Een bore-out klinkt als een nieuwerwets verschijnsel, maar dat is het allerminst. Ziek worden omdat je je stierlijk verveelt op je werk of te weinig te doen hebt, is namelijk iets dat bij 15% van alle werknemers voorkomt. Raak je in paniek bij het idee dat je dit werk nog vijf of tien jaar moet volhouden? Dan vind je in dit artikel ongetwijfeld (h)erkenning bij de uitleg en symptomen, en heb je misschien een bore-out. Gelukkig is er ook goed nieuws: dit is op te lossen en gemakkelijker dan je misschien denkt.
Wat is een bore-out?
Waardoor ontstaat een bore-out?
Kan je echt ziek worden van verveling? Jazeker. Wanneer je voor het eerst start op je nieuwe werk is het vaak nog leuk. Je moet je draai vinden, leert nieuwe mensen kennen en moet je de werkzaamheden nog eigen maken. Maar blijft het uitdagend? Soms komt na een tijdje de klad erin. Je verveelt je stierlijk, hoeft nergens écht over na te denken en verliest je enthousiasme. Na verloop van tijd kan je ook vermoeid worden bij de gedachten aan je werk alleen al, of zelfs depressief. De klachten van een bore-out zijn dan ook vergelijkbaar met een burn-out, alleen komen ze niet voort uit overbelasting maar onderbelasting van een werknemer.
Rothlin en Werder
De term bore-out komt uit de organisatiepsychologie en werd in 2007 geïntroduceerd door de Zwitserse Philippe Rothlin en Peter Werder in hun boek Diagnose Boreout. De symptomen en de bore-out zelf bestaan natuurlijk al veel langer.
Taboe op de bore-out
Waar een burn-out onvermijdelijk naar boven komt wanneer je hier niet tijdig op inspeelt, kan je met een bore-out iets makkelijker ongezien blijven rondlopen. Mensen praten niet gemakkelijk over verveling op de werkvloer. Daarbij, wanneer je merkt dat je slordigheidsfouten maakt doordat je niet meer goed oplet, kan je zelfs het gevoel krijgen dat je ‘zelfs niet geschikt bent voor dit werk’. Sommige mensen vinden het helaas spannend om het gesprek hierover aan te gaan met hun leidinggevende. Zonde, want bij een bore-out zijn de oplossingen eigenlijk relatief simpel. Zeker als je het vergelijkt met de burn-out.
Symptomen van een bore-out: herken het bij jezelf
Hoe kan je nu weten of je last hebt van een bore-out?
Fysieke klachten
- Vermoeid tot zeer vermoeid
- Slechte nachtrust (piekeren)
- Kort lontje
- Hoofdpijn
- Stress
- Hoge hartslag
- Hoge bloeddruk
- Lichamelijke pijn in spieren en gewrichten
Mentale klachten
- Je verveelt je, omdat je de werkzaamheden veel te simpel vindt
- Je bent ongemotiveerd om naar je werk te gaan of om iets te doen
- Je bent verdrietig of lamlendig wanneer je denkt aan je werk.
- Je doet andere dingen dan werken (spelletjes, mailen met collega’s, zit regelmatig op je telefoon, loopt te vaak naar bevriende collega’s voor ‘werkoverleg’ – wat in de praktijk gewoon neerkomt op het weekend doornemen of andere privézaken)
- Je maakt slordige fouten op je werk, wat kan leiden tot onzekerheid
- Je voelt je eenzaam, omdat je geen erkenning lijkt te vinden bij andere collega’s (die wel plezier hebben in wat ze doen)
- Je hebt een vol hoofd
Merel: ‘Op mijn negentiende solliciteerde ik bij een groot bedrijf. Veel doorgroeimogelijkheden, dacht ik, leuke collega’s en een goede naam voor op mijn cv. Dat mijn werk niet aansloot op mijn denkniveau nam ik voor lief. Zou vanzelf wel goedkomen. Na verloop van tijd begon ik steeds slordiger te werken, maakte stomme fouten. Toen ik door een interne reorganisatie van team veranderde, kwam ik ook nog eens in een groep collega’s waarbij ik slechts met één een leuke klik had. Al snel voelde ik me verdrietig, chagrijnig en gedeprimeerd wanneer ik aan mijn werk dacht. Moe ook. Pas toen ik opnieuw andere collega’s kreeg, ging het weer. Het werd erg gezellig, maar qua werk? Nee, pas toen ik besloot te gaan studeren, voelde ik me eindelijk weer opleven. Bij nader inzien had ik gewoon een bore-out. Zonder uitdaging, zo weet ik inmiddels, kan je je dus echt ziek en onnodig onzeker gaan voelen.’
Wat kan je tegen een bore-out doen?
Het ‘voordeel’ van een bore-out is dat hij iets gemakkelijker op te lossen is dan een burn-out. In dat laatste geval zal je namelijk zelf flink moeten veranderen hoe je in het leven staat, in dat eerste geval is het vaak relatief simpel doordat verandering van werkgever of het oppakken van een studie vaak al genoeg is.
Stel eerst vast waardoor de bore-out is ontstaan
Heb je te weinig te doen op je werk? Of is het vooral een kwestie van werk moeten doen onder je denkniveau? Aan de hand van de oorzaak kan je zoeken naar een oplossing. Bij te weinig werkzaamheden, is het vooral een kwestie van vragen of je meer kunt doen. Ligt het in werk dat niet aansluit op je capaciteiten dan zal je verder moeten zoeken.
Daag jezelf uit tot je iets anders hebt
Tot je van werk kan veranderen of begint met een studie zal je nog even moeten doorzetten. Om te voorkomen dat het voelt als een drassig moeras waarin je blijft wegzakken, scheelt het wellicht als je uitdaging zoekt in het werk dat je hebt. Maak er een spelletje van om snel klaar te zijn, bedenk een systeem waardoor je minder fouten maakt of beloon jezelf na een uur hard werken met tien minuten ontspanning. Ook in je vrije tijd helpt het om een leuke hobby te hebben die je weer nieuwe energie geeft. Op die manier sluit je alles in elk geval ook netjes af op je oude werkplek en is het leuker om naar je werk te gaan.
Onderzoek de mogelijkheden om meer uitdaging te krijgen
Misschien kan je intern solliciteren voor een andere functie die beter aansluit op jouw kwaliteiten. Wanneer je beter op je plek zit, is de kans groot dat je weer plezier krijgt in je werk en met plezier naar kantoor gaat. Vind je het lastig om te bepalen wat jou het best ligt? Leg het voor aan je manager en vraag dan of je werkgever je hierbij wil helpen of bezoek een loopbaancoach. Per slot van rekening hebben zij ook voordeel aan werknemers die zich optimaal kunnen ontplooien.
Verander van werkgever
Misschien zijn de mogelijkheden bij jouw werkgever erg beperkt en kan je niet doorgroeien of veranderen van functie. In dat geval is het raadzaam verder te kijken. Bij een ander bedrijf kom je hopelijk beter tot je recht en krijg je veel meer voldoening. Je zal merken hoe fijn het is om je hersenen weer flink aan het werk te zetten.
Laat je omscholen
Een andere oplossing is omscholing. Per slot van rekening kiezen we vaak een vooropleiding op een leeftijd waarop je nog lang geen idee hebt wat je nu leuk vindt. Als je iets ouder bent en weet waar je naartoe wil, ben je doorgaans gemotiveerder en weet je ook beter wat bij jouw kwaliteiten past. Na omscholing kan je werk zoeken waar je gelukkig van wordt. Alles om uit de verveling te stappen.
Kende jij het fenomeen bore-out al? Is het iets dat je herkent van een eigen werksituatie (of zit je er wellicht middenin)? Deel je verhaal in een reactie.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Bronnenlijst en handige links
- Wikipedia
- Bore-out test op Timemanagement.nl
- Burnoutherstel.info (Spiegelbeeld Magazine)