tips badkamer inrichten praktisch gezin

Hoe richt je een praktische badkamer in voor het hele gezin?

Zeker met een gezin is de functie van de badkamer heel duidelijk: hij moet vooral praktisch zijn in gebruik. Je moet elkaar, zeker tijdens de ochtendspits, niet te veel in weg lopen en je wil genoeg ruimte hebben voor ieders verzorgingsproducten. Maar hoe richt je een badkamer zowel functioneel als mooi in? In dit artikel vind je handige tips.

Tips voor een functionele, mooie badkamer

Bad in de badkamer

Wanneer je nog jonge kinderen hebt, is een bad in de badkamer een uitkomst. Zeker na een lange stranddag of wanneer ze veel hebben buiten gespeeld, is het een stuk makkelijker om ze te wassen. Kies bij voorkeur voor een praktisch bad waar je goed bij komt, ook als je er op een krukje naast zit. Heb je een kleinere badkamer? Dan kan je het best voor een klein bad kiezen. Je zorgt hierbij alsnog voor een luxe uitstraling met een mooie inbouw badkraan. Verder is het slim om te kiezen voor een bad met daarom heen een vrije ruimte, zodat je hier spulletjes op kwijt kunt voor de kinderen: badeendjes, verzorgingsproducten en handdoeken. Je hebt zo alles bij de hand en kan daardoor altijd bij ze in de buurt blijven.

Comfortabele douche

Soms vinden kinderen de douche een beetje spannend. Een ruime inloopdouche kan dan heel handig zijn, omdat ze jou door de transparante douchewand kunnen zien. Bovendien hebben ze ruimte om te spelen. Verder kan het schelen als je hen de douchekop in handen geeft, zodat ze controle hebben over de hoeveelheid water die ze voelen. En een leuke douchegel (of badschuim) kunnen helpen om meer plezier te krijgen in het douchen.

Als je kiest voor een inloopdouche, houd dan rekening met alle gezinsleden. Door aan de muur verschillende mandjes te bevestigen, heeft iedereen toegang tot zijn eigen producten en kan er ook geen ruzie ontstaan over wat van wie is. Daarnaast is het een stuk makkelijker om de boel zo opgeruimd te houden.

Ruime wastafel

In een druk gezin moet je naast elkaar kunnen tandenpoetsen, haren borstelen en opmaken. Bij voorkeur kies je daarom voor twee wastafels, maar als dit geen mogelijkheid is dan is een ruime enkele wastafel erg fijn. Laat het badkamermeubel wit zodat het ruimtelijker oogt. Daarnaast helpt het om je spulletjes op te bergen in de kasten rondom. Handdoekjes en verzorgingsproducten berg je bij voorkeur op in handige lade onder de wastafel. Maar een extra kast kan ook praktisch zijn. Hier leg je de handdoeken in en kan je schoonmaakmiddelen opbergen – buiten bereik van kinderhanden.

Kindvriendelijke oplossingen in de badkamer

Zeker met jonge kinderen is het belangrijk om aan bepaalde zaken te denken, zoals een krukje om beter bij het toilet of de wastafel te komen. Een brilverkleiner of potje als je bezig bent met zindelijkheidstraining. Maar ook kindvriendelijke kranen, toiletten met een zachte sluiting om ongelukken te voorkomen en antislipmatten in de badkuip en eventueel douche zijn handig. Verder is het als gezegd belangrijk dat je wasmiddel en andere schoonmaakmiddelen buiten hun bereik zet – ook als ze op het krukje staan. Bij voorkeur op de bovenste plank van je kast.

Onderhoudsvriendelijke badkamer

Als je een (groter) gezin hebt, is onderhoudsvriendelijkheid een laatste pre. Kies bij voorkeur voor sanitair, meubels en wanden die je gemakkelijk kunt afnemen. koop een badmat die in de wasmachine kan. En kies natuurlijk ook altijd voor materialen die je gemakkelijk kunt reinigen en die goed bestand zijn tegen water/vocht. Zo gaan ze langer mee én je bent minder tijd kwijt aan het schoonmaakwerk.

Het is een uitdaging om de badkamer praktisch in te richten als er een compleet gezin gebruik van maakt. Toch hopen we dat je tot wat nieuwe ideeën bent gekomen met de bovenstaande tips!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©bbernard – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *