Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De leukste bakerpraatjes om het geslacht te voorspellen!

Mensen vinden niets leuker dan het geslacht van je baby te voorspellen. Vaak zijn dit soort voorspellingen gebaseerd op de zogenaamde bakerpraatjes. Wij zetten de leukste voor je op een rij, zowel uit Nederland als van over de grens!

Inhoud Verberg

Geslacht van de baby voorspellen dankzij bakerpraatjes

We weten allemaal best dat je het geslacht van de baby alleen maar kunt vaststellen met een echo en/of na de geboorte. Maar toch gaan er allerlei bakerpraatjes rond die aan de hand van de vorm van je buik, je uiterlijk of andere zaken zouden kunnen voorspellen of je een jongen of meisje krijgt.

Algemene bakerpraatjes

Voor elke keer dat de moeder haar zin niet krijgt, ontstaat er een moedervlek bij de baby

Dit bakerpraatje zou betekenen dat de moeder van kinderen met relatief veel moedervlekken, zeer ontevreden was tijdens de zwangerschap. Of het zo is? Tja… Dat weet je alleen zelf! De kans is sowieso heel klein dat je baby wordt geboren met een moedervlek: dit geldt voor slechts 1% van alle kindjes.

Spugen in de ochtend? Dat komt door het kriebelen van het hoofdhaar van je baby

We weten inmiddels dat de eerste haartjes (lanugo) ontstaan in week 15. Een moment dus dat je ochtendmisselijkheid hopelijk al lang en breed verdwenen is.

Drink je veel koffie tijdens je zwangerschap? Dan krijgt je baby rode haren

Dit is best een bijzonder bakerpraatje. Vooral omdat de landen waar rood haar het meest voorkomt, Ierland en Schotland. En laten die twee nu van oudsher net heel erg bekend staan om hun voorliefde voor drankjes als bier en whisky, maar niet vanwege koffie… Irish coffee is een uitzondering; Ieren zijn namelijk nog altijd vooral theeliefhebbers – net als hun Schotse ‘overburen’.

Als je veel aan je buik krabt, krijgt het kind veel haar

Feitelijk gezien onwaar. Jeuk op je buik ontstaat doordat de huid onder druk staat en er scheurtjes kunnen ontstaan (striae). Of je baby wordt geboren met een volle bos haar of helemaal kaal is vooral afhankelijk van zijn genetische aanleg. Net als striae dat is trouwens: als je een soepelere huid hebt, krijg je hier minder last van en ook dat wordt doorgegeven.

Zie je een haas? Snel opzij kijken, anders krijg je een baby met een hazenlip

Sommige mensen dachten vroeger echt dat het zo werkte. Zag je een haas, dan kreeg je kleintje een hazenlip. Dit heeft natuurlijk niks met elkaar te maken. Een hazenlip ontstaat tijdens de zwangerschap, net als een open ruggetje – iets waarop je de kans kan verminderen met het slikken van extra foliumzuur.

Ook wanneer je meer last hebt van maagzuur krijgt je baby een volle bos

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap hangt samen met de groei van je baarmoeder. Je maag heeft minder plek en het klepje, dat hem normaal afsluit, werkt daardoor minder goed. Helaas zegt dit bakerpraatje dus helemaal niets over het kapsel van jullie baby straks.

Veel azijn drinken, zorgt voor een makkelijke bevalling

Zou wat zijn toch? Elke dag een paar zure slokken nemen en je baby glijdt als het ‘ei van Columbus’ door de hals van een wijnfles naar buiten…  Waarschijnlijk zou de verkoop van azijn dan tot grote hoogte stijgen. Maar helaas. Of je bevalling soepel verloopt, is afhankelijk van zoveel oorzaken. Behalve deze.

Bovendien moet je uitkijken met te grote hoeveelheden (verkeerde) azijn tijdens je zwangerschap. Deze vrouw wilde abortus plegen en dronk een hele fles schoonmaakazijn leeg. Ze overleed.

Merel: ‘Ik was net achttien weken zwanger van June en we gingen op visite. De beste man had een enorme hond: een soort uit de kluiten gewassen pitbull in het formaat van een Deense Dog. Gevoelsmatig althans. Vooraf waarschuwden ze dat hij behoorlijk kon blaffen, dat ik niet moest schrikken. Maar er gebeurde niets. We liepen naar binnen, de hond kwam tegen mijn been aan liggen en week niet meer van mijn zijde. Hij wilde alleen maar als een schoothondje worden aangehaald. Pas toen er een paar uur later andere mensen binnenkwamen die mijn kant op kwamen, begreep ik de waarschuwing. Tegen hen blafte hij wel, en hoe! Ik geloof dus echt wel dat dieren je zwangerschap kunnen aanvoelen’

Als vreemde katten spontaan bij je op schoot gaan zitten, ben je zwanger

Dat dieren sneller aanvoelen dan mensen dat je zwanger bent, zou kunnen. Hiervoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs, maar het klinkt best logisch. Zowel katten als honden ruiken veel beter dan de mens en zouden een verandering in je feromonenhuishouding kunnen opmerken. Zo gek is het dus niet als vreemde katten ineens aanhalig worden zodra jij met je zwangere buik in de buurt komt.

Je mag je armen niet omhoog steken, onder een drooglijn lopen of halssnoeren dragen

Als je dit doet, zou de navelstreng om het nekje van je baby komen te zitten, zo ging de voorspelling. Dat de navelstreng om de nek zit, heeft vooral te maken met de flexibiliteit van zowel je baby als de navelstreng in de buik. Zo’n kleintje beweegt natuurlijk behoorlijk in je buik en daarbij kan dit gebeuren. Ongeacht of je nu met je armen omhoog loopt of een halssnoer draagt.

Uiterlijk van je baby beïnvloeden door naar mooie dingen te kijken

Een ander bekend bakerpraatje was dat als je veel naar mooie dingen keek tijdens de zwangerschap, je een mooier kind kreeg. Zag je vooral lelijke dingen, dan zou dat ook iets over het uiterlijk van je baby zeggen. Gelukkig weten we nu wel beter. Niet alleen is uiterlijk genetisch bepaald, ook blijft uiterlijk een kwestie van smaak en zit echte schoonheid van binnen.

Laat je een zwangere vrouw veel schrikken? Dan krijgt ze een schrikachtig kind

Je baby kan aanvoelen of je schrikt. Doe je dat vaak dan zou het in theorie kunnen zijn dat je baby iets gevoeliger is voor een onverwachte situatie en daar sneller van schrikt. Hoewel hier nog onvoldoende onderzoek naar is gedaan, wordt aangenomen dat een schrikreactie vooral voortkomt uit je genenpakket én de fysieke en emotionele toestand. Je schrikt immers sneller bij vermoeidheid dan wanneer je heel alert bent.

Veel melk drinken zorgt voor een lichte huid

Het drinken van melk zegt in principe weinig over de huidskleur van je baby. Wel is het zo dat in andere delen van de wereld veel minder koemelk wordt gedronken minder mensen wonen met een lichte huid: Zuid-Amerika, Afrika en een groot deel van Azië. Dit heeft verder geen enkel verband met de huidskleur zelf trouwens, maar met het gebruik van zuivelproducten met lactose. Waar vanaf jonge leeftijd veel koemelk wordt gedronken, zoals in Europa en het Midden-Oosten, kunnen mensen er een stuk beter tegen.

Onderstaande bakerpraatjes langs de meetlat

Merel is momenteel zwanger van haar vierde dochter. Met een berg zwangerschapservaring achter de rug leek ze ons de uitgelezen persoon om de onderstaande bakerpraatjes eens goed langs de meetlat te leggen. Kloppen ze? Rood klopt niet, oranje grotendeels en groen helemaal.

bakerpraatjes voorspellen geslacht jongen
Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Bakerpraatjes over jongens

Draag je meer ‘van voren’? Dan krijg je een jongetje

Het idee is dat jongens vooral zorgen voor een buikje dat je van voor draagt, meisjes draag je rondom (of anders gezegd: over je hele lichaam).

De praktijk? Eerlijk gezegd klopt het wel voor de vorige drie zwangerschappen. Die droeg ik tot in mijn tenen zeg maar. Dit keer is mijn buik echter ronder, meer van voren en ‘beschaafder’. Zelfs in week 29 vroeg iemand nog aarzelend of ik zwanger was, omdat hij twijfelde. Dat deden ze de andere keren in week twaalf al niet meer…

Heb je koude voeten? Dan krijg je een zoon

Verandert er niks, dan wordt je baby een meisje.

De praktijk? Nu heb ik eigenlijk altijd koude voeten, dus in die zin veranderde er niets. Zo richting het einde valt dat gelukkig weer mee. Of het te maken heeft met het geslacht? Volgens mij helemaal niks. Het is meer een familietrekje.

Wil je een jongen verwekken? Draag dan een muts of pet tijdens de daad

Hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat alle jongensvaders een pet, muts of hoed droegen tijdens het verwekken van hun kind, zal dit bakerpraatje hoogstwaarschijnlijk wel opgaan voor de meeste meisjesouders. Wil je een jongetje? Dan zou je dit trucje kunnen proberen. Of het je man seksueel gezien aantrekkelijker maakt is een tweede.

De praktijk? Voor zover je het wil weten: wie weet was dit de oorzaak haha!

Als je linea nigra doorloopt tot boven je navel, is je baby een jongen

Wanneer je in verwachting bent van een meisje, zou de streep doorlopen tot de navel. Bij een jongen daarboven.

De praktijk? Hierover kan ik eigenlijk slecht oordelen. Ik heb namelijk nog nooit een linea nigra gehad. Dus zeker niet boven de navel. Alleen deze laatste keer zie je een hele lichte streep. Deze loopt wel door.

Jongens geven energie

Je zou kunnen zeggen dat dit een trucje is van moeder natuur, omdat je het na afloop nodig hebt. De algemene tendens onder jongensmoeders is namelijk dat ze vaker buiten zitten en/of bezig zijn met hun zoon en dus die energie hard nodig hebben.

De praktijk? Tot vorige zwangerschap was ik er heilig van overtuigd dat dit bakerpraatje klopte. Inmiddels niet meer: de laatste maanden voel ik me energieker dan ooit. Ik had bovendien zelfs zin om te sporten – iets dat ik hiervoor niet kende. Dus het geslacht kan je hier niet aan aflezen. Hoogstens dat ik nu iets beter voor mezelf zorg, denk ik.

Donkere tepels

Als je tepels niet van kleur veranderen, zou je een meisje krijgen volgens de voorspellingen.

De praktijk? Ik geloof niet dat ik per se het wel en wee van mijn tepels online hoef te hebben, maar het verkleuren van de tepels is een algemene verandering die hoort bij je zwangerschap. Het zou je baby helpen om na de bevalling makkelijker te starten met borstvoeding. Dit bakerpraatje klopt dus niet.

Bij een jongens zwangerschap krijg je meer lichaamshaar

Of dit nu komt door de hormonen of iets anders – bij een jongetje zou je meer lichaamshaar krijgen.

De praktijk? Hoewel sommige vrouwen inderdaad een vollere bos haar krijgen (op hun hoofd) tijdens de zwangerschap, is dit niet altijd afhankelijk van het geslacht. Zo merk ik dat nu ook bij mezelf. Het is stralender en dikker dan voorheen. Wat overig lichaamshaar betreft? Nee, mijn zusje is twee keer zwanger geweest van een jongen en zag er niet ineens uit als een weerwolf. Er veranderde helemaal niets.

Zwangert je man gezellig mee? Dan krijgen jullie een zoon

De oorzaak zou kunnen liggen in het volgende bakerpraatje, waarbij wordt gesteld dat je lekkerder gaat koken door een jongen. Als je man niets verandert in zijn gewicht, zou je een meisje krijgen.

De praktijk? Bij ons klopt het helemaal. Ro kwam niets aan tijdens de zwangerschappen en we kregen alleen maar meisjes. Maar dan kijk ik naar mijn zusje en haar jongens: haar man doorging geen plotselinge gewichtsverandering. Daarom oranje: deels wel, deels niet.

Zin om lekker te koken? Dan krijg je een zoontje

Als dat daadwerkelijk zo is, dan klinkt het inderdaad logisch dat je man ook aankomt. Meisjesmoeders zouden meer van de makkelijke maaltijd zijn. Al kan dat dan weer op zijn beurt samenhangen met de vermeende vermoeidheid.  

De praktijk? Ik heb vooral behoefte aan pastagerechten. Dat had ik elke zwangerschap wel. Door corona en alles daaromheen merkte ik dat ik ook meer tijd had. En dat gaf automatisch meer zin om echt te gaan kokkerellen. Niet alles was weliswaar een succes, maar we hebben toch een paar keer heerlijk gegeten. De vlieger dat je dan een jongetje zou krijgen, gaat dus niet op.

Bij een jongen houd je geen ribben meer over

Meisjes zouden lager schoppen dan jongetjes. Als je dus in verwachting bent van een jongetje, zou je volgens deze voorspelling moeten uitkijken voor je ribben.

De praktijk? Ik ken zowel meisjesmoeders die een gekneusde rib overhielden aan de zwangerschap als jongensmoeders die hier geen last van hadden. Het zal om het even zijn. Hier maakte het allemaal weinig verschil: ze schoppen door mijn hele buik, zowel laag als hoog.

Wat zeggen je dromen? Gaan die over een jongen, dan is de kans groot…

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Als je dromen hebt waarin een meisje voorkomt, zal je ook waarschijnlijk een meisje krijgen.

De praktijk? Tijdens de eerste twee zwangerschappen droomde ik heel duidelijk over roze en dat we een meisje kregen. De laatste twee keren minder expliciet. Of het nu voortkomt uit moederlijke intuïtie weet ik niet. Het kan natuurlijk evengoed toeval zijn: tijdens de zwangerschap van Rose droomde ik ook dat het misging bij de echo en daar klopte niks van.

Ga je voor de kapjes van het brood? Dan wordt het een jongen

Heb je er helemaal niks mee? Dan is de kans groot op een meisje.

De praktijk? Ik eet altijd graag de kapjes (of kontjes) van het brood. Heeft niks met mijn zwangerschappen te maken. Nu dus ook, alle vier de keren.

Ziet je buik eruit als een voetbal? Dan wordt het een zoon!

Zou het iets te maken hebben met gendertyperende gedachten? Dat een jongensmoeder meer een buik krijgt als een voetbal en bij een dochter een watermeloen?

De praktijk? Voor mij gaat de vlieger niet per se op. Ik zou mijn buik namelijk zowel niet met een voetbal als een watermeloen willen vergelijken. En ook andere moeders (zowel van jongens als meisjes) zou ik niet per se in de categorie ‘voetbal’ of ‘watermeloen’ willen zetten. Apart bakerpraatje dus.  

Jongens geven hoofdpijn

En meisjes veel minder. Of het zo is?

De praktijk? Misschien geeft je zoon je in de puberteit hoofdpijn, als hij verkeerde vrienden krijgt. Maar tijdens de zwangerschap maakt het volgens mij helemaal niks uit. Hier heb ik vooral van week 17-19 rondgelopen met extreme hoofdpijn en we krijgen toch echt een dametje.  

bakerpraatjes voorspelling geslacht meisje
Afbeelding, ahmad sweeney – Shutterstock

Bakerpraatjes over meisjes

Meisjes geven dikke billen

Dat hangt waarschijnlijk samen met het idee dat je tijdens een meisjeszwangerschap vooral in zijn geheel aankomt. Dus ook bij je billen.

De praktijk? Zwanger of niet, dikke billen heb ik toch wel haha. Dus daarom zou ik het zeker niet op het geslacht van onze kinderen willen gooien.

Heb je regelmatig een ochtendhumeur? Dan verwacht je een meisje

Bij jongens zou je geen last hebben van een ochtendhumeur.

De praktijk? Gewetensvraag! Ik ben inderdaad niet per se het zonnetje in huis. Zeker deze zwangerschap kan ik nog weleens mopperen. Maar als ik heel eerlijk ben, zou dat zomaar te maken kunnen hebben met het feit dat onze (nu nog) jongste twee dochters al rond 06.00 uur opstaan. Daardoor heb ik geen tijd meer voor mezelf en ben ik iets minder uitgerust. Enige voordeel is wel dat ik zelf vaker wakker word rond 05.00 uur. Of nou ja, voordeel… Ik heb in elk geval weer dat momentje alleen in stilte. En dat doet toch goed.

Bij een meisje verlies je je taille

Opnieuw een bakerpraatje dat samenhangt met het uiterlijk. Op de één of andere manier zou een dochter niet best zijn voor hoe je eruit ziet tijdens de zwangerschap, als we de praatjes mogen geloven.

De praktijk? Niet waar. De vorige keren trouwens wel, maar dit keer zie ik mijn taille nog steeds zitten. Nu maar hopen dat ik hem de laatste weken ook nog weet vast te houden…

Zoete trek? Sla de roze spulletjes maar in bulkhoeveelheid in!

Bij jongens zou je je het liefst scheel eten aan zure dingen: sinaasappels, zure matjes en wellicht een citroentje tussendoor. En ben je in verwachting van een meisje, dan ligt je voorkeur bij koek en chocola.

De praktijk? Ik zie geen enkele samenhang tussen voedsel en het geslacht. Tijdens mijn zwangerschap van June at ik alles wat los en vast zat (van bakken chocolademousse tot Big Tasty’s). De keren daarop wisselde het een beetje. En nu merk ik vooral een onnoemelijk grote trek in zuivel. Waar ik voor de zwangerschap langzaam richting een parttime vegan dieet ging, kon ik de eerste weken niet van de kaas afblijven. Echt, ik snoepte gewoon plakken tussendoor. Chocola valt nog mee. Ik beperk me tot een broodje hagelslag.  

Enorme zin in sinaasappelsap? Dat wijst op een dochter

Staat haaks op het vorige natuurlijk, waarbij nog werd beweerd dat zure voeding juist duidde op een jongen.

De praktijk? Ook hier geldt eigenlijk dat ik niet zwanger hoeft te zijn om een goed glas sinaasappelsap te waarderen. Ongeacht het geslacht. Bovendien had ik hier, zeker in het begin, enorme trek in.

Bij een meisje krijg je zachte handen

Zou dit wellicht komen, omdat er dan een associatie wordt gelegd met de ruwe handen van hardwerkende arbeiders en een jongetje?

De praktijk? Mijn handen zijn niet per se ruwer of zachter dan normaal. Wel merkte ik deze laatste zwangerschap dat mijn handen iets vaker droog aanvoelden. Maar gezien het geslacht kan dat dan weer niet kloppen. Vermoed dat het meer iets te maken heeft met corona en bovengemiddeld vaak je handen desinfecteren.

Is papa een beetje zenuwachtig? Dan is hij ongemerkt al bezig met zijn toekomstige schoonzoon

Mannen zouden onbewust vaker nerveus zijn als je een meisje verwacht.

De praktijk? Ik kan me voorstellen dat sommige vaders na de geslachtsbepalende echo wel meer zenuwen ervaren. Zeker als ze zelf geen lieverdje zijn geweest. Ongewild ben je dan misschien toch bang voor karma. Maar vooraf? Nee, Ro is nooit zo’n zenuwachtig typje dus ook niet tijdens de zwangerschap.

Meisjes liggen liever rechts met hun hoofdje

Jongens links, meisjes rechts. Of dit bakerpraatje klopt?

De praktijk? Onze dochters lagen allemaal al snel met hun hoofdje naar beneden. Wel merk ik dat ze vaak met hun ruggetje aan de rechterkant liggen, maar of dat nu iets te maken heeft met hun geslacht?

Je slaaprichting zegt alles: hoofd naar het zuiden? Dan wordt het een meisje

Hoe je ligt (in welke windrichting) zou alles zeggen over het geslacht van jullie ongeboren baby. Naar het noorden is een jongen, richting het zuiden een meisje.

De praktijk? Behalve dat ik eerst even moest controleren hoe we nu liggen (richting het zuiden toevallig), wisselde dat nogal eens in het verleden. Over het algemeen slaap je toch vaak met je hoofd naar de kant die het meest logisch is in de slaapkamer. Bij ons is dat nu zuid, straks op zolder toevallig ook. Maar het had evengoed west kunnen zijn, zoals in het vorige huis.

Je krijgt een dochter als je vaker op rechts slaapt

Hoe je ligt (in welke windrichting) zou alles zeggen over het geslacht van jullie ongeboren baby. Naar het noorden is een jongen, richting het zuiden een meisje.

De praktijk? Behalve dat ik eerst even moest controleren hoe we nu liggen (richting het zuiden toevallig), wisselde dat nogal eens in het verleden. Over het algemeen slaap je toch vaak met je hoofd naar de kant die het meest logisch is in de slaapkamer. Bij ons is dat nu zuid, straks op zolder toevallig ook. Maar het had evengoed west kunnen zijn, zoals in het vorige huis.

Meisjes schoppen liever aan de linkerkant

Sommige bakerpraatjes spreken elkaar nogal tegen, dat zie je aan deze. Zou je volgens de één een jongetje krijgen als hij omhoog schopt, nu zou ook de rechterkant een zoon voorspellen.

De praktijk? Als gezegd schoppen ze alle kanten op. Niet per se een voorkeurskant. Valt dus weinig over te zeggen.

Meisje? Dan is je linkerborst groter dan rechts

Hier geldt ook het omgekeerde: dat je rechterborst groter zou zijn bij een jongen.

De praktijk? Bij elke vrouw is één borst groter dan de ander. Maar hier is er geen noemenswaardig verschil te ontdekken, als ik eerlijk ben.  

Bij een meisjeszwangerschap kom je overal aan

De moeder aller bakerpraatjes: de reden dat je dus dikkere billen krijgt en een buik ter grootte van een watermeloen is je nog ongeboren dochter.

De praktijk? Voor de eerste drie zwangerschappen ging deze vlieger zeker op. Nu niet. Dat heeft echt niks te maken met het geslacht, maar puur met het feit dat ik dit keer zelf bewust probeer om zolang mogelijk vol te houden dat ik niet verdubbel in omvang. Alles wat eraan komt, moet er immers ook weer af…

Baking soda test

Heb je geen zin om te wachten op de echo? Dan kan je als volgt proberen te achterhalen wat het geslacht van je kindje is: mix twee theelepels baking soda met een bekertje ochtendurine. Bruist het? Dan verwacht je een jongen. Zo niet dan is het een meisje. Zeggen ze…

De praktijk? Ik heb het niet geprobeerd, dus heb eerlijk gezegd geen idee. Daarom koos ik in dit geval voor het neutrale blauw. Als jij dit wel hebt geprobeerd, laat je het me dan weten in de reacties?

Dochters onttrekken schoonheid aan je uiterlijk

Jongens maken hun moeder mooier, meisjes minder. Zeggen ze. Dit is iets wat we niet aanraden om te gebruiken als argument tijdens een babyshower of gender reveal party; als je probeert te voorspellen wat het geslacht van de baby is 😉

De praktijk? Het is misschien niet leuk om over jezelf te zeggen, maar wel realistisch. De eerste drie zwangerschappen deden mijn uiterlijk zeker geen goed. Op basis daarvan zou ik hem op groen hebben gezet. Ik was vermoeid en dat zag je: een grauwe huid, dof haar, nagels braken sneller af en dikke wallen. De zwangerschapsglow was ver te zoeken. Tegelijkertijd kreeg ik destijds ook veel commentaar op hoe ik eruit zag, dat hielp hier niet aan mee.

Nu zit ik echter wel lekker in mijn vel. Ik straal, zie ik ook op foto’s. En misschien ben ik ook dit keer best een beetje aangekomen, maar ik vind het minder storend aan mijn uiterlijk. Er hangt een bepaalde rust over me heen die vorige keren ontbrak; dat maakt toch ook dat je er beter uit ziet.

Vaderlands dichter Jacob Cats schreef hierover ook een opbeurend gedichtje:

Die van een soontje swanger gaet
Heeft veel een skoon en bly gelaet.
Maer gaet ze van een meysje swaer,
So is haer wesen niet te klaer
.

(Bron gedicht)

internationale bakerpraatjes
Afbeelding, Yana Vydrenkova – Shutterstock

Internationale bakerpraatjes

Bakerpraatjes op de Antillen

 • Kietel een kindje niet onder de voeten of hij gaat stotteren. Zelfde geldt voor het blazen op de buik van je pasgeboren baby.
 • Als je voor de twaalf weken vertelt dat je zwanger bent, roep je onheil op jezelf af.

Bakerpraatjes in Duitsland

 • Meisjes maken je vermoeid, jongens geven energie.

Fleur: ‘Zo grappig! Van de meeste dingen denk je nu, dat geloof je toch zeker niet? 😉 De Chinese kalender had het bij mij bij allebei goed, maar ja de kans is ook 50%. Voor mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar borstvoeding in Ghana en daar waren de bakerpraatjes ook niet van de lucht. De colostrum melk deden ze dan in een schoteltje met een mier, als de mier verdronk was de melk niet goed…’

Bakerpraatjes in Italië

 • Heeft de aanstaande moeder een dikker gezicht, dan draagt ze een meisje
 • Groeit de haargrens in je nek in V-vorm, dan krijg je een jongetje.
 • Eet je het liefst de kapjes van het brood? Koop dan maar vast blauwe muisjes!

Bakerpraatjes in Noorwegen

 • Schopt je baby vooral aan de rechterkant? Dan verwacht je zeker een meisje.

Bakerpraatjes in Suriname

 • Als je iemand onaardig vindt tijdens de zwangerschap, zal de baby erop lijken
 • De aanstaande vader moet alles doen wat de zwangere vrouw van hem vraagt, anders krijgt hun kindje een wijnvlek

Bakerpraatjes in Turkije

 • Heb je een gruwelijke hekel aan een bepaalde vrouw? Dan krijg je een meisje. En als je een man niet kan uitstaan, wordt het een jongen.
 • Als je veel last hebt van maagzuur heeft de baby waarschijnlijk veel haar.

Bakerpraatjes in Zweden

 • Als je een meisje wil krijgen, moet je een bolletje knoflook bij je dragen. Voor jongens een ui. Kortom: stinken zal je!
 • Zielig en dun plukje haar op je hoofd? #teamroze Een jongen bezorgt je namelijk een weelderige haardos. Zeggen ze…

Chinese geboortekalender

Misschien wel één van de bekendste bakerpraatjes. Het is weliswaar onmogelijk dat in één specifieke maand helemaal geen jongens of meisjes worden geboren. Maar het is wel grappig om te kijken of hij voor jou klopt!

Hoe het werkt? Je kijkt eerst naar de leeftijd die je had op het moment dat je bevrucht werd en daarna naar de maand waarin dat plaatsvond. Zoek vervolgens in de tabel naar het punt waarop die kolom en rij elkaar kruisen en je hebt je antwoord!

chinese geboortekalender bakerpraatjes

Waar komt het woord bakerpraatjes eigenlijk vandaan?

Als je tegenwoordig bevalt, krijg je na de geboorte van je kindje een kraamverzorgster. Vroeger ging dat heel anders, al is het gebruik dat iemand je begeleidt tijdens en na je bevalling al eeuwenoud. Tot begin twintigste eeuw namen ongeschoolde bakers deze taak op zich. Zij deden het werk vanuit ervaring en begeleidden de zwangere al voor de bevalling.

Bovendien nam zij na de geboorte het kindje ‘s avonds mee naar huis of woonde bij het gezin in. Dat is toch anno 2019 nauwelijks meer voor te stellen? De term bakerpraatjes komt dus van de vrouwen die geen vooropleiding hadden en daardoor weleens onzin verkochten.

Afbeelding – Shutterstock

Kloppen bakerpraatjes?

Bakerpraatjes zijn een vorm van bijgeloof. Soms bewust verzonnen (zoals dat baby’s uit de boerenkool komen, een andere keer uit overtuiging. En omdat er ongetwijfeld ergens op de wereld moeders lopen voor wie ze opgaan, geloven mensen er soms in.

Logisch: als je je paarse sokken droeg op een dag dat alles mee zat, kan je ze bestempelen als gelukssokken. Doordat je daarin gelooft zal je de volgende keer dat je ze draagt alle gebeurtenissen schikken naar die overtuiging en dus lijkt het of je meer geluk draagt.

Als je drie moeders kent die veel perziken aten en harige kindjes kregen, ga je er vanzelf in geloven. Het is grappig om te zien hoe de bakerpraatjes per land verschillen, maar ook om te zien waar overeenkomsten in zitten.

Nu zijn we natuurlijk wel benieuwd! Klopt de Chinese geboortekalender bij jou? En welke bakerpraatjes kloppen wel of juist absoluut niet?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

10 reacties

 1. nicole orriens nicole orriens 04/08/2020

  Er zijn er echt enorm veel. En het punt is: de kans dat het lijkt te kloppen is vijftig procent, dus je lijkt al snel gelijk te krijgen : )

 2. rachel rachel 05/08/2020

  jeutje wat een lijst man ahahh. ik heb er nooit in geloofd zag het allemaal wel 😀 ze zeiden wel als je vent zijn sokken aanhoud tijdens de daad dat ik een dochter zou krijgen en ja dat is dan wel 2 keer gebeurd moahah

 3. Renata Feyen Renata Feyen 06/08/2020

  Ik lust geen koffie dus logisch uiteraard dat mijn kinderen geen rood haar hebben haha – wel eens leuk om al die dingen te lezen 🙂

 4. Daisy Daisy 06/08/2020

  Meine gutte, wat een lijst..

  Ik deed nooit wat met die bakerpraatjes, als het maar gezond is riep ik altijd.

  Wel leuk om dat van verschillende landen te lezen 😄

  • Saskia Saskia 07/08/2020

   Bij mij klopt toevallig de Chinese kalender. Maar al die bakerpraatjes daar geloof ik niet echt in. Ik ben sowieso een zoetekauw en ook tijdens de zwangerschap. Volgens de bakerpraatjes zou het dan een meisje moeten zijn geweest. Maar ik heb toch echt een zoon gekregen.

 5. Marsha Alvarez Marsha Alvarez 07/08/2020

  Wat een uitgebreide blog zeg! Maar ik vond het toch wel grappig/interessant om al die praatjes te lezen. Sommige kon ik wel maar andere dan weer totaal niet.

 6. Caroline Caroline 09/08/2020

  Grappig om al die praatjes te lezen. Zou ook mooi zijn als er vooraf ook bij stil wordt gestaan dat er kans is dat een kind er (vaak al in de vroege jaren) achter komt dat het gevoel niet overeenkomt met het geslacht.

  • Redactie Redactie Auteur van het bericht | 10/08/2020

   Hoewel die kans gelukkig (voor kinderen bedoel ik) heel klein is, is een open houding na de geboorte altijd goed. Je weet uiteindelijk niet of ze op het andere of hun eigen geslacht zullen vallen, make-up artiest worden (als jongen) of bouwvakker (als meisje) of zelf misschien nooit kinderen zullen willen. Het ‘standaardplaatje’ klopt uiteindelijk vaker niet dan wel 😊

 7. Fleur Fleur 09/08/2020

  Altijd grappig om te lezen, maar vaak natuurlijk larie. Al klopte de Chinese kalender bij mij beide keer (50-50 kans 😂)

 8. Kiki Hasselton Kiki Hasselton 11/08/2020

  jeetje, wat een lijst, maar leuk om door te lezen zeg! al die bakerpraatjes. de meeste had ik nooit gehoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids