Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 tips om geld te besparen tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan, klaar om een gat in je portemonnee te slaan. Of niet? Dankzij deze 7 handige tips om te besparen tijdens de feestdagen hoef je geen kapitalen uit te geven om er toch iets leuks van te maken in december. 

Consuminderen tijdens de feestdagen

De laatste twintig jaar lijken de feestdagen steeds grootser te moeten. Zowel in de vorm van uitgebreide diners als de berg cadeaus die we voor elkaar kopen. Staat misschien leuk op social media, maar voor je portemonnee en de aarde is het iets minder prettig. Door te besparen tijdens de feestdagen dam je de feestgekte een beetje in en zorg je ook dat de kinderen minder overladen worden met cadeaus.

7 tips om geld te besparen tijdens de feestdagen

De vier cadeautjes regel

Heb je genoeg van de overdaad aan cadeaus tijdens de feestdagen en heb je geen zin om tot ver na 00.00 uur bezig te zijn met het uitpakken? Probeer dan eens de 4 cadeautjesregel. In het kort komt het erop neer dat je iets nuttigs koopt, iets leuks, iets om te lezen en iets wat ze kunnen dragen.Hoe je dit doet met zeven volwassenen die allemaal iets willen geven aan je zoon of dochter? Leg dan geld bij elkaar en laat één persoon de vier cadeautjes kopen.

Ongebruikt speelgoed opnieuw inpakken

Deze tip is vooral handig bij jongere kinderen. Die weten immers niet dat ze iets al een keer hebben gehad. Door het opnieuw te geven, voelt het als een nieuw cadeau. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar ook ruimte in huis. Ook geschikt voor het doorgeven van bepaald speelgoed aan jongere neefjes of nichtjes.

Eerst iets weggooien voor je iets nieuws koopt

Beter nog: oude, ongebruikte spullen naar de kringloop brengen of verkopen via een koopjeshoek of Marktplaats. Zo maak je ruimte voor nieuw speelgoed en hou je er eventueel nog een leuke verdienste aan over. Maak het allemaal ook niet te bont met de nieuwe cadeaus: liever één item waar ze veel langer plezier van hebben dan drie pakjes die na een halfuur niet meer worden bekeken.

Zet praktische cadeaus hoog op je verlanglijstje

Het financiële voordeel van praktische cadeaus is dat je ze waarschijnlijk toch wel zou kopen en je dus in die zin geen extra geld uitgeeft. Leuke praktische cadeaus zijn bijvoorbeeld bodylotion, gezichtsmaskertjes en nagellak (voor oudere kinderen), een feestelijke jurk voor kerst, haarspeldjes en elastiekjes of een pyjama. En jongens/mannen zijn vaak al snel blij met de welbekende zwarte sokken of een mooi overhemd.

Geef een herinnering cadeau

Niet alleen ruimtebesparend, maar ook nog eens iets waar iemand zijn hele leven plezier aan kan beleven. Vooral geschikt voor kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven en volwassenen. Je bespaart op dit soort cadeaus door samen geld bijeen te leggen en zo de kosten te drukken.

Vier je feest niet voor social media

Misschien een gekke opmerking zo op het eerste gezicht, maar we zijn als mens geneigd om te kijken naar wat anderen doen. En wanneer je rondneust op social media, dan lijkt iedereen zich toe te leggen op kunstzinnige hapjes en perfect gedekte tafels. Moet dat? Is het noodzaak om € 250,00 uit te geven aan een kerstservies? Of de meest exclusieve hapjes in huis te halen (waar de kinderen veel minder van genieten dan van een ‘ordinair’ pannetje soep of patat)? Wij denken van niet. Doe wat je altijd doet met het kerstdiner, Sinterklaas en Oud en Nieuw en je draait geen verlies meer op de feestdagen!

Denk klein(er)

Tot slot: denk klein. Want misschien verleidt die L.O.L. Surprise! reclame je kind wel, maar in de praktijk hebben ze meer speelplezier van vouwblaadjes of strijkkralen. En die zijn aanzienlijk goedkoper. Dus maak het niet te gek, per saldo is het toch leuker om je kind te zien genieten dan na het weggooien van de berg plastic van zo’n Unboxing cadeau al te merken dat de lol er (toepasselijk genoeg) weer vanaf is.

Wat is jouw beste tip om te besparen op de feestdagen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids