Press "Enter" to skip to content

Bedplassen: oorzaken en tips waar je echt iets aan hebt

Bedplassen (’s nachts niet zindelijk zijn na de vijfde verjaardag) is een probleem waar weinig over wordt gepraat. Het is een taboe om te vertellen, voor zowel ouders als kind. Chantal stuurde ons dit artikel om er meer bekendheid aan te geven. Ze vertelt waar bedplassen eigenlijk vandaan komt en deelt de beste tips vanuit haar eigen ervaring.

Dit artikel is ingezonden door Chantal.

Bedplassen: een taboe om over te praten

Bedplassen is een probleem waar in mijn ogen weinig over wordt gepraat. Mijn zoon heeft tot zijn achtste jaar in bed geplast, en soms dacht ik wel eens dat hij de enige was. Tot ik in mijn omgeving hoorde dat dit veel vaker voorkomt, alleen praten weinig mensen erover. Logisch ook, zelf schaamde hij zich er ook voor. Maar hij kon er niets aan doen! We hebben van alles geprobeerd om het bedplassen te laten stoppen, en uiteindelijk is het over gegaan. Hoe dat precies komt weten we niet, waarschijnlijk is hij er gewoon overheen gegroeid.

Welke oorzaken zijn er voor bedplassen bij kinderen?

Als een kind van 5 jaar of ouder de plas ’s nachts niet kan ophouden, spreek je van bedplassen. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen als je kind op die leeftijd nog niet zindelijk is gedurende zijn slaap. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken voor bedplassen.

Medische oorzaken

Soms is hier een medische afwijking de oorzaak van, bijvoorbeeld problemen met de blaas of nieren. Ook kan obstipatie ervoor zorgen dat het signaal van een volle blaas niet goed wordt doorgegeven aan de hersenen. Om dit uit te sluiten zijn wij door de huisarts verwezen naar een zogenaamde plaspoli in het ziekenhuis waar allerlei testjes worden gedaan. Er wordt een echo van de blaas gemaakt, gekeken hoeveel urine er in de blaas kan, en of alles verder goed werkt. Gelukkig was er bij mijn zoon niets medisch aan de hand.

Signaal naar de hersenen komt niet goed door

Wij hadden het vermoeden dat onze zoon zo diep sliep, dat het signaaltje dat hij moest gaan plassen niet goed doorkwam. Althans hij werd er niet wakker van. Daarnaast dronk hij overdag ook redelijk veel. Ik vond het lastig om hier een oplossing voor te vinden: hoe zorg je dat een kind wakker wordt als het moet plassen? Dat kun je eigenlijk niet afdwingen. Natuurlijk lieten wij hem ’s avonds plassen voordat hij ging slapen, en ook haalde ik hem vaak ’s avonds nog slapend uit bed om nog een keer te plassen. Soms was alles dan zelfs al nat en waren we dus al te laat. De volgende ochtend was hij dit altijd allemaal vergeten.

Welke oplossingen zijn er als je kind in bed plast?

Luiers en matjes gebruiken

Luiers worden eigenlijk afgeraden bij kinderen vanaf 5 a 6 jaar, omdat kinderen dan zelf niet voelen dat ze geplast hebben en er dus geen ‘last’ van hebben. Maar geloof me, als je zeven dagen per week het bed moet verschonen fiets je echt gillend naar de Jumbo voor een pak luiers. Ik vond zelf de DryNites van Huggies erg fijn, die zijn er zelfs tot 15 jaar. Om toch een beetje aan het advies te voldoen zijn we op een gegeven moment overgestapt op celstof matjes (die ook in kraampakketten zitten) onder het hoeslaken, en later een speciaal hoeslaken dat geen vocht doorlaat. Zo blijft het matras droog maar voelt het kind wel dat het in bed heeft geplast.

Plaswekker

Vaak wordt door de artsen ook een plaswekker geadviseerd. Dit grijpt weer terug naar het idee dat het kind zich bewust moet worden dat het moet plassen. De plaswekker zit met een sensor aangesloten op een speciale onderbroek. Zodra deze nat wordt gaat de plaswekker keihard piepen. Het idee is dat het kind wakker wordt en zich realiseert dat hij moet plassen.

Nou, dit hebben we geweten. Wát een kabaal maakt dat ding, een brandalarm is er niks bij. Gevolg was dat het hele huis wakker was, behalve het kind dat in bed plaste. Dat lag dan alsnog in de herrie in een nat bed heerlijk te slapen. Je begrijpt, dit zou best een uitkomst kunnen zijn maar wij waren hier snel klaar mee.

Adviezen bij bedplassen werken niet altijd

Als je op internet gaat zoeken, kom je heel veel adviezen tegen om bedplassen te voorkomen en/of verhelpen. Geloof me, ik heb ze allemaal geprobeerd. Zoals dus wakker maken en laten plassen voordat wij gingen slapen (waarbij het advies uit het ziekenhuis was om hem écht wakker te maken, zodat hij bewust zou gaan plassen, nou, probeer dat maar eens bij een kind dat diep slaapt!).

Ook wordt geadviseerd om met een beloningssysteem te werken. Zelf was ik daar erg op tegen, omdat mijn zoon er echt niets aan kon doen als hij in bed plaste. Hoe kon ik hem dan belonen bij een droog bed? Natuurlijk hebben we het wel geprobeerd, want bij 7x per week het beddengoed wassen heb je er na een tijdje zelfs een playstation voor over om het droog te houden. Maar helaas, zonder resultaat.

Wat te doen als je kind gaat logeren of op kamp moet en nog bedplast?

Uiteindelijk heb ik besloten me er maar bij neer te leggen. We hadden alles geprobeerd. Van meerdere kanten hoorde ik inmiddels mensen die soms zelfs tot volwassen leeftijd in bed hadden geplast. Een vervelend vooruitzicht, maar wat kun je anders dan accepteren? Voor mijn eigen rust besloot ik de luiers weer te gaan gebruiken.

De eerste keer op kamp vond ik het even spannend: hoe zou het gaan? Ik werd gerustgesteld toen de leiding me toevertrouwde dat er wel viere kinderen nog met een luier sliepen. Mijn zoon zou hem zelf aantrekken voor het slapengaan en ’s ochtends zelf weer uittrekken. Het ging prima, en zo was logeren ook geen probleem meer.

En ineens was het over

En ineens, hij zal een jaar of 8 geweest zijn, was hij steeds vaker droog ’s nachts. Hoe en waarom weten we nog steeds niet. Het begon met een paar dagen per week, maar breidde snel uit en na een tijdje had hij nog maar zelden een ongelukje. Hij is inmiddels bijna vijftien. Toevallig kwam ik van de week nog twee pakken luiers tegen, en besloot ik dit artikel te schrijven, anders was ik het waarschijnlijk alweer vergeten. Gek hoe je je zo druk kunt maken om iets en het dan ineens vanzelf over gaat.

Bedplassen: mijn allerbeste advies aan andere ouders?

Mijn advies aan andere moeders zou zijn: maak er geen groot probleem van (je kind is niet de enige!!), laat natuurlijk wel eerst alles nakijken op medisch gebied, maar als er niets aan de hand is dan kun je niet anders dan het accepteren. Zorg wel dat je het een beetje leuk houdt voor jezelf, dus als je je prettig voelt bij het gebruik van luiers of de plaswekker net als ik uit het raam wil smijten, doe dat gewoon. Het komt echt een keer goed!

Bedplassen is een vervelend probleem, met name voor het kind zelf. Er heerst toch een taboe op. Ook voor ouders is het lastig er met iemand over te praten of ervaringen uit te wisselen. In dit artikel vind je de precieze oorzaken en handige tips. Succes! Wil je misschien (anoniem) je verhaal delen? We lezen het graag in de reacties. Je kan dan bij het veld waar je je voornaam invult een pseudoniem gebruiken.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

One Comment

  1. rachel rachel 27/07/2020

    het kan wel eens gebeuren lijkt mij maar als het vaker gebeurd lijkt het mij inderdaad ook lastig zowel voor ouder als kind, maar het gaat een keer over 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids