Meer biodiversiteit in je tuin met deze 6 groene tips

We zien natuurlijk al een tijd dat alles duurzamer wordt en we beter kijken naar de omgang met onze planeet. Onderdeel daarvan is de zogeheten biodiversiteit in je tuin. De grote betonnen tegels en lappen kunstgras maken vaker plaats voor plantjes, echt gras en weelderige bloemen. Dat is beter voor de bijen, voor onszelf én het milieu. Maar hoe krijg je nu een mooie balans in je tuin? Hieronder staan de leukste tips voor een diverse tuin die helemaal van nu is!

De leukste biodiverse tips

Insectenhotel

Je weet misschien wel dat de bijen in gevaar zijn en wat hun belang is voor de voedselproductie. Gelukkig is het mogelijk om laagdrempelig een handje te helpen. Een voorbeeld is een insectenhotel. Dit biedt onderdak aan verschillende soorten insecten die nuttig zijn voor je tuin. Ze bestuiven je plantjes (extra fijn voor je moestuin) en bestrijden ongedierte, zoals bladluis.

Er zijn verschillende soorten insectenhotels. Veel zijn geschikt voor wilde bijensoorten en solitair vliegende wespen of gaasvliegen, maar je kunt ook kijken naar een hotel voor vlinders of lieveheersbeestjes en andere vliegende kevers. Voor de kinderen ook hartstikke leerzaam én je brengt ze meteen bij hoe ze kunnen zorgen voor hun omgeving.

Composthoop

Het nut van compost is dat (als je het goed doet) je een vruchtbaar product creëert voor je tuin, gemaakt van organisch materiaal. Heel gezond dus! Wil je hier meer over weten? Op deze website lees je alles over het maken van compost. Toch zal je daar ook zien dat een beetje goede composthoop nogal veel ruimte in beslag neemt, en die heb je niet altijd in je achtertuin.

Een alternatief is daarom een ‘rommelhoekje’ waar je wat tuinafval gooit, misschien wat losse betontegels of dakpannen en oud hout. Daarmee maak je ruimte voor pissenbedden, kevers, duizendpoten en spinnen. En hoewel je daar misschien niet te veel in moet willen rommelen met je vingers, maak je de tuin daar beslist diervriendelijker mee. Bijkomend voordeel is dat op die insecten ook weer diverse vogels afkomen.

Moestuin

De moestuintjes van Albert Heijn laten het momenteel erg goed zien: je kunt niet zonder biodiversiteit in je moestuin. Om ongedierte op de ene soort te voorkomen, trek je de juiste bijen of wespen aan met de andere. Ideaal! Het is meteen een laagdrempelige manier om je eigen moestuin neer te zetten. Bijkomend voordeel is dat je kinderen leren hoe je groenten teelt én dat het natuurlijk veel lekkerder smaakt als het uit eigen tuin is.

Grasveld

Kunstgras is per definitie slechter voor het milieu dan echt gras – hoe makkelijk het ook lijkt. Bovendien is het voor kinderen heerlijk om met blote voeten over het gazon te rennen of om erop te liggen. Ook is het zachter wanneer je valt. Dus ook een goede grasmat mag niet ontbreken als je de biodiversiteit in je tuin wil vergroten. Bijkomend voordeel: als je het af en toe een beetje laat groeien, trekt dat ook weer andere insecten aan. Goed excuus om af en toe het maaien te laten voor wat het is.

Verschillende soorten bloemen

Wil je het hele jaar door insectvriendelijk zijn? Dan kies je het liefst voor een variëteit aan planten, bomen, bloemen en struiken, waardoor er het hele jaar wel iets groeit en bloeit in de tuin. Dat is niet alleen leuk om naar te kijken, maar natuurlijk ook fantastisch voor de dieren in je tuin. Waar je aan kan denken?

  • Verschillende soorten bloembollen
  • Herfstaster
  • Winterheide
  • Lavendel
  • Klimroos
  • Klaproos
  • Viooltjes

En ga zo maar door! Het verschil in hoogte staat hartstikke leuk, de dieren vinden het fantastisch en voor de kinderen is het ook leuk om te zien wat er allemaal groeit en bloeit in hun tuin.

Vogelhuisje(s)

Wil je de vogels een handje helpen? Hang dan een paar nestkastjes op in de boom, geschikt voor verschillende soorten vogels (zoals meesjes, merels of roodborstjes). Ook leuk: hang in de lente bollen op met nestmateriaal, zoals wol, draadjes, grassen of takjes. Zo help je de vogels een handje en valt er voor de kinderen van alles te beleven in jullie tuin.

Het nut van biodiversiteit voor je tuin (en de wereld)

Hoe meer variatie je in je tuin aanbiedt, des te meer variatie je zal krijgen in de dierensoorten die langskomen. Die balans is de basis van de natuur en daarom erg belangrijk. De verschillende soorten dienen namelijk als voedsel voor elkaar, ze breken afvalmateriaal op een natuurlijke manier af en zorgen voor vruchtbare grond. Daarbij helpt het enorm wanneer je een aantal betontegels inruilt voor plantjes en bloemen.

Een biodiverse achtertuin is een goed hulpmiddel om je kinderen te laten zien hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen, ontzettend leerzaam en mooi om naar te kijken. Bovendien is er toch niks leuker voor ze om zich lekker vies te mogen maken als ze meehelpen in de tuin?

Hoe ziet jullie achtertuin eruit? Let je op de biodiversiteit? Of heb je niet echt groene vingers?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven