Press "Enter" to skip to content

Bedrag cadeau kinderfeestje: hoeveel geld is normaal?

Het lijkt steeds normaler om grote cadeaus te geven op een kinderfeestje. Maar is dat ook zo? Wat is een goed bedrag om uit te geven aan cadeaus op een partijtje? Wat geef je voor een verjaardag? En hoe los je het op als je niet veel te besteden hebt?

Hoeveel geld geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Het verschilt enorm per kind en regio wat gebruikelijk is om te geven op het partijtje. Zo vinden de ene ouder het prima om een doos LEGO Friends te geven van € 39,99 en gaat een ander vouwblaadjes of een kleurboek. Hier kan je dus geen duidelijke conclusie uit trekken, behalve dat het nogal eens wisselt wat ouders uitgeven aan cadeautjes. De vraagt rest: wat is een ‘normaal’ bedrag om uit te geven voor een kinderfeestje?

Wat is normaal om uit te geven voor cadeaus op een kinderfeestje?

Dat ligt aan een aantal zaken:

 • Je eigen budget
 • Wat jij normaal vindt om te geven
 • Hoe goed je de jarige kent
 • Of je naar zowel de verjaardag als het kinderfeestje gaat

Desalniettemin gaan we er vanuit dat je hier ook bent, omdat je zoekt naar concrete bedragen. Daarom hieronder een tabel met een overzicht van het gemiddelde bedrag per leeftijdscategorie:

LeeftijdscategorieBedrag voor kinderfeestje
KleutersTot € 5,00
Middenbouw€ 5,00-7,50
Bovenbouw€ 5,00-10,00
Middelbare school€ 7,50-15,00

Daarbij is het gebruikelijk dat jongere kinderen het bedrag van hun ouders krijgen en oudere (in elk geval vanaf de middelbare school) het cadeautje betalen van hun eigen zakgeld.

Geef je een vast of variabel bedrag uit voor cadeaus?

Of je kiest voor een vast bedrag of het laat afhangen van hoe goed je het kind kent, is aan jou. Het voordeel van een vast bedrag is dat je er nooit heel lang over hoeft na te denken. En er zijn genoeg leuke cadeaus te koop voor maximaal € 5,00. Denk aan knutselspullen (stickers, mooi karton, glitters, lijm, metallic pennen, veertjes of wiebeloogjes), een tijdschrift of kleurboek. Aan de andere kant, bij kinderen die je heel goed kent, geef je misschien makkelijker iets meer geld uit. Of een cadeau in twee delen, omdat je ook op de verjaardag wordt uitgenodigd.

Voorbeelden van goedkopere, maar leuke cadeaus?

 • Sticker- en kleurboeken
 • Oefenboekjes om letters en cijfers te schrijven, maar ook om te oefenen met rekenen of lezen
 • Knutselspullen, zoals waterverf en kralen om armbandjes mee te rijgen
 • Vriendschapsarmbandje
 • Bal
 • Knikkers en knikkerpotje
 • Stoepkrijt, bellenblaas en ander goedkoper buitenspeelgoed
 • Knuffeldier
 • Visnet
 • Tijdschrift
 • (Voor)leesboek

Hoeveel geld geef je uit voor een kinderverjaardag?

Wie is de jarige en wat is jullie band?

Het kan uitmaken wie de jarige is. Aan een neefje of nichtje geef je doorgaans meer uit dan een vriendinnetje van school.

Wat zijn gebruikelijke bedragen voor cadeaus bij een kinderverjaardag?

Een verjaardag is iets anders dan een kinderfeestje. Misschien geef je aan je neefje of nichtje wel gemakkelijk een duurder cadeau (rond de € 50,00) en dat ene vriendje van de kinderen € 10,00. Onderstaand schema gaat over de laatste categorie: een verjaardag van een kind dat niet zo dichtbij staat.

LeeftijdscategorieHoeveel geef je uit aan het cadeau?
Baby-peuter (0-3)€ 5,00-10,00
Kleuter (4-7)€ 5,00-10,00
Middenbouw (7-10)€ 7,50-12,50
Bovenbouw (10-12)€ 7,50-12,50
Middelbare school€ 10,00-15,00

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Als je minder te besteden hebt of juist graag iets extra’s geeft, moet je hierin gewoon je gevoel en budget volgen.

Verlanglijstjes van kinderen: merken zijn populair

Wat maakt het tegenwoordig dan gevoelsmatig zo lastig om een goed bedrag vast te stellen voor kinderfeestjes? Dat heeft alles te maken met de populariteit van merken: die zijn duur. En die maken zo’n feestje dus ook duurder dan je misschien voor ogen had.

Wat doe je als een kind alleen merkspeelgoed voor zijn feestje of verjaardag wil?

Als je de ouders vraagt naar het verlanglijstje en je krijgt als antwoord alleen maar: L.O.L., Barbie, LEGO, Nerf of Paw Patrol terug, dan kan het best een lastig verhaal worden. Zeker als je je aan bovenstaande bedragen wil houden. Een paar oplossingen:

 • Koop iets binnen je budget. Dat hoeft dan niet per se te voldoen aan het verlanglijstje.
 • Kijk naar de jarige zelf: is hij of zij behoorlijk verwend en wil hij alleen deze merkspullen? Geef dan liever geld of een waardebon. Een ander cadeautje wordt vaak toch niet op prijs gesteld. En dat is vervelend, maar het is ook zonde om iets te geven dat ze nooit gebruiken.
 • Zoek naar iets dat wel binnen het budget valt. Een kleurboek of stickers van L.O.L., Barbiekleertjes, klein doosje met LEGO, pakje Nerf pijltjes of een verrassingsdoosje met een mini figuurtje van Paw Patrol

Als jouw eigen kind trouwens alleen maar merkspullen wil vragen voor zijn kinderfeestje, vergeet dan ook niet dat niet iedereen dat kan betalen. Probeer daarom altijd alternatieven op het lijstje te plaatsen die iets minder kosten.

Wat als een kind alleen geld wil hebben voor zijn feestje of verjaardag?

Sommige kinderen vragen al op jonge leeftijd om geld of bonnen voor hun verjaardag. Misschien vind je dat saai of ongemakkelijk, maar soms hebben ze simpelweg ‘alles’ al. Met het geld kunnen ze sparen voor een groter cadeau of een ander moment. Wat je in dit geval kunt doen?

 • Verpak het op een originele manier
 • Geef een bon cadeau
 • Vertel de ouders van de jarige dat je het niet prettig vindt om geld te geven en vraag of ze een alternatief voor je hebben

Wat geef je voor een kinderfeestje als je weinig te besteden hebt?

Niet iedereen heeft evenveel budget om een groot cadeau te kopen voor een kinderfeestje. Dan houdt het sowieso op. En het is ook helemaal niet nodig. Kinderen horen ook te leren dat een feestje niet alleen draait om de hoeveelheid of prijs van een cadeau, maar juist om de hoeveelheid liefde die iemand ergens in steekt. Handige tips?

Kijk rond voor een cadeautje bij de kringloop

Soms vind je pareltjes voor een (paar) euro. Help je meteen mee aan een betere wereld, want hergebruik van spulletjes is natuurlijk ook beter dan altijd alles maar nieuw kopen. Bekijk het van de positieve kant!

Geef iets samen met een goede bekende

Als een buitenstaander op de hoogte is van jullie financiële situatie en hun kind is uitgenodigd voor hetzelfde kinderfeestje kan je misschien samen iets geven. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat als je zelf weinig te besteden hebt, je je ook bezwaard voelt.

Zoek goedkopere cadeaus

 • Action is een goede winkel voor bijvoorbeeld knutselspullen: het kost niets, maar is echt heel leuk
 • Moppenboekje
 • Bellenblaas
 • Houd kortingsacties bij winkels als Kruidvat en Trekpleister in de gaten (buiten de kinderfeestjes om) en leg een voorraadje aan – mits daar natuurlijk budget voor is
 • Haarspulletjes
 • Iets om te snoepen
 • Toverkrasblok
 • Waterballonnen
 • Grote fles douchegel

Kijk of jullie zelf nog iets hebben liggen

Daar is niks mis mee. Misschien heeft je kind ooit iets gekregen waar ze niks mee had? Dan kan je het in de kast laten verstoffen, maar ook gewoon doorgeven aan iemand die er hopelijk wel blij mee is.

Geef een gezamenlijk cadeau

Soms zijn er ouders die een groter cadeau kopen namens alle ouders. Als iedereen een bedrag geeft wat hij of zij kan missen, is er altijd wel iemand die compenseert wat jullie nu niet kunnen geven. Als je het prettiger vindt, kan je het vooraf aangeven. Voordeel voor de jarige is natuurlijk dat hij of zij voor zijn kinderfeestje een groter cadeau kan vragen.

Vertel de ouders van de jarige dat jullie helaas geen budget hebben voor cadeautjes

Dat voelt misschien (waarschijnlijk) enorm als met de billen bloot gaan, maar soms is het helaas niet anders. Als je het echt niet kan betalen, forceer het dan ook niet. Aan de ouders van het kind dat een partijtje geeft om daar verantwoordelijk mee om te gaan. Wanneer je ze iets beter kent, helpen ze je vast graag uit de brand. En als je zelf een kinderfeestje geeft en de ouders komen met deze mededeling naar je toe, dan kan je ze helpen door zelf iets te kopen of misschien op een andere manier.

Welke afweging maak jij? Hoeveel geld geef jij gemiddeld uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids