Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Borstvoeding in het openbaar: doen of niet?

Er is veel te doen om het geven van borstvoeding in het openbaar. Mensen vinden er iets van: of ze staan aan de kant van het ‘puur natuur’-team, of hier lijnrecht tegenover en ze vinden het vies en ongemakkelijk. Wanneer je als moeder borstvoeding wil geven, is het dus wel even meer dan zomaar je borst tevoorschijn trekken en voeden – je staat erbij stil en denkt erover na. Dus de hamvraag is: moet je borstvoeding geven waar anderen bij zijn? Of toch even een aparte ruimte opzoeken? In dit artikel vertellen we je over de rechten die je hebt en waar je aan zou kunnen denken.

Borstvoeding in het openbaar: mag dat?

Gelukkig is deze vraag gemakkelijk te beantwoorden. Ja. Zolang je je in een openbare ruimte begeeft (op straat, wanneer je op een bankje uitrust in het onoverdekte winkelcentrum of als je zit te wachten op de bus) mag je borstvoeding geven. Zodra je op iemands terrein komt – in huis, een winkel of restaurant – heeft de eigenaar het recht zijn eigen regels te bepalen.

Je kunt dus niet zomaar, zoals de vrouw uit dit artikel in het AD (maart, 2018) je borst tevoorschijn trekken in een schoenenzaak en plompverloren gaan zitten voeden. Hij heeft het recht je eruit te zetten, als hij dat nodig vindt, of in elk geval te verzoeken ermee te stoppen.

Is borstvoeding in het openbaar gewenst?

Deze vraag is een stuk minder eenduidig te beantwoorden. Iedereen heeft hier zo zijn eigen mening over. Waar de één het misschien geen probleem vindt, zolang ze het niet hoeven zien, zal de ander er een ongemakkelijk gevoel aan over houden.

Instagram: #normalizebreastfeeding

Zo kwam er, naar aanleiding van een incident met KLM, waarbij de luchtvaartmaatschappij een voedende moeder verzocht om zich te bedekken tijdens het geven van borstvoeding, een protestbeweging op via Instagram. Moeders gebruikten #normalizebreastfeeding om aandacht te schenken aan het gedoe rondom voeden. Zij vinden dat het gewoon moet kunnen. Borstvoeding geven is natuurlijk en je zou hier als moeder geen schaamte over hoeven voelen.

Toch geeft maar liefst 34% van de 12.576 deelnemers aan de poll onder het stuk van AD aan dat ze ‘liever niet’ worden geconfronteerd met een moeder die borstvoeding geeft of het zelfs ‘schokkend’ vinden. Dus in die zin wordt borstvoeding geven in het openbaar overduidelijk helemaal niet zo normaal gevonden.

Schaamte over het geven van borstvoeding in het openbaar

Terwijl de discussie met enige regelmaat oplaait, zijn er tal van vrouwen die zich onprettig voelen om in een openbare ruimte de borst te geven aan hun kind. Zo geeft 1 op de 3 moeders, in onderzoek van het Voedingscentrum, aan dat ze zich onprettig voelen of zelfs schamen. Om die reden ontwikkelde het centrum stickers die aangeven of een locatie borstvoeding-vriendelijk is.

Merel: ‘Die middag sprintte ik met een gillende baby de Hema in. Terwijl onze oudste dochter de verplichte consumptie haalt, leg ik de jongste opgelucht aan. Stilte! Maar dan valt mijn oog op een stel verderop – moeder en dochter. En terwijl ik daar zit te voeden, gaat de een telefoon omhoog van het meisje. Ze filmen of fotograferen me gewoon! Alsof het al niet ongemakkelijk genoeg is om te voeden in het openbaar zonder dat je dit soort toestanden krijgt. Schaapachtig kauwend kijken ze toe tot ik me geïrriteerd omdraai zodat ze helemaal niks meer zien. Dit maakte wel dat ik me hierna helemaal beperkte tot hoge nood.’

Waarom kan het ongemakkelijk zijn om te voeden in het openbaar?

In een drukke ruimte kan je je kwetsbaar en bloot voelen

Je hoeft zeker niet veel borst te zien wanneer je borstvoeding geeft in het openbaar, maar dat neemt niet weg dat het een ongemakkelijk gevoel kan geven. Zeker als je van nature grote borsten hebt en die nu helemaal enorm zijn. Je hebt dan vaak al je hele leven te maken gehad met opmerkingen of starende blikken; een beetje privacy zou dus welkom zijn tijdens het voeden.

Het kan heel onrustig zijn voor je kindje

Dit staat eigenlijk los van de keus voor flesvoeding of de borst; jonge baby’s zijn gebaat bij een rustige ruimte om hun voeding te kunnen drinken. Ze raken sneller afgeleid wanneer je op een drukke plek bent en dat komt het moment niet ten goede. Daarbij kennen alle borstvoedende moeders waarschijnlijk wel het gevoel van een kind dat zich met een ruk omdraait naar achter en vergat dat er een tepel in haar mond zat. Liever niet!

Je wil niemand voor het hoofd stoten

Zelfs als je nu vindt dat borstvoeding geven een heel natuurlijk proces is, kan je intussen nog steeds niemand voor het hoofd willen stoten. Het één neemt het ander niet weg. En aangezien je eigenlijk de focus vooral op je baby zou moeten hebben liggen (die heeft honger), ben je zo bezig met de maatschappelijke opinie dat je blokkeert. Dat maakt het ongemakkelijk – zelfs als je verder geen blote borst ziet.

Tips voor als je wil voeden in het openbaar

Je kan je borst prima bedekken

Niemand hoeft te zien dat je borstvoeding geeft. Als je dat niet prettig vindt, zijn er namelijk genoeg oplossingen:

 • Draag een voedingsbeha en voedingstop
 • Gebruik een sjaal of vestje waarmee je de zijkant bedekt (zo kan je meteen je baby beschermen)
 • Trek twee hemdjes aan: de een schuif je onder je borst, de ander tot boven je tepel, zodat de rest van je borst onzichtbaar is

Zoek een discrete of rustige plek op

Bijvoorbeeld een locatie waar ze de sticker van het Voedingscentrum hebben hangen. Hier is vaak meer privacy en comfort. Of een wat meer afgelegen bankje waar niemand je stoort.

Vraag wat de mogelijkheden zijn in een winkel of restaurant

Dat heeft meerdere voordelen. De eigenaar zal het op prijs stellen dat je aangeeft dat je borstvoeding wil geven. En bovendien zijn ze dan wellicht meer bereid om mee te denken. In dat ene restaurant kan je een tafeltje krijgen achterin de zaak, waar je wat meer rust hebt. In de winkel is misschien een pashokje beschikbaar. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar vooral je baby.

Oudere kinderen borstvoeding geven in het openbaar?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Toch is het vaak niet algemeen geaccepteerd als je ervoor kiest om lang borstvoeding te geven. Misschien ga je graag de discussie aan. Maar zo niet? Dan kan je een ouder kindje prima vertellen dat hij even moet wachten tot je weer thuis bent. Per slot van rekening kunnen wij ook niet altijd direct eten en drinken als we daar zin in hebben en zullen soms ook geduld moeten hebben.

Wat is jouw mening over borstvoeding in het openbaar? Vind je het positief als vrouwen, ondanks de maatschappelijke opinie, toch de borst geven? Zou het wel wat discreter mogen? Of vind je dat een moeder voor die gevallen eigenlijk gewoon afgekolfde melk zou moeten meenemen zodat ze gewoon de fles kan geven?

Ook leuk om te lezen

12 reacties

 1. rachel rachel 17/06/2020

  ik vind dat het gewoon moet kunnen zolang ze het maar gewoon afgedekt doen, het is iet van nature dus zie het probleem er niet van in 😉 en mensen die bleren dat ze het niet vinden kunnen…tja ik hou dan maar mijn mond haha

 2. nicole orriens nicole orriens 17/06/2020

  Ik gaf borstvoeding in het openbaar, maar deed dat wel discreet. Ik gebruikte bijvoorbeeld een hydrofiel luier om de boel te bedekken. Niet iedereen kan er tegen, dus waarom zou je provoceren.

 3. Manon/Hey Frits Manon/Hey Frits 18/06/2020

  Ik vind dat het gewoon moet kunnen, maar discreet is wel fijn. Lijkt me voor je eigen privacy ook wel zo lekker.

 4. Frederique Frederique 18/06/2020

  Ik vind het prima kunnen maar wel discreet. Lijkt me ook voor moeder en baby fijner eerlijk gezegd.

 5. Sherry Sherry 19/06/2020

  Ik vind dat borstvoeding in het openbaar echt niet kan zeker niet als de borsten te zien zijn. Ik zou een flesje meenemen en dan daaruit fles geven.

  • Redactie Redactie Auteur van het bericht | 20/06/2020

   Ook als je borstvoeding zou geven? Het nadeel is dan namelijk dat je niet zo makkelijk een flesje opwarmt (niet overal zijn magnetrons) en niet elke vrouw kan kolven. We zijn daarom wel benieuwd waarom je het precies niet vind kunnen?

   De kans dat je een complete borst ziet is trouwens over het algemeen niet zo groot 😉 De meeste moeders zitten zelf ook liever niet open en bloot op straat (of ergens anders).

 6. Marsha Alvarez Marsha Alvarez 20/06/2020

  Ik vind het gewoon kunnen! Mits je niet je hele bovenlijf ontbloot in een restaurant haha. Heb het zelf ook weleens gedaan maar vond het echt awkard.

  • Redactie Redactie Auteur van het bericht | 22/06/2020

   Haha! Het is ook wat ongemakkelijk allemaal, onrustig… Je kan wat dat betreft beter ergens achteraf op een rustige plek zitten.

 7. hippiemeisje hippiemeisje 24/06/2020

  Ik vind zeker ook dat het moet kunnen en de ervaring is toch ook wel dat de meeste vrouwen het vrij discreet doen. Er zijn ook veel kinderen die niet willen drinken op drukke plaatsen enzo. Ik heb al ook al weleens voorgehad dat een vriendin borstvoeding aan het geven was en ik het zelfs niet meteen door had toen ik naar haar stapte op een feestje om naast haar te gaan zitten. Soms lijkt het dus echt alsof de baby gewoon in de armen ligt en zie je dus echt NIETS, of toch niet in het begin, toen ik er naast ging zitten, had ik het wel vrij snel door! 😉

 8. Annelore Annelore 25/06/2020

  Borstvoeding in het openbaar moet gewoon kunnen, het is iets heel natuurlijks. Als je kind honger heeft moet het eten toch?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids