Besluiteloosheid kan een behoorlijke belemmering zijn in het dagelijks leven. Zeker als de keuzestress al toeslaat bij het overdenken van (relatief) onbenullige dilemma’s. Heb je er last van dat je regelmatig besluiteloos bent en wil je hiermee aan de slag? Dan vind je in dit artikel handige tips die je kunnen helpen om makkelijker tot een passende keus te komen.
Last van besluiteloosheid
Wat is de oorzaak?
Een eenduidige oorzaak voor besluiteloosheid is er niet. Sommige mensen vinden het lastig een goede keuze te maken omdat ze onzeker zijn of een zekere vorm van faalangst hebben. Anderen vinden het belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen en verzamelen liever alle informatie voor ze de knoop doorhakken. Maar het kan soms ook komen door mentale overbelasting en vermoeidheid.
De oplossing?
Het is aan jou om te kijken waardoor je besluiteloosheid ontstaat. Bij onzekerheid of faalangstigheid is het belangrijk vooral die zaken aan te pakken. Ben je overbelast en (over)vermoeid? Dan is het waarschijnlijk zinvoller om daarmee aan de slag te gaan. Onderstaande tips zijn vooral bedoeld om je te helpen wanneer je tijdelijk wat besluitelozer bent en last hebt van keuzestress.
Vermoed je dieper liggende oorzaken dan ‘gewoon niet makkelijk kunnen kiezen’? Dan is het altijd raadzaam om in gesprek te gaan met een professional.
‘Soms vind ik het lastig een keus te maken. Dan wil ik niemand voor het hoofd stoten bijvoorbeeld, of wil ik er onbewust bij horen en kan ik de rest moeilijk inschatten. Het zijn oude patronen die er jaren geleden ingesleten zijn. Ondanks dat ik meestal weet wat ik wil, kunnen ze soms toch weer de kop op steken. Lastig! Wat me dan helpt, is heel bewust stilstaan bij het feit dat mijn keus er ook mag zijn. En dat als iedereen zo afwacht, we helemaal nergens komen. Dat scheelt vaak wel.’
Handige tips bij besluiteloosheid: zo voorkom je keuzestress
Besluiteloosheid door te veel vragen
“Mam, mag ik een broodje?”
“Vind je het goed als ik havermoutpap maak?”
“Mag de televisie aan tijdens het eten, mama?”
“Kan ik een koekje pakken?”
“Hoe laat mogen we eigenlijk buitenspelen?”
“Wat gaan we eten?”
Met vier kinderen is het soms een komen en gaan van vragen. Achter elkaar door. Verschrikkelijk vind ik dat; op sommige momenten kan ik alleen nog maar uitbrengen: “Weet ik veel…” Puur omdat ik bij vraag zes de eerste eigenlijk alweer vergeten ben. Besluiteloosheid in het ouderschap kan best een lastige zijn. Want hoe meer zij vragen, des te minder jij kunt antwoorden. En hoe minder antwoorden ze krijgen, des te meer onzekerheid (en vragen) dat bij je kinderen oproepen. Een vicieuze cirkel dus.
Wil je dit oplossen? Wees dan heel duidelijk door vraag 2 meteen te stoppen. “We doen één vraag per keer, wachten op het antwoord en vragen daarna iets nieuws.” Of, als je eerst een goed kopje koffie nodig hebt om te kunnen starten: “Je mag één vraag stellen, daarna wil ik wakker worden. Na het eten kan je andere vragen stellen.”
Besluiteloosheid door te veel opties
Soms krijg je een dilemma voorgeschoteld waar (te) veel mogelijkheden of oplossingen bij te verzinnen zijn. Wat volgt is keuzestress en een soort verlamming. Want wat moet je doen? Er zijn verschillende opties om te kunnen omgaan met keuzestress:
- Maak een lijst met voors en tegens. Overweeg en beslis later pas.
- Lees alle optie door en kijk welke blijven hangen. Uit die laatste mogelijkheden maak je een keus.
- Kijk of je iets kunt combineren waardoor je nu eigenlijk helemaal geen keus hoeft te maken. In het geval van twee favoriete soorten ijs bij de ijssalon neem je gewoon twee bolletjes. Of nu de ene smaak, volgende keer een ander.
Maak een keuze vanuit je intuïtie
Een keus maken vanuit je verstand kan prima werken. Maar soms is het beter om toch gewoon je intuïtie te volgen. Bijvoorbeeld wanneer alles op papier lijkt te kloppen en er tóch iets wringt. Dat onderbuikgevoel vertelt je eigenlijk alles wat je nodig hebt. In dat geval moet je het misschien toch niet doen.
Vind je dit lastig? Vraag dan aan een goede vriendin wat zij zou doen. Wanneer zij A zegt, terwijl jij alleen maar aan B kunt denken, weet je ook genoeg.
Brainstorm vijf minuten lang
Besluiteloosheid komt ook weleens voort uit het simpele feit dat je van alles aan het doen bent en eigenlijk niet echt de tijd neemt om naar je probleem te kijken. Daardoor blijft het ‘hangen’. Dit voorkom je door heel bewust na te gaan denken over het dilemma waarover je een keus moet maken. Overdenk de mogelijkheden en gebruik eventueel een combinatie van deze tips: schrijf voors en tegens op, probeer je intuïtie te volgen en hak een knoop door zodra de vijf minuten voorbij zijn.
Zoek een creatieve oplossing
Soms kan je besluiteloos raken omdat je ergens eigenlijk enorm tegenop ziet. Wat je dan eigenlijk zou moeten doen, is eerlijk uitkomen voor het feit dat je geen zin hebt of misschien bang bent voor de gevolgen van je beslissing. Durf je dat niet goed? Probeer dan te zoeken naar een creatieve oplossing. Denk buiten de kaders en kijk waar mogelijkheden liggen.
De meeste keuzes zijn omkeerbaar
Vind je het spannend om een knoop door te hakken? Houd dan in je achterhoofd dat het belang dat jij aan deze beslissing hangt mogelijk groter is dan zou hoeven. Veel keuzes zijn namelijk omkeerbaar. Fouten maken mag. Dus misschien kies je nu pistache-ijs en kom je er later achter dat je toch liever aardbeienijs had genomen. Dat is geen onoverkomelijke ramp. Datzelfde geldt voor beslissingen met betrekking tot de kinderen. Zolang je niet in een moment van onoplettendheid kiest om ‘ja’ te zeggen op de vraag of ze een PlayStation 5 mogen, valt het meestal wel mee.
Probeer daarom kritisch te kijken naar de keus die je moet maken. Is het belangrijk dat je nu een perfecte beslissing neemt? Zo niet, til er dan niet te zwaar aan en kies.
Overleg met een vriend(in)
De visie van een buitenstaander kan heel verfrissend zijn. De ander denkt wellicht aan opties die jij nog niet had verzonnen of kan gericht advies geven, omdat ze jou zo goed kennen. Vraag daarom eens aan een vriendin wat zij jou adviseert. Luister, neem de informatie in je op en laat het even bezinken. De beslissing kan later volgen.
Door er niet te zwaar aan te tillen en op een creatieve manier om te gaan met besluiteloosheid kan je keuzestress gedeeltelijk voorkomen. Dat is fijn, want nu houd je energie over voor belangrijkere zaken! Vind jij het moeilijk om keuzes te maken? Of hak je gemakkelijk knopen door?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Olha Nosova – Shutterstock