Budget tips voor een onvergetelijke trouwdag

Ga je trouwen, maar wil je niet failliet gaan? Dan zijn onderstaande 13 budget tips voor een onvergetelijke trouwdag onmisbaar!

Budget tips voor je huwelijksdag: 13 slimme besparingen

Een veelgehoorde uitspraak is dat je maar één keer trouwt en dat het daarom niet erg is er meer geld aan uit te geven. Maar is dat echt nodig? Niet iedereen heeft een enorm budget en daarbuiten is een paar duizend euro voor een jurk die je eenmalig draagt wel erg veel geld. Dat kan goedkoper! Met onderstaande tips kan je flink besparen op je huwelijksdag, zonder in te leveren op het plezier dat je hebt. Lees snel verder!

huwelijk goedkoop tips
Afbeelding, Paralisart – Shutterstock

Besparen op de voorbereiding

Bespaar op de jurk

Een van de duurste items kan zomaar je trouwjurk zijn. Zeker als je inspiratie opdoet bij de celebs (hoewel deze 30 iconische trouwjurken uit films zeker de moeite van het kijken waard zijn): alles wat je daarna tegenkomt lijkt dan wellicht tegen te vallen. Start je bij een speciaalzaak, dan zal de gemiddelde prijs zeker boven de € 500,00 liggen – maar nog waarschijnlijker is dat je het (vier)dubbele betaalt. Wil je dat er echt aan uitgeven? Een alternatief is het kopen van een mooie tweedehands jurk. Bij Nikita Bruidsmode krijg je wel de volledige belevenis van de aanschaf, maar dan tegen een fijne prijs.

Deze zaak verkoopt prachtige jurken van grote merken als Vera Wang, zonder dat je de volledige nieuwprijs kwijt bent. Op de website kan je in een aantal gevallen alvast lezen wat de vorige eigenaresse ervan vond: hoe fijn zit hij? Is het een praktische trouwjurk en naar welke maat (of maten) kan hij eventueel vermaakt worden? Op de foto’s krijg je ook meteen een duidelijk beeld van de jurk.

Bijkomend voordeel is dat een preloved trouwjurk ook nog eens duurzaam is.

Koop voor de kinderen leuke jurkjes bij een goedkopere zaak

Je hoeft je bruidsmeisjes – en jonkers niet in dure jurkjes of pakjes te steken om ze schattig te maken. Bovendien ben je dan, zeker bij kleine kinderen, toch meer aan het opletten of ze niet vies worden. Dat heb je niet wanneer je kiest voor goedkopere jurkjes. Leuk zijn de kinderen toch wel!

Bak je eigen taart

Waarom zou je kapitalen uitgeven aan een bruidstaart (hoewel dit wel hemels lekker kan zijn) als je er zelf ook eentje kan bakken? Het kan flink besparen. De gemiddelde taart kost namelijk toch meer dan € 100,00 en dat is een aanzienlijk bedrag voor iets dat je binnen een paar minuten op hebt. Zonde toch? Ben je niet zo’n bakker? Trakteer jezelf dan op een lekker exemplaar, al dan niet van de plaatselijke bakker.

Stuur alleen trouwkaarten aan een select gezelschap

In deze digitale tijd hoef je niet iedereen een trouwkaart te sturen. Je kan ook een select gezelschap kaarten sturen (zoals ouders, zussen en broers) en de rest per app uitnodigen. Misschien minder leuk, maar het scheelt je flink in de kosten. Ook hoef je na afloop niet per se een bedankje te sturen.

Vraag een bevriende fotograaf

Let wel: je hebt maar één kans om foto’s te krijgen van de dag. Op de gok een beginnende fotograaf uitnodigen die nog nooit een trouwdag heeft gedaan? Dat is best een risico. Kies dus liever voor een goede fotograaf uit je vriendenkring. En als die er niet is, kan je altijd nog zoeken naar kostenbesparende alternatieven.

besparen op je trouwdag tips
Afbeelding, Halfpoint – Shutterstock

Besparen op je trouwdag

Bruidsboeket of een normaal bosje bloemen?

Je hoeft geen luxueus bruidsboeket te bestellen en bijpassende arrangementen voor op de trouwlocatie. Als je die al hebt. Een mooie bos rozen kan ook prima zijn.

Kies voor een goedkope trouwdag

Niemand zegt dat je het trouwfeest en de huwelijksdag op dezelfde dag zou moeten vieren, dus je kan prima kiezen voor een goedkope (of zelfs gratis) trouwdag op maandag in het gemeentehuis met maximaal twaalf gasten. Het feest doe je dan gewoon op een ander moment.

Het voordeel van deze keus?

  • Dit is aanzienlijk goedkoper dan trouwen in het weekend.
  • Je brengt meer rust aan in je trouwdag: je hoeft niet van hot naar her te racen met een vol schema, maar kan gewoon met enkele dierbaren in het huwelijksbootje treden en bijvoorbeeld na afloop samen lunchen.
  • Heb je (jonge) kinderen? Dan is dit voor hen ook prettiger en minder druk.

Laat een gehuurde auto achterwege

Ja, het is misschien geweldig om aan te komen in een gehuurde Porsche Cayenne. Maar je Fiat Panda brengt je evengoed naar de locatie. En wil je alsnog een spectaculaire entree maken? Dan kan je de auto altijd nog verderop zetten en het laatste stukje gaan lopen. Ook hierbij kan je makkelijk besparen op je trouwdag.

Trouw ‘buiten het seizoen’

Net zoals de maandagochtend minder in trek is om op te trouwen, zo zijn de herfstige en winterse dagen dat ook. Wil je dus wel op locatie in het huwelijksbootje treden, maar niet het volle pond betalen? Kies dan voor een datum buiten het seizoen. Ook bijzondere data (20-02-2020) kan je beter buiten beschouwing laten.

Besparen op je trouwfeest

Vier het thuis met een select gezelschap

Ben je niet zo’n feestbeest? Sla de receptie dan lekker over. Scheelt je aan kosten voor de locatie, de drank en het personeel dat die avond wordt ingezet. Je kan het uiteindelijk ook thuis vieren met een select gezelschap. Zet een goede partytent neer versier alles sfeervol en haal zelf hapjes en drankjes in huis. Op die manier kan je voor € 100,00-200,00 klaar zijn waar je op locatie misschien wel € 2.000,00 had moeten neertellen.

Kies voor een apart trouwfeest – zonder avondeten

Natuurlijk is het gezellig om met je directe vrienden en familieleden te eten voor jullie gaan feesten. Maar ook dit slaat een gat in je budget. Wil je het goedkoper vieren? Kies er dan voor om niet samen te gaan eten, en organiseer het feest vanaf een uur of 20.00. Misschien kent iemand een bevriende DJ die graag voor jullie wil draaien?

Ook het feest kan je zo duur maken als je zelf wil

Laat verschillende offertes sturen door locaties, vraag rond bij getrouwde vrienden wat zij kwijt waren en of zij misschien nog handige tips hebben en kies een goedkopere optie uit. In sommige gevallen kan je de drank afkopen of zelf meenemen; soms kan dat aanzienlijk voordeliger zijn dan wanneer je voor een plek gaat waar ze je alles uit handen nemen.

Maak duidelijke keuzes

Het kan zo simpel zijn als: wil je een photobooth of bedankjes meegeven aan het eind? Ga je liever voor een DJ of verzorg je zelf de muziek en laat je in plaats van de DJ hapjes rondgaan? Jullie huwelijk, jullie keuzes. Op die manier maak je er een feest van dat bij jullie past.

Kortom, als je wil besparen op je trouwdag zijn er genoeg mogelijkheden. Een preloved trouwjurk kan bijvoorbeeld een mooi voordeel opleveren, terwijl je nog steeds de mooie beleving krijgt tijdens het passen en natuurlijk waar voor je geld. Op die manier hoeft een huwelijksdag je niet zoveel te kosten als je vooraf misschien dacht. Hebben jullie bespaard op je trouwerij? En heb je misschien aanvullende tips? We lezen ze graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, KirylV- Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven