Lekker bewegen? Zo houd je je (sportieve) motivatie vast!

Ergens gaat de knop om. Je wil gewicht verliezen, werken aan een gezondere leefstijl of een betere conditie krijgen. De eerste paar dagen gaan fantastisch. Je spat uit elkaar van enthousiasme, vertelt iedereen die het maar horen wil (of die niet ontsnappen kan aan je relaas) hoe heerlijk sporten is en bent voornemens dit een leven lang vol te houden. Althans, ik wel. Maar dan komt de klad erin. Je slaat een keer over, voelt je daarna wat grieperig en vervolgens kom je je yogamat tegen tijdens de jaarlijkse schoonmaak. O ja… Om te voorkomen dat het dit keer weer zo gaat, vind je hieronder de 5 grootste voordelen van sporten en redenen om je motivatie vast te houden.

Sportieve motivatie vasthouden: dit is waarom

Soms schrijf ik iets met oog op de toekomst, omdat ik weet dat ik mijn eigen tips ongetwijfeld nog eens ga nodig hebben. Zo ook dit keer. Sportieve motivatie vasthouden? Het lukte me ooit, maar ik liet hem veel vaker varen. Ergens gaat de spierpijn me tegenstaan of vind ik het resultaat behoorlijk tegenvallen ten opzichte van wat ik gevoelsmatig allemaal doe, en dan komt de klad erin. Zonde eigenlijk, want regelmatig sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de geest. Heb je meteen het eerste voordeel al te pakken. Hieronder vind je maar liefst 5 redenen om te blijven sporten en om toch je sportbroek uit de kast te pakken en er iets meer mee te doen dan bankhangen op zondag 😉

Zo houd je je motivatie vast om te blijven sporten

Het is gezond (voor lichaam en geest)

Om die reden is het belangrijk dat je een sport zoekt die je leuk vindt. Zeker tegenwoordig: ga op dansen of lekker zwemmen, sluit je aan bij een powerwalkclubje, begin een nieuw lidmaatschap bij de sportschool of start met bootcampen in het park. En dan zijn er thuis ook nog talloze manieren om aan je conditie te werken. Bewegen is onmiskenbaar gezond voor je lijf en je geest. Na afloop voel je je beter, je wordt fitter en krijgt een betere weerstand omdat je in een goede (of betere) conditie bent dan hiervoor. Dus hoe je het ook doet, is irrelevant. Als je er maar plezier uithaalt.

Doe het om de juiste redenen

Probeer je motivatie zo zuiver mogelijk te houden. Net als wanneer je gewicht wil verliezen door gezonder te eten, heeft het geen nut om chocola, chips of koekjes te zien als ‘iets lekkers’ en die stengel bleekselderij waar je aan knaagt als ‘een moetje’. De kans dat je dan op een bepaald punt komt en je helemaal te buiten gaat aan de ongezonde snacks is behoorlijk groot. Sporten doe je in de eerste plaats omdat je graag gezonder wil worden. Gewicht verliezen, centimeters kwijtraken – het is allemaal bijzaak.

Zoek iemand om samen mee te sporten

Zelfs als je allebei thuis work-outs doet, omdat je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, is het fijn als je elkaar kunt motiveren. Wanneer je ziet dat de ander toch gaat, ondanks geen zin/weinig tijd/geen energie, dan is het makkelijker je te herpakken dan wanneer je puur vaart op je eigen discipline. Zit je allebei bij dezelfde sportclub of vereniging dan is het nog simpeler: op het moment dat je vriend(in) voor de deur staat, kan je moeilijk weigeren.

Focus op het resultaat en vier je successen

En nee, niet op de centimeters of het gewichtsverlies, maar op het feit dat je je beter voelt wanneer je bent gaan sporten. Dat gevoel als je zwetend op je sportmatje ligt en tevreden mag zijn omdat je je grenzen toch weer verlegde. Of dat je een stuk bent gaan hardlopen en nu gewoon vijf minuten achter elkaar volhoudt, terwijl je aan het begin de straat nog niet uitrende zonder steken in je zei. Je merkt bij sporten redelijk snel resultaat van je inspanningen. Meer motivatie heb je dan toch eigenlijk niet nodig?

Je hoeft die successen heus niet meteen te vieren met taart of een andere snack, maar kan gewoon door jezelf een compliment te geven. Het is niet altijd gemakkelijk om door te zetten als je eigenlijk het liefst op de bank was geploft, maar je hebt het toch gedaan en daar mag je echt heel trots op zijn.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Nee. Ook niet te makkelijk, want dan hangt je sportbroek straks alsnog aan de wilgen. Maar als je van jezelf eist dat je dagen achter elkaar moet sporten en dat er geen cheat day mag zijn uit angst dat je dan stopt, put je jezelf helemaal uit. Zonde, want dan ga je aan je doel voorbij. Gun jezelf soms even een dagje niksen. Je hoeft niet van niks naar honderd te gaan in drie seconden – je bent geen sportwagen! Om maar even in de autotermen te blijven, kan je beter starten als een Diesel. Dan houd je het een stuk langer vol.

Sport jij? En vind je het soms lastig om je motivatie vast te houden? We zijn benieuwd hoe jij jezelf weet op te peppen en het toch volhoudt!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven