Borstvoeding: dit moet je eten om tekort te voorkomen

Borstvoeding geven is intensief voor je lichaam: je voedt een ander mens. Maar wat moet je nu precies eten en drinken om een tekort aan vitaminen en mineralen te voorkomen? Krijgt je baby te weinig binnen als je even wat minder gezond eet? Kan je door middel van voeding je productie vergroten? En hoe zit het nu eigenlijk met borstvoedingsthee? In dit artikel lees je alles dat je wil weten over gezonde voeding ter ondersteuning van borstvoeding.

Wat moet je eten als je borstvoeding geeft?

De voeding voor je baby heeft prioriteit. Dat houdt in de praktijk in dat de voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft aan je lichaam worden onttrokken, zodat je moedermelk (en dus je baby) vrijwel nooit een tekort oploopt (behalve bij ondervoeding). Dat neemt echter niet weg dat, net als tijdens de zwangerschap, jij als moeder wél tekorten kunt krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je gevarieerd eet en je vitaminen uit verse groenten, fruit en andere energiebronnen haalt.

Vitamine K en D

De enige vitaminen die je extra moet geven aan je kindje zijn K en D. Beide zitten namelijk onvoldoende in borstvoeding. Vitamine K zorgt voor bloedstolling, een belangrijk proces dat interne bloedingen voorkomt. Dit geef je tot drie maanden na de geboorte. Vitamine D is daarnaast een vitamine die nodig is om calcium uit de voeding op te nemen, wat zorgt voor sterkere botten en tanden. Wanneer je flesvoeding geeft, is vitamine K al toegevoegd. Dit hoef je dan niet extra te geven. Vitamine D wordt wél aan alle kinderen geadviseerd.

Tips om extra gezond te eten en drinken tijdens de borstvoedingsperiode

Eet ongeveer 500 kcal. per dag meer dan normaal

Als je kindje net geboren is, heeft hij al snel de behoefte aan circa 500 ml. moedermelk per dag. Na verloop van tijd kan dit oplopen tot ongeveer een liter, waarna het op termijn weer afneemt (bron). Hoe dan ook, het geven van borstvoeding kost logischerwijs veel energie. Daarom zal je al snel meer trek hebben dan je misschien gewend bent. Om die 500 calorieën per dag extra binnen te krijgen, is het belangrijk dat je hierbij kiest voor voeding die jou optimaal ondersteunt:

  • Eens per week vette vis
  • Afwisselende fruit- en groentesoorten
  • Noten, peulvruchten
  • Eieren
  • Griekse yoghurt, kefir

Daarnaast werkt je stofwisseling tijdelijk trager en beweeg je doorgaans minder zolang je borstvoeding geeft, omdat je vaker zit of ligt. Je hoeft dus niet afgemeten 500 calorieën meer binnen te krijgen; luister vooral naar je lijf. Dat geeft aan of je meer voeding nodig hebt.

Drink voldoende

De beste tip is om voor elke kolf- of voedingssessie een glas water te drinken en tijdens nog eentje. Daarnaast kan het helpen om altijd een kan water in de buurt te hebben staan, zodat je jezelf regelmatig herinnert dat je genoeg moet blijven drinken. Overigens zal je het vanzelf wel merken: als je borstvoeding geeft, heb je vaker dorst. Het advies is om zo’n twee tot tweeënhalf liter water per dag te drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Ter afwisseling kan je kiezen voor thee, melk, (ongezoet) vruchten- of groentesap.

Fenegriek, haver, gezegende distel, knoflook of gember?

Van verschillende voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze de borstvoedingsproductie kunnen stimuleren. Havermout bijvoorbeeld, maar ook pure fenegriek (korrels of supplementen) in combinatie met gezegende distel kunnen helpen. Verder kunnen knoflook en gember helpen, waar salie en munt juist remmend zouden werken. Hoewel deze middeltjes niet wetenschappelijk bewezen zijn, kan je deze veilig proberen.

Meer borstvoeding door borstvoedingsthee?

Het Voedingscentrum adviseert om voorzichtig te zijn met het drinken van borstvoedingsthee. Anijs en venkel, twee doorgaans belangrijke ingrediënten van deze theesoort, bevatten onder meer estragol – een stof die in grotere hoeveelheden een gezondheidsrisico kan vormen. Ook karwij, dat vaak in borstvoedingsthee zit, wordt afgeraden: momenteel is er onvoldoende onderzoek gedaan naar dit kruidenpreparaat om te kunnen stellen of dit wel of geen risico kan opleveren voor je kindje.

Uit onderzoek is nog onvoldoende gebleken in hoeverre deze (in hogere concentraties potentieel gevaarlijke) stof daadwerkelijk bij je baby terecht komt. Om die reden wordt het gebruik preventief afgeraden, zoals ook vaak gebeurt bij bepaalde medicatie.

(Lees hier het volledige onderzoek op de website van het RIVM)

Is het slim om groentesap te drinken als je borstvoeding geeft?

Het antwoord hierop is simpel: ja.

Uit Amerikaans onderzoek bleek namelijk dat je kindje dankzij groentesap makkelijker kiest voor groentesmaken dan baby’s die hier minder prominent mee in aanraking kwamen via de borstvoeding. Voor dit onderzoek dronken moeders drie maanden lang groentesap terwijl ze borstvoeding gaven. Na vergelijking met de groep die dit niet deed, bleken de baby’s uit de eerste groep ook na een halfjaar nog steeds voorkeur voor groentesmaken te hebben. Of dit daadwerkelijk leidt tot makkelijke peuters? Tja, die garantie krijg je niet. Maar een goede start is het zeker.

Daarbij heeft het drinken van groentesap ook voordelen voor jou als moeder.

  • Je krijgt op een snelle manier veel verschillende vitaminen en mineralen binnen. Dat betekent in de praktijk dat je dus ook geen kunstmatige supplementen nodig hebt. Je haalt gewoon het allerbeste uit biologische groenten-, fruit- en kruidensoorten.
  • Het helpt je in de loop van de dag gezondere keuzes te maken. Gedeeltelijk omdat je je energieker voelt dankzij alle gezonde voedingsstoffen, zoals magnesium en ijzer – erg fijn als je borstvoeding geeft; dat vraagt immers nogal wat van je lijf – en ook omdat je na het drinken minder trek hebt. Bovendien bevat groentesap weinig calorieën en aanzienlijk minder suiker dan fruitsap.

Daarbij kan je ook zeggen dat je met een flesje groentesap (400 gram groenten) je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt. Waar je echter wel rekening mee moet houden, is dat een flesje groentesap laag in vezels zit. Die heeft je lijf wel hard nodig. Om die reden is het zeker aan te raden om naast je dagelijkse tot driewekelijkse portie groentesap nog steeds te zorgen voor een gevarieerd dieet met voldoende plantaardige voeding (de enige bron van vezels): groenten, fruit, je bruine boterham, zilvervliesrijst en/of een handje noten.

Op welke manier probeer jij je borstvoeding te ondersteunen via je voeding? Heb je aanvullende tips? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven