Bedwantsen: wat zijn het en wat doen ze?

Bedwantsen (of bed bugs zoals je ze misschien beter kent)? Niemand wil ze. Ze hebben alleen helaas geen uitnodiging nodig om je huis binnen te sluipen, en zodra ze dat doen, ben je in de problemen. Maar wat zijn bedwantsen nu precies? En wat doen ze? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel Cimex lectularius genoemd, zijn kleine, platte insecten die zich voeden met het bloed van warmbloedige dieren, waaronder mensen. Ze hebben een voorkeur voor de nacht en verstoppen zich overdag op donkere plekken in je huis, zoals matrassen, kieren en gaten in muren en vloeren, en zelfs achter schilderijen. Ze zijn meesters in het verbergen, en dat maakt ze lastig te vinden.

De beten van bedwantsen kunnen resulteren in vervelende huiduitslag. Deze jeukende bulten verschijnen meestal in groepjes op de huid en kunnen leiden tot slapeloze nachten. Het krabben van de bulten kan de huid beschadigen en secundaire infecties veroorzaken.

Hoe komen ze binnen?

Bedwantsen zijn als ongewenste gasten die je feestje binnensluipen zonder uitnodiging. Ze reizen vaak mee op kleding, bagage of meubels. Als je bijvoorbeeld op reis bent geweest en ergens hebt verbleven waar bedwantsen aanwezig zijn, kunnen ze zich aan je spullen hechten en onopgemerkt met je mee naar huis komen. Eenmaal binnen kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en een ware plaag vormen.

Een beetje preventie

Het voorkomen van bedwantsen begint met alertheid. Controleer je bagage en kleding grondig als je op reis bent geweest en vermijd het plaatsen van je bagage op bedden of banken in hotels. Bij twijfel kan het zinvol zijn je kleding heet te wassen, mits dat mogelijk is, of in een afgesloten vuilniszak in de volle zon zetten: ze kunnen slecht tegen hitte.

Als je tweedehands meubels koopt, inspecteer ze dan zorgvuldig voordat je ze in huis brengt. Het afdichten van eventuele scheuren en kieren in je huis kan ook helpen voorkomen dat bedwantsen binnendringen. Hoewel eind september, begin oktober in het nieuws verscheen dat ze zich ook ophielden in de Parijse metro, bleek dat gelukkig nepnieuws. Toch is het slim alert te blijven.

Wat als je al besmet bent?

Als bedwantsen je huis al hebben geïnfecteerd, is het tijd om actie te ondernemen. Het is niet eenvoudig om van deze insecten af te komen en professionele hulp kan nodig zijn. Een grondige reiniging en mogelijk het gebruik van insecticiden kunnen helpen de plaag te bestrijden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pavel Krasensky – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven