Zo organiseer je een babyshower! Tips voor een onvergetelijk feestje

Babyshowers zijn sinds een aantal jaar heel populair om vriendinnen en (schoon)zusjes in het zonnetje te zetten. Even een dag die volledig om de zwangere draait. Maar hoe organiseer je een een onvergetelijke babyshower? Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Met onderstaande tips draai jij ook zo een perfecte babyshower in elkaar!

Wat is een babyshower?

De babyshower komt, net als de gender reveal party, uit de Verenigde Staten en wordt gevierd om meerdere redenen. Allereerst is het natuurlijk een hele gezellige en leuke manier om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten. Tegelijkertijd is het van oudsher ook gebruikelijk dat jullie de zwangere voorbereiden op het moederschap. Daar komen de traditionele spelletjes vandaan, zoals quizzen waarbij de moeder allerlei vragen moet beantwoorden. En tot slot steek je je vriendin of (schoon)zus nog een laatste hart onder de riem om haar succes te wensen in de soms zware laatste maanden. Kortom, genoeg redenen dus om een feestje te vieren!

Babyshower organiseren: taken verdelen

Voor je aan de slag gaat met de babyshower, is het slim om één of twee mensen aan te wijzen die de organisatie op zich nemen en de rest inlichten. Als er namelijk tien kapiteins op hetzelfde schip staan, dan bots je gegarandeerd tegen een ijsberg of blij je rondjes varen – om maar even in die terminologie te blijven. Dat werkt simpelweg niet. Kies het liefst iemand uit die je al lang kent, zodat de samenwerking zo soepel mogelijk verloopt. Vaak ligt een zus of beste vriendin voor de hand als eerste aanspreekpunt.

Het werkt het beste om de belangrijkste punten samen door te spreken via de telefoon of gewoon ‘live’, zodat de grote lijnen op papier staan en je er geen uren over hoeft te appen. Verdeel de taken verder zoveel mogelijk, zodat duidelijk is wie wat doet. En dan is het verder een kwestie van invullen. Met de onderstaande tips kom je al heel ver.

Hoelang duurt een babyshower?

Als je een babyshower organiseert, is het verstandig om maximaal drie uur aan te houden. Zo’n middag kan namelijk best wat energie kosten en het is fijn als de aanstaande moeder na afloop nog even kan bijkomen. Zorg ook dat jullie alles na afloop vlot kunnen opruimen en blijf niet te lang plakken.

Waarmee je rekening moet houden als je een babyshower organiseert

Vraag aan de zwangere (of haar partner) wie ze bij de shower wil hebben

Mag de zwangere weten dat jullie een babyshower voor haar organiseren? Of liever niet? In dat laatste geval is het slim om de partner erbij te betrekken zodat hij of zij jullie kan helpen. Belangrijk om te weten:

  • Wie wil ze allemaal bij haar babyshower hebben? Alleen de vaste vriendinnengroep of ook familieleden (moeder, schoonmoeder, zusjes, schoonzusjes, tantes en nichtjes)? En hoe zit het met bevriende collega’s? Daarnaast is het in sommige culturen/vriendengroepen gebruikelijk dat de mannen ook aanwezig zijn op de babyshower. Vraag hier nog even naar als je niet weet hoe ze hierover denken.
  • Telefoonnummers of andere contactgegevens (e-mailadres, Facebookaccount/Instagram)?
  • Zijn er belangrijke dingen die je vooraf zou moeten weten? Je wil het niet, maar soms liggen twee vriendinnen elkaar iets minder. Als organisator van de babyshower is het prettig om te weten hoe de verhoudingen onderling liggen als jij de dames in kwestie niet goed kent.
  • Mogen kinderen aanwezig zijn tijdens de babyshower? De ene zwangere vindt dat geen probleem, de ander vindt het helemaal niks.

Spreek in goed overleg een datum af voor de babyshower

Een mooi moment om de babyshower te laten plaatsvinden is ergens in de vijfde of zesde maand. Bijvoorbeeld als de aanstaande vader zijn dadchelor krijgt: dan hebben ze allebei iets leuks te doen die dag. Terug naar de termijn; de redenen om te kiezen voor vijf tot zes maanden?

  • De zwangere is nog fit en voelt zich goed over zichzelf
  • Hoe rot het ook is om dit punt te benoemen – er kan met de twintig weken echo een afwijking worden gevonden die niet met het leven verenigbaar is of een reden tot zorg. Voor en rond deze termijn is het dus niet verstandig al een feestje te vieren.
  • Na de zeven maanden neemt de kans op een geboorte langzaam toe
  • Sommige zwangeren trekken zich in de laatste weken het liefst terug in een soort zwangerschapsbubbel; die hebben dan niet altijd meer de behoefte aan een babyshower

En natuurlijk, er zijn vrouwen die nog met week 35-36 hun babyshower krijgen, die vol energie zitten en dat niet erg vinden – maar het blijft handig dit te overleggen met haar partner. Die weet het best hoe ze erin staat en kan bij twijfel eventueel peilen. In overleg kiezen jullie een aantal data die jullie het meest geschikt lijken (bijvoorbeeld drie weekenden achter elkaar).

Zo voorkom je een discussie in de babyshower groepsapp

Maak vier tot zes weken voor de geplande babyshower een groepsapp aan met alle genodigden. Hierin leg je uit dat jullie de babyshower willen organiseren en op welke manier. De datum deel je als volgt, om te voorkomen dat daar een heel uitgebreide discussie over ontstaat: gebruik een app of website als Datumprikker.nl en vraag iedereen om in te vullen wat het best uitkomt. Je ziet zo direct wanneer de meesten kunnen. Wordt het alsnog een klus om een geschikte dag te bepalen? Gooi dan de derde datum erin als alternatief.

Ellis: ‘Inmiddels heb ik wel vaker een babyshower georganiseerd. Op zich heel leuk, maar het ligt wel aan de samenstelling van de groep. Soms zitten er mensen tussen die echt overal een punt van maken; dan kom je gewoon geen steek verder. Mijn tip is dus om het liefst alles vooraf te regelen. Misschien passeer je dan inderdaad mensen voor hun gevoel als je het in de app gooit, maar tegelijkertijd is mijn ervaring dat het je echt een berg discussie en ergernis scheelt.’

Over de babyshower appgroep…

Het voordeel van een appgroep is dat je iedereen ineens kan bereiken. Ook kan je na afloop de leukste foto’s delen en het contact is een stuk makkelijker. Het nadeel? In een groep vol vriendinnen, (schoon)zussen en (schoon)moeders kan het behoorlijk druk worden. Iedereen heeft een mening en kent jullie (schoon)zus, -dochter of vriendin op een andere manier. En voor je het weet verzand je in eindeloze discussies.

Wil je dat voorkomen? Dan is het fijn om vast een aantal zaken geregeld te hebben. Wat geef je dan wel door in de appgroep?

  • De keus tussen twee verschillende data met de vraag of iedereen even in een privéberichtje kan doorgeven welk dag ze kunnen.
  • Wat de bedoeling is: waar spreken jullie af en hoe laat? Weet de zwangere zelf dat er een babyshower komt of is het een verrassing? In dat laatste geval: geef een locatie door waar iedereen ongezien kan parkeren.
  • Of de aanstaande ouders graag een gezamenlijk cadeau willen of dat ieder voor zich iets haalt.
  • De kosten per persoon (je kan hiervoor het makkelijkst een betaalverzoek sturen in de app).
  • Met welke punten van de organisatie je wat hulp zou kunnen gebruiken: decoratie, hapjes en drankjes kopen of misschien iets anders.

Informeer of ze een babyshower wil met of zonder spelletjes

Geen zwangere is hetzelfde. De een vindt babyshowers met spelletjes, zoals babyshower 30 seconds, het toppunt van gezelligheid, terwijl de ander daar juist niets van wil weten. Probeer de invulling van de dag af te stemmen op haar wensen, zodat het echt een onvergetelijke babyshower wordt. Mocht je nog inspiratie zoeken? Lees dan dit artikel met tips voor een babyshower zonder spelletjes en deze over babyshower activiteiten. Ideeën genoeg!

Wat wel handig is, is overleggen met haar partner. Zijn er bijvoorbeeld dingen die ze nu absoluut niet fijn vindt (zoals het opmeten van de buik met een touwtje of wc papier vaak minder populair is)? Zo voorkom je een ongemakkelijke situatie op de dag zelf. Houd verder ook rekening met haar lichamelijke conditie: als de zwangere bijvoorbeeld last heeft van bekkeninstabiliteit, zorg dan dat ze altijd en overal kan zitten.

Milou: ‘Tijdens mijn babyshower werd mijn buik opgemeten met wc papier. Ik voelde me op dat moment erg onzeker. Prachtig zwanger ben ik nu eenmaal niet, ik was behoorlijk aangekomen; de confrontatie daarmee ging ik liever uit de weg. Dit spelletje drukte me echter met de neus op de feiten. Ik heb me daar nog best lang verdrietig en beschaamd over gevoeld.’

Locatie: waar vieren jullie de babyshower?

Thuis of ergens buiten de deur? Afhankelijk van de invulling van de dag kan je ervoor kiezen een lekkere high tea te boeken voor de babyshower. Aan de andere kant is het thuis net zo leuk. Een idee is om allemaal wat hapjes te maken en dat samen te eten. Ook zijn spelletjes en activiteiten makkelijker om thuis te doen.

Als je de babyshower buiten de deur organiseert, dan is het belangrijk dat je op tijd boekt of (in geval van een restaurant) reserveert. Is het thuis, dan is dat natuurlijk iets minder van belang. Wel is het handig als de man of vrouw van jullie zwangere in het complot zit en zorgt dat het huis toonbaar is voor de babyshower.

Babyshower hapjes

Wat kan je allemaal neerzetten

  • Lange vingers, gedipt in witte chocolade en roze of blauwe muisjes
  • Mocktails in de kleur roze of blauw
  • Roze of blauwe limonade
  • Cupcakes met roze of blauwe slagroom/botercrème
  • Suikerspin in roze of blauw
  • Roze of blauwe popcorn (eventueel in die kleur bakjes)
  • Slagroomsoesjes, gedipt in witte chocolade en roze of blauwe muisjes
  • Roze of blauwe macarons
  • Popcake in roze of blauw
  • Dripcake in roze of blauw
  • Roze koeken
  • Roze spekjes
  • Blauwe M&M’s
  • Blauwe lolly’s

Behalve eten in de specifieke kleuren roze of blauw (of wit, als het geslacht nog niet bekend is) kan je ook gezonde(re) hapjes neerzetten of bijvoorbeeld iets waar de zwangere momenteel dol op is. Denk aan sandwiches, quiche, wraps, salade en belegde broodjes.

Informeer ook vooraf naar speciale dieetwensen: komen er mensen die vegan/vegetarisch/halal/koosjer eten? En zijn er misschien allergieën waarmee jullie rekening moeten houden?

Vraag welke cadeaus ze willen voor de babyshower

Is er behoefte aan kleine items van de baby uitzetlijst? Juist vooral kleding en speelgoed? Of zouden ze het heel fijn vinden om een groter cadeau te krijgen van jullie samen (kinderstoel, draagzak of -doek of misschien juist een draagconsult)? Bespreek dit vooraf, zodat je dit kan doorgeven aan alle genodigden.

Bereken de kosten (ongeveer) per persoon

Afhankelijk van de locatie, of je zelf hapjes haalt of iedereen iets meeneemt en het cadeau voor de shower kan je vooraf al een globale raming maken van de kosten. Dit soort zaken al berekenen, zorgt ervoor dat het afspreken in de appgroep straks makkelijker gaat. Bovendien kan je dan ook nog kijken of het misschien lager kan, mochten het in totaal erg duur worden. Houd ook in gedachten dat het allemaal echt geen rib uit je lijf hoeft te kosten. Een low budget babyshower is net zo leuk.

Vergeet niet dat het gebruikelijk is om gezamenlijk de kosten voor de zwangere te dragen als je kiest voor een high tea buiten de deur.  

Laury: ‘Bij de eerste was ik wel een beetje teleurgesteld dat ik er geen kreeg. Bij de tweede had een lief vriendinnetjer er een georganiseerd bij Coffilicious. Mijn moeder had per ongeluk de verrassing verklapt maar het was superleuk!’

Bedenk hoe jullie haar gaan verrassen

Het is makkelijk om dit door te spreken met haar man (of vrouw). Gaan zij even weg, waardoor jullie de tijd krijgen het huis te versieren? Brengt hij haar naar de afgesproken locatie? En hoeveel hulp heb je vooraf nodig met het klaarzetten van alles voor de babyshower?  

Regel alles wat je vooraf wil halen voor de babyshower

Een van de laatste stappen: in de week voor de babyshower plaatsvindt, haal je alle benodigde spullen in huis. Van eventuele hapjes en drankjes en decoratie tot de voorbereiding voor de spelletjes – als je die wil spelen. Wil je bijvoorbeeld de eerdergenoemde babyshowereditie van 30 seconds spelen of een ander spel? Zorg dan dat de kaartjes tijdig zijn geprint. En mocht je nog andere spullen nodig hebben, zoals een Instax en fotopapier, regel ook dat dan (ruim) op tijd.

Zo heb je de dag van de babyshower zelf weinig meer te doen aan de organisatie. Het enige dat je dan nog op de planning hebt, is het versieren en klaarzetten van alles. Meer niet.

Geniet!

Tot slot natuurlijk het belangrijkst – je zou het bijna vergeten. Als je veel werk hebt gestoken in de organisatie van een perfecte babyshower, is het daarna vooral tijd om heel hard te gaan genieten. Laat los waar je geen invloed op hebt en kijk naar de stralende lach van je zwangere vriendin/zus. Daar draait het vandaag om! Je geeft haar een prachtige dag waarin ze wordt voorbereid op het moederschap, maar vooral ook een hele fijne herinnering. Veel plezier!

Mathiske: ‘Mijn zusje had er een voor mij georganiseerd toen ik 33weken zwanger was. Na een in het water gevallen vrijgezellenfeest was dit heel erg welkom. En super leuk en gezellig!!’

De etiquette voor een babyshower?

De officiële etiquette voor een babyshower

Nog even alles op een rijtje:

  • Wanneer? Doorgaans vier je een babyshower in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. Dan voelt de moeder zich in elk geval nog redelijk fit en ziet ze er stralend uit.
  • Wie? Traditioneel wordt de moeder in het zonnetje gezet te midden van haar vriendinnen. Maar sommige stellen vinden het ook leuk om samen te vieren, met familieleden en/of bevriende collega’s. Alles kan.
  • Waarom? Het oorspronkelijke doel was om de zwangere vrouw goed voor te bereiden op de periode na haar geboorte en hoewel mannen daar tegenwoordig net zoveel over weten, was dat van oudsher natuurlijk vooral een vrouwelijke aangelegenheid. Inmiddels draait het natuurlijk vooral om gezelligheid en samen zijn.
  • Wat? Vaak spelen de vrouwen een spelletje of doen een gezamenlijke activiteit (het versieren van rompers, geblinddoekt babyhapjes proeven of luier omdoen bij een pop, aan de hand van babyfoto’s raden wie het is, hints of woorden omschrijven). Bij zo’n spel kunnen alle goed geraden foto’s/woorden/hints beloond worden met een (klein) cadeautje. Alles staat in het teken van de baby. En zo ook het eten: wil de aanstaande moeder verklappen wat het geslacht is, dan kun je hier alles op aanpassen. Van het drinken tot aan de taart.

Ga je binnenkort een babyshower organiseren? Met bovenstaande tips loopt het zo soepel mogelijk! Veel plezier en succes vast. En we zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie verhalen: hoe was jouw babyshower? Of heb je misschien weleens een shower georganiseerd voor een goede vriendin? Laat het ons weten in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

9 gedachten over “Zo organiseer je een babyshower! Tips voor een onvergetelijk feestje

  1. Ik heb nog nooit voor iemand een babyshower georganiseerd. Lijkt me trouwens erg leuk om te doen, al die voorbereidingen! Maar helaas is er ook niemand in mijn vriendenkring zwanger….

  2. ‘In mijn tijd’ had je nog geen babyshowers ; ) Ik heb ze ook niet gemist eigenlijk. Maar dat komt denk ik ook omdat ik niet zo van drukke bijeenkomsten houd. Ze kunnen denk ik zeker erg gezellig zijn.

  3. De datumprikker is echt een uitkomst met dit soort dingen, ik gebruik het vaak – ook zakelijk. Wat de babyshowers betreft ziet het er allemaal zo leuk uit tegenwoordig. Toen ik mijn kinderen kreeg was het in Nederland helemaal ‘geen ding’.

  4. Vroeger waren er geen babyshowers en zelf was ik er erg blij mee. Mijn zusje had wel een babyshower zonder spelletjes. De vriendenkring en familie hebben allemaal oudere kids dus ik verwacht niet een babyshower te organiseren.

  5. ik heb er eentje op mijn naam staan en dat is die van mijn vriendin 😀 was super leuk om te doen maar drukkk haha en komt best wat bij kijken. maar het was een geslaagde dag!

  6. Jeetje, ik had – doordat mijn zwangerschap überhaupt al een wonder was en heel precair – helemaal geen neiging tot dit soort feestjes. En alhoewel alles uiteindelijk helemaal goed is gekomen heb ik ook geen kraambezoek (willen) ontvangen behalve directe familie. Maar joh, wat een uitgebreid artikel en wat een mogelijkheden! Heel interessant om te lezen en wat ik ook fijn vind zijn de opmerkingen van ervaringsdeskundigen in het aparte kader. Daardoor wordt dit zelfs meer een naslagwerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven