Zo maak je de douche echt goed schoon! 4 frisse tips

Vind jij het schoonmaken van de badkamer ook geen leuke klus? Dan ben je niet de enige. Deze ruimte poetsen behoort tot de minst populaire klussen in het huishouden. Toch is het wel belangrijk. Op een plek waar zoveel vocht (en stof, als je droger hier ook staat), maar relatief weinig ventilatie plaatsvindt, kan het gemakkelijk gaan schimmelen. Daarom is het belangrijk dat je de badkamer toch met grote regelmaat schoonhoudt. Hoe? Deze 4 tips helpen je hier gegarandeerd bij.

Hoe houd je de badkamer goed schoon?

Koop een onderhoudsarme douchekop en bijpassende kranen

Wanneer je een nieuwe douche installeert, is het handig om meteen rekening te houden met de toekomst. Kies liever voor een cabine met zo min mogelijk naden of bijzondere hoeken – om maar iets te noemen. Ook grotere, makkelijk schoon te houden tegels verdienen de voorkeur boven iets dat wellicht hartstikke modern is, maar minder praktisch.

Werk van boven naar beneden

Begin bij de tegels. Die kan je heel gemakkelijk schoonmaken met (groene) allesreiniger. Daarna doe je de douchecabine of douche zelf – als je een gordijn hebt, stop dit dan meteen even in de was – de vloer. Neem vervolgens de tegels en de douchekraan af met een antikalkreiniger. Je kan hier ook prima natuurazijn voor gebruiken. Voor de hardnekkige vlekken laat je het middel even inwerken en gebruik je een schuursponsje. Let wel op met het gebruik van natuurazijn en tegels die gemaakt zijn van – zachter – natuursteen. Die kunnen hier namelijk niet goed tegen. Laat je omtrent geschikte schoonmaakmiddelen voorlichten door je badkamerspecialist en kies een middel dat de steensoort mooier maakt.

Als je alles hebt schoongeboend, van douchecabine tot wastafel en toilet, kan je de vloer stofzuigen en dweilen. Dit doe je echt als allerlaatst, zodat je niet meer over de vloer hoeft te lopen wanneer je de badkamer schoon hebt gemaakt.

Beperk het aantal losse accessoires

Hoe minder je hebt slingeren, hoe minder je hoeft op te tillen om schoon te maken. Denk daarom kritisch na over wat je nu echt nodig hebt. Moeten er vier soorten shampoo in de douchecabine staan? Of zou eentje eigenlijk ook volstaan? De belangrijkste zaken zijn (hand)zeep, shampoo en conditioner, tandenborstels en tandpasta. Veel andere dingen zijn eigenlijk bijzaak en kunnen prima worden opgeborgen in een mooi badkamermeubel of je slaapkamer. Bijkomend voordeel hiervan is dat het ook meteen een stuk rustiger oogt in je badkamer.

Houd het werk in de badkamer bij

Schoonmaken is over het algemeen een kwestie van bijhouden. Doe je dit grondig, dan heb je per saldo veel minder werk en volstaat een kwartiertje per week. In de badkamer kan je bijvoorbeeld het hele gezin vragen om de muren even af te nemen met een wissertje na het douchen. Ook is het handig als iedereen gewoon zijn shampoo-, conditioner- en douchegelflessen goed sluit na gebruik, de spullen terugzet op de plek waar ze vandaan komen en geen losse toiletpapierrollen óp de prullenbak zet – om maar iets te noemen. Bovendien ontstaan kalk en schimmel op die manier minder gemakkelijk.

Nog een tip! Twijfel je om een bad te nemen? Houd dan in je achterhoofd dat een douche gemakkelijker schoon te houden is dan een bad. Bovendien blijkt uit onderzoek dat badderen toch minder goed is voor je huid dan je misschien zou denken. Je verliest hiermee sneller belangrijke huidvetten en kan dus eigenlijk beter lekker een lekkere douche nemen.

Hoe vaak maak jij de badkamer schoon?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven