Bedrag cadeau kinderfeestje: hoeveel geld is normaal?

‘Er groeit een generatie kinderen op die denkt dat het leven één grote Oprah-aflevering is,’ schrijft Julien Althuisius in de Volkskrant. Niet alleen de goodiebags na afloop, ook de cadeaus zelf lijken steeds grootser, duurder en uitgebreider te moeten. Kan je nog wel aankomen met een simpel kwartetspel of pak vouwblaadjes op een kinderfeestje? Is 5-10 euro normaal om uit te geven en wat doe je als je kind naar zowel het partijtje als de verjaardag gaat van de jarige? In dit artikel vind je alle antwoorden die je nodig hebt op de grote vraag: hoeveel geld geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Hoeveel geld geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Laten we beginnen met de allereerste vraag. Hoewel je zou kunnen denken: dat bepaal je zelf, aan de hand van wat je zelf een mooi bedrag vindt, hoe goed je de jarige kent, de inhoud van je portemonnee en wat in jullie omgeving gebruikelijk is. Maar als je die vraag zo simpel had kunnen beantwoorden, kwam je hier niet langs om te lezen. Je wil een antwoord en weten wat gebruikelijk is.

Eenduidig is dat antwoord echter niet. Het verschilt namelijk per omgeving, per regio en/of zelfs per familie hoeveel geld wordt uitgegeven. Sommige ouders tellen zonder met hun ogen te knipperen € 39,99 neer voor een doos LEGO Friends, anderen vinden dat vouwblaadjes een prima cadeau zijn. Omdat je hier weinig mee kan, staat hieronder een rijtje met gemiddelde bedragen – waarbij de LEGO Friends ouders en die met de vouwblaadjes afwijken van het ‘normale’.

Gemiddeld bedrag om uit te geven aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Een tabel met een overzicht van het gemiddelde bedrag per leeftijdscategorie:

LeeftijdscategorieBedrag voor kinderfeestje
Kleuters (groep 1-2)Tot € 5,00
Middenbouw (groep 3-5)€ 5,00-7,50
Bovenbouw (groep 6-8)€ 5,00-10,00
Middelbare school € 7,50-15,00

Daarbij is het gebruikelijk dat jongere kinderen het bedrag van hun ouders krijgen en oudere (in elk geval vanaf de middelbare school) het cadeautje geheel of gedeeltelijk gaan betalen van hun eigen zakgeld. Hier maak je uiteraard vooraf goede afspraken over met je kind. Voor deze bedragen kun je zeker ook leuke cadeaus vinden om te geven die goed aansluiten bij de leeftijd.

Geef je een vast of variabel bedrag uit voor cadeaus?

Of je kiest voor een vast bedrag (dus bij elk kinderfeestje € 7,50) of het laat afhangen van hoe goed je het kind kent, is aan jou. Het voordeel van een vast bedrag is dat je er nooit heel lang over hoeft na te denken. En er zijn genoeg leuke cadeaus te koop voor maximaal € 5,00. Denk aan knutselspullen (stickers, mooi karton, glitters, lijm, metallic pennen, veertjes of wiebeloogjes), een tijdschrift of kleurboek bij zaken als Action, Hema, Kruidvat of Wibra. Soms kan je in de aanbieding ook leuke (kwartet of memory)spellen vinden.

Aan kinderen die je heel goed kent, geef je misschien makkelijker iets meer geld uit. Alternatief is een cadeau in twee delen (iets kleiners voor het kinderfeestje en groter op de verjaardag zelf), omdat je met het gezin op de verjaardag wordt uitgenodigd.

Voorbeelden van goedkopere, maar leuke cadeaus?

 • Sticker- en kleurboeken
 • Oefenboekjes om letters en cijfers te schrijven, maar ook om te oefenen met rekenen of lezen
 • Knutselspullen, zoals waterverf en kralen om armbandjes mee te rijgen
 • Vriendschapsarmbandje
 • Bal
 • Knikkers en knikkerpotje
 • Stoepkrijt, bellenblaas en ander goedkoper buitenspeelgoed
 • Knuffeldier
 • Visnet
 • Tijdschrift
 • (Voor)leesboek

Kijk ook eens in een tweedehandswinkel. Daar staan soms hele leuke cadeaus (een fietsmand, poppenkleertjes, dino poppen of spellen) die nauwelijks gebruikt zijn en ongetwijfeld in de smaak vallen bij de jarige.

Hoeveel geld geef je uit voor een kinderverjaardag?

Aan een kinderverjaardag – anders dan het feestje voor klasgenoten en vrienden – geef je vaak iets meer geld uit. Om die reden staat deze categorie hier apart genoemd. Hieronder vind je een aantal overwegingen die je kunt maken en opnieuw een tabel met concrete bedragen.

Wie is de jarige en wat is jullie band?

Het kan uitmaken wie de jarige is. Aan een neefje of nichtje geef je doorgaans meer uit dan een vriendinnetje van school. Toch kan het ook hier prettig zijn een vast bedrag te kiezen, omdat je dan niet elke verjaardag opnieuw moet nadenken en je gewoon kan zoeken naar een cadeau dat binnen jullie budget valt.

Wat zijn gebruikelijke bedragen voor cadeaus bij een kinderverjaardag?

Een verjaardag is net even anders dan een kinderfeestje. Misschien geef je aan je neefje of nichtje wel gemakkelijk een duurder cadeau (rond de € 50,00) en dat ene vriendje van de kinderen € 10,00. Onderstaand schema gaat over de laatste categorie: een verjaardag van een kind dat minder dichtbij staat.

LeeftijdscategorieHoeveel geef je uit aan het cadeau?
Baby-peuter (0-3)€ 5,00-10,00
Kleuter (4-7)€ 5,00-10,00
Middenbouw (7-10)€ 7,50-12,50
Bovenbouw (10-12)€ 7,50-12,50
Middelbare school€ 10,00-15,00

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Als je minder te besteden hebt of juist graag iets extra’s geeft, moet je hierin gewoon je gevoel en budget volgen.

Verlanglijstjes van kinderen: merken zijn populair

Wat maakt het tegenwoordig dan gevoelsmatig zo lastig om een goed bedrag vast te stellen voor kinderfeestjes? Dat heeft alles te maken met de populariteit van merken: die zijn duur. En die maken zo’n feestje dus ook duurder dan je misschien voor ogen had.

Wat doe je als een kind alleen merkspeelgoed voor zijn feestje of verjaardag wil?

Als je de ouders vraagt naar het verlanglijstje en je krijgt als antwoord alleen maar: L.O.L., Barbie, LEGO, Poopsie Slime Surprise!, Nerf of Paw Patrol terug, dan kan het best een lastig verhaal worden. Zeker als je je aan bovenstaande bedragen wil houden. Een paar oplossingen:

 • Koop iets binnen je budget. Dat hoeft niet per se te voldoen aan het verlanglijstje.
 • Kijk naar de jarige zelf: is hij of zij behoorlijk verwend en wil hij alleen deze merkspullen? Geef dan liever geld of een waardebon. Een ander cadeautje wordt vaak toch niet op prijs gesteld. En daar kan je van alles van vinden, maar het is ook zonde om iets te geven dat ze nooit gebruiken.
 • Zoek naar iets dat wel binnen het budget valt. Een kleurboek of stickers van L.O.L., Barbiekleertjes, klein doosje met LEGO, pakje Nerf pijltjes of een verrassingsdoosje met een mini figuurtje van Paw Patrol

Als jouw eigen kind trouwens alleen maar merkspullen wil vragen voor zijn kinderfeestje, vergeet dan ook niet mee te geven aan je kind dat niet iedereen dat kan betalen. Probeer daarom altijd alternatieven op het lijstje te plaatsen die je voor een klein prijsje kunt kopen.

Wat als een kind alleen geld wil hebben voor zijn feestje of verjaardag?

Sommige kinderen vragen al op jonge leeftijd om geld of bonnen voor hun verjaardag. Misschien vind je dat saai of ongemakkelijk, maar soms hebben ze simpelweg ‘alles’ al. Met het geld kunnen ze sparen voor een groter cadeau of een ander moment. Wat je in dit geval kunt doen?

 • Verpak het op een originele manier
 • Geef een bon cadeau
 • Vertel de ouders van de jarige dat je het niet prettig vindt om geld te geven en vraag of ze een alternatief voor je hebben

Wat geef je voor een kinderfeestje als je weinig te besteden hebt?

Niet iedereen heeft evenveel budget om een groot cadeau te kopen voor een kinderfeestje. Dan houdt het sowieso op. En het is ook helemaal niet nodig. Kinderen horen ook te leren dat een feestje niet draait om de hoeveelheid of prijs van een cadeau, maar juist om de hoeveelheid liefde die iemand ergens in steekt. Handige tips?

Kijk rond voor een cadeautje bij de kringloop

Soms vind je pareltjes voor een (paar) euro. Help je meteen mee aan een betere wereld, want hergebruik van spulletjes is natuurlijk ook beter dan altijd alles maar nieuw kopen. Bekijk het van de positieve kant!

Geef iets samen met een goede bekende

Als een buitenstaander op de hoogte is van jullie financiële situatie en hun kind is uitgenodigd voor hetzelfde kinderfeestje kan je misschien samen iets geven. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat als je zelf weinig te besteden hebt, je je ook bezwaard voelt.

Zoek goedkopere cadeaus

 • Action is een goede winkel voor bijvoorbeeld knutselspullen: het kost niets, maar is echt heel leuk
 • Moppenboekje
 • Bellenblaas
 • Houd kortingsacties bij winkels als Kruidvat en Trekpleister in de gaten (buiten de kinderfeestjes om) en leg een voorraadje aan – mits daar natuurlijk budget voor is
 • Haarspulletjes
 • Iets om te snoepen
 • Toverkrasblok
 • Waterballonnen
 • Grote fles douchegel

Kijk of jullie zelf nog iets hebben liggen

Daar is niks mis mee. Misschien heeft je kind ooit iets gekregen waar ze niks mee had? Dan kan je het in de kast laten verstoffen, maar ook gewoon doorgeven aan iemand die er hopelijk wel blij mee is.

Geef een gezamenlijk cadeau

Soms zijn er ouders die een groter cadeau kopen namens alle ouders. Als iedereen een bedrag geeft wat hij of zij kan missen, is er altijd wel iemand die compenseert wat jullie nu niet kunnen geven. Als je het prettiger vindt, kan je het vooraf aangeven. Voordeel voor de jarige is natuurlijk dat hij of zij voor zijn kinderfeestje een groter cadeau kan vragen.

Vertel de ouders van de jarige dat jullie helaas geen budget hebben voor cadeautjes

Dat voelt misschien (waarschijnlijk) enorm als met de billen bloot gaan, maar soms is het helaas niet anders. Als je het echt niet kan betalen, forceer het dan ook niet. Aan de ouders van het kind dat een partijtje geeft om daar verantwoordelijk mee om te gaan. Wanneer je ze iets beter kent, helpen ze je vast graag uit de brand. En als je zelf een kinderfeestje geeft en de ouders komen met deze mededeling naar je toe, dan kan je ze helpen door zelf iets te kopen of misschien op een andere manier.

Welke afweging maak jij? Hoeveel geld geef jij gemiddeld uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven