Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

Wie beter wil zorgen voor mens en dier zal daarvoor vaak diep(er) in de buidel moeten tasten. Biologisch is over het algemeen duurder. Toch is het mogelijk om biologisch vlees met één salaris te kunnen kopen. Hoe? Lees snel verder voor het geheim!

Biologische voeding is duur 

Kijk eens voor de grap rond in de supermarkt en je ziet in een oogopslag wel dat gezonder en bewuster eten vooral is weggelegd voor de welgestelde medemens. Hartstikke leuk dat je biologische appels kunt halen, maar wanneer je slechts het budget hebt voor de kilo-knallers onder het fruit, is je keus snel gemaakt.

Toch vond ik dat het tijd was dat we met ons gezin bewuster stilstaan bij de invloed die we hebben op onze aarde: ‘de ecologische voetafdruk’ die je achterlaat. Die kon in ons geval best wat verbetering gebruiken, zeker wat de aanschaf van biologisch vlees betreft. En aangezien gezond eten echt niet altijd duurder hoeft te zijn, hieronder ons geheim.

Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

Ter info: we hebben een gezin met drie dochters en leven momenteel alleen van het salaris van mijn man. Maandelijks maken we een apart bedrag vrij voor de boodschappen en benzine, waarmee we redelijk zuinig proberen te leven. Het gaat daarbij om ongeveer € 50-75 per week aan boodschappen. Soms vergt dat extra creativiteit, zekere als je de bewuste keus maakt om alleen biologisch vlees te halen. Maar het lukt ons wel. Hieronder deel ik onze tips.

Haal je vlees op de dag dat je het wil eten

Geen garantie dat er nog biologisch vlees in de schappen van de supermarkt ligt met een afprijzing, maar je kan zomaar geluk hebben. Zo kan het je soms een euro opleveren aan korting per verpakking, omdat een verpakking nog maar kort houdbaar is. Op je maandbudget is dat een fijne besparing.

Zoek naar ruimte in je budget: waar kan je schuiven?

Misschien ga je wekelijks naar de bakker? Je zou kunnen overwegen om vers brood te halen bij een supermarkt. Vaak is dit ook van prima smaak en kwaliteit, maar wel een stukje goedkoper. Het geld dat je uitspaart kan je leggen bij de uitgave aan biologisch vlees.

Maak af en toe een vegetarische maaltijd

De tijd dat je als vegetariër werd veroordeeld tot een salade, is allang voorbij. Vegetarische alternatieven voor de gewone maaltijd zijn tegenwoordig vaak net zo lekker. Denk bijvoorbeeld aan lekkere lasagne vol groenten of de vega(n) variant van farfalle met spinazie en spekjes. Door af te wisselen bespaar je een deel van de week op je kosten aan vlees: liever kwaliteit dan kwantiteit.

Let wel op! Vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Mocht je je vlees graag willen vervangen voor een kunstmatige variant, kijk dan op de verpakking voor de precieze hoeveelheden.  

Koop gunstig

Denk aan de website Koopeenkoe.nl. Hierbij betaal je met anderen voor een koe, maar je kan ook voor andere varianten kiezen (kip of varken). Je krijgt daarmee de garantie op biologisch vlees, het hele dier wordt gebruikt na de slacht en je krijgt een variëteit aan vleeswaren in huis. Zo eet je meteen nog eens wat anders dan alleen maar gehakt, worst of spekjes. Dit kost per saldo wel meer geld en is even een investering, maar per maaltijd is het weer aanzienlijk minder duur.

Gebruik minder biologisch vlees per maaltijd

Zo kan je een verpakking van 500 gram biologisch gehakt prima gebruiken voor twee maaltijden. En wil je shoarma eten? Dan kan je prima (minder dan) een pond halen voor het hele gezin. Per week raadt het Voedingscentrum namelijk aan om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Meer heb je zeker niet nodig, minder is beter. Bij die wekelijkse 500 gram zitten ook vleeswaren voor op brood.

Hoe voorkom je dan dat je het gevoel hebt een magere hap naar binnen te werken of elkaar aan te moeten kijken voor het laatste reepje shoarma? Gebruik groenten ter opvulling. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Een rijkelijk belegde wrap met sla, komkommer en tomaat, misschien een stukje avocado en kipshoarma met paprika en champignons? Om het af te maken doe je er lekkere knoflooksaus op en chilisaus. Je mist het vlees op die manier niet, krijgt een flinke portie groenten binnen en eet gezonder.
  • Broodje hamburger, waarbij je de hamburger na het bakken doormidden snijdt. Deze verdeel je over twee broodjes. De rest vul je op met sla, een gebakken eitje, plakken verse tomaat, misschien wat (vegan) kaas en gebakken ui en champignons.
  • Barbecueën met gegrilde paprika, lekkere (pasta)salade, stokbrood als bijgerecht en andere extraatjes die maken dat je automatisch minder vlees eet.

Zo zijn er genoeg manieren te bedenken waarop je wel biologisch vlees kunt eten, maar qua hoeveelheid minder hoeft te kopen.

Mis je het niet om vlees te eten als je overstapt op minder/biologisch?

Nee, uit ervaring kan ik zeggen dat we inmiddels al een aantal jaar hoofdzakelijk biologisch eten. En ondanks dat er meer ruimte is binnen ons budget, besloten we niet ineens vaker vlees te nemen. Je kunt namelijk prima af met minder. Niet alleen vanwege je gezondheid, maar ook omdat je op deze manier de belasting op het milieu verkleint.

Zelfs Ro, die echt carnivoor in hart en nieren is, hoor ik nooit meer klagen. Het enige dat hij niet wil eten, zijn vleesvervangers. En eerlijk gezegd kan ik hem daar geen ongelijk in geven. Vaak blijft dat toch een beetje een smakeloze hap die niet eens lijkt op de echte variant. Denk aan de vega rookworst van Unox: drie keer zo duur, maar veel minder lekker. Dan toch gewoon liever helemaal niks. Is immers ook een manier om met één salaris toch biologisch vlees te kunnen halen.

Biologisch vlees halen van één salaris? Het is mogelijk. Ook met een kleiner boodschappenbudget, zoals wij hadden. Tot op zekere hoogte zijn het ook de keuzes die je maakt. Zo halen we hier relatief weinig snacks (koekjes en chips) in huis, drinken de kinderen voornamelijk water en soms zuivelproducten. Bovendien hebben we geen huisdieren. En verder proberen we er een beetje op te letten dat we fruit en groenten uit het seizoen eten – wat per saldo ook weer goedkoper is en ons budget verruimt. Zou jij deze keus kunnen maken? Of vind je het toch zonde van je geld?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids