Babyzwemmen: de voordelen, vanaf welke maand en meer

Babyzwemmen is een leuke manier om te bewegen met je kleintje. Maar vanaf welke maand mag je met een baby naar het zwembad? Hoe werkt babyzwemles, welke voordelen heeft het, wat neem je mee en waar moet je rekening mee houden? Je leest het allemaal in dit artikel over babyzwemmen.

Vanaf welke leeftijd kan je babyzwemmen?

Wil je ook graag lekker gaan zwemmen met je baby? Dan wil je natuurlijk weten wanneer jullie kunnen beginnen. Het antwoord op deze vraag is dat je kan gaan babyzwemmen vanaf minimaal drie maanden. De redenen daarvoor?

  • Hij kan zijn temperatuur redelijk zelfstandig reguleren.
  • De kans op infecties is kleiner, omdat je kindje minder kwetsbaar is met deze termijn.
  • Je kindje kan de verschillende prikkels in een zwembad (zoals water, de kou, rumoer, andere baby’s en liedjes) beter verwerken.
  • Hij heeft zijn eerste vaccinaties gekregen.

Wanneer kan je beter nog even wachten met babyzwemmen?
Bij vroeggeboren kindjes of baby’s met gezondheidsproblemen is het belangrijk te overleggen met de (kinder)arts. Die kan specifiek advies geven voor jullie situatie. Soms is het namelijk beter nog enkele weken of maanden te wachten. Ook als je kindje verkouden is, grieperig of gewoon niet zo lekker in zijn vel zit, kan je beter een keertje overslaan.

Verschillende leeftijdsgroepen

Per zwembad verschilt de indeling, maar vaak zijn er wel één of meerdere leeftijdsgroepen. Soms kom je terecht in een groep met kindjes van 0-2 jaar oud, een andere keer van 3-6 maanden. Kijk voor de juiste informatie op de website van jullie bad om te zien hoe het daar geregeld is.

Wat als je baby blijft huilen in het bad?

Soms kom je er tijdens het babyzwemmen pas achter dat je kleintje het best overweldigend vindt of merk je halverwege dat ze er eigenlijk wel weer klaar mee is. Luister goed wat je baby aangeeft en speel hierop in. Je hoeft zeker de les niet af te maken als je kindje begint te huilen. Soms is het fijn om nog even in het bubbelbad te gaan zitten, een andere keer kan je hem inwikkelen in een warme doek en eventueel voeden of lekker naar huis gaan. Die ruimte krijg je tijdens een babyzwemles – in tegenstelling tot zwemlessen op latere leeftijd.

Vind je het toch wat ongemakkelijk of spannend om zomaar uit het bad te stappen terwijl andere ouders nog doorgaan met de babyzwemles? Overleg dan vooraf even met de badjuf, zodat je er een beter gevoel bij krijgt. Zij zal je ook nog eens aangeven dat je de ruimte moet nemen die je baby nodig heeft en eventueel helpen als het niet meer gaat.

Is babyzwemmen wel veilig?

Is het wel veilig om je toch nog kwetsbare baby te laten zwemmen in een bad met chloorwater? Hoe zit het met een les zonder drijfmiddelen? Babyzwemles kan best wat vragen oproepen. Gelukkig voldoen de zwembaden in Nederland aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Ze zijn dan ook verplicht het water regelmatig te onderzoeken. Ook worden zwemwater en -baden zelf maandelijks gecontroleerd om te zien of ze voldoen aan de wettelijke norm.

Daarnaast krijg je inderdaad babyzwemles zonder drijfmiddelen (geen bandjes of grotere banden). De zwemlessen worden gegeven door een professional en je bent continu in contact met je kindje. Hierdoor is je baby echt veilig, hoe spannend het misschien ook lijkt die eerste keer. Tijdens normale zwemdagen zijn zwembandjes of andere drijfmiddelen wel verplicht.

Milou: ‘De eerste keer babyzwemmen vond ik best spannend: zonder drijfmiddelen? Maar eigenlijk ging dat al heel snel allemaal vanzelf. Mijn zoontje vond het heerlijk in het water en ik genoot van onze momenten samen. Enige dat ik zelf iets minder geslaagd vind, is het zingen in groepsverband. Maar goed, dat is geloof ik ook gewoon een drempel waar je overheen moet.’

Waar kan je babyzwemmen?

Kijk bij een zwembad bij jullie in de buurt of ze ook specifiek babyzwemlessen aanbieden. Deze worden gegeven door iemand die zich hierin heeft gespecialiseerd. Ook is het water iets warmer dan normaal, omdat baby’s gemakkelijk afkoelen.

Hoelang duurt een les babyzwemmen?

In principe duurt een babyzwemles een halfuur tot drie kwartier. Maar met jonge baby’s kan je vaak het best stoppen na zo’n 20-30 minuten, afhankelijk van wat je baby aangeeft. Babyzwemmen is voor zo’n kleintje best vermoeiend en ondanks de hogere watertemperatuur krijgen ze het op een gegeven moment toch koud. Je kan vanzelf kijken wanneer ze het wat langer volhouden. Vraag bij twijfel om advies aan de badmeester of -juf.

informatie over babyzwemmen tips
©David Tadevosian – Shutterstock

Checklist babyzwemmen: dit neem je mee naar het zwembad

  • Zwemkleding voor je baby en jezelf
  • Slippers voor de gladde tegelvloer in het zwembad – zorg dat je niet uitglijdt!
  • Zwemluiers (altijd één extra), gewoon of wasbaar
  • Handdoeken voor jezelf, voor je baby liefst een hydrofiel luier en/of badcape
  • Badjasje voor je baby (en eventueel een badjas voor jezelf, zodat je niet zelf staat te verkleumen)
  • Kleding: ondergoed, rompertjes, warme kleding en een extra set (je zal niet de eerste zijn die het maillootje van je dochter laat vallen in een plas water terwijl het buiten vriest)
  • Gewone luiers (ook extra) en billendoekjes
  • Verzorgingsproducten: zeep, shampoo, vette crème tegen uitdroging
  • Borstel of kammetje
  • Iets te eten en drinken voor na de les

Kleed eerst jezelf om voor de les begint en pas enkele minuten voor je gaat starten je baby. Zo hoeft hij niet al te lang in de kou te wachten. Oudere kinderen kan je alvast even in het kikkerbadje laten spelen – maar ook hier geldt: altijd onder toezicht.

Handige tips voor baby zwemles

Watervrees?

Sommige kinderen vinden water eng. Meestal is het tijdelijk, maar als de oorzaak ligt in een vervelende ervaring of door oorontsteking is het aan te raden hier meer mee te doen. Bij andere, eenvoudigere oorzaken, kan het helpen om je kindje spelenderwijs te leren genieten van water. Laat bijvoorbeeld zien hoe jij je hoofd onder de douche steekt en het water over je gezicht laat lopen, spetter samen zachtjes in bad en gebruik speelgoed tijdens het douchen, zoals bekertjes.

Lees hier wat je kunt doen bij watervrees.

Geef je eten voor de zwemles?

Je kan tot een uur voor het zwemmen voeding geven. Doe je dit in het laatste uur voor je zwemles begint dan is de kans groter dat ze misselijk worden en/of gaan spugen. Eigenlijk vergelijkbaar met jezelf: je gaat zelf ook geen hele maaltijd meer eten als je bijna gaat sporten.

Omkleden van je kindje voor de les

Je kan je baby het best omkleden in het bad zelf. Zorg voor makkelijke kleding: een legging, overslagvestje, trui of shirt met ruime hals en warme sokjes. Zelf kan je, waarschijnlijk net zoals wanneer je normaal gaat zwemmen, het best je badpak al aantrekken voor je naar het zwembad gaat. Dat scheelt allemaal tijd en ongemak.

Let wel op: zwemluiers zijn zo gemaakt dat ze de ontlasting tegenhouden, maar plas doorlaten. Die kennis scheelt je weer een natte Maxi-Cosi in de auto.

Baby omkleden na afloop

Vaak zijn rondom het bad zelf plekken gecreëerd waar je een baby kan aankleden. Dat voorkomt dat je haar nog helemaal moet meenemen naar de verderop gelegen, koudere hokken. Leg hier voorafgaand aan de babyzwemles vast warme doeken klaar, een luier en rompertje. Zo kan je je baby snel weer aankleden. Zorg er ook voor dat je voeding klaar hebt staan. Geef je nog borstvoeding? Dan is het wel lekker om zelf een badjas aan te trekken, zodat je zelf niet zit te bibberen. Na afloop leg je je kindje in de Maxi-Cosi en kleed je jezelf aan. Vaak zijn baby’s heerlijk rozig na zo’n les, dus slapen ze snel en goed.

Voeding na het zwemmen?

Meestal staat in de speciale gezinskleedkamer wel een magnetron waar je het water kunt opwarmen. De meeste baby’s vinden het fijn om nog even iets te drinken voor ze in een diepe slaap vallen.

Tip bij flesvoeding! Neem een thermosfles mee met heet water en vul vooraf de fles alvast met koud water (houd de verhouding 90 ml. koud water met 30 ml. heet aan, dit zorgt direct voor een aangename temperatuur). Zo ben je vrijwel direct klaar en hoeft je kindje niet zolang te wachten op zijn voeding.

Wat zijn de voordelen van babyzwemmen?

  • Babyzwemmen is goed voor de band tussen ouder en kind (eigenlijk is alles waarbij je bewust de tijd neemt voor je baby natuurlijk goed voor hem. Tijdens het zwemmen leert je kindje op jou te vertrouwen en kan hij lekker tegen je aan liggen.)
  • Je komt op een leuke manier in contact met andere moeders die kinderen hebben in dezelfde leeftijdscategorie.
  • Kinderen ontspannen van nature in water.
  • Zwemmen is heel goed voor de motoriek en spierontwikkeling van je baby.
  • Babyzwemen helpt je kind spelenderwijs watervrij maken: onder water gaan, water over zijn hoofdje laten druppelen, drijven en spetteren; het komt allemaal voorbij tijdens de les.
  • Het doorbreekt je week. Zeker als je thuisblijfmoeder bent en vooral veel samen met je kindje, is het fijn om een activiteit te hebben.
  • Alle zintuigen worden gestimuleerd.

Wat doe je tijdens het zwemmen?

Tijdens de zwemlessen:

  • Zing je veel liedjes
  • Oefen je spelenderwijs met zwembewegingen
  • Doe je spelletjes en activiteiten die goed zijn voor de motoriek (grijpen, spetteren en zwembewegingen maken)
  • Leren ze uiteindelijk ‘zwemmen’ naar en klimmen op de kant (zelfredzaamheid)
  • Oefen je met het opbouwen van vertrouwen
  • Ontdek je als ouder dat jouw houding van invloed is op hoe je kind het babyzwemmen beleeft (en die wisselwerking is ook op andere vlakken natuurlijk van belang); interessant om te zien!

Babyzwemcertificaat

Voor het babyzwemmen kun je certificaten op verschillende niveaus halen en hiermee een basis leggen voor de latere reguliere zwemdiploma’s. Dit hele programma is van Jip, het vrolijke Nijlpaard dat prominent op alle zwemdiploma’s en ieder babyzwemcertificaat staat. Om B1 te kunnen halen moet je kindje het volgende kunnen:

  • In het water zijn
    Hiermee wordt bedoeld dat je kindje durft te spetteren, water over het hoofd krijgt en materialen probeert te pakken tijdens de lessen
  • Springen
    Met hulp gaat je kindje vanaf de mat het water in en kan veren in het water
  • Drijven
    Je baby/dreumes/peuter gaat op buik en rug door het water
  • Weerstandsvormen
    Leren op welke manieren je door het water kunt bewegen (wiegen, schommelen, slepen etc.)
  • Verticale verplaatsing
    Met wat hulp kan je kindje rechtop staan in het water

Hoe duur is babyzwemmen?

Als je wil starten met babyzwemmen kan je vaak eerst een gratis proefles doen. Bevalt dit? Dan start je met de lessen. De kosten verschillen per zwembad net als de duur van een les, maar gemiddeld kan je rekenen op een bedrag van € 5,00-10,00 per les (30-45 minuten).

Babyzwemmen is dus heel goed voor de ontwikkeling van je kleintje. Langzaam maar zeker raken ze vertrouwd met het water en kunnen ze heerlijk ontspannen. Heb jij gezwommen met je baby? Of overweeg je het? We lezen het graag in de reacties.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pixel-Shot – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven