4 manieren om je bedrijf duurzamer te maken

Anno 2021 is duurzaamheid erg belangrijk en daarom wil je, wanneer je je eigen bedrijf hebt of bent gestart, hier zo goed mogelijk op inspelen. Je ziet tegenwoordig zo veel verschillende manieren waarop je duurzaam bezig kunt zijn. Dit artikel helpt je op weg om van jouw onderneming een duurzame onderneming te maken!

Groener ondernemen in 4 stappen

Groen bedrijfspand

Beschik je over een kantoor- of winkelruimte? Dan is natuurlijk de eerste stap die je zet het verduurzamen van dit pand. Er zijn verschillende handige tips om dit op een eenvoudige manier te bereiken. Zo kun je kiezen voor LED-lampen, de meest duurzame vorm van verlichting. Daarnaast kun je tijdschakelaars installeren, zodat de verlichting alleen aan is tijdens openingstijden. Ook de verwarming kun je op vaste tijden aanzetten. Een ander alternatief is de aanschaf van bewegingssensoren; dan gaat alleen het licht aan wanneer er mensen in de ruimte zijn. Het pand zelf kun je daarnaast door middel van goede isolatie en een goed werkende cv-ketel vele malen duurzamer maken.

Apparatuur uit in plaats van op standby

Niet alleen de verlichting en verwarming zijn belangrijk om in de gaten te houden; de rest van je apparatuur kan ook veel stroom verbruiken. Vraag daarom aan je personeel om aan het einde van de werkdag hun laptops en/of computers helemaal uit te zetten in plaats van op de standby- of de slaapstand. Ook al zijn deze standen in het leven geroepen om energie te besparen, het blijft beter om de apparatuur ’s nachts helemaal uit te zetten. Daarbij is dit ook nog eens goed voor de brandveiligheid. Er zijn veel branden die ontstaan door oververhitte opladers.

Duurzaam (verpakkings)materiaal

Duurzaamheid zit hem ook in de kleine dingen: bijvoorbeeld in het materiaal dat je binnen je bedrijf gebruikt. Sinds een aantal jaren is bijvoorbeeld het gebruik van plastic tasjes niet populair meer doordat ze zo slecht zijn voor het milieu. Het is niet voor niets dat je er tegenwoordig voor moet betalen. Een andere optie is bijvoorbeeld katoenen tassen bedrukken met logo. Deze tassen kun je erg stijlvol vormgeven waardoor mensen ze nog vaker zullen gebruiken ook! De katoenen draagtas is daarnaast leuk om een goodiebag van te maken. Een alternatief hiervoor is de giftbox die je kunt personaliseren door tape te bedrukken met logo. In het geval van de tape kun je dan kiezen voor duurzaam materiaal, zoals pvc of papier.

Ga recyclen

Thuis zijn we met z’n allen al steeds meer aan het recyclen. Waarom zou je dit binnen je bedrijf dan niet doorvoeren? Ook hier kan het handig zijn om verschillende bakken voor de diverse soorten afval neer te zetten. In een kantoor wordt bijvoorbeeld vaak papier of karton bij het restafval gegooid terwijl dit makkelijk te scheiden is. Papiergebruik is sowieso een goed aandachtspunt; gebruik gerecycled papier en leer je personeel aan om dubbelzijdig te printen. Het aanschaffen van tweedehands meubilair of apparatuur voor je bedrijf draagt ook bij een de duurzaamheid van je bedrijf.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven