Back to school checklist voor de basisschool

De scholen beginnen weer! De kinderen kunnen eindelijk weer lekker spelen met hun vriendjes uit de klas, het ritme komt terug als een lang verloren vriend en je hebt weer af en toe wat tijd voor jezelf (althans gevoelsmatig). Kortom, we gaan weer terug naar school. Wil je zeker zijn dat je op de eerste schooldag goed bent voorbereid (en niet nu al de mist ingaat)? Gebruik dan onderstaande checklist!

Goed voorbereid terug naar school

Eigenlijk zijn er maar een paar dingen die je op de eerste schooldag wil:

 • Op tijd zijn
 • Een relatief gezellige ochtend hebben met de kinderen

Heel veel meer hoeft het eigenlijk niet te zijn. Het fijnst is een redelijk geruisloze overgang van de lome vakantiedagen naar een bruisend schoolleven. Misschien een redelijk onmogelijke missie, maar een mens mag hopen. Bovendien helpt een goede voorbereiding echt.

Back to school checklist voor een succesvolle eerste dag

Stel je verwachtingen bij

Op tijd zijn dat gaat met deze back to school tips zeker lukken (tenzij je je wekker vergeet), maar verwacht niet dat je kinderen gezellig zijn. Vaak komen er zenuwen bij kijken, is je kind bloedchagrijnig omdat hij helemaal een zin heeft terug naar school te moeten óf hyperenthousiast bij het vooruitzicht weer te kunnen spelen met haar favoriete klasgenoten. Allebei geen ingrediënten voor een soepele ochtend. En vergeet ook niet dat veel mensen (zowel kinderen als ouders) voorafgaand aan de eerste schooldag vaak minder goed slapen – of het nu komt door de zenuwen of een wakker kind rond 03.00 uur ’s nachts.

Kortom, stel je verwachtingen bij. Geen vrolijke mededeling, wel een nuttige. Als jij niet van je kinderen verwacht dat ze braaf aan tafel zitten, zonder morren aantrekken wat jij voor ze klaarlegt en rustig blijven zitten tot je klaar bent met die schattige invlecht, maar even eerlijk, wanneer doen ze dat wel…

Janneke: ‘Persoonlijk vind ik het altijd prettig om de zondag voor ze weer naar school gaan rustig te gaan zitten met mijn agenda. Zowel Lou als Bo gaan naar de basisschool en zitten allebei op twee sporten. Ik weet gewoon dat als ik dat niet goed voorbereid, de eerste week nogal rommelig verloopt en dat trek ik zelf heel slecht. Na de voorbereiding laat ik los. De eerste schooldag loopt toch vaak anders, maar je bent in elk geval goed voorbereid waardoor je ruimte hebt voor het onverwachte. Op die manier komen we eigenlijk altijd relaxed aan op school én op tijd.’

Neem het schema voor de eerste week door

Sporttijden veranderen soms als je kind naar een volgend schooljaar gaat. Misschien was basketbaltraining eerst op zaterdagochtend en nu ’s avonds doordeweeks. Of zijn de turnlessen verplaatst van maandag naar woensdag, is paardrijden een uur eerder en voetbal een uur later. Niks is zo vervelend als op het laatste moment pas ontdekken dat je routine compleet omgegooid moet worden. Bekijk dit dus het liefst op tijd, zodat je kan wennen aan de veranderingen en je eigen schema hierop kan aanpassen.

Bereid je op tijd voor

Als je op dag 1 goed beslagen ten ijs wil komen, moet je je voorbereiden. Als je dit op zondagavond leest, kan je een deel van deze tip wel overslaan; het is ook prima om rapporten en andere schoolzaken later in de week mee te nemen.

Tijdige voorbereiding

 • Zoek alles bij elkaar dat weer mee naar school moet: rapporten, luizenzak, schooltas, bekers en broodtrommels.
 • Controleer of de schooltassen en broodtrommels/doppers/fruitbakjes allemaal nog functioneel zijn.
 • Nu je toch bezig bent, kijk meteen of de gymtas er goed uitziet (en geen rondje wasmachine nodig heeft), gymspullen en gymschoenen nog passen. Een vakantie kan soms immers echt een maat verschil betekenen.
 • Wat niet meer goed is of past, vervang je. Beter nog: voorzie alles ook meteen van een sticker met naam.
 • Breng de kinderen in de week voor school begint weer iets vaker op een normaal tijdstip naar bed. Zo kunnen ze vast wennen aan komende week en bespaar je jezelf op zondag hopelijk wakkere kinderen tot (ver na) 22.00 uur.
 • Zorg dat je voor dag 1 voldoende brood(vervangers), fruit en drinken in huis hebt om zowel te kunnen ontbijten als mee te geven naar school. Klinkt als een logisch punt, maar je zal niet de eerste zijn die gehaast ergens uit de krochten van de voorraadkast een stukje ontbijtkoek moet peuteren.

Voorbereiding op zondagavond

 • Eet iets dat de kinderen lekker vinden.
 • Zoek samen een kledingset uit voor de eerste dag en beslis eventueel wat ze met hun kapsel willen.
 • Klets voor het slapen gaan nog even over de komende schoolweek. Hebben ze er zin in, vinden ze iets spannend of willen ze nog iets weten? Nu is er tijd voor. Neem die tijd ook; een kwartier extra bij ze blijven kan soms net dat beetje aandacht en ruimte geven dat ze nodig hebben.
 • Controleer of alles dat weer mee moet (rapport, luizenzak) al in de schooltas zit. Smeer eventueel het brood – heb je jezelf gelijk een nieuwe goede, stressbesparende gewoonte aangeleerd – en zet de doppers klaar in de koelkast. Fruit kan morgen ook.
 • Dek de ontbijttafel alvast.

Merel: ‘Vroeger was ik echt een enome chaoot. Zo’n eerste schooldag was voor mij reden om te veranderen in een drilsergeant – alles om iedereen maar op tijd op school te krijgen. Dat werkte natuurlijk voor geen meter. Ik besefte ook iets belangrijks. De kinderen kan ik niet veranderen: hun prioriteit ligt nu eenmaal (nog) niet bij het op tijd komen met het volledige pakket. Mijn prioriteit wél. Door zo’n eerste schooldag checklist te gebruiken, loopt alles zoveel soepeler. Bovendien, je hebt na zestien jaar ouderschap zo’n beetje elke blunder al een keer gemaakt en dat heeft zo zijn voordelen.’

Ga op tijd naar bed

Ook als je de slaap maar slecht kan vatten, kan je in elk geval uitrusten. Zeker als je kinderen de neiging hebben om onrustig te slapen voor zo’n eerste schooldag of misschien nog weleens bij je kruipen in het holst van de nacht, kan je alle rust gebruiken. Lees, zolang zelf de slaap nog niet kan vatten, en hopelijk val je op tijd in slaap.

Veer een beetje mee met de dag

Je bent goed voorbereiden, dus wat er nu ook misgaat, aan jou kan het eigenlijk niet meer liggen. Heb je nog weleens de neiging om de tijd uit het oog te verliezen? Zet dan een wekker rond 08.00 uur zodat iedereen op dat moment zijn tanden kan poetsen. Zie je dat je kinderen nogal zenuwachtig zijn? Bewegen is een bewezen middel tegen nervositeit. Misschien helpt het om even een paar keer door de straat heen en weer te rennen of lekker gek te dansen.

Verder helpt het vaak om je niet te verzetten tegen hoe het loopt. Op je kinderen heb je weinig vat, maar over je eigen gevoelens heb je (tot op zekere hoogte) wel controle.

Zet hem op!

Ben jij al helemaal klaar voor de eerste schooldag? Of baal je stiekem dat de vakantie veel te snel voorbij is gegaan? Deel jouw ervaringen, tips en blunders in de reacties onder dit artikel!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven