besparen tijdens feestdagen tips

Het geheim om geld te besparen tijdens de feestdagen

De feestdagen komen eraan, klaar om een gat in je portemonnee te slaan als je niet uitkijkt. Gelukkig hoef je geen kapitaal uit te geven om een leuke decembermaand te vieren. Daarom delen we in dit artikel 7 handige tips waarmee je kunt besparen tijdens de feestdagen.

Consuminderen tijdens de feestdagen

Met Black Friday voor de deur, precies in de weken voor december, geven we onverwachts veel meer uit dan we misschien van plan waren. Daarnaast mogen we de invloed van social media niet uitvlakken. Wanneer je influencers aan rijkelijk gedekte tafels ziet zitten waar alles matcht, waar de kerstboom ieder jaar weer anders oogt en de dure cadeaus niet op lijken te kunnen, voel je misschien de druk om daar ook aan mee te doen. Datzelfde geldt voor dure rages bij kinderen.

Om die reden kan het best lastig zijn om een streep te trekken en jouw feestdagen helemaal anders in te vullen: soberder, iets minder gericht op groot-groter-grootst. Toch kan het fijn zijn om het dit jaar wél te doen. Is beter voor je portemonnee, liever voor de aarde én, bijkomend voordeel, de kinderen worden niet overladen met nóg meer speelgoed. Hoe? Dat lees je in de onderstaande tips.

7 tips om geld te besparen tijdens de feestdagen

Kies voor de 4 cadeautjes regel

Vind je het lastig een goede keus te maken uit de, soms eindeloze, verlanglijsten van je kinderen? Probeer dan te shoppen volgens de 4 cadeautjes regel. Samengevat koop je iets nuttigs, iets dat ze dolgraag willen hebben, een boek of tijdschrift en iets van kleding. Willen je ouders ook graag iets geven of je oom en tante? Vraag hen dan iets van het lijstje of leg samen geld bijeen en koop daar de cadeaus van.

Ongebruikt speelgoed opnieuw inpakken

Deze tip is vooral handig om toe te passen bij jonge kinderen. Ze weten niet meer dat ze iets al een keer hebben gehad en/of dat iets al maanden staat te verstoffen op zolder. Door het opnieuw te geven, voelt het als een nieuw cadeau. Wie weet spelen ze er nu wél enthousiast mee. Je kunt dit ook doen als je speelgoed van oudere broers en zussen, nichten of neven wil doorgeven aan je jongste. Dankzij deze tip bespaar je geld, maar ook ruimte in huis.

Eerst iets wegdoen voor je iets nieuws koopt

Mooie spullen kan je verkopen via Marktplaats, een online koopjeshoek of Vinted. Met het geld dat je hiermee ‘verdient’ kan je weer iets nieuws halen. Hoef je er niet per se iets voor, maar wil je wel een kindje blij maken? Kijk dan of je het speelgoed kan doneren aan de Speelgoedbank, Stichting Babyspullen, een AZC of via de Speelgoedactie van Albert Heijn. Kleding kan je doorgeven via het Leger des Heils of bij een kringloopwinkel. Stichting Babyspullen is bovendien heel blij met babyproducten en -kleding. Hiermee zorg je in elk geval voor meer ruimte in huis en, mits je verkoopt, ook voor wat meer ruimte in je portemonnee.

Zet praktische cadeaus hoog op je verlanglijstje

Bepaalde praktische cadeaus zou je waarschijnlijk sowieso wel kopen. Door deze hoog op je verlanglijstje te zetten, kan je dus besparen. Extra prettig in die toch al dure decembermaand. Ideeën?

  • Bodylotion
  • Gezichtsmaskers
  • Nagellak
  • Feestelijke kerstjurk
  • Haarspeldjes en elastiekjes
  • Pyjama
  • (Zwarte) sokken
  • Overhemd
  • Douchegel of -foam

Geef een herinnering cadeau

Misschien vind je kind het lastig om iets leuks te verzinnen of kosten de cadeaus op zijn of haar lijstje bijna allemaal meer dan € 100,00. Dat is niet altijd een optie. Je kunt hierop besparen door een alternatief te verzinnen in de vorm van een herinnering, zoals een dagje weg met elkaar. Dit is extra geschikt voor kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven en volwassenen. Je kunt de kosten drukken door deze met de andere volwassenen te delen.

Gebruik je creativiteit

Zeker als je merkt dat je gevoelig bent voor de druk die social media met zich meebrengt. Houd dan een aantal dingen in je achterhoofd:

  • Influencers krijgen vaak veel gesponsord in ruil voor aandacht op hun mediakanalen (van blog tot TikTok en Instagram). Zij betalen dit dus niet allemaal zelf. Jij moet dat ook niet doen. Hoe prachtig die gedekte kersttafel er ook uit ziet, het kan heus wel goedkoper en anders.
  • Veel mensen sparen een kerstservies of het bestek bij elkaar en nemen daar jaren de tijd voor. Waarom zou jij dat niet doen?
  • Blink je niet uit in het maken van exquise liflafjes? Doe het dan ook niet – vier kerst zoals dat bij jullie past. Ook als dat niet pinterest perfect oogt.

Gebruik je creativiteit en zorg voor een feestmaand zoals die bij jullie past. Dus met je oma’s servies, zodat zij er ook een beetje bij is. Het kitscherige tafelkleed dat je met je moeder op die ene rommelmarkt scoorde. Ornamenten en kerstballen die misschien niet bij elkaar horen, maar stuk voor stuk jullie persoonlijke verhaal vertellen. Thuisbezorgde pizza op eerste kerstdag of een lowbudget kerstdiner. Chaos met Sinterklaas, omdat je kinderen nu eenmaal niet stil kunnen zitten. Dat is veel waardevoller dan die perfecte foto’s en filmpjes!

Sobere invulling van de feestdagen

Door de feestdagen in zijn geheel te versoberen, kan je ook besparen. Terug naar de essentie van het feest: samen zijn met familie en andere dierbaren hoeft niet altijd groots. Kies je cadeaus weloverwogen en met liefde uit. Maak allemaal iets lekkers te eten. Lees verhalen voor, luister een ouderwets hoorspel (zoals de elpee of cd Kerstfeest met Bert & Ernie) of passende muziek. Uiteindelijk is het toch de herinnering die je leven lang meegaat, niet welke cadeaus je kreeg of van welk bord je at. Toch?

Wat is jouw beste tip om te besparen op de feestdagen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Flaffy – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *