Borstvoeding in het openbaar: doen of niet?

Het onderwerp ‘borstvoeding geven in het openbaar’ roept vaak een uitgesproken mening op. Aan de ene kant vind je mensen die groot voorstander zijn van ‘puur-natuur’, anderen vinden het ongemakkelijk of zelfs vies. Wanneer je zelf borstvoeding geeft of wil gaan geven, is dit dus een onderwerp waarover je vooraf moet nadenken. Wil jij borstvoeding gaan geven in het openbaar? Mag dat? Of zijn er alternatieven? In dit artikel vertellen we over de rechten die je hebt en hoe je met deze kwestie kunt omgaan.

Borstvoeding in het openbaar: mag dat?

Laten we eerst eens kijken naar de officiële wet- en regelgeving. Mag je borstvoeding geven in het openbaar? Dit is op het moment van schrijven nog niet wettelijk geregeld. In zijn algemeenheid kan je wel uitgaan van de regel dat je in een openbare ruimte wél borstvoeding mag geven (dus op straat, een bankje in het onoverdekte winkelcentrum of tijdens het wachten op de bus). Ben je echter op iemands terrein (een huis, winkel, restaurant) dan heeft de eigenaar het recht zijn eigen regels te bepalen.

Je mag dus niet, zoals deze vrouw (maart 2018), je borst tevoorschijn halen in een schoenenzaak en zomaar borstvoeding geven aan je kindje. De eigenaar staat dan in zijn recht wanneer hij je vraagt te vertrekken of als hij wil dat je in elk geval je borst bedekt.

Is borstvoeding in het openbaar gewenst?

Naast wat mag, is er natuurlijk ook de vraag of het gewenst is. Deze vraag is complex. Iedereen heeft hier een eigen mening over en daarin is het lastig tot een gemeenschappelijk midden te komen. Je kan aan de ene kant stellen dat borstvoeding een natuurlijk proces is en dat een kindje nú eten wil. Aan de andere kant kan de omgeving het ongemakkelijk vinden. Door beide kanten niet te veroordelen, maar te onderzoeken waarom iemand iets vindt en hoe jij een werkbare oplossing kunt vinden, kom je verder in het debat.

Instagram: #normalizebreastfeeding

In 2019 vond een incident plaats in een vliegtuig van KLM. Hierbij vroegen medewerkers van de luchtvaartmaatschappij een voedende moeder om zich te bedekken tijdens de voeding. Hierop ontstond een protestbeweging via Instagram. Moeders gebruikten #normalizebreastfeeding om aandacht te vragen voor borstvoeding in het openbaar. Zij vinden het belangrijk dat dit kan: het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces en geen moeder zou zich hiervoor moeten schamen.

Toch zijn er genoeg mensen die liever niet worden geconfronteerd met borst voedende moeders. Waar voorstanders het willen normaliseren, zijn er dus genoeg mensen die overduidelijk nog lang niet zover zijn.

Schaamte over het geven van borstvoeding in het openbaar

Een aantal jaar geleden voerde het Voedingscentrum een onderzoek uit (inmiddels offline), waaruit bleek dat 1 op de 3 moeders zich onprettig voelde om borstvoeding te geven in het openbaar of zich zelfs schaamde. Daarom liet het bedrijf stickers maken waarmee een locatie kan duidelijk maken of ze ruimte bieden aan voedende moeders.

Merel: ‘Ik sprintte die middag met een gillende baby de Hema in. Onze oudste dochter haalde een verplichte consumptie, terwijl ik de jongste snel aanlegde. Ik haalde opgelucht adem, tot mijn oog viel op een stel verder op – moeder en dochter. Terwijl ik zat te voeden, ging de telefoon van het meisje omhoog. Ze zat me gewoon te fotograferen of filmen! Alsof het al niet ongemakkelijk genoeg was om borstvoeding te geven in het openbaar. Schaapachtig keken ze toe tot ik me omdraaide en hun beeld blokkeerde. Dit was de laatste keer dat ik zo voedde. De keren erop timede ik de boodschappen zo dat het tussen twee voedingen door kon.’

Wat kan voeden in het openbaar zo ongemakkelijk maken?

In een drukke ruimte kan je je kwetsbaar en bloot voelen

Je hoeft zeker niet veel borst te zien wanneer je borstvoeding geeft in het openbaar, maar dat neemt niet weg dat het je een ongemakkelijk gevoel kan bezorgen. Zeker als je van nature grotere borsten hebt (en die tijdens het voeden helemaal enorm zijn). Vaak heb je dan je hele leven al te maken gehad met ongemakkelijke opmerkingen of starende blikken. Een beetje privacy tijdens het voeden is dan wel welkom.

Het kan heel onrustig zijn voor je kindje

Dit staat eigenlijk los van de keus voor flesvoeding of de borst; jonge baby’s zijn gebaat bij een rustige ruimte om hun voeding te kunnen drinken. Ze raken sneller afgeleid wanneer je op een drukke plek bent en dat komt het moment niet ten goede. Daarbij kennen alle borstvoedende moeders waarschijnlijk wel het gevoel van een kind dat afgeleid raakt, zich met een ruk omdraait naar achter en vergat dat er een tepel in haar mond zat. Liever niet!

Je wil niemand voor het hoofd stoten

Zelfs als je nu vindt dat borstvoeding geven een heel natuurlijk proces is, kan je het maatschappelijke dilemma voelen. Je wil graag voeden, maar ook niemand voor het hoofd stoten. Het één neemt het ander natuurlijk niet weg. Terwijl je eigenlijk je focus op je baby zou moeten hebben liggen (die heeft honger), voel je je ook bezwaard en doe je het misschien maar niet.

Tips voor als je wil voeden in het openbaar

Je kan je borst prima bedekken

Niemand hoeft te zien dat je borstvoeding geeft. Als je dat onprettig vindt, zijn er namelijk genoeg oplossingen:

 • Draag een voedingsbeha en voedingstop
 • Gebruik een sjaal of vestje waarmee je de zijkant bedekt (zo kan je meteen je baby beschermen)
 • Trek twee hemdjes aan: de een schuif je onder je borst, de ander tot boven je tepel, zodat de rest van je borst onzichtbaar is

Zoek een discrete of rustige plek op

Bijvoorbeeld een locatie waar ze de sticker van het Voedingscentrum hebben hangen. Hier is vaak meer privacy en comfort. Of zoek een wat meer afgelegen bankje op waar niemand je stoort.

Vraag wat de mogelijkheden zijn in een winkel of restaurant

Dat heeft meerdere voordelen. De eigenaar zal het op prijs stellen dat je aangeeft dat je borstvoeding wil geven. En bovendien zijn ze dan wellicht meer bereid om mee te denken. In dat ene restaurant kan je een tafeltje krijgen achterin de zaak, waar je wat meer rust hebt. In de winkel is misschien een pashokje beschikbaar. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar vooral je baby.

Oudere kinderen borstvoeding geven in het openbaar?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Toch is het vaak niet algemeen geaccepteerd als je ervoor kiest om lang borstvoeding te geven. Misschien ga je graag de discussie aan. Maar zo niet? Dan kan je een ouder kindje prima vertellen dat hij even moet wachten tot je weer thuis bent. Per slot van rekening kunnen wij ook niet altijd direct eten en drinken als we daar zin in hebben en zullen soms ook geduld moeten hebben tot je weer thuis bent.

Wat is jouw mening over borstvoeding in het openbaar? Vind je het positief als vrouwen, ondanks de maatschappelijke opinie, toch de borst geven? Zou het wel wat discreter mogen? Of vind je dat een moeder voor die gevallen eigenlijk gewoon afgekolfde melk zou moeten meenemen zodat ze gewoon de fles kan geven?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Iryna Inshyna – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

12 gedachten over “Borstvoeding in het openbaar: doen of niet?

 1. ik vind dat het gewoon moet kunnen zolang ze het maar gewoon afgedekt doen, het is iet van nature dus zie het probleem er niet van in 😉 en mensen die bleren dat ze het niet vinden kunnen…tja ik hou dan maar mijn mond haha

 2. Ik gaf borstvoeding in het openbaar, maar deed dat wel discreet. Ik gebruikte bijvoorbeeld een hydrofiel luier om de boel te bedekken. Niet iedereen kan er tegen, dus waarom zou je provoceren.

 3. Ik vind dat borstvoeding in het openbaar echt niet kan zeker niet als de borsten te zien zijn. Ik zou een flesje meenemen en dan daaruit fles geven.

  1. Ook als je borstvoeding zou geven? Het nadeel is dan namelijk dat je niet zo makkelijk een flesje opwarmt (niet overal zijn magnetrons) en niet elke vrouw kan kolven. We zijn daarom wel benieuwd waarom je het precies niet vind kunnen?

   De kans dat je een complete borst ziet is trouwens over het algemeen niet zo groot 😉 De meeste moeders zitten zelf ook liever niet open en bloot op straat (of ergens anders).

 4. Ik vind zeker ook dat het moet kunnen en de ervaring is toch ook wel dat de meeste vrouwen het vrij discreet doen. Er zijn ook veel kinderen die niet willen drinken op drukke plaatsen enzo. Ik heb al ook al weleens voorgehad dat een vriendin borstvoeding aan het geven was en ik het zelfs niet meteen door had toen ik naar haar stapte op een feestje om naast haar te gaan zitten. Soms lijkt het dus echt alsof de baby gewoon in de armen ligt en zie je dus echt NIETS, of toch niet in het begin, toen ik er naast ging zitten, had ik het wel vrij snel door! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven