Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Langer borstvoeding geven? Met deze tips lukt dat vast!

Borstvoeding geven kan een hele bewuste keus zijn die je graag wil volhouden. Maar dat betekent niet dat het per definitie makkelijk is natuurlijk. Daarom zetten we de zeven handigste tips op een rijtje voor wanneer je wel lang wil voeden, maar soms twijfelt of het je gaat lukken.

Borstvoeding geven kan soms lastig zijn om vol te houden

Misschien twijfelde je nooit eerder, maar merk je nu dat de combinatie van stuwing en de soms pijnlijke borstvoeding je een beetje van je stuk brengen. Hoort dit? Waarom zitten al die andere  moeders zo zen en lachend op de foto, terwijl jij het best pittig vindt?

We zijn het er hier in elk geval allemaal over eens dat de artikelen over borstvoeding soms wel wat realistischer mogen. Het is namelijk zeker niet altijd makkelijk en volhouden kan helemaal pittig zijn. Dat neemt niet weg dat er gelukkig een aantal tips zijn die je helpen wél je doelstelling te bereiken. Of dat nu zes weken, zes maanden of twee jaar is.

Zo hou je borstvoeding langer vol: 7 handige tips

Kijk goed naar je motivatie: waarom wil je graag lang voeden?

Om te kunnen volhouden moet je volledig achter je eigen keus staan. Want even eerlijk: als je eigenlijk alleen maar voor een halfjaar borstvoeding wil gaan, omdat de kraamverzorgster of verloskundige zo overtuigend overkwam, wordt het al een stuk lastiger. Schrijf eventueel voor jezelf op wat je belangrijk vindt, dan kan je daar op een moeilijk moment nog eens naar kijken:

  • De hechte band met je kindje
  • Je wil graag de natuur volgen
  • Borstvoeding is altijd op temperatuur en beschikbaar, dus makkelijk (en goedkoper)
  • De samenstelling van je voeding past zich aan op de behoeften van je baby

Kijk wat past bij jou en jullie gezin

Binnen een druk gezin is het niet altijd makkelijk om rust te vinden voor het geven van borstvoeding. Als je merkt dat je daardoor moeite krijgt met volhouden, kan je ervoor kiezen om even apart te gaan zitten van de rest. Wil je af en toe kolven, zodat je man ook kan voeden? Ga dan lekker boven zitten met de kolf en een tijdschrift of goed boek. Borstvoeding geven is soms hard werken voor je lijf en je mag daar best de tijd (en stilte) voor nemen.

Heb je last van stuwing? Zorg dan voor snelle verlichting

Eén van de grootste minpunten aan het geven van borstvoeding is de stuwing, die sowieso voorbij zal komen. Gelukkig vonden wij de beste tip voor je die de spanning snel verlicht. Meer weten? Klik dan snel door op het artikel en ontdek alles dat je moet weten over stuwing.

Wees niet te strikt: als je soms een flesje wil geven, moet dat ook kunnen

Het maakt je heus geen slechtere moeder als je af en toe de borstvoeding afwisselt met een flesje. Het kan juist weer wat lucht geven, zeker als je op dat moment even geen zin hebt.

Tijdens de borstvoedingsperiode mag je iets extra’s eten. Geniet ervan!

Dat er bepaalde voordelen kleven aan het geven van borstvoeding, is een mooi extraatje voor jou. Jij zet je lijf de komende weken, maanden of jaren ter beschikking aan een ander. Dan is het toch fijn als je daar af en toe iets voor terug krijgt? Zoals een beetje meer rust, wat we hierboven beschreven, of een extra schep pasta tijdens het avondeten.

Besef dat je heus niet de enige bent die af en toe twijfelt

Je bent een mens. Natuurlijk mag je af en toe twijfelen of je nog wel borstvoeding wil geven. Of dit niet te veel van je vraagt. Alleen jij weet daarop het antwoord en kan beslissen of je doorgaat. Laat je daarom niet van de wijs brengen door anderen en vertrouw op je eigen moedergevoel.

En: goed om te weten, het wordt vanzelf beter

Misschien vind je het nu soms loodzwaar en vraag je je af waar je aan begonnen bent. In dat geval hebben we gelukkig ook goed nieuws voor je: het wordt vanzelf beter. De voedingsmomenten worden minder frequent en minder intensief, je krijgt langzaam je eigen leven wat meer terug. En voor je het weet zit je glimlachend op bed met je oudere baby of dreumes, en zie je hoe hij geniet van jullie speciale moment. Op dat moment weet je dat het alle pijn, moeite en ongemak waard was.  

Wil jij de borstvoeding langer volhouden? Met deze tips kom je zeker een stukje verder. En nu zijn we natuurlijk benieuwd naar jullie verhalen: hoe lang hield jij het vol? Of begon je na de geboorte meteen met de fles?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids