verstopt melkkanaaltje beginnende borstontsteking wat doen tips informatie

Wat moet je doen bij (beginnende) borstontsteking?

In dit artikel kan je lezen wat een borstontsteking is, over het verschil tussen een borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje en wat je ermee kan doen. Tot slot deel ik mijn eigen ervaring met daarbij een hele handige tip voor wie ook last heeft van een beginnende borstontsteking.

Wat is een borstontsteking?

De medische naam voor borstontsteking is mastitis en is dus ook letterlijk een ontsteking in de borst.

Wist je dat het krijgen van een borstontsteking niet alleen is voorbehouden aan voedende moeders? Ook jonge meisjes (en zelfs baby’s, van beide geslachten) kunnen hier last van krijgen.  

Wat is het verschil tussen een borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje?

Het grootste verschil tussen een borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje is eigenlijk dat een borstontsteking een bacteriële ontsteking is. De symptomen kennen enige overlap en bovendien kan een verstopt melkkanaaltje wél overgaan in een borstontsteking. Het is dus altijd belangrijk om alert te blijven en erger te voorkomen zolang je nog kan.

Symptomen bij een borstontsteking?

  • Rode plek op je borst die hard aanvoelt
  • Koorts
  • Doet veel pijn (ook het aanleggen van je kindje)

Symptomen bij een verstopt melkkanaaltje?

  • Rode plek op je borst (hoewel minder intens dan bij borstontsteking)
  • Meestal geen koorts
  • Pijnlijk

Zit er een risico aan borstontsteking?

Voor je kindje is de ontsteking geen probleem: hij kan gewoon blijven drinken aan de borst. Een borstontsteking doet namelijk niks met de kwaliteit van je voeding. Het enige is dat baby’s soms de ontstoken borst kunnen weigeren, omdat de toevoer van melk meestal minder soepel verloopt dan normaal.

Behandeling van borstontsteking

De meeste gevallen gaan vanzelf over. Deskundigen raden daarom meestal aan om pas met antibiotica te beginnen wanneer de klachten verergeren. Wat je zelf kan doen? Eigenlijk vergelijkbaar met wat je kunt doen bij stuwing:

  • Masseer je borsten of laat ze masseren (het kan best vermoeiend zijn)
  • Neem een warme douche en (als je dat hebt) zet de straal op de pijnlijke plek om de melkkanaaltjes iets meer te doen openen
  • Leg je baby veel aan, het liefst met zijn kinnetje in de richting van de ontstoken plek (en stop zeker niet met de borstvoeding: daarmee vergroot je het risico op een borstabces en dan ben je nog veel verder van huis)
  • Strijk, terwijl je baby drinkt, de melk met je hand zoveel mogelijk in zijn richting
  • Rust nemen buiten de voedingsmomenten om: met genoeg slaap gaat een ontsteking meestal sneller over
  • Tegen de pijn en de ontsteking mag je paracetamol of ibuprofen gebruiken
  • Hou een gezond dieet aan

Wanneer bezoek je de huisarts?

Hou vooral goed in de gaten of je koorts erger wordt en/of je meer klachten krijgt. Wanneer bovenstaande tips niet helpen en je jezelf steeds ellendiger voelt, neem dan contact op met de huisarts. Sowieso is het ook verstandig om bij het constateren van een (beginnende) borstontsteking gelijk je kraamverzorgster in te lichten en – zeker als zij weer weg is – de verloskundige. Die kunnen vaak beter beoordelen hoe je ervoor staat en gericht adviseren.

Hoe voorkom je een borstontsteking?

Er zijn verschillende oorzaken van een borstontsteking, zoals een verstopt melkkanaaltje of tepelkloven. Ook stress, vermoeidheid en bloedarmoede kunnen de oorzaak zijn.

  • Leg je baby op de juiste manier aan
  • Zorg dat je ene borst leeg is voor je de andere aanbiedt
  • Draag een bh die niet knelt
  • Masseer (zeker bij stuwing) je borsten en zorg dat eventuele harde plekken verdwijnen
  • Laat niet te veel tijd tussen twee voedingen
  • Leg warmtekompressen op je borsten zodra je merkt dat je harde(re) en pijnlijke plekken krijgt
  • Kolf eventueel wat melk af om de ergste druk te verlichten (niet te veel trouwens, voordat je je productie meer stimuleert dan je baby kan opdrinken)
  • Eet gezond en gevarieerd, eventueel aangevuld met een vitaminesupplement voor borst voedende vrouwen
  • Probeer stress te voorkomen tijdens de kraamtijd en hou voldoende rust waar mogelijk

Mijn ervaring met een borstontsteking (inclusief gouden tip)

Nadat één van de kinderen geboren was, kreeg ik veel last van stuwing. De kraamverzorgster adviseerde me vooral veel te masseren en de warme douche te gebruiken om de klachten te verlichten, maar niks leek te baten. Het werd steeds pijnlijker. Op de derde of vierde dag ontdekte ik een rode plek. Hij was keihard en ik voelde me steeds zieker. Ook het voeden werd bijna ondraaglijk: alsof duizend naalden in mijn tepel prikten. Halverwege de dag kreeg ik koorts en wilde ik niets anders doen dan slapen.

Op internet vond ik, tussen de slaapjes door, de tip om een luier te vullen met warm water als kompres. Ro vulde er twee en ik viel vervolgens in een diepe slaap. Een paar uur later leek alles een stuk minder en voelde de pijnlijke, harde plek weer wat soepeler. De koorts verdween om niet meer terug te komen. Zelfs het drinken voelde iets minder pijnlijk. Deze tip geef ik dus graag aan jou mee, al hoop ik dat je de ellende van een (beginnende) borstontsteking bespaard blijft.

Heb jij last gehad van een (beginnende) borstontsteking of verstopt melkkanaaltje?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Studio Romantic – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *