Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Bevrijdingsdag zonder Bevrijdingsfestival: de opties

Wil je wel graag stilstaan bij de Bevrijding en het geluk dat we hier in vrijheid mogen leven? Dan kan je natuurlijk naar één van de Bevrijdingsfestivallen in ons land. Heb je daar geen zin in? Dan zijn er ook andere manieren om je vrijheid te vieren. Hieronder zetten we vijf opties op een rij!

Bevrijdingsdag zonder Bevrijdingsfestival: 5 leuke opties

Activiteiten in je woonplaats

Elke plaats organiseert speciale activiteiten op Bevrijdingsdag, vaak met muziek, sport en spel.

Kijken naar het bevrijdingsvuur

Je kan natuurlijk ook gaan kijken hoe het bevrijdingsvuur wordt ontstoken en/of doorgegeven door heel Nederland. Dit vuur symboliseert de overgang van 4 naar 5 mei.

De 5-meilezing bekijken op televisie

Een kind en vervolgens een volwassene geven in deze lezingen op Bevrijdingsdag hun kijk op vrijheid. Je kan de beide lezingen bekijken op televisie.

Bezoek een museum, dierentuin of pretpark

Misschien wil je liever iets luchtigs doen met de kinderen en wil je er vandaag op uit. Mocht je werkelijk geen idee hebben waar je vandaag moet zijn, kijk dan eens op deze website. Je vindt hier een helder overzicht per provincie.

Thuis blijven en een gewone dag beleven

Heb je geen zin om buitenshuis iets te doen en zijn je kinderen te jong om te beseffen wat Bevrijdingsdag inhoudt? Dan kan je ook prima een gewone dag maken van 5 mei. Uiteindelijk kan je ook zelf (als volwassenen) stilstaan bij de vrijheid op je eigen manier. Dat hoeft niet per se met een viering buitenshuis, maar kan ook door juist te genieten van het gewone en het feit dat dit mogelijk is.

Ten slotte is de vrijheid om te kunnen buitenspelen of een film aan te zetten niet voor iedereen weggelegd. Door daar bewust bij stil te staan, besteed je ook aandacht aan de essentie van Bevrijdingsdag.

Is 5 mei een vrije dag?

Allereerst valt Bevrijdingsdag in de vakantie en is het daarmee een vrije dag voor de kinderen. Voor wie in loondienst zit, geldt dat echter niet automatisch. Als je werkgever de wettelijke richtlijnen aanhoudt, zit je op 5 mei doorgaans gewoon op je werk. Alleen om de vijf jaar (2010-2015-2020) krijg je een doorbetaalde vrije dag.

Fijne Bevrijdingsdag! Wat gaan jullie doen? Bezoek je een festival of ga je iets anders doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids