Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dit cadeau voor je tiener is waardevol voor altijd

Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor je tiener waar hij of zij iets aan heeft? En waarmee je echt iets voor je kind kan betekenen? Lees dan snel verder.

Bijzonder cadeau voor je tiener

Wanneer je kind tien jaar oud wordt, wil je misschien graag iets extra’s geven om deze mooie mijlpaal te benadrukken. Een bijzonder en origineel cadeau is een boek vol brieven en foto’s van dierbaren. In dit artikel vertel ik over het cadeau wat we onze dochter gaven voor haar tiende verjaardag en waarvan ik bijna zeker weet dat elk kind er een onvergetelijk document mee in handen krijgt. Iets dat je leven lang mee gaat.

Zo maak je een mooi fotoboek vol herinneringen

Bedenk eerst wat je erin wil zetten voor je tiener

 • Brieven van dierbaren en goede vrienden/vriendinnen
 • Foto’s
 • Uitspraken van vroeger, toen ze nog een klein kind waren, of korte mooie herinneringen
 • Gebeurtenissen uit de wereld of bepaalde nummers uit de top 40 die in dat jaar veel geluisterd werden – ook leuk voor later

Je kan er een tijdschriftvorm van maken of echt een fotoboek; aan jou de keus.

Het boek maken

Daarna is het tijd om je boek te gaan maken. Hiervoor kan je het volgende stappenplan gebruiken:

 1. Schrijf familieleden en vrienden op tijd aan Hoe later je dit doet, des te groter de kans dat belangrijke mensen ontbreken. Vijf maanden klinkt overdreven, maar is in de praktijk geen overbodige luxe. Het kost nu eenmaal tijd om iets moois op papier te krijgen dat recht doet aan je gevoel. Vaak willen mensen er even over nadenken. Ook moeten ze foto’s terugzoeken en – zeker in ons digitale tijdperk – dat kan even duren. Leg uit wat de bedoeling precies is en wat je van hen verwacht.
 2. Verzamel foto’s en uitspraken uit je eigen voorraad Dit kan best een tijdrovende klus zijn, dus begin er op tijd mee. Kijk ook in fotoboeken, als je die gemaakt hebt. Hiervoor heb je al een verzameling gemaakt, dus dan weet je ongeveer wat je kan kiezen. Misschien heb je ook nog ergens een boekje met uitspraken van toen je (bijna)tiener nog een peuter was. Die zijn ook zeker de moeite waard.
 3. Maak een digitaal ontwerp van je fotoboek op de laptop of computer Dit werkt het makkelijkst. Bovendien kan je dan nog schuiven met foto’s en brieven die je krijgt van alle deelnemers. Vind je het lastig om een bepaalde volgorde te kiezen? Doe het dan op alfabet. Hiermee doe je niemand tekort en stoot je niemand voor het hoofd.
 4. Schrijf iedereen na twee maanden nog eens aan Zo herinner je iedereen weer even aan het idee. Hierop zal je waarschijnlijk al meer reacties krijgen. Je boek krijgt langzaam vorm en bestaat steeds minder uit losse flodders.
 5. Schrijf een voor- en nawoord Speciaal voor de jarige, met een aankondiging van wat hij of zij kan verwachten, natuurlijk felicitaties en nog een afsluitende wens voor de toekomst.
 6. Verhoog de druk op iedereen die nog niks heeft gestuurd een maand van tevoren Vraag of je misschien ergens mee kan helpen: in sommige gevallen kan het ook helpen om een interview af te nemen en zelf de tekst uit te tikken. Of stel je vragen via WhatsApp/in een telefoongesprek, als dat sneller gaat.
 7. Rond af en bestel Zeker als je nogal perfectionistisch bent, kan het allemaal blijven doorsudderen en voor je het weet is het bijna zover. Probeer om die reden ongeveer twee weken van tevoren de knoop door te hakken en je boek te bestellen. Dan weet je in elk geval dat het er op tijd is. Kijk eventueel online nog naar een kortingscode.

Goede online fotoboeken

Er zijn tal van services, dus ongetwijfeld zijn er nog veel meer dan die ik hier opnoem. De drie hieronder heb ik zelf geprobeerd en daar heb ik goede ervaringen mee.

 • Albelli
 • Fotofabriek
 • Hema

Die laatste twee zijn wel trager met verzenden.

Een vierde die prachtige boeken aflevert, maar echt duidelijk een segment duurder is: Saal-Digital. Hiermee deed ik ooit een samenwerking. Het boek is echt heel mooi en luxe, maar biedt niet per se een meerwaarde ten opzichte van goedkopere aanbieders. Puur omdat ik met de goedkopere boeken ook heel tevreden ben. Dit is dus een kwestie van smaak en afhankelijk van wat je zoekt.

Waarom het cadeau zo waardevol is voor onze dochter?

Niet alleen haar eerste reactie was onbetaalbaar. Ze vond het zo mooi! Maar ook nu, inmiddels bijna vier jaar later, zit er een belangrijke tweede waarde aan het boek. Zo schreven mijn beide opa’s iets voor haar, die nu zijn overleden. Dat maakt het extra dierbaar. Ook de stukjes van vriendinnen – met wie ze nog steeds omgaat – zijn speciaal.

We wilden haar met het boek een soort boost geven voor ze de tienertijd echt inging. Laten hoeveel mensen er enorm veel van haar houden. En dat lukte. Op elke bladzijde zie je hoe hard iedereen zijn best heeft gedaan er iets persoonlijks en moois van te maken. Ondanks dat we misschien niet allemaal onze woorden even gemakkelijk op papier krijgen, staat het vol wijze woorden en liefde. Precies wat je iemand graag wil meegeven tijdens zo’n cruciale mijlpaal in je leven.

Het kost je een klein halfjaar, een bergje frustratie hier en daar en soms vermoeidheid. Maar elke seconde die je in je boek steekt – ook al zie je er niet aan af hoelang je ermee bezig was – is het waard!

Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ons boek een groot succes was. Maar ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar wat jullie je tiener geven of hebben gegeven voor zijn verjaardag! Ga je dan liever voor iets persoonlijks of een diepe wens?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids