10 gouden tips voor een extra smakelijke barbecue

Hoe krijg je nu het lekkerste vlees van je barbecue? Waarom zou je barbecueën in de winter en hoe zit het eigenlijk met sausjes? Bart (fervent liefhebber) geeft 10 prettige barbecuetips waarmee je (of je man) meteen aan de slag kan!

Barbecueën: koken voor mannen

Persoonlijk ben ik groot voorstander van de man als ‘baas barbecue’. Dat heeft onder andere te maken met een uitgerookt trauma uit 2005, toen ik een dag lang als vrijwilliger boven de barbecue hing en achteraf nog urenlang bleef hoesten. Maar het is ook pure zomerse luiheid. Op dagen dat de hete zon me zo’n beetje doet smelten, heb ik simpelweg geen zin meer om nog aan de slag te gaan in de keuken. Helaas houdt Ro ook niet perse van vlees braden met de brandende zon in zijn nek, dus waren we tot op heden aangewezen op onze zwager.

Maar wie weet zijn wij straks ook fanatiek aandeelhouder in Weber – volgens kenners de heilige graal in barbecue-land. Vandaag namelijk tien barbecue tips van gastblogger, ex-collega en tevens fervent barbecue-er Bart, die in zijn vrije tijd niets liever doet. Van de gebruikelijke worstjes tot pizza’s en pannenkoeken, het kan allemaal! 

Barbecue weer

De zon schijnt, ’s avonds blijft het lekker lang zwoel en je zit met een ijskoud drankje buiten. De ideale omstandigheden voor een heerlijke barbecue. Onderstaand 10 tips om je middag/avond nog beter te maken.

10 gouden barbecue tips

Neem de tijd

De eerste tip is misschien wel de belangrijkste van deze tien barbecue tips: neem de tijd. Zowel voor de voorbereiding als het bakken zelf. Als je haast hebt, kun je beter wat anders eten. Door je vlees rustig te laten garen, voorkom je dat de buitenkant zwart is en de binnenkant nog rauw.

Investeer in goede spullen

Tuincentra en bouwmarkten pretenderen vol te hangen met allerlei ‘onmisbare’ accessoires voor je barbecue. Geloof me, die heb je echt niet allemaal nodig. Wat ik zelf wél heel handig vind is het volgende:

  • Firestarter: eigenlijk een heel simpel concept. Je legt drie aanmaakblokjes op je barbecue en de firestarter daar bovenop. Door de schoorsteenwerking hoef je niet meer te blazen, wapperen of andere toeren uit te halen. Afhankelijk van de hoeveelheid, zijn je briketten na 20 tot 40 minuten allemaal roodgloeiend. De Weber variant is door en door gepompnageld en zal dus niet snel uit elkaar vallen. Mocht je een goedkoper exemplaar kopen, neem dan in elk geval geen (zwart) ‘geverfd’ exemplaar, deze zal de eerste paar keer afbladderen en stinken.
  • Goede handschoenen: niet alleen je firestarter, maar ook kolen, rooster en stokjes worden heet. Zorg daarom voor hittebestendige handschoenen.
  • Barbecue met deksel: hierdoor wordt je vlees ook van bovenaf verwarmd. Het zal daardoor gelijkmatiger warm worden en dus malser blijven. Daarnaast heb je veel minder briketten nodig dan op een open barbecue. (Tip: wanneer je een nieuwe barbecue koopt, let er dan op dat je er één neemt die makkelijk schoon te maken is. Je zal zien dat je hem dan veel vaker gebruikt)
barbecue tips

Barbecue sidetable

Met alleen een barbecue ben je er niet. Je hebt ook een plek nodig voor je gereedschap, je kruiden, je drinken, je vlees en noem maar op. Maak dus een mooie sidetable. Niet alleen handig, ook leuk om te doen. De BEKVÄM roltafel van IKEA is een goede basis. Bevestig haken, een kruidenrek, een keukenrolhouder of een glashouder. Je kan het zo gek maken als je wilt.

Warme en koude kant op de barbecue

Ook een heel belangrijke. Leg je kolen aan één kant. De ‘warme’ of ‘directe’ kant gebruik je om je vlees als het ware te schroeien. Het vlees krijgt aan deze kant de mooie bruine kleur en het patroon van je rooster. Als je vlees aan beide kanten goed geschroeid is, kan je het op de ‘koude’ of ‘indirecte’ kant leggen. Je vlees kan nagaren, zonder dat het zwart wordt. Dit is zeker handig in het geval van kippenpootjes. De koude kant kan ook gebruikt worden voor voedsel dat langzaam moet garen.

Minder saus is beter

Een goede barbecue heeft geen saus nodig. Ik durf zelfs te zeggen dat het zonde is saus toe te voegen wanneer je vlees of vis goed gekruid of gemarineerd is. Gril liever wat groente erbij.

Maak het rooster schoon met hitte

Het schoonmaken van het rooster is doorgaans niet de leukste klus. Het scheelt als je aan het eind van zo’n avondje barbecueën het rooster nog eens goed verhit. Aangekoekt vuil zal verkolen en is er met een goede staalborstel vrij makkelijk weer af te halen. Herhaal dit voordat je de volgende keer weer vlees op je rooster legt.

Denk out of the box

Op een gegeven moment zul je merken dat je eigenlijk altijd hetzelfde op de barbecue legt. Hoe lekker dat ook mag zijn, eigenlijk is het zonde. Er zijn namelijk zoveel lekkere dingen die je met een barbecue kan bereiden! En ook hier geldt, de extra tijd die je in de voorbereiding stopt, proef je terug op je bord.

Investeer liever in goed vlees dan veel vlees

Barbecueën is voor mij kwaliteit en niet kwantiteit. Koop dus liever biologisch vlees bij de slager, dan een paar kiloknallers bij de supermarkt. Overvoer je gasten ook niet met brood en allerlei smeersels. Het is zonde als ze al bijna vol zitten als de eerste gerechten van de barbecue komen. Zet je brood dus ook pas op tafel als je vlees klaar is.

Winterse barbecue

Misschien de minst voor de hand liggende van deze barbecue tips, maar daarom niet minder succesvol. Zet je barbecue ook eens aan in de winter. Zolang het droog is en niet te hard waait kan dat prima. Kies wat grotere gerechten die je buiten klaarmaakt en vervolgens met z’n allen binnen opeet.

Extra handige barbecue tips:

  • Geen barbecuepakket! – Kies zelf wat je lekker vindt. Zorg voor variatie door stukken vlees te delen. Dan heb je wel de smaak, zonder dat je snel vol zit.
  • Zalm van een cederhouten plankje – Door je zalm te kruiden en op een plankje te bereiden, blijft de zalm heerlijk van textuur en trekt de smaak van het hout in je zalm.
  • Pizzasteen – Met een pizzasteen (zie: foto hierboven) op de barbecue kan iedereen zelf de ingrediënten op z’n pizza doen die hij wil. Ook leuk zijn allemaal kleine pizzaatjes te maken.
  • Italiaanse bol en olijven op je hamburger – Geen kleffe broodjes hamburger met veel saus. Stop eens Italiaanse bollen in de oven en snijd een paar olijven in ringetjes. Dat smaakt meteen een stuk beter. Natuurlijk aan te vullen met iedere gegrilde groente die je wil.
  • Pannenkoeken – Eten er kinderen mee die niet zo dol zijn op barbecueën? Pak een oude pan en bak een pannenkoek op de barbecue. Kleine moeite, groots resultaat. Alternatief is een tosti.
  • Banaan met witte chocolade – Banaan opensnijden, witte chocola erin en in aluminiumfolie wikkelen. Na even op te warmen op de barbecue heb je een heerlijk toetje.
  • Vuurkruiden – Niet echt nuttig, maar ruikt erg lekker. Gooi eens wat Italiaanse kruiden, vuurkruiden of iets anders op de gloeiende kolen.

Gouden tip: een sathee-kan

Doorgewinterde barbecueërs herkennen dit probleem waarschijnlijk wel: warme satésaus in een schaaltje koelt af, maar met waxinelichtje eronder koekt het aan. Laatst hoorde ik op de radio de gouden tip: giet je warme satésaus in een thermosflesje en de saus blijft de hele barbecue prima op temperatuur. Schenkt ook nog eens makkelijk uit.

Heb jij nog barbecue tips die niet mogen ontbreken aan dit rijtje?

Dit artikel is geschreven door Bart.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven