Thuis sporten: fit de zomer in met een kettlebell

Nu de sportscholen dicht zijn, hoef je heus niet stil te zitten. Sporten kan namelijk prima vanuit huis. Met de juiste motivatie en accessoires ga jij fit de zomer in! In dit artikelen vind je hele leuke oefeningen die je kan uitvoeren met een kettlebell. Ook als je nu nog niet zo heel fit bent.

Thuis sporten: tips vooraf

  1. Het grote geheim tot een fitter lijf is nog altijd dat je plezier moet hebben (en houden) in beweging. Daarom is er niet één methode waarmee iedereen gegarandeerd gewicht verliest en/of conditie en spierkracht wint. Door te kiezen voor een sport die energie oplevert in plaats van weerzin kom je verder. Dus vind jij het leuker om trampoline te springen of een zomerse zumbales te volgen, kies dan zeker daarvoor. Ook kan het al schelen als je een zit-sta bureau aanschaft: hiermee werk je ongemerkt aan je lijf en ga je de negatieve effecten van te veel zitten automatisch tegen.
  2. Koop accessoires die motiveren: een comfortabele sportbroek, de eerder genoemde kettlebell, yogamat, springtouw en/of eventueel goede sportschoenen, mocht je willen gaan hardlopen. Ook helemaal van nu is de weerstandsband.
  3. Ga de uitdaging aan met een vriendin. Samen daag je elkaar makkelijker uit, je hebt toch enige vorm van ‘sociale controle’ en motiveert de ander wanneer ze even niet zo’n zin heeft.
  4. Creëer ruimte in huis. Niks is namelijk zo ergerlijk en pijnlijk als vol enthousiasme tegen de tafel aan dansen tijdens je work-out. Zorg dus dat je bewegingsvrijheid hebt.
  5. Regel oppas of sport wanneer de kinderen slapen. Hoewel sommige fitmoms hun oefeningen prima kunnen uitvoeren als die erbij zijn, hebben de meesten van ons kids die tijdens het squatten onder je ‘poortje’ doorrennen of jouw plank extra bemoeilijken door lekker op je rug te gaan zitten.

Slimme oefeningen met je kettlebell

Je normale sportoefeningen, maar net even zwaarder

Als je al wat langer sport, ben je vast al bedrevener in het uitvoeren van squats en lunges. Deze oefeningen kan je prima zwaarder maken met een kettlebell. Begin je net? Probeer dan onderstaande oefening eerst zonder extra’s onder de knie te krijgen. Let erop dat je schouders boven je voeten hangen en je je billen naar achteren doet. Je rug blijft altijd recht. Gebruik je de kettlebell? Dan is het extra belangrijk dat je je lijf niet overbelast en stabiel blijft staan.

https://www.youtube.com/watch?v=CINtY31D7rk

Deadlift

Is het zo afschuwelijk als het klinkt? Nee, als je goed op je lijf let en je houding, voorkom je blessures. Bovendien helpt het deze oefening je echt aan een strakker lichaam. De onderstaande video helpt je enorm bij het aannemen van de juiste houding en waar je op moet letten. Eigenlijk is hij bedoeld voor instructeurs, maar als je zelf aan de slag gaat is hij ook ontzettend handig!

Windmill

De windmill is een oefening op zich. Hoewel de uitleg ook in deze video wordt gegeven door een ontzettend fitte vrouw, helpt hij je zeker aan een veilige windmill. Deze oefening is een goede aanvulling op je workout.

Total body workout

Als je een paar keer losse oefeningen hebt gedaan, kan je een total body workout kiezen. Het scheelt wanneer je lijf al enigszins gewend is aan het extra gewicht tijdens het sporten. Daardoor is het beter vol te houden – en dat motiveert natuurlijk. Hieronder staan een aantal oefeningen uitgelegd op verschillende niveaus.

Geschikt voor iedereen

Extra fijn aan deze workout is dat hij wordt uitgelegd door een echte vrouw. Per slot van rekening begin je meestal niet aan dit soort oefeningen omdat je lijf al strak en afgetraind is, maar omdat je gewicht wil verliezen. Het kan enorm schelen als je instructies krijgt van iemand die zelf ook midden in ‘het proces’ zit. Verkijk je trouwens niet, ook deze oefeningen kunnen nog best pittig zijn als je net start.

5 minuten

Vanuit de gedachte dat we allemaal wel even vijf minuutjes tijd kunnen maken om te sporten is deze workout ideaal als je weinig tijd hebt. De goed getrainde Stefanie legt bovendien heel goed uit waar je op moet letten om blessures te voorkomen.

Rustig tempo, goed te volgen

Wil je echt aan de slag gaan en heb je iets meer tijd? Dan is deze 20 minuten durende serie oefeningen met de kettlebell ook echt iets voor jou. Hierin komen ook enkele van de bovenstaande oefeningen voorbij, maar allemaal rustig uitgelegd en op een tempo dat je als beginner prima kunt bijhouden. Zet hem op!

Sport jij regelmatig thuis of vind je het lastiger? Een kettlebell kan je echt in de goede richting helpen, omdat je met een relatief klein (en makkelijk op te bergen) accessoire veelzijdige oefeningen kunt doen voor een fitter lijf!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven