Langer borstvoeding geven? Met deze tips lukt dat vast!

Wanneer je de keus maakt om borstvoeding te geven, is dat vaak een bewuste. Toch is het niet altijd makkelijk: je kunt te maken krijgen met fysiek ongemak, maar ook mentaal is het volhouden van de borstvoeding soms een uitdaging. Vind jij het ook lastig, twijfel je weleens, maar wil je het voeden wél volhouden? Dan vind je hieronder 7 handige tips die je helpen.

Borstvoeding geven kan soms lastig zijn om vol te houden

Een van de nadelen van de voorlichting rondom borstvoeding is dat het nog altijd redelijk eenzijdig is. Zeker bij je eerste kindje: meteen toegeven dat je het eigenlijk best zwaar vind en je twijfels over het ouderschap delen, is niet gemakkelijk. Ook kunnen de foto’s van volkomen ontspannen moeders een vertekend beeld geven. Waarom lukt het hen wel om zo te genieten en jou niet? Het kan je, kortom, een beetje van je stuk brengen.

Merel: “Toen ik De Mamagids startte, wilde ik het perfecte plaatje doorbreken en volkomen eerlijk zijn. Zo ook over borstvoeding. Wat ik zelf namelijk erg miste in alle artikelen over borstvoeding was het verhaal van een moeder die wel graag wilde voeden, maar het intussen ook loodzwaar vond. Net als ik. Uiteindelijk hield ik het één keer twee jaar vol, bij de andere kinderen wisselend tussen zes weken en zes maanden. Vanuit mijn ervaring deel ik hieronder tips die mij hielpen om het geven van borstvoeding langer vol te houden. Ik hoop dat het jou de visie kan meegeven die ik destijds zo hard nodig had. Zet ‘m op!”

Zo hou je borstvoeding langer vol: 7 handige tips

Kijk goed naar je motivatie: waarom wil je graag lang voeden?

Als je het geven van borstvoeding graag lang wil volhouden, moet je volledig achter je eigen keus staan. Doe het dus niet omdat je moeder vindt dat het hoort. Of omdat je verloskundige of kraamverzorgster je het gevoel geeft dat je een slechte moeder bent als je geen borstvoeding geeft. Dan wordt volhouden namelijk een stuk moeilijker.

Maak voor jezelf een lijstje met jouw motivatie, zodat je hier op een moeilijk moment energie uit kunt putten om door te zetten. Redenen om langer te willen voeden?

  • Het stimuleert een hechte band met je kindje
  • Je wil graag de natuur volgen
  • Borstvoeding is altijd op temperatuur en beschikbaar, dus makkelijk (en goedkoper)
  • De samenstelling van je voeding past zich aan op de behoeften van je baby
  • De WHO adviseert om minimaal twee jaar borstvoeding te geven en die termijn wil je graag halen
  • Het langvoeden heeft gezondheidsvoordelen voor je kindje en voor jou

Kijk wat past bij jou en jullie gezin

Zeker als je al meerdere kinderen hebt, kan het lastig zijn om voldoende rust te vinden. Het kan demotiverend werken als je tijdens het voeden nog 101 andere dingen wil doen of meerdere gesprekken voert, kinderen moet corrigeren of je knutselprojecten probeert te begeleiden. Is het mogelijk om even apart van de rest te gaan zitten? Zoek dan de stilte op om te gaan voeden. Misschien kan je kolven, zodat je man hier en daar een voeding kan overnemen (bij voorkeur in de nacht).

Natuurlijk zal het niet altijd mogelijk zijn, maar vergeet ook niet dat het geven van borstvoeding hard werken is voor je lijf. Hoe minder prikkels je op dat krijgt, des te beter jij je voelt. Dus zoek vooral waar de mogelijkheden zijn om je af en toe even te onttrekken aan de drukte van het gezin en je even volledig te focussen op de allerkleinste.

Zorg voor voldoende ontspanning

Je kunt niet eeuwig thuis blijven zitten, omdat je nu eenmaal langer wil blijven voeden. Misschien komt er een uitnodiging voorbij voor een weekendje met vriendinnen? Vergeet niet dat, hoewel je lijf nog in dienst staat van jullie kindje, jij er als mens ook nog steeds toe doet. Zeg dus ja, als je eigenlijk wel zou willen maar bang bent dat anderen er wat van vinden.

Let op! Ook als je langer voedt, kan je nog last krijgen van stuwing. Vergeet je borstkolf dus niet mee te nemen en kolf regelmatig zodat je voeding op peil blijft.

Wees niet te strikt: als je soms een flesje wil geven, moet dat ook kunnen

Misschien wil je fulltime voeden en lukt je dat, dat is helemaal prima. Maar af en toe de borstvoeding afwisselen met flesvoeding maakt je echt geen slechtere moeder. Sterker nog, het kan soms juist weer wat lucht geven of de ruimte bieden om toch een wijntje te drinken.

Merel: “De eerste weken wilde ik, bijna rigide, voorkomen dat we flesvoeding zouden gebruiken. De kraamverzorgster had me verteld over het effect op de onvolgroeide darmen van een pasgeboren baby en ik voelde de druk om onze dochter die martelgang te besparen. Maar het putte me ook uit. De zware, onderbroken nachten en het leven met een baby en een dreumes overdag. Bovendien raasden de hormonen van twee zwangerschappen nog door mijn lijf. Ik kon niet meer. Mijn man maakte een flesvoeding klaar, omdat hij zag dat ik mezelf voorbij liep. Al snel voelde ik daardoor weer wat ontspanning komen. Vanaf dat moment gaf hij soms een flesje en kon ik even bijkomen. Het is de reden dat ik het überhaupt twee jaar volhield.”

Tijdens de borstvoedingsperiode mag je iets extra’s eten. Geniet ervan!

Je lijf voedt een ander mens. De eerste zes maanden mag je daarom een beetje extra eten, zodat je lijf dat kan omzetten in moedermelk. In dit artikel van het Voedingscentrum staat waar je dan aan kunt denken. Een dieet volgen is nu onverstandig, omdat je geen tekort aan voedingsstoffen wil oplopen. Wat wel mag? Een handje extra druiven, een extra schep pasta bij je avondeten of een boterham tussendoor.

Besef dat je heus niet de enige bent die af en toe twijfelt

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel al overtuigd dat je zeker niet de enige bent die weleens twijfelt hoelang je nog wil doorgaan. Praat erover met vriendinnen die je vertrouwt en die je niet proberen te dwingen een andere keus te maken. Lucht je hart, maar blijf ook je motivatie teruglezen en evalueer af en toe of je nog steeds achter die woorden staat. Vertrouw op je moedergevoel, dan komt het sowieso goed.

En: goed om te weten, het wordt vanzelf beter

Misschien vind je het die eerste maanden soms loodzwaar en vraag je je af waar je aan begonnen bent. In dat geval hebben we gelukkig ook goed nieuws voor je: het wordt vanzelf beter. De voedingsmomenten worden minder frequent en intensief, je krijgt langzaam je eigen leven wat meer terug. En voor je het weet zit je glimlachend op bed met je oudere baby of dreumes, en zie je hoe hij geniet van jullie speciale moment. Op dat moment weet je dat het alle pijn, moeite en ongemak waard was.  

Wil jij het geven borstvoeding langer volhouden? Met deze tips kom je zeker een stukje verder. En nu zijn we natuurlijk benieuwd naar jullie verhalen: hoe lang hield jij het vol? Of begon je na de geboorte meteen met de fles?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Krakenimages.com

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Langer borstvoeding geven? Met deze tips lukt dat vast!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven