Press "Enter" to skip to content

Babyzwemmen: vanaf wanneer en wat zijn de voordelen?

Als je graag een activiteit wil ondernemen met je baby, dan is babyzwemmen een goede optie. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt. Je leest vanaf wanneer je mag gaan zwemmen met je baby, hoe het precies in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn. Ook vertellen welke vaardigheden je moet beheersen voor babyzwemcertificaat B1.

Babyzwemmen: goed voor de band tussen ouder en kind

Eigenlijk is alles waarbij je bewust de tijd neemt voor je baby natuurlijk goed voor je baby. Zo ook babyzwemmen. Tijdens het zwemmen leert je baby op jou te vertrouwen en kan lekker tegen je aan liggen. Het water is iets warmer dan normaal, waardoor je kleintje het niet te snel koud krijgt. Tijdens de zwemlessen:

 • Zing je veel liedjes
 • Ga je spelenderwijs oefenen met zwembewegingen
 • Leren ze uiteindelijk ‘zwemmen’ naar en klimmen op de kant
 • Oefen je met het opbouwen van vertrouwen

Waarom babyzwemmen zo positief is voor je kindje?

 • Alle zintuigen worden gestimuleerd
 • Het is goed voor de vertrouwensband tussen (groot)ouder en kind
 • Kinderen leren omgaan met andere kindjes en volwassenen
 • Van nature ontspannen baby’s in water
 • Goed voor de motoriek

Bovendien kan je een zwemcertificaat halen, waarover verderop meer.

Hoelang duurt een les babyzwemmen?

In principe duurt een babyzwemles drie kwartier. Maar met jonge baby’s kan je prima stoppen na zo’n 20-30 minuten, afhankelijk van wat je baby aangeeft. Het is best vermoeiend en ondanks de hogere temperatuur krijgen ze het op een gegeven moment toch koud. Je kan vanzelf kijken wanneer het wat langer wordt. Vraag eventueel om advies aan de badmeester of -juf.

Vanaf wanneer kan je gaan babyzwemmen?

Leeftijd baby bij babyzwemmen

Ze raden aan te wachten tot de eerste vaccinaties (of: de leeftijd van 2-3 maanden). Vooral omdat kinderen dan beter bestand zijn tegen eventuele ziektekiemen en bovendien hun lichaam beter op temperatuur kunnen houden.

Voor een kleine baby kan het babyzwemmen echter nog steeds best overweldigend zijn. Let daarom goed op wanneer je kindje aangeeft niet meer te willen, je kunt gewoon stoppen en in het bubbelbad gaan zitten of aan de kant met een warme doek om hem heen gewikkeld. In tegenstelling tot zwemmen op latere leeftijd, volg je de behoeften van je kindje.

Wat heb je nodig als je gaat zwemmen met je baby?

 • Zwemkleding voor de kinderen en jezelf
 • Zwemluiers (altijd één extra)
 • Handdoeken voor jezelf én de kinderen
 • Ondergoed, rompertjes, extra kleding (je zal niet de eerste zijn die het maillootje van je dochter laat vallen in een plas water terwijl het buiten vriest)
 • Gewone luiers (ook extra) en billendoekjes
 • Verzorgingsproducten: zeep, shampoo, vette crème tegen uitdroging
 • Borstel of kammetje eventueel
 • Iets te eten en drinken voor na de les

Let op: je gebruikt dus geen drijfmateriaal tijdens de babyzwemlessen. De bedoeling is namelijk dat ze zelfredzaamheid in het water ontwikkelen.

Milou: ‘De eerste keer babyzwemmen vond ik best spannend: zonder drijfmiddelen? Maar eigenlijk ging dat al heel snel allemaal vanzelf. Mijn zoontje vond het heerlijk in het water en ik genoot van onze momenten samen. Enige dat ik zelf iets minder geslaagd vind, is het zingen in groepsverband. Maar goed, dat is geloof ik ook gewoon een drempel waar je overheen moet.’

De voordelen van babyzwemles

Echt even samen zijn

Je bent tijdens een babyzwemles echt volledig bezig met je kindje: liedjes zingen, in en onder water, knuffelen, spetteren… Dit is een fijne manier om een op een tijd met elkaar te hebben. Zeker als je een drukker gezin hebt en hier normaal niet altijd aan toekomt.

Babyzwemmen is een fijne manier om andere moeders te leren kennen

Misschien vind je het moederschap dat eerste jaar wat eenzaam, zeker als je thuisblijfmoeder bent. Tijdens het babyzwemmen ontmoet je andere moeders die ook kinderen hebben in de leeftijd van jouw kindje. Dat schept een band.

Goed voor de motorische ontwikkeling

Elke vorm van sport en beweging is goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Zo ook babyzwemmen. Ze ontwikkelen krachtigere spieren in het water en oefenen met grijpen, spetteren en ‘zwemmen’

Je baby went aan zwemmen en in het water zijn

Met oog op later is het fijn als je kindje nu al lekker vrij is in het water en geen angst (meer) ervaart wanneer water over zijn hoofdje stroomt. Uiteindelijk leer je zelfs om met je samen baby onder water te gaan.

Warmer water

Toegegeven, het is gedeeltelijk een wat egoïstisch voordeel, want niet alleen je baby heeft hier voordeel aan. Maar even eerlijk: wat zijn die zwembaden altijd koud! Tijdens babyzwemmen voelt het aangenamer. En je kan na afloop eventueel afsluiten in een bubbelbad. Heerlijk.

Babyzwemcertificaat

Voor het babyzwemmen kun je certificaten op verschillende niveaus halen en hiermee een basis leggen voor de latere reguliere zwemdiploma’s. Dit hele programma is van Jip, het vrolijke Nijlpaard dat prominent op alle zwemdiploma’s en ieder babyzwemcertificaat staat. Om B1 te kunnen halen moet je kindje het volgende kunnen:

 • In het water zijn
  Hiermee wordt bedoeld dat je kindje durft te spetteren, water over het hoofd krijgt en materialen probeert te pakken tijdens de lessen
 • Springen
  Met hulp gaat je kindje vanaf de mat het water in en kan veren in het water
 • Drijven
  Je baby/dreumes/peuter gaat op buik en rug door het water
 • Weerstandsvormen
  Leren op welke manieren je door het water kunt bewegen (wiegen, schommelen, slepen etc.)
 • Verticale verplaatsing
  Met wat hulp kan je kindje rechtop staan in het water

Babyzwemmen is dus heel goed voor de ontwikkeling van je kleintje. Langzaam maar zeker raken ze vertrouwd met het water en kunnen ze heerlijk ontspannen. Heb jij gezwommen met je baby? Of overweeg je het? We lezen het graag in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids