnstiller)

In principe is het middel veilig: er zijn slechts weinig gevallen van bijwerkingen gerapporteerd. Alternatief: Ibuprofen.

Epinefrine (adrenaline)

Veilig.

Fenegriek (bevordert melkproductie)

Valt ook in de categorie ‘redelijk veilig’. Vrouwen met pinda- of kikkererwtenallergie mogen fenegriek echter niet innemen.

Foliumzuur (mineraal)

Veilig.

Gember (kruiden)

Redelijk veilig, maar voorzichtigheid is geboden: het zou mogelijk de kans op bloedingen verhogen bij een hoge dosering.

Hooikoortsmedicijnen

Er zijn verschillende hooikoortsmedicijnen en het is echt afhankelijk van de werkzame stof of je deze wel of niet veilig kunt gebruiken bij borstvoeding. Lees je dus vooraf goed in en overleg met de huisarts.

Ibuprofen (Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, pijnstiller)

Veilig. Het duurt wel zo’n 10-15 uur voor je lichaam Ibuprofen heeft kunnen afbreken. Dat is behoorlijk lang. Mocht je het toch willen gebruiken en voorkomen dat je kindje er (veel) van binnenkrijgt, neem het dan direct na een voeding voor het slapen.

IJzer (bloedarmoede)

Veilig

Insuline (suikerziekte)

Veilig

Melatonine (slaapmiddel)

Redelijk veilig, maar het zou invloed kunnen hebben op je productie. Overleg dus altijd even met je apotheker of huisarts voor je melatonine gaat nemen terwijl je ook borstvoeding geeft.

Naproxen (Aleve, pijnstiller)

Ook in het geval van Naproxen duurt het vrij lang voor je lichaam dit afbreekt: 12-15 uur. Heb je het echt nodig? Overleg met een deskundige. Een alternatief is ibuprofen.

Nicotine (in de vorm van pleisters of kauwgum)

Het gebruik is veilig en er zijn weinig bijwerkingen gevonden.

Pantoprazol (maagzuur)

Veilig

Paracetamol (o.a. Panadol, pijnstiller)

Het enige pijnstillende medicijn dat je tijdens de zwangerschap én borstvoedingsperiode veilig zou mogen gebruiken. Weliswaar altijd met mate en niet meer dan de bijsluiter voorschrijft.

Toch kwam in 2018 naar buiten dat uit onderzoek bleek dat paracetamol mogelijk een negatieve invloed kan hebben op je ongeboren vrucht. Extra reden dus om voorzichtig te zijn met het gebruik, ook tijdens de borstvoeding. 

Progesteron (hormoon)

Redelijk veilig. Dit middel echter niet te snel na je bevalling gebruiken, omdat het mogelijk een negatieve invloed kan hebben op je melkproductie.

Sint-Janskruid (kruiden, depressie)

In principe veilig.

Valeriaan (rustgevend)

Valeriaan is mogelijk risicovol als je borstvoeding geeft. Er is momenteel geen data over bekend, maar het zou gevaarlijk kunnen zijn.

Vitamine A, B12, C, D en E

Van deze vijf is alleen vitamine A (betacaroteen en retinol) bestempeld redelijk veilig: je mag, net als in de zwangerschap, niet te veel vitamine A gebruiken. Vitamines B12, C, D en E zijn veilig.

Xylometazoline (Otrivin, neusspray)

Xylometalozilne wordt beschouwd als redelijk veilig. Er is onvoldoende data over bekend. Een neusspray met zoutoplossing mag wél altijd, ook voor je baby. Je kunt die dus als alternatief gebruiken.

Wat gebeurt er met de borstvoeding als je zelf ziek wordt?

Als de kinderen ziek worden, kan je er vanuit gaan dat jij straks ook aan de beurt bent. Je houdt zo’n griep nou eenmaal niet tegen. Maar wat kan je doen als je zelf ziek wordt en wel borstvoeding wil blijven geven?

Verkoudheid en griep als je zelf borstvoeding geeft

Een aantal belangrijke tips:

  • Blijf voeden. Als je nu stopt, dan is de kans aanwezig dat je het over een paar dagen niet meer kan oppakken omdat je baby er wellicht geen zin meer in heeft. Of je moet harder werken om de productie weer op gang te krijgen. Dat zou toch zonde zijn?
  • Misschien voel je je hartstikke beroerd en wil je het liefst alleen maar slapen, maar het geven van borstvoeding helpt jou ook.
  • Je baby is beschermd. Jouw lichaam is ziek en geeft vast antistoffen door aan je kindje. Daardoor krijgen ze minder last van de griep of krijgen zelfs helemaal geen klachten.
  • Neem voldoende rust om sneller te herstellen.
  • Blijf voldoende drinken. Dat is sowieso belangrijk wanneer je borstvoeding geeft, maar al helemaal tijdens de griep. Je hebt genoeg vocht nodig.

Merk jij ook de positieve invloed van borstvoeding op verkoudheid of griep bij je kindje?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©nastyaofly – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven