Binnenspelen? De 9 leukste spelletjes met het gezin

Kinderen spelen tegenwoordig minder met speelgoed dan vroeger. Mede daarom organiseerden Nick JR. en PLAYMOBIL eenmalig in 2018 de Nationale Binnenspeeldag. Maar nog steeds is het een actueel onderwerp. Vind je het lastig om iets te verzinnen om samen met je kind binnen te spelen? Wij verzamelden de 9 leukste spelletjes en activiteiten voor het hele gezin.

Spelen? Het leukste dat er is!

Wat vond jij vroeger het leukst om te doen? Waarschijnlijk spelen – of dat nu buiten was of binnen. In onze jeugd was het gebruikelijk dat je met kinderen uit de buurt afsprak en op je kamer ging spelen met de Barbies of auto’s. En dat je uren kon knutselen of spelletjes speelden. Zelfs vervelen was niet erg: het maakt je creatief.

De komst van tablets en smartphones bracht daar verandering in. Kinderen zitten tegenwoordig vaak achter een schermpje en spelen gemiddeld minder met speelgoed dan vroeger. En dat terwijl echt spelen vaak juist zo goed is voor je kind: voor de motoriek, fantasie en op sociaal vlak. Omdat goed voorbeeld vaak goed doet volgen, besloten we de leukste spelletjes op een rij te zetten die je met het hele gezin kan ondernemen. Net even anders dan anders!

Het leukste speelgoed van je kind? Dat zijn papa en mama

Nog een reden om spelletjes te doen met het hele gezin? Uit onderzoek van PLAYMOBIL (waarover later meer) bleek dat kinderen het liefst met hun ouders spelen. Misschien confronterend, maar vooral een reden om dat (weer) eens met ze te gaan doen!

Binnenspelen? De 9 leukste activiteiten en spelletjes voor het hele gezin

Spelletjescompetitie

Aangezien gezelschapsspelletjes topfavoriet zijn bij kinderen, is dit misschien nog wel het leukst om te doen. Trek drie of vier spelletjes tevoorschijn en maak er meteen een competitie van. Denk ook buiten het gebruikelijke en leen een sjoelbak, beproef je geluk tijdens Yahtzee of kijk wie de meest vaste hand heeft om Mikado te winnen. 

Feestje in de woonkamer

Waarom zou je jarig moeten zijn om te gaan koekhappen, cakejes versieren, ezeltje prik te spelen of patat te eten van de tafel af? Je kan van elke dag een feestje maken, te beginnen met vandaag! Verzin de leukste activiteiten en geniet ervan met elkaar! 

Schrijf je eigen boek

Een eigen boek schrijven is minder moeilijk dan het lijkt. Trek papier, stiften, potloden en misschien glitterlijmstiften uit de kast en ga aan de slag. Je verzint samen met je kind een verhaaltje (het makkelijkst is om het ‘dicht bij huis’ te houden en een avontuur te bedenken met je kind in de hoofdrol) en tekent daar van alles bij. Extra leuk om dat vooral door je kind te laten doen: dan heb je echt een bijzonder boekje waar je later samen nog eens op terug kan kijken. Bijkomend voordeel: samen spelend vliegt de middag voorbij en maak je een geweldige herinnering.

Maak een grote legpuzzel met het hele gezin

Kleinere zijn natuurlijk ook leuk, maar waarom geen puzzel van 1000 stukjes? Je hoeft heus geen Oostenrijkse vergezichten te hebben; Disneypuzzels zijn er ook in dit formaat. Stilzwijgend samen zijn kan ook heel goed zijn voor de onderlinge band. Of juist het tegenovergestelde: al puzzelend ontstaan misschien de mooiste gesprekken. 

Verstoppertje spelen

Je kan normaal verstoppertje spelen, maar in een gemiddelde woonkamer is het wat lastig om er echt een uitdaging van te maken. Betrek daarom het hele huis bij je zoektocht óf verstop een voorwerp. Bijvoorbeeld een badeendje of favoriete knuffel. 

De kinderen zijn de baas voor een dag

Durf je het aan? Een bepaalde tijd lang je kind laten bepalen wat jullie gaan doen. Wel handig: vooraf even de regels afspreken. Niet dat je straks met een vernuftige, obstinate kleuter te maken krijgt die meent helemaal niet meer naar je te hoeven luisteren. Laat je verrassen!

Verkleden en schminken

Doet het altijd goed. Extra leuk: jullie oude kleding laten gebruiken voor in de verkleedkist, een stel hakken die je niet meer draagt erbij en ‘opmaken’ met jouw make-up of echte schmink

Samen iets lekkers bakken of koken

Altijd goed – ook omdat je het daarna mag gaan opeten. Je kan het zo gek niet bedenken: van simpele koekjes tot een complete OREO cheesecake of samen het avondeten verzorgen. Heb je ook meteen een gegarandeerd klaagvrije maaltijd! 

Plakboek maken

Duidelijk een woord uit de vorige eeuw, maar ze bestaan nog steeds. Is je kind dol op dieren? Trek een stapel tijdschriften uit de kast en ga lekker knutselen. Laat ze maar alles knippen en plakken wat ze mooi vinden, de boel versieren met potloden of stift en maak er zo een prachtig uniek boekwerk van. Perfect voor die ene regenachtige middag!

Nationale Binnenspeeldag 2018

Uit onderzoek van PLAYMOBIL (2018) bleek dat 40% van de ouders voor hun gevoel te weinig tijd doorbrengt met hun kinderen. En dat terwijl de kinderen juist het liefst met hun papa of mama samenspeelt. Daarom besloot het speelgoedmerk dat jaar de handen ineen te slaan met televisiezender Nick JR. en de Nationale Binnenspeeldag te organiseren. Een initiatief om te stimuleren dat ouders bewust zouden stilstaan bij het binnen spelen met hun kinderen.

Wat zijn de 6 favoriete bezigheden van kinderen zelf?

  1. Gezelschapsspelletjes
  2. Knutselen en kleuren
  3. Met speelgoed spelen
  4. Stoeien
  5. Tenten bouwen
  6. Verstoppertje spelen

Wat doen jullie het liefst als je binnen speelt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven