feministische boeken tips

3 boeken om je innerlijke feminist te stimuleren

Feminisme is een lastige term om te gebruiken, omdat er geen volledige consensus bestaat over wat het nu precies inhoudt. Misschien is het per definitie wel persoonlijk. Voor mij overlapt het bijvoorbeeld grotendeels met emancipatie: ik zou het mooi vinden als we, man en vrouw, op een dag in een gelijkwaardige maatschappij mogen leven. Feminisme is daar een onderdeel van: het leren kennen van je eigen geschiedenis, beseffen hoe die geschiedenis het heden vormde en daaraan sleutelen – met een aantal prominente boegbeelden als inspiratie. In dit artikel deel ik 3 boeken die je hier meer over leren.

Feminisme: we hebben geen man nodig?

Voor ik hieraan begin wil ik nog een misverstand de wereld uit helpen. Feminisme houdt voor mij niet in dat we geen mannen nodig hebben, in tegendeel. Ook houd ik de mannen van nu niet verantwoordelijk voor patronen die eeuwenlang in de maatschappij konden sluipen. We zijn allemaal kind van de rekening, in die zin. Ter vergelijking: denk maar aan een vriendschap f liefdesrelatie waarin een bepaalde disbalans is geslopen. Zoiets gebeurt ook niet op de eerste dag, maar kost tijd. Om het er dan nog uit te krijgen is een lastig verhaal dat veel tijd kost.

Wel geloof ik erin dat met name vouwen zich moeten onderwijzen in deze patronen en dat het belangrijk is dat wij ze leren zien. Zonder te schreeuwen dat iemand de schuldige is, kunnen we wel erkennen en leren herkennen waar in het verleden de verhoudingen scheef groeiden. Dat het eigenlijk absurd is dat de medische wetenschap grotendeels gebaseerd is op mannen met een lichte huid. Of dat er over grote onderwerpen uit het leven van vrouwen (de overgang, om maar iets te noemen) in het algemeen veel minder bekend is. Tijd dus om de ontbrekende kennis aan te vullen en onze geschiedenis beter te leren kennen.

Onderstaande boeken sluiten op die gedachtegang aan. Geen boze boeken die tegen mannen zijn, maar compassievolle literatuur en verhalen die je leren trots te zijn op jouw vrouw-zijn.

Feministische boeken die je wil lezen

De goede moeder (Chantal van Doesburgh)

In deze review van De goede moeder lees je uitgebreid waarom ik dit boek zo fantastisch vind. Maar nog even in het kort. In De goede moeder ga je in op transgenerationele trauma’s. Het begint behoorlijk gruwelijk overigens, met pittige thema’s die je het best niet vlak voor het slapengaan leest. Toch grijpt Chantal van Doesburgh je vanaf het eerste moment en wil je doorlezen.

Fictie en feiten lopen een beetje door elkaar heen, maar dat stoort niet. Je leest over het collectieve trauma dat we als vrouwen met ons meedragen, net als de kleinere trauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven en de persoonlijke gebeurtenissen die je vormen tot wie je bent. Het inzicht in die verschillende zaken zetten je aan het denken en geven handvatten in je eigen helingsproces.

De heks van Limbricht (Susan Smit)

Susan Smit schreef meerdere boeken over Hekserij (De wijsheid van de heks is ook een aanrader), maar dit verhaal is misschien wel het meest schrijnend en inzichtvolle. Engten Luijten is een eigenzinnige vrouw en dat komt haar duur te staan. Toch weigert ze te bekennen een heks te zijn, ondanks alle folteringen die ze doorstaat.

Dit boek is geschreven in een romanvorm, maar gebaseerd op feiten. Engten was de allerlaatste heks die in Nederland is vervolgd. De effecten van de eeuwenlange heksenvervolgingen zijn echter nog altijd onderhuids voelbaar in onze maatschappij. Door daar bewust van te zijn en te erkennen dat we elkaar als vrouwen onderling veel meer zouden mogen steunen, zorg je al voor een kleine omslag in de goede richting.

Oorsprong (Leah Hazard)

Een van de dingen die me sterk raakte in dit boek was het stukje geschiedenis van de anticonceptiepil. Wist je dat de stopweek alleen maar bedacht is, zodat de paus toestemming zou geven? Op die manier leek het op een normale menstruatie en kon het geen kwaad. De bedenker van de anticonceptiepil was dus een man die toestemming vroeg aan een andere man voor een middel dat vrouwen moeten innemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle bijwerkingen die dit medicijn oplevert. Het deed me echt verdriet. Al die vrouwen die allerlei vage of heftige klachten hebben ervaren, een stopweek die eigenlijk helemaal niet nodig is – allemaal omdat de paus anders geen toestemming zou geven.

Een indrukwekkend boek dus, de moeite waard om te lezen.

Wat zijn boeken waar jij kracht uit haalt en die jou echt goede inzichten gaven op dit gebied?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Southworks – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *