Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

Wie beter wil zorgen voor mens en dier zal daarvoor vaak diep(er) in de buidel moeten tasten. Biologisch eten is over het algemeen duurder en daarom voor veel mensen, gevoelsmatig, geen optie. Toch is het mogelijk om biologisch vlees te eten van één salaris – en dus voor tweeverdieners vaak ook. Zelfs nu. Hoe? In dit artikel geef ik jullie mijn beste tips.

Biologische voeding is (een stuk) duurder 

Jaren geleden kreeg ik een presentatie over gezonder leven en hoe makkelijk dat zou moeten zijn. Een van de eerste ergernissen die bij mij bovenkwam, was het feit dat je behoorlijk wat moet verdienen om überhaupt biologisch te kunnen gaan eten. Laat staan dat je ook nog verantwoord zou moeten shoppen – onbetaalbaar!

Toch bleef er een zaadje hangen dat uitgroeide tot gedachten die ik niet meer kon negeren. In hoeverre kon ik aan mezelf verantwoorden dat ik kiloknallers at? Of kaas van koeien die hun kalfjes direct na de geboorte moeten afstaan? Bovendien heb ik kinderen en wil ik dat zij bewuster leren stilstaan bij de invloed die we hebben op onze aarde: de ecologische voetafdruk die we achterlaten, mag echt wel kleiner. Met het geld dat je hebt, maak je een keuze tussen biologisch vlees/zuivel en producten uit de bio-industrie. Omdat gezond eten echt niet altijd duurder hoeft te zijn geloof ik er heilig in dat biologisch een reële optie is voor meer mensen.

Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

Ter illustratie: ons gezin bestaat uit twee ouders, drie dochters en een jong zoontje. In eerste instantie leefden we alleen van het salaris van mijn man. Inmiddels verdien ik ook, maar gaan de vaste lasten nog steeds van zijn salaris af. Elke maand leggen we een bedrag apart voor boodschappen en benzine, waarmee we zuinige keuzes maken. De eerste jaren besteedden we ca. € 50-75 aan boodschappen, inmiddels is dat bedrag € 100,00 (aan levensmiddelen; voor schoonmaak- en verzorgingsproducten hebben we een ander budget). Ik kan echter niet kijken in andermans portemonnee. Of jullie bepaalde zaken willen en kunnen opgeven, is niet aan mij. Dit artikel is dus puur bedoeld ter inspiratie en om de mogelijkheden te laten zien.

Kies voor Albert Heijn premium

Met een AH premium abonnement (hiervoor betaal je € 12,00 per jaar) krijg je de boodschappen thuisbezorgd, extra kortingen via de Bonus Box én 10% korting op je biologische boodschappen, ook in de winkels. Wij hebben hiermee al ruim € 177,00 bespaard. Het is de investering dus waard. Natuurlijk is AH een duurdere supermarkt, maar als je vaker biologisch wil eten zeker de moeite waard. Ze hebben namelijk een redelijk uitgebreid aanbod in zuivel en vleessoorten. Bovendien kan je soms iets goedkoper inkopen in de bonus en invriezen.

Budgettip: haal je verse groenten bij een zaak als Lidl en alleen biologisch vlees (en zuivel) bij Albert Heijn. Hiermee bespaar je ook.

Eet minder vlees per maaltijd

In eerste instantie vond ik het best even zoeken. Voor de helft van de prijs kon je immers ook salami halen zonder Beter leven sterren. En smeer- of leverworst, waar ik echt dol op ben, kon je bij de reguliere supermarkten destijds niet eens biologisch kopen. Toen besefte ik dat je ook gewoon andere keuzes kunt maken met je geld en helemaal niet altijd (zoveel) vlees nodig hebt.

We eten nu bijvoorbeeld regelmatig een vegetarische schnitzel bij de patat of een goed gevulde vegetarische lasagne (met aubergine in plaats van gehakt of kip). Ook kies ik soms bewust voor minder vlees. Een tijdje geleden hadden we weer eens zin in shoarma. Ik kocht 165 gram biologische kipdijfilet en kruidde dat met shoarmakruiden. Dit vulde ik aan met twee paprika’s en bakte het geheel. Ik zette een bakje sla op tafel, schijfjes komkommer en cherrytomaatjes in kleinere stukjes. Iedereen vulde zijn eigen wraps met lekker veel groenten en wat vlees. Het smaakte heerlijk, maar we hadden dus wel een ruime pond minder vlees nodig dan voorheen. En per saldo was het dus nog goedkoper ook!

Zoek naar ruimte binnen je budget

Ga eens zitten en kijk kritisch naar de keuzes die je maakt met je boodschappenbudget:

  • Haal je alle brood bij de bakker? Misschien kan je brood in de aanbieding kopen en dit ruimer inslaan, zodat je bespaart. En wat dacht je van vers brood uit de supermarkt?
  • Koop je schoonmaakmiddelen in de aanbieding of betaal je eigenlijk het volledige bedrag? En: is het de overweging waard om over te stappen op goedkopere én milieuvriendelijkere alternatieven, zoals groene zeep, soda en schoonmaakazijn?
  • Is het een optie om groenten en fruit bij een andere, goedkopere supermarkt (zoals Lidl) te halen?
  • Drink je wekelijks alcohol en zou je daarmee (iets) kunnen minderen?
  • Is af en toe een vegetarische maaltijd een optie? 8

Het geld dat je met deze keuzes uitspaart, kan je bij elkaar leggen om bijvoorbeeld biologisch vlees en biologische zuivel te kopen.

Haal je vlees op de dag zelf

Wat biologisch vlees betreft, is er geen garantie dat je dit met extra korting kunt kopen omdat het op moet – maar je kunt altijd kijken. Soms levert dit toch weer een euro extra op per verpakking.

Kook af en toe volledig vegetarisch

Gelukkig zijn de mogelijkheden veel groter dan vroeger. Je hoeft geen dure en zoute vleesvervangers te kopen om een lekkere maaltijd in elkaar te zetten. Sommige gerechten kan je prima maken zonder vlees of vervanger, zoals tomatensoep (budgetvriendelijk) of penne bolognese. En wat dacht je van een keertje pannenkoeken of poffertjes tussendoor?

Koop je vlees gunstig in

Een voorbeeld hiervan is de website Grutto.com (voorheen: o.a. koopeenkoe, koopeenkip en koopeenvarken). Het idee is dat je met meerdere mensen een dier koopt. De voordelen zijn legio: het dier had een fijn leven, er wordt alleen gewerkt met slachthuizen die oog hebben voor het welzijn van de dieren, nauwelijks verspilling en de meest duurzame route van boer tot bord. Ook haal je hier biologische vis en wild.

Hoewel je ineens meer geld kwijt bent, kost het vlees per maaltijd vaak minder dan wanneer je het in de supermarkt zou halen. Ook heb je de keus uit een variëteit aan vleessoorten, waardoor je veel meer kan halen dan alleen de standaard, zoals gehakt, worst en spekjes.

Mis je het niet om vlees te eten als je overstapt op minder/biologisch?

Inmiddels eten we al drie jaar eigenlijk zonder uitzondering biologisch vlees en biologische zuivel. Een bestelling bij Grutto staat nog altijd hoog op mijn lijstje, maar dat wil ik eerst nog eens op mijn gemak uitzoeken. Toch mis ik het geen moment. Hoewel ik dol ben op vlees en nog niet volledig vegetarisch zou willen leven, voelt het beter om deze keuze te maken. Voor mijn gezondheid, maar vooral voor het welzijn van de dieren zelf.

De rest van het gezin is inmiddels ook gewend. Het enige dat echt een pertinente no go is, zijn vleesvervangers. Ik kan ze geen ongelijk geven, want ik vind het ook vaak een beetje flauw en smakeloos. Denk bijvoorbeeld aan de vega rookworst van Unox: die haalt het in de verste verte niet bij de normale variant. Dan is geen vlees beter (en een stuk goedkoper).

Met de jaren groeide ons boodschappenbudget en de ruimte om meer vlees te halen, maar we doen het niet. Ik geloof dat te veel vlees eten nooit goed voor je lijf kan zijn en vul de maaltijd dan liever op met verschillende soorten groenten.

Biologisch vlees halen van één salaris? Het is mogelijk, ook met een kleiner boodschappenbudget zoals wij lange tijd hadden. Tot op zekere hoogte zijn het toch de keuzes die je maakt. Zo halen we hier relatief weinig snacks (koekjes en chips) in huis, drinken de kinderen voornamelijk water. We hebben een moestuin en verder proberen we er een beetje op te letten dat we fruit en groenten uit het seizoen eten – wat per saldo ook weer goedkoper is en ons budget verruimt. Zou jij deze keus kunnen maken? Of vind je het toch zonde van je geld?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©The Len – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven