7 manieren om beter voor je haar te zorgen

Ons haar krijgt veel te verduren op een dag. Invloeden van buitenaf, maar ook stress en hormonen kunnen je haren ongezonder maken. We zouden dus weleens wat liever voor ons haar mogen zijn. Hoe? In dit artikel vind je handige tips om je lokken stralend en gezond te krijgen.

Beter voor je haar zorgen? Gebruik deze 7 manieren

Kies voor vegan en natuurlijk

Let er altijd op dat je haarproducten geen onnodige toevoegingen bevatten als sulfaten, parabenen microplastics en siliconen. Authentic Beauty Concept is zo’n merk. Het ontstond vanuit een kapperscollectief en voldoet aan alle eisen die je zou mogen stellen aan goede haarverzorging. Voor je haar én voor het milieu is het echt beter om hoge eisen aan je producten te stellen. Het betaalt zich terug in gezonder haar en bovendien draag je niet bij aan de plastic soep. Dat wast toch een stukje lekkerder.

Zoek een product dat bij jou past

Curly girls kennen dit allang, maar ook voor vrouwen met steil haar loont het om eens uit te zoeken wat jouw haar nodig heeft: voeding, hydratatie of een combinatie van die twee? Er zijn verschillende websites en filmpjes waar je kunt terugvinden hoe je dit ontdekt. Met die informatie in je achterhoofd zoek je een goed product dat erbij past. En ja, misschien kost het je wat tijd, maar je haar (en hoofdhuid) zullen je dankbaar zijn!

Gebruik vitamines die goed zijn voor je haar

Misschien wist je al dat vitamine B belangrijk is voor een volle haardos (met name B3, B6 en B12) maar ook mineralen (selenium, jodium, silica en foliumzuur) leveren een bijdrage. Tot slot wil je voldoende ijzer binnen krijgen omdat een tekort leidt tot meer haaruitval. Je kunt dit uit een potje halen – zo zijn er verschillende vegan gummies op de markt met een speciale samenstelling voor je kapsel – maar ook uitzoeken welke voeding je dan het best kan eten. Zo zit vitamine B3 onder meer in vlees, groente en volkoren producten en foliumzuur in groene bladgroenten. Het loont de moeite om hier eens naar te kijken: stralend haar komt immers ook van binnenuit.

Maak niet te vaak gebruik van de föhn of tangen

Hitte is schadelijk voor je haar, zeker als je het te vaak gebruikt. Laat je stijl- en krultang daarom vaker liggen, föhn het liefst op de koude stand of laat je haar gewoon opdrogen aan de lucht. En: als je toch iets wil gebruiken waar hitte aan te pas komt, kies dan altijd voor een beschermend product waardoor je haar minder schade ondervindt.

Kies voor betere haarverf

Tenzij je natuurlijk grijs wil worden, ontkom je vanaf een bepaalde leeftijd niet aan haarverf. Hoe je dit het beste doet? Kies in elk geval voor een haarverf zonder schadelijke chemicaliën als waterstofperoxide, PPD en ammonia. Maar laat het liever nog verven bij je kapper. Deze gebruikt betere producten dan die je uit het rek van de drogist meepakt – omdat er toevallig 1+1 gratis bij stond.

Borstel alleen droog haar

Waar dit bij curly girls uit den boze is, kan je steil haar beter pas kammen of borstelen wanneer het helemaal is opgedroogd. Dit voorkomt onnodige haarbreuk. Ook de mythe dat dit minimaal honderd keer per dag moet, is allang achterhaald. Kam en borstel niet te veel. Zolang je haren niet in de klit zitten, is dit helemaal niet nodig. Wat verder helpt is het slapen op een satijnen kussensloop. Meteen een goede manier om de komst rimpels en fijne lijntjes te vertragen.

Was je haar niet te vaak

Het is eigenlijk een beetje een vicieuze cirkel. Wanneer je je haren te vaak wast, reageert je hoofdhuid daarop door meer talg te produceren. En wat doe je met vettere haren – doordat je meer talg produceert? Juist! Om dit te voorkomen, kan je de frequentie van het wassen echt omlaag halen. Niet meer elke dag, maar twee keer per week (of zelfs minder vaak) is voldoende als je niet elke dag flink zweet. Je zal vanzelf merken dat dit je haar én je hoofdhuid goed doet. Zo kunnen je haren zich op een natuurlijke manier herstellen.

Ondersteund met producten die grotendeels bestaan uit natuurlijke ingrediënten, geef je met deze tips je haar wat het verdient. Hoe vaak was jij je haar? En hoe zorg jij beter voor je haar?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Sofia Zhuravetc – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven