Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Als begeleider mee op schoolreis? 9 handige tips

Op de basisschool kan je vaak meegaan als begeleiding op schoolreis. Vergeleken met ‘luizen pluizen’ en speelgoed schoonmaken een van de leukere vrijwillige taken die je kan uitvoeren. Maar hoe voer je je taak als begeleider nu optimaal uit? Lees snel verder voor 9 handige tips!

Hoe begeleid je een schoolreisje als beginner?

Zorg voor een goede voorbereiding

  • Schrijf vooraf welke dingen je wil meenemen tijdens de schoolreis
  • Bekijk de website van jullie eindbestemming zodat je globaal weet waar je aan toe bent: welke attracties zijn er allemaal en waar zijn de toiletten?
  • Welke telefoonnummers moet je bellen in geval van nood?

Met een goede voorbereiding ben je namelijk al op de helft; scheelt stress op de dag zelf. Geen overbodige luxe, aangezien je eigen kinderen dan waarschijnlijk ook behoorlijk gespannen zijn.

Kinderen gillen in de bus

Je kan het maar weten. Ze zijn allemaal door het dolle heen, stuiteren en maken veel lawaai. Hou ook rekening met buschauffeurs die moderne, maar soms minder kindvriendelijke muziek aanzetten waarop de hele bus meezingt.

Neem een toilettasje mee voor noodgevallen

Uiteindelijk weet je nooit van tevoren wat er allemaal kan gebeuren – ondanks jouw bezielende leiding. Iemand die struikelt en een pleister nodig heeft, opkomende hoofdpijn krijgt, per ongeluk een stang met vogelpoep vastgrijpt. Neem daarom altijd een mini EHBO-kitje mee met:

  • Zakdoekjes
  • Desinfecterende gel
  • Jodium
  • Sinaspril
  • Pleisters
  • Paracetamol (al dan niet voor jezelf, na die busrit)
  • Iets kleins om te eten (als iemand flauw wordt)

Kinderen zijn vaak thrillseekers in pretparken

En aangezien jij de begeleiding bent, kan worden verwacht dat je meegaat in bepaalde achtbanen. Bij jongere kinderen zijn die sowieso prima te doen. Op iets oudere leeftijd kunnen ze je willen meeslepen naar attracties die zelfs je grootste nachtmerrie te boven gaat. Twee oplossingen: zorg dat je op de tassen mag passen of knijp je ogen stijf dicht en herhaal in gedachten dat de achtbaan veilig is.

Wees bedacht op ongedierte

Waar het door komt? Waarschijnlijk de grote hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid. Maar ieder pretpark heeft zo’n beetje zijn eigen ongedierte. Zo wemelt het in de Efteling van de wespen en zit Duinrell vol agressieve vogels die je eten proberen te kapen. Soms kan het dus de moeite lonen om voor te stellen met de groep binnen neer te ploffen.

Overleg duidelijk met de kinderen wie waarin wil

Laat ze bijvoorbeeld aan het begin van de dag een top 3 samenstellen. De populairste attracties doe je als eerst en daarna werk je ze stuk voor stuk af. Liggen de smaken heel ver uiteen en vermoed je dat iemand aan het eind van de dag teleurgesteld terug zou moeten? Dan kan je voorstellen om de groep te splitsen – mits je samen met iemand anders begeleidt. Maar over het algemeen is alles best in één dag te proppen.

Het helpt om de park-app te downloaden

Hier kan je vaak zien hoelang de wachttijden zijn voor bepaalde attracties. Wil iedereen in Droomvlucht, maar moet je daar nu 55 minuten in de rij staan? Kijk dan of er geen handigere plek is om te starten. Zodra je ziet dat de wachtrij afneemt, kan je alsnog teruglopen.

Houd in gedachten op hoeveel kinderen je moet letten

Dat betekent in de praktijk dus dat je regelmatig even de koppen telt, om te zien of je iedereen nog bij je hebt. Zeker voordat je van de ene plek naar de andere gaat lopen. Er zijn namelijk altijd kinderen die dromerig voor zich uitstaren of nog even zijn teruggelopen naar de foto’s. Vertrek alleen als iedereen weer compleet is.

Zorg voor goede wandelschoenen

Het voordeel van een schoolreis is dat je met gemak aan die 10.000 stappen komt. Het nadeel dat je voeten aan het einde van de dag helemaal kapot zijn. Zorg dus voor goede schoenen die je geen blaren bezorgen.

Hou de avond vrij

Niet alleen je kind is helemaal kapot als je thuiskomt na je schoolreis. Ook jij kan beter niet te veel meer plannen. Na zo’n dag koppen tellen, pleisters plakken, beginnende tranen drogen, luisteren, brandjes blussen, naar beneden storten in duizelingwekkende achtbanen en kilometers lopen, moet je geen drukke avond meer willen. De enige spannende attractie die je nu nog wil zien is je bed!

Heb jij weleens een schoolreisje begeleid? Wat is jouw ervaring? Of moet je nog? Laat het ons weten!

Afbeelding, Halfpoint – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids